Inka Kallén

suomalainen näyttelijä

 

Inka Kallén
Henkilötiedot
Koko nimi Inka Emilia Kallén
Syntynyt30. syyskuuta 1981 (ikä 42)
Tuusula
Ammatti näyttelijä, käsikirjoittaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Inka Emilia Kallén (aiemmin Kiviharju, s. 30. syyskuuta 1981 Tuusula) on suomalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja. Hänet tunnetaan Mirja Mäki­maan roolista TV1:n draama­sarjassa Kotikatu. Koti­kadun päätyttyä vuonna 2012, Kallén siirtyi näyttelemään Mirjaa TV2:n sarjaan Uusi päivä.[1]

Ura muokkaa

Kallén näytteli pää­ministeri Petra Pennasta vuoden 2017 helmi­kuussa alkaneessa 12-osaisessa televisio­sarjassa Presidentti.[2] Vuonna 2020 Kallén näytteli toisen pää­roolin Kaikki synnit -sarjan toisella tuotanto­kaudella. Hän on näytellyt useissa elo­kuvissa ja televisiosarjoissa.

Kallén esiintyi Apu­lannan Jumala-musiikki­videolla. Hän näyttelee Keski-Uuden­maan teatterissa.[3]

Inka Kallén opiskeli elo­kuva­näyttelemistä silloisessa Stadia-ammatti­korkea­koulussa vuosina 2000–2004, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan vuoden New Yorkissa the Lee Stras­berg Theatre And Film Institutessa.[4] Vuonna 2008 Kallén aloitti opinnot Teatteri­korkea­koulun maisteri­ohjelmassa, josta hän valmistui teatteri­taiteen maisteriksi keväällä 2010.[5] Kallén toimi näyttelemisen lisäksi myös käsikirjoittajana vuonna 2021 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Odotus.[6]

Yksityiselämä muokkaa

Kallén asuu Tuusulassa. Hän on vegetaristi ja harrastaa joogaa, pyöräilyä, hiihtoa ja tennistä.[2]

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1999 Pikkusisar pikku­lotta
2005 Caasha Liisa
Lupaus KEK-Lotta
2008 Kolme viisasta miestä sairaan­hoitaja
2010 Harjunpää ja pahan pappi Jaana Yasin
2013 Ainoat oikeat Elli
2015 Luokka­kokous Reetta
Onnelin ja Annelin talvi Adele
2016 Teit meistä kauniin sijais­opettaja Marjatta
2018 Valmentaja Meri
2020 Aika jonka sain nuori Helena
2020 Se mieletön remppa Teresa
2021 Odotus Elli
2022 Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuva Viivi Kiiveri
Koputus Maria

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
  • 1995–2003
  • 2005
  • 2007–2009
  • 2011–2012
Kotikatu Mirja Mäki­maa
2009 Uutishuone Anneli ”Antsa” Koponen
2012–2015 Uusi päivä Mirja Mäki­maa
2015 Hinnalla millä hyvänsä Anniina Jää­meri
2017 Presidentti Petra Pennanen
Kolmistaan sairaan­hoitaja
2018–2022 Ivalo Sari Nikander
2018 Syke Miia
Onnela Jade
2019 Roba Johanna
2019–2023 Kummeli esittää: Kontio & Parmas poliisi­tutkija Viivi Kiiveri
2020 Keihäs­matkat Leena
Modernit miehet Tanja
Makkari Milla
2020–2023 Kaikki synnit Meeri Ritola
2021 Maria Kallio Sofia Kivinen
2021–2022 Hautalehto: Kylmä syli Laura Hautalehto
2023 Kotka 10 Mia Holma

Lähteet muokkaa

  1. Idealistinen lääkäri Yle. 14.4.2014 (päivitetty 8.3.2016). Yleis­radio Oy. Viitattu 11.7.2019.
  2. a b Tuomas-Kettunen, Jouko: Tässä lyö ruskettunut rouva pää­ministeri – Inka Kallén nähdään presidentti Samuli Edel­mannin vierellä Helsingin Uutiset. 26.9.2016. Helsinki: Etelä-Suomen Media Oy. Viitattu 11.7.2019.
  3. Kesästä vauhtia syksyyn – Inka Kallén tekee paluun KUT:iin (Maksullinen artikkeli) Keski-Uusimaa. 6.9.2016. Etelä-Suomen Media Oy: Etelä-Suomen Media Oy. Viitattu 29.12.2022.
  4. Lehti­kanto, Katariina: Inka Kallénin elämä muuttui vuosia sitten teini-iässä – puhelu toi roolin Kotikadun Mirja Mäki­maana: ”Jukka Puotilan takia en uskonut saavani roolia” Ilta­lehti. 2.7.2019. Helsinki. Viitattu 11.7.2019.
  5. Toimittanut Pakarinen, Riitta: Exit 2010, s. 8. Helsinki: Teatteri­korkea­koulun yli­oppilas­kunta, 2010. Teoksen arkistoitu verkkoversio (PDF) (viitattu 11.7.2019).
  6. Hakamo, Tanja: Inka Kallén