Luettelo šarialain käytöstä maantieteellisesti

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo valtioista, joissa šaria-lakia sovelletaan valtion virallisessa lainsäädännössä joko alueellisesti, perhelainsäädännön mukaisesti tai valtakunnallisesti. Luettelossa on myös muslimienemmistöiset valtiot, joissa ei sovelleta šaria-lakia ollenkaan. Suurin osa valtioista kuuluu Islamilaiseen yhteistyöjärjestöön. Šarialakia sovelletaan muslimimaissa vain osittain, yleisimmin perhelainsäädännössä, mutta joissakin maissa myös rikoslaissa. Missään sitä ei sovelleta kokonaisuudessaan, eikä se missään ole ainoa laki.

Šarialain asema maanosittainMuokkaa

 
Šarialait eri maissa
  Islamilaisen yhteistyöjärjestön valtiot, joissa šarialaki ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa
  Valtiot, joissa šarialaki on käytössä perhelainsäädännössä (kuten avioliitossa, avioerossa, perinnönjaossa ja lasten suojelussa)
  Valtiot, joissa šarialaki on käytössä kokonaisuudessa (myös rikoslaissa)
  Valtiot, joissa šarialaki on käytössä vain alueellisesti

AasiaMuokkaa

  Maat, joissa muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä
  Maat, joissa islamilaista lakia sovelletaan yksityisasioissa
  Maat, joissa islamilainen laki koskee vain muslimeita
  Maat, joissa islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja
Värikoodi Valtio Šarialain asema Viitteet
  Afganistan Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [1]
  Azerbaidžan Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [2]
  Bahrain Islamilainen laki koskee vain muslimeita. [3][4][5][6][7]
  Bangladesh Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [8][9][10][11]
  Brunei Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [12][13][14]
  Filippiinit Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [15] [16] [17][18]
  Intia Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [19]
  Irak Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [20] [21] [22] [23][24]
  Iran Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [25][26][27]
  Israel Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [28]
  Jemen Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä [29] [30] [31]
  Jordania Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [32] [21] [33]
  Kazakstan Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [34][35][36]
  Kirgisia Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [2][37]
  Kuwait Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [3][38][39][40][41][42]
  Libanon Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [43][21]
  Malediivit Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [44][45]
  Malesia Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [46][47][48][49][50][51][52][53][54][55][56]
  Oman Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [57][58][59][60][61]
  Pakistan Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [62][63][64] [65]
  Qatar [66][67][68][69][70][71][72][73] [74][75]
  Saudi-Arabia [76] [77]
  Singapore Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [78]
  Sri Lanka [79]
  Syyria [80][81][82][83]
  Tadžikistan Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [2][84]
  Turkki Šarialaki ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [85]
  Turkmenistan Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [86][87] [88]
  Uzbekistan Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [89][90]
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat Islamilainen laki koskee vain muslimeita. [91][92][93][94][95][96][97][98][99][100][101][102][103][104][105][106][107][108][109][110][111][112][113][114][115]

AfrikkaMuokkaa

  Maat, joissa muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä
  Maat, joissa islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityiselämän asioissa
  Maat, joissa islamilainen laki koskee vain muslimeita
  Maat, joissa islamilaista lakia ei täysimääräisesti sovelleta ei-muslimeihin
Värikoodi Valtio Šarialain asema Viitteet
  Algeria Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [116][117]
  Benin Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89]
  Burkina Faso [89]
  Djibouti Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [118][119]
  Egypti [120] [121] [122] [123] [124]
  Eritrea [125]
  Etiopia [126]
  Gabon Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89]
  Gambia Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [127]
  Ghana [128]
  Guinea Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [2]
  Guinea-Bissau [89]
  Kamerun [89]
  Kenia Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [129] [130]
  Komorit [131][132]
  Libya [133] [134]
  Mali Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89] [135] [136]
  Marokko Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [137][138] [139][140][141]
  Mauritania Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [142]
  Mauritius Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [143][144]
  Mosambik Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [145]
  Niger [146]
  Norsunluurannikko [89]
  Senegal [147][148][149][150] [151]
  Sierra Leone [89]
  Somalia Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan valtion lainsäädännössä. [152][153][154][155]
  Sudan [156][157] [158][159]
  Tansania Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [160]
  Togo Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89]
  Tšad [161]
  Tunisia [162][163] [164]
  Uganda Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [165]

