Avaa päävalikko

Aku Louhimies

suomalainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja

Aku Urban Louhimies (s. 3. heinäkuuta 1968 Helsinki)[1] on suomalainen käsikirjoittaja, tuottaja ja elokuvaohjaaja.[2]

Aku Louhimies
Aku Louhimies Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa elokuussa 2016.
Aku Louhimies Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa elokuussa 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt 3. heinäkuuta 1968 (ikä 51)
Helsinki
Ammatti elokuvaohjaaja, elokuvakäsikirjoittaja
Ohjaaja
Aktiivisena 1987–
Tunnetuimmat ohjaukset Tuntematon sotilas (2017), Rebellion (2016), Valkoinen kaupunki (2006), Paha maa (2005)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Aku Louhimies on valmistunut elokuvaohjaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja opiskellut myös historiaa Helsingin yliopistossa.

Louhimiehen alkutuotanto 1990-luvulla keskittyi yhtenä harvoista suomalaisohjaajista urbaaniin elämänmuotoon ja kaupungissa asuviin nuoriin ihmisiin. Uransa alkuvaiheessa hän ohjasi lyhytelokuvia, dokumentteja, musiikkivideoita sekä useita jaksoja televisiosarjoihin Kotikatu ja Sydänten akatemia sekä televisiosarjan Isänmaan toivot.[3]

Louhimies on tunnettu vaativana ja autoritäärisenä ohjaajana, joka samalla antaa kanssaan työskenteleville paljon vastuuta. Kirjassa Aku Louhimies - Elokuvaunelmia (2017) pyritään valottamaan ohjaajan metodeja. ”Minua kiinnostaa totuus”, toistuu Louhimiehen sanomana eri muodoissa halki kirjan. Tärkeä menetelmä sen saavuttamiseksi on improvisaatio. Lukihäiriöiselle Louhimiehelle käsikirjoitukset ovat lähtökohtia, ja näyttelijöitään hän kannustaa irrottelemaan. Ohjaaja on aina halunnut näyttelijöidensä viettävän aikaa yhdessä ennen kuvauksia ja niiden aikana. Hän kuvaa enemmän ottoja kuin Suomessa yleensä, eivätkä näyttelijät useinkaan tiedä, mitä ohjaaja lukemattomilla toistoilla tarkalleen hakee. Tämä ei ollut edes mahdollista Louhimiestä edeltäneelle elokuvantekijöiden sukupolvelle, mutta digitaalisuus on mahdollistanut nopeat toistot. Tuntemattoman sotilaan kuvauksia seurattiin mediassa, jossa myös niiden rankkuutta alleviivattiin.[4][5]

Louhimies oli Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n puheenjohtaja vuosina 2011–2014.

ElokuvatMuokkaa

Louhimies on ohjannut yhdeksän kokoillan elokuvaa: Levottomat (2000), Kuutamolla (2002), Paha maa (2005), Riisuttu mies (2006), Valkoinen kaupunki (2006), Käsky (2008), Vuosaari (2012), 8-pallo (2013) ja Tuntematon sotilas (2017).

Louhimiehen sekä ohjaama, käsikirjoittama että tuottama Tuntematon sotilas oli Suomi 100 vuotta -juhlavuoden 2017 katsotuin kotimainen elokuva keräten yli miljoona katsojaa. Se on myös katsotuin kotimainen elokuva 50 vuoteen.[6][7] Elokuva julkaistiin dvd:nä ja blu-ray:na 26. maaliskuuta 2018. Kuukauden myynnin jälkeen elokuva ylsi platina-myyntiin eli sitä oli myyty 60 000 kappaletta. [8] Elokuva perustuu Väinö Linnan romaaniin Tuntematon sotilas (1954) ja on teoksen kolmas filmatisointi.[1][9][10]

Vuonna 2019 Louhimies on valmistelemassa elokuvaa Ilkka Remeksen vuoden 2015 myydyimmästä kaunokirjallisesta kirjasta Jäätyvä helvetti.[11] 2019 Aku Louhimies nimettiin myös ohjaajaksi Timo Polarin kirjan Murhenäytelmä Grönlannissa pohjalta suunnitteilla olevalle elokuvalle. [12]

