Avaa päävalikko

Erkki Uotila

suomalainen teatterinjohtaja, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja

Erkki Antero Uotila (28. maaliskuuta 1904 Sääksmäki31. elokuuta 1975 Helsinki)[1] oli suomalainen teatterinjohtaja, näyttelijä, ohjaaja ja elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaja.

Erkki Uotila
Henkilötiedot
Koko nimi Erkki Antero Uotila
Syntynyt 28. maaliskuuta 1904
Sääksmäki, Suomi
Kuollut 31. elokuuta 1975 (71 vuotta)
Helsinki, Suomi
Ammatti teatterinjohtaja, näyttelijä, ohjaaja, elokuva- ja näytelmäkäsikirjoittaja
Lapset Leena Uotila
Näyttelijä
Merkittävät roolit paroni Rolf Lichtenstein
Jääkärin morsian
tuomari Pykälä
Pekka Puupää kesälaitumilla
ylipuutarhuri
Pekka ja Pätkä puistotäteinä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Erkki Uotila toimi näyttelijänä Jyväskylän Työväenteatterissa, Kotkassa, Helsingin Työväenteatterissa sekä Helsingin Kaupunginteatterissa. Uotila toimi Fenno-Filmissä apulaisohjaajana ja ohjaajana, sekä teatterinjohtajana Repputeatterissa. Hän oli aikoinaan laulajana mukana Sodan viihdyttäjissäselvennä. Lisäksi hän toimi Helsingin Ympäristöteatterin johtajana.

Uotila toimi myös pakinoitsijana, teki laulutekstejä ja suomennoksia. Teoksissaan hän toimi muutaman kerran nimellä Antero Kalliokoski. Hän on ollut käsikirjoittamassa muun muassa Hannu Lemisen elokuvia, sotaelokuvaa Ratkaisun päivät (1956) ja veijarikomediaa Muuan sulhasmies (1956). Uotilan yksi merkittävimmistä rooleista oli paroni Lichtenstein elokuvassa Jääkärin morsian (1938).

Uotila oli kuitenkin tunnetuin näyttelijänä, ja esiintyi noin 25 elokuvassa, muun muassa Pekka Puupää -filmeissä. Loppu-ura päättyi tv-elokuviin. Erkki Uotila kuoli 71 vuoden ikäisenä Helsingissä. Hänen tyttärensä on näyttelijä Leena Uotila.

FilmografiaMuokkaa

TeoksetMuokkaa

  • Varjopolku (1927)
  • Kaarina (1934)
  • Hulluus hulluutta vastaan (1935)
  • Pasuuna puuttuu (1936)
  • Törmälä ja hänen poikansa (1936)
  • Reunalan Riku (1937)
  • Kauppias auttaa (1938)
  • Miss Vastamäki (1939)
  • Talosta ja torpasta (1939)
  • Se mammonan taakka (1941)
  • Suutarin saunalauantai (1942)
  • Rengit ja rakkaus (1945–1946)
  • Kartanon kaunis vieras (1953–1954)

LähteetMuokkaa

  1. Suomen kirjailijat -tietokanta Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muuallaMuokkaa