Etelä-AmerikkaMuokkaa

  Maat, joissa muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä
  Maat, joissa islamilaista lakia sovelletaan yksityisasioissa
  Maat, joissa islamilainen laki koskee vain muslimeita
  Maat, joissa islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja
Värikoodi Valtio Šarialain asema Viitteet
  Guyana Islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja. [89]
  Suriname Islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja. [89]

EurooppaMuokkaa

  Maat, joissa muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä
  Maat, joissa islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa
  Maat, joissa islamilainen laki koskee vain muslimeita
  Maat, joissa islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja
Värikoodi Valtio Šarialain asema Viitteet
  Bosnia ja Hertsegovina Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89]
  Iso-Britannia Muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä. [166][167][168][169][170]
  Kreikka Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [171] [172]
  Saksa Islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa. [173]

Alueelliset yksikötMuokkaa

  Maat, joissa muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä
  Maat, joissa islamilaista lakia sovelletaan joissakin yksityisasioissa
  Maat, joissa islamilainen laki koskee vain muslimeita
  Maat, joissa islamilainen laki ei täysimääräisesti koske ei-muslimeja
 
Šarialain käyttö Nigeriassa:
  Šarialaila ei ole roolia oikeuslaitoksessa
  Šarialaki koskee vain perhelainsäädäntöä
  Šarialakia sovelletaan täysimääräisesti, mukaan lukien rikosoikeudessa
 
Länsi-Traakia Itä-Kreikassa, jossa šarialaki on käytössä islamilaisen lain ja maallisen lain välillä
 
Šarialain käyttö Indonesiassa:
  Šarialailla ei ole roolia oikeuslaitoksessa
  Šarialakia sovelletaan täysimääräisesti, mukaan lukien rikosoikeudessa
 
Šarialain käyttö Arabiemiraateissa:
  Šarialakia sovelletaan vain perhelainsäädännössä
  Šarialakia sovelletaan täysimääräisesti, mukaan lukien rikosoikeudessa
 
Šarialain käyttö Thaimaassa:
  Alueet, joilla šarialaki on käytössä perhelainsäädännössä (kuten avioliitossa, avioerossa, perinnönjaossa ja lasten suojelussa)
Valtio Värikoodi Alueellinen yksikkö Šarialain asema Viitteet
  Indonesia Aceh Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan alueen lainsäädännössä. [174][175][176][177]
  Kreikka Länsi-Traakia Muslimit voivat halutessaan valita islamilaisen lain tai maallisen lain väliltä. [178] [178] [179]
  Nigeria Zamfara, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Kebbi, Niger, Sokoto ja Yobe Šarialaki on käytössä kokonaisuudessaan alueen lainsäädännössä. [180] [181][182]
Borno, Gombe ja Yobe Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [183]
  Thaimaa Yala, Narathiwat, Pattani ja Songkhla Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [184]
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat Dubai ja Ras Al Khaimah Šarialaki on käytössä vain perhelainsäädännössä. [111]

Valtiot, joilla on vain vähän kansainvälistä tunnustustaMuokkaa

Värikoodi Valtio tai alue Šarialain asema Viitteet
  Kosovo Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [89]
  Palestiina Šarialaki on käytössä perhelainsäädännössä. [185]
  Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta Šarialakia ei ole käytössä missään lainsäädännön muodossa. [186]
  Saharan demokraattinen arabitasavalta Šarialaki on käytössä perhelainsäädännössä. [187]
  Somalimaa Šarialaki on käytössä perhelainsäädännössä. [188]

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Lau, Martin: Afghanistan’s Legal System and its Compatibility with International Human Rights Standards (s. 21) UNHCR.
  2. a b c d Islam: Governing Under Sharia Council on Foreign Relations. Arkistoitu 26.12.2018. Viitattu 18.2.2013.
  3. a b "Sharia – A or The Chief Source of Legislation" (2013). American University International Law Review 28 (3): 733–774.  (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Chapter III — Relevant Aspects of the Legal System and Description of the Enforcement Structures Bahrain Government.
  5. Gerhard Robbers: Encyclopedia of World Constitutions, s. 73. Infobase Publishing, 2006. ISBN 978-0-8160-6078-8. Teoksen verkkoversio (viitattu 20.8.2013).
  6. Bahrain (s. 4) Freedom House.
  7. Bahrain Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  8. Women and property rights: Who owns Bangladesh?. Blogi, . The Economist. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 24.9.2017.
  9. A Research Guide to the Legal System of the Peoples’ Republic of Bangladesh GlobaLex. Viitattu 18.2.2013.
  10. Bangladesh Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  11. Jonathan Fox: A World Survey of Religion and the State, s. 197. Cambridge University Press. ISBN 978-1-139-47259-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.2.2013).
  12. Brunei Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  13. Islamic Criminal Law in Brunei: Don't delay The Jakarta Post.
  14. Sultan of Brunei imposes harsh Islamic criminal code Los Angeles Times. Viitattu 7.5.2014.
  15. Oxford Business Group. The Report: The Philippines 2010. Oxford Business Group, 14. ISBN 978-1-907065-11-8. Viitattu 19 . helmikuuta 2013. 
  16. A primer on the Philippine Sharia courts Asian Institute of Journalism and Communication. Viitattu 19 . helmikuuta 2013.
  17. Code of Muslim Personal Laws of the Philippines.
  18. Analysis: Mindanao’s uncertain road to peace IRIN News. Viitattu 14.1.2015.
  19. India Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  20. Iraq, Republic of 16.3.1983. Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  21. a b c Women In Personal Status Laws: Iraq, Jordan, Lebanon, Palestine, Syria SHS Papers in Women’s Studies/ Gender Research, No. 4. heinäkuu 2005. UNESCO.
  22. Jonathan Fox (19.5.2008). A World Survey of Religion and the State. Cambridge University Press, 238. ISBN 978-1-139-47259-3. Viitattu 18.2.2013. 
  23. Religion, Law, and Iraq’s Personal Status Code Islamopedia Online. Viitattu 18.2.2013.
  24. Iraq Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  25. Jonathan Fox: A World Survey of Religion and the State, s. 231. Cambridge University Press. ISBN 978-1-139-47259-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.2.2013).
  26. قانون مجازات اسلامی (Arkistoitu – Internet Archive)
  27. Ervand Abrahamian: A History of Modern Iran, s. 190. Cambridge, New York: Cambridge University Press, 2008. ISBN 9780521528917.
  28. "Josh Goodman: What Sharia Law in Democracies Tells Us About Islam", HuffPost Religion, 29.9.2010. 
  29. Islam and Law After Unification: Debates and Challenges Islamopedia Online. Viitattu 18 . helmikuuta 2013.
  30. Yemen, Republic of Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  31. Republican Decree, By Law No. 12 for 1994, Concerning Crimes and Penalties UNHCR Refworld. Viitattu 21.2.2013.
  32. Jordan, Hashemite Kingdom of Law.yale.edu. Arkistoitu 16.6.2015. Viitattu 9.7.2015.
  33. Jordan Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  34. UPDATE: Laws of the Republic of Kazakhstan GlobaLex. Viitattu 18.2.2013.
  35. Paul Brummell (1 maaliskuuta 2012). Kazakhstan. Bradt Travel Guides, 21. ISBN 978-1-84162-369-6. Viitattu 18.2.2013. 
  36. Kazakhstan Religious Laws state.gov.
  37. Kyrgyz Republic - Religious Laws refworld.org.
  38. Constitution of Kuwait Dustur Dawlat Al-Kuwait, Government of Kuwait (2014).
  39. State of Kuwait, Public Administration Profile United Nations. Arkistoitu 28.9.2018. Viitattu 9.7.2015.
  40. Kuwait, State of Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  41. Kuwait Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  42. (2013) Routledge Handbook of Media Law, 262–264. 
  43. The Lebanese Constitution promulgated on toukokuuta 23, 1926, with its Amendments World Intellectual Property Organization.
  44. Maldives Penal Code agoffice.gov.mv. Arkistoitu 7.6.2013. Viitattu 19.2.2013.
  45. Maldives 16.3.1983. Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  46. Otto, Jan Michiel (2009). Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present. Leiden: Leiden University Press, 504–505. ISBN 978-9087280574. 
  47. Otto, Jan Michiel (2009). Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present. Leiden: Leiden University Press, 504–505. ISBN 978-9087280574. “.” 
  48. Shad Furuqi (2005), The Malaysian Constitution, the Islamic state and Hudud Laws, Chapter 13 in Islam in Southeast Asia (Editors: Nathan and Kamali), Institute of Southeast Asian Studies, ISBN 978-9812302830
  49. (tammikuu 2006) Malaysia: Recent Trends and Challenges. Institute of Southeast Asian Studies, 105. ISBN 978-981-230-339-4. 
  50. (28.8.2014) The Ashgate Research Companion to Islamic Law. Ashgate Publishing, Ltd., 240. ISBN 978-1-4094-3893-9. 
  51. Arskal Salim (2008). Challenging the Secular State: The Islamization of Law in Modern Indonesia. University of Hawaii Press, 176. ISBN 978-0-8248-3237-7. 
  52. Sharia Incorporated. Leiden University Press, 491–521. ISBN 978-9087280574. 
  53. "Woman in Malaysia Caning Sentence Freed", WSJ.com. Luettu 23.2.2013. 
  54. Malaysia begins caning women for adultery CSMonitor.com. Viitattu 23.2.2013.
  55. Jonathan Fox (19.5.2008). A World Survey of Religion and the State. Cambridge University Press, 198. ISBN 978-1-139-47259-3. Viitattu 18.2.2013. 
  56. Pak, Jennifer. "Malaysia's parallel judicial systems come up against legal challenges", BBC News, 5.9.2011. Luettu 18.2.2013. 
  57. The Legal System and Research in the Sultanate of Oman New York University.
  58. Sultanate of Oman Ministry of Foreign Affairs. Arkistoitu 5.5.2008. Viitattu 18.2.2013.
  59. Oman Freedom House. Viitattu 18.2.2013.
  60. Oman Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 12.1.2019. Viitattu 9.7.2015.
  61. Graeme R. Newman: Crime and Punishment around the World, s. 336–337. ABC-CLIO. ISBN 978-0-313-35134-1. Teoksen verkkoversio.
  62. Islam and the Legal System Islamopedia Online. Viitattu 18.2.2013.
  63. Jonathan Fox (2008-05-19). A World Survey of Religion and the State. Cambridge University Press, 200. ISBN 978-1-139-47259-3. Viitattu 2013-02-18. 
  64. The Offence of Zina (Enforcement of Hudood) Ordinance (VII of 1979) UNHCR. Viitattu 21.2.2013.
  65. "Pakistan votes to amend rape laws", BBC News, 2006-11-15. Luettu 21.2.2013. 
  66. The Permanent Constitution of the State of Qatar Government of Qatar. Arkistoitu 6.10.2014. Viitattu 9.7.2015.
  67. Constitution of Qatar wipo.int.
  68. Qatar Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 29.6.2014. Viitattu 9.7.2015.
  69. Filipino woman gets 100 lashes for giving birth in Qatar gmanetwork.com.
  70. Amnesty International Annual Report 2012 – Qatar Amnesty International. Viitattu 19.3.2014.
  71. Qatar sentences man to 40 lashes for drinking alcohol Arabian Business.
  72. Qatar sentences man to lashes for drinking alcohol Al Akhbar.
  73. Qatar court orders lashing of Muslim barber over drinking alcohol Al Arabiya.
  74. Indian expat sentenced to 40 lashes in Qatar for drink-driving Arabian Business.
  75. Law No. (11) of 2004 Penal Code Qatar Financial Information Unit. Arkistoitu 26.12.2018. Viitattu 9.7.2015.
  76. Prison Information Pack – Saudi Arabia 9 huhtikuuta 2012. Ukinsaudiarabia.fco.gov.uk. Viitattu 18.2.2013.
  77. MENA Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 5.6.2012. Viitattu 23.2.2013.
  78. Singapore Law.emory.edu. Viitattu 18 . helmikuuta 2013.
  79. "Muslim Law in Sri Lanka". Luettu 19.2.2013. Archived from the original on 26.12.2018. 
  80. Syria Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 11.11.2018. Viitattu 9.7.2015.
  81. Syria (Syrian Arab Republic) Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  82. Syria Carnegie Endowment for International Peace.
  83. Syria (Syrian Arab Republic) Law.emory.edu. Viitattu 21.8.2013.
  84. Tajikistan Religious laws (Page 158–160)
  85. Ioannis N. Grigoriadis (30.10.2012). Instilling Religion in Greek and Turkish Nationalism: A "Sacred Synthesis". Palgrave Macmillan, 63. ISBN 978-1-137-30119-2. Viitattu 18.2.2013. 
  86. http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Government/Legal-system
  87. Jonathan Fox (19 toukokuuta 2008). A World Survey of Religion and the State. Cambridge University Press, 146–148. ISBN 978-1-139-47259-3. Viitattu 19 . helmikuuta 2013. 
  88. Turkmenistan Religious laws U.S. State Department state.gov.
  89. Uzbekistan Religious Laws state.gov.
  90. Torture and flogging Fanack. Arkistoitu 6.10.2014. Viitattu 9.7.2015.
  91. UAE: Judicial corporal punishment by flogging World Corporal Punishment Research.
  92. United Arab Emirates Crime and Society. Arkistoitu 29.5.2015. Viitattu 9.7.2015.
  93. Pregnant maid to get 100 lashes after being found guilty of illegal affair 7daysindubai.com. Arkistoitu 6.10.2014.
  94. Teenager to be lashed for adultery gulf-daily-news.com.
  95. Illicit lovers sentenced to 100 lashes each gulfnews.com.
  96. Two women sentenced to death for adultery khaleejtimes.com. Arkistoitu 6.10.2014. Viitattu 9.7.2015.
  97. Prison for couple who conceived outside of wedlock thenational.ae.
  98. Adulterer to be lashed, jailed in Sharjah gulfnews.com.
  99. DUBAI: Alleged victim of gang rape sentenced to one year in prison latimesblogs.latimes.com.
  100. Man to get 80 lashes for drinking alcohol gulfnews.com.
  101. Man appeals 80 lashes for drinking alcohol in Abu Dhabi thenational.ae.
  102. Woman denies affair after hearing she faces stoning thenational.ae.
  103. UAE: Death by stoning/ flogging Amnesty.
  104. Man faces stoning in UAE for incest dnaindia.com.
  105. Woman denies affair after hearing she faces stoning thenational.ae.
  106. Woman Sentenced to Death by Stoning in UAE emirateswoman.com. Arkistoitu 30.9.2015. Viitattu 9.7.2015.
  107. Asian housemaid gets death for adultery in Abu Dhabi qatarliving.com.
  108. Expat faces death by stoning after admitting in court to cheating on husband 7daysindubai.com. Arkistoitu 6.10.2014.
  109. Britons 'liable to Sharia divorces' in UAE BBC.
  110. a b The UAE Court System Consulate General of the United States, Dubai. Arkistoitu 22.10.2015.
  111. Butti Sultan Butti Ali Al-Muhairi (1996), The Islamisation of Laws in the UAE: The Case of the Penal Code, Arab Law Quarterly, Vol. 11, No. 4 (1996), pp. 350–371
  112. Al-Muhairi (1997), Conclusion to the Series of Articles on the UAE Penal Law. Arab Law Quarterly, Vol. 12, No. 4
  113. Divorcees, widows concerned about receiving ‘permission’ before remarrying thenational.ae.
  114. United Arab Emirates U.S. Department of State.
  115. Algeria Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  116. Algeria – Constitution and Laws U.S. State Department (2011). Viitattu 3.10.2014.
  117. 24ème session Haut-Commissariat aux droits de l'homme. ”.” Viitattu 9 heinäkuuta 2014.
  118. Djibouti Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  119. Adly Mansour: Egypt's Constitution Government of Egypt.
  120. An Overview of the Egyptian Legal System and Legal Research New York University.
  121. Egypt – The Judiciary, Civil Rights and the Rule of Law Library of Congress, USA.
  122. "Incorporating Sharia into legal systems", BBC News, 8 . helmikuuta 2008. Luettu 18.2.2013. 
  123. Egypt Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 19.10.2018. Viitattu 9.7.2015.
  124. Introduction To Eritrean Legal System And Research GlobaLex. Viitattu 19.2.2013.
  125. Ethiopia Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  126. Gambia Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  127. Ghana Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  128. Kenya Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  129. The Constitution of Kenya Embassy of the Republic of Kenya, Washington DC. Viitattu 24.2.2013.
  130. Freedom in the World – Comoros (2002) UNHCR Refworld.
  131. Loi N°81-006, modifiée par les lois 87-004 et 95-012 portant Code pénal Ministère de la Justice. Arkistoitu 26.12.2018. Viitattu 24.2.2013.
  132. Libya Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  133. Libya Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 2.5.2013. Viitattu 9.7.2015.
  134. Servaas Feiertag (2008), "Guide to Legal Research in Mali" Hauser Globalex, New York University
  135. Jeffrey Craver (Translator), The Constitution of the Republic of Mali (Arkistoitu – Internet Archive) University of Richmond School of Law
  136. Morocco Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  137. Morocco Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 24.4.2021. Viitattu 9.7.2015.
  138. Sharia Incorporated. Leiden University Press, 122–124. ISBN 978-9087280574. 
  139. Constitution of Morocco 2011 Government of Morocco, Article 41.
  140. Morocco Laws Criminalizing Apostasy Library of Congress, U.S. Government (2013).
  141. Researching the Legal System and Laws of the Islamic Republic of Mauritania GlobaLex. Viitattu 19.2.2013.
  142. http://www.academia.edu/4016478/ISLAM_IN_MAURITIUS
  143. Gender Equality in Mauritius – Social Institutions and Gender Index (SIGI) genderindex.org.
  144. Republic of Mozambique – Legal System and Research Hauser Global Law School Program, New York University.
  145. Graeme R. Newman (30 lokakuuta 2010). Crime and Punishment around the World: [Four Volumes]. ABC-CLIO, 157. ISBN 978-0-313-35134-1. Viitattu 19 . helmikuuta 2013. 
  146. Customary and Islamic law in Senegal Legal Briefs (2004).
  147. Code de la famille Sénégalais JaFBase. Arkistoitu 6.10.2014. Viitattu 3.10.2014.
  148. Secularism in Senegal: Withstanding the Challenge of Local Realities Institute for the Study of Islamic Thought in Africa. Arkistoitu 5.6.2010. Viitattu 3.10.2014.
  149. (4 lokakuuta 2012) Empowering Women: Legal Rights and Economic Opportunities in Africa. World Bank Publications, 55. ISBN 978-0-8213-9534-9. 
  150. Secularism in Senegal: Withstanding the Challenge of Local Realities 2009. Institute for the Study of Islamic Thought in Africa. Arkistoitu 5.6.2010. Viitattu 3.10.2014.
  151. "Somali cabinet votes to implement sharia law", Reuters, 2009-03-10. Luettu 2013-02-18. 
  152. UN officials welcome ‘historic’ approval of new constitution for Somalia United Nations News Center (2012).
  153. Federal Republic of Somalia – Provisional Constitution United Nations (2012). Arkistoitu 2.4.2015.
  154. Promoting Rule of Law in an Era of ‘Re-Islamization" in Somalia, Part IV in Predicaments in the Horn of Africa. Lund University Press, 331–342. 
  155. "Sharia – A or The Chief Source of Legislation" (2013). International Law Review 28 (3): 751–753. American University.  (Arkistoitu – Internet Archive)
  156. Sharia Incorporated. Leiden University Press, 181–230. ISBN 978-9087280574. 
  157. Jan Michiel Otto (30 kesäkuuta 2010). Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present. Amsterdam University Press, 211–212. ISBN 978-90-8728-057-4. Viitattu 18.2.2013. 
  158. The Criminal Act 1991 PCLRS. Arkistoitu 26.5.2013. Viitattu 21 . helmikuuta 2013.
  159. Guide to Tanzanian Legal System and Legal Research GlobaLex. Viitattu 19.2.2013.
  160. An Introduction to the Legal System and Legal Research in Chad Hauser Global Law School Program, New York University.
  161. Tunisia Law.emory.edu. Viitattu 18.2.2013.
  162. Features – A Guide to the Tunisian Legal System 15 syyskuuta 2002. LLRX.com. Arkistoitu 3.3.2013. Viitattu 18 . helmikuuta 2013.
  163. Will Tunisian Women Finally Inherit What They Deserve? Foreign Policy. Viitattu 10.1.2015.
  164. Constitution of Uganda ec.or.ug.
  165. "Why banning Sharia courts would harm British Muslim women", 17.7.2014. Luettu 31.8.2015. 
  166. Islamic Sharia Council Leyton, East London
  167. "or-to-sue-fox-over-no-go-zone-comments/384656/ Why the Muslim 'No-Go-Zone' Myth Won't Die" (20.1.2015). The Atlantic. Viitattu 5.9.2015. [vanhentunut linkki]
  168. "Sharia in the West. Whose law counts most?", 14.10.2010. Luettu 6.9.2015. 
  169. Sharia law review to focus on fairness to UK women – Theresa May
  170. Sharia Law in Thrace Le Courrier Diplomatique. 18.2.2017. Viitattu 30.11.2017.
  171. Greek PM Tsipras Limits Sharia Law in Western Thrace Greek Reporter. 16.11.2017. Viitattu 30.11.2017.
  172. Sharia Courts in Western Democracies? – An Interview with Manfred Brocker goethe.de. marraskuu 2012.
  173. http://www.crisisgroup.org/~/media/Files/asia/south-east-asia/indonesia/117_islamic_law_and_criminal_justice_in_aceh.ashx
  174. Aceh passes adultery stoning law BBC News. 14.9.2009. BBC. Viitattu 21.2.2013. (englanniksi)
  175. Aceh fully enforces sharia The Jakarta Post. 7.2.2014. (englanniksi)
  176. Laying down God's law The Economist. 15.2.2014. (englanniksi)
  177. a b Greece U.S. Department of. Viitattu 16.1.2015. [vanhentunut linkki]
  178. See also Vassilios Koufianidis (2011). The role of the Mufti and of the sacred law of Islam in the Greek legal system. Komotini: Diploma paper submitted to the Democritian University of Thrace (in Greek). 
  179. Working within Nigeria's Sharia Courts Carnegiecouncil.org. Viitattu 18.2.2013.
  180. "Nigeria's Zamfara Sharia court orders amputation", BBC News, 9.9.2011. Luettu 18.2.2013. 
  181. Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present Leiden University Press. Arkistoitu 20.10.2014.
  182. Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present Leiden University Press. Arkistoitu 20.10.2014.
  183. Thailand May Extend Shariah Law in Violence-Ridden Muslim South 22.6.2009. Bloomberg L.P.. Viitattu 18.2.2013.
  184. Occupied Palestinian Territory Gender Equality Profile UNICEF. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 9.7.2015.
  185. The Constitution of the Turkish Republic of Northern Cyprus cypnet.co.uk.
  186. Eric Goldstein & Bill Van Esveld (toim.): Human Rights in Western Sahara and in the Tindouf Refugee Camps, s. 216. Human Rights Watch, 2008. ISBN 1-56432-420-6. Teoksen verkkoversio.
  187. Introduction to Somaliland Law somalilandlaw.com.