Kansainvälinen tuotantoMuokkaa

Vuonna 2016 Aku Louhimies teki kansainvälisen läpimurtonsa Irlannin yleisradio RTÉ:lle ja Netflixille tekemällään ohjaustyöllä Rebellion, jonka aiheena on Irlannin vuoden 1916 pääsiäiskapina.[13] 2019 Louhimies ohjaa jatkokauden öljynporauslautalle sijoittuvaan Rig 45 -sarjaan, joka on suosittu Viaplayssä esitettävä trilleri. Sarjan ensi-iltaa kaavaillaan vuodeksi 2020. [14]

Tunnustukset ja palkinnotMuokkaa

Louhimiehen tuotantoa on palkittu runsaasti niiden viidentoista aikana (2002-2017), joihin hänen pääasiallinen tähän astinen tuotantonsa sijoittuu. Kansainvälisiä palkintoja ovat keränneet Kuutamolla (2002), Paha Maa (2005), Valkoinen kaupunki (2006), Vuosaari (2012) ja Tuntematon sotilas (2017). Kotimaassa Louhimies on saanut Parhaan ohjauksen Jussit elokuvistaan Paha maa ja Valkoinen kaupunki sekä yhtenä kolmesta kirjoittajasta Parhaan käsikirjoituksen Jussin elokuvasta Paha maa. Vuonden 2003 TV-sarjasta Irtiottoja Louhimies sai Venla-palkinnon parhaasta ohjauksesta. Vuonna 2004 Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO valitsi hänet vuoden 2003 parhaaksi ohjaajaksi. Vuonna 2005 hänet palkittiin Irtiottoja-televisiosarjan ja Paha maa -elokuvan työryhmän jäsenenä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Tuntematon Sotilas sai vuoden 2017 Yleisön suosikki Jussin. Tuntematon sotilas sai Jussit myös parhaasta leikkauksesta, äänityksestä, maskeerauksesta ja miespääosasta.

Vuonna 2017 Louhimiehelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.[15] Joulukuussa 2019 Louhimies ylennettiin yliluutnantiksi Puolustusvoimien eteen tehdystä ansiokkaasta viestintätyöstä. [16]

Työskentelytapoihin kohdistetut syytöksetMuokkaa

Maaliskuussa 2018 elokuva-alan häirintätapauksista käynnistyneeseen #metoo-liikkeeseen viitaten 8 suomalaista naisnäyttelijää kertoi negatiivisista kokemuksistaan Louhimiehen alaisena. Näyttelijät kertoivat muun muassa tulleensa alistetuiksi ja nöyryytetyiksi.[17] Sekä Facebook-kirjoituksessaan että 2018 Jussi-gaalassa Louhimies pyysi anteeksi ja kertoi tuntevansa surua siitä, että näyttelijät ovat kokeneet työskentelyn hänen kanssaan niin ahdistavana.[18] Myöhemmin hän sanoi, ettei koe tehneensä mitään väärää.[19] Aiheen käsittely julkisuudessa on herättänyt paljon yleistä keskustelua puolesta ja vastaan.[20][21][22][23] Toukokuussa 2018 aiheen uutisoinnista kehkeytyi kiista Louhimiehen annettua Ilta-Sanomille haastattelun, jossa hän kertoo Ylen vääristelleen ja liioitelleen syytöksissä mainittuja tapahtumia. Yle puolestaan kiisti syyllistyneensä vääristelyyn. Syytökset johtivat myös työhyvinvointitutkintaan Tuntemattoman sotilaan kuvauksiin liittyen. Mitään vakavaa tai laitonta ei Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017:n Mehiläisen kanssa teettämän selvityksen perusteella ilmennyt tapahtuneen.[24][25]

Louhimies jätti joulukuussa 2018 poliisille tutkintapyynnön. Tutkintapyyntö koski Ylen opintovapaalla ollutta toimittajaa Sara Rigatellia ja Ylen päätoimittajaa Jouko Jokista.[26] Ei kuitenkaan ole varmaa, päätyykö juttu tuomioistuinkäsittelyyn.[19] Kesäkuussa 2019 Ilta-Sanomat uutisoi, että jutun esitutkintakynnys täyttyi keväällä ja toimittajaa epäillään Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta.[27]

YksityiselämäMuokkaa

Louhimies asuu Helsingissä, ja hänellä on neljä lasta, kolme tytärtä ja yksi poika. Avioero näyttelijä Laura Malmivaaran kanssa vuonna 2003 solmitusta avioliitosta astui voimaan 2012. He muuttivat erilleen vuonna 2009. Louhimiehellä diagnosoitiin vuonna 2009 nielurisasyöpä.[28]

Louhimiehen sisarpuoli on feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.[19]

Filmografia ja palkinnotMuokkaa

Elokuva Palkinto
Levottomat (2000)
Kuutamolla (2002) Durango Film Festival 2003: Jury Award, Best Narrative Feature
Cinequest San Jose Film Festival 2003: Best Feature
Paha maa (2005) Athens International Film Festival 2005: Best Screenplay
Bergen International Film Festival 2005: Jury Award
Göteborg Film Festival 2005: Church of Sweden Film Award, FIPRESCI Prize & Nordic Film Prize
Jussi-palkinto 2006: Paras käsikirjoitus ja paras ohjaus
Leeds International Film Festival 2005: Golden Owl Award
Lübeck Nordic Film Days 2005: NDR Promotion Prize – Honorable Mention
Moscow International Film Festival 2005: Special Jury Prize
Riisuttu mies (2006)
Valkoinen kaupunki (2006) Jussi-palkinto 2007: Paras ohjaus
Ghent International Film Festival 2006 Best Director'
Karlovy Vary International Film Festival 2006: Don Quijote Award – Special Mention, FIPRESCI Prize & Label Europa Cinemas
Lübeck Nordic Film Days 2006: Prize of the Ecumenical Jury – Honorable Mention
Käsky (2008)
Vuosaari (2012) Festroia International Film Festival 2012: CICAE Award
Nordische Filmtage Lübeck 2012: The Interfilm Church Prize
8-pallo (2013) Jussi-palkinnot 2014: Paras miespääosa, paras maskeeraussuunnittelu
Tuntematon sotilas (2017) Jussi-palkinnot 2018: Yleisöäänestyksen paras elokuva, paras leikkaus, äänitys, maskeeraus ja miespääosa
Subtitle European Film Festival: Paras tuottaja
The Angela Awards: Eero Aho
Televisiosarjat Palkinto
Sydänten akatemia (1998)
Isänmaan toivot (1998)
Elämä on näytelmä, jakso Jatkoaika (1999)
Irtiottoja (2003) Venla-palkinto 2004: Paras ohjaus
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO 2004: Vuoden elokuvaohjaaja
Rebellion (2016)
Lyhytelokuvat Palkinto
Juna (1995)
Urpon ja Turpon salaisuus (1996)
Sirpaleita (1996)
Ensi tiistaina Brahmsia (1998)
Metron kauneimmat saippuakuplat (2005)
Talolliset.fi (2007)
Late fragments 2009

LähteetMuokkaa

  1. a b Aku Louhimies Elonetissä
  2. Kuka kukin on 2007. Otava 2006.
  3. Aku Louhimiehen tuotanto hänen kotisivuillaan 30.3.2018 akulouhimies.com.
  4. Hätkähdyttävä kirja: Näin ohjaajanero Aku Louhimies piiskasi näyttelijöitään yltääkseen huipulle Ilta-Sanomat 26.9.2017. Viitattu 30.3.2018.
  5. Kirja-arvio: Lähemmäs totuutta Keskisuomalainen 9.12.2017. Viitattu 30.3.2018.
  6. Louhimiehen Tuntematon sotilas on tilastoidun historian katsotuin kotimainen Elokuvauutiset. 05.12.2017. Viitattu 24.3.2018.
  7. Kotimaisten elokuvien katsojaluvut 2018 Suomen elokuvasäätiö. Viitattu 24.3.2018.
  8. Tuntematon möi platinaa yhden kuukauden aikana Talouselämä 27.4.2018. Viitattu 27.5.2018.
  9. Aku Louhimiehen Tuntemattoman elokuvan kuvaukset käynnissä Iltalehti 8.6.2016. Viitattu 30.3.2018.
  10. Tuntemattoman sotilaan kuvauksista Suomenlinnassa ET-lehti 21.10.2016. Viitattu 30.3.2018.
  11. Louhimies valmistelee kansainvälistä elokuvaa Ilkka Remeksen romaanista Yle Uutiset. Viitattu 25.7.2019.
  12. Kohtalokkaasta Grönlannin hiihtomatkasta suunnitellaan elokuvaa, jonka ohjaa Aku Louhimies Yle Uutiset. Viitattu 20.10.2019.
  13. ‘Rebellion’: what an outsider’s eye brings to RTÉ’s Easter Rising centrepiece The Irish Times. 2.1.2016. Viitattu 17.2.2016.
  14. Juvonen, Anna: Viaplaylle MGM:n uutuuselokuvat suoraan teatterilevityksestä – Aku Louhimies ohjaa jatkokauden palvelun hittisarjaan Talouselämä. 18.3.2019. Viitattu 29.6.2019.
  15. Presidentti palkitsi Pirkka-Pekka Peteliuksen Pro Finlandialla iltalehti.fi. Viitattu 1.12.2017.
  16. Ohjaaja Aku Louhimiehelle luottamuksenosoitus – ylennettiin yliluutnantiksi MTV. 5.12.20119. Viitattu 09.12.2019.
  17. Sara Rigatelli: Tuntematon ohjaaja – Elokuvatähdet kertovat Aku Louhimiehen poikkeuksellisesta vallankäytöstä: Hän alistaa ja nöyryyttää ihmisiä Yle.fi, uutiset. 19.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2018.
  18. Aku Louhimies vastasi A-studiossa naisnäyttelijöiden syytöksiin Ilta-Sanomat. 19.3.2018. Viitattu 25.3.2018.
  19. a b c Elina Järvinen, 369 päivää, Suomen Kuvalehti 22.3.2019
  20. Ulla Appelsin: Suomen kannattaa kuunnella Lenaa Ilta-Sanomat. 25.3.2018. Viitattu 25.3.2018.
  21. Juuso Määttänen: Lynkattiinko Aku Louhimies elokuva-alan palkintotilaisuudessa? (digitilaajille) HS.fi. 28.3.2018. Viitattu 28.3.2018.
  22. Annette Blencove: Aku Louhimiehen anteeksipyyntö ei vakuuttanut 20.3.2018. Yle.fi. Viitattu 29.3.2018.
  23. Renny Harlin kieltäytyy yhteistyöstä kulttuuriministerin kanssa 26.3.2018. MTV.fi. Viitattu 30.3.2018.
  24. Mikko Juuti: Aku Louhimiehen haastattelu 20.5.2018. IS.fi. Viitattu 27.5.2018.
  25. Uutinen Tuntemattoman sotilaan työhyvinvointitutkimuksesta 21.5.2018. Yle.fi. Viitattu 27.5.2018.
  26. Katariina Karjalainen, Miikka Hujanen, Laura Manninen: Aku Louhimies jätti poliisille tutkintapyynnön Ylen päätoimittajasta ja toimittajasta Ilta-Sanomat. 21.12.2018. Viitattu 7.5.2019.
  27. Ranta, Niko & Lapintie, Nelli: IS paljastaa: Ylen toimittajaa epäillään Aku Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta Ilta-Sanomat. 14.6.2019. Viitattu 29.6.2019.
  28. Aku Louhimies avautuu uutuuskirjassa syövästään: "Minun oli parannuttava lasteni takia." mtv.fi. Viitattu 25.10.2017.

KirjallisuuttaMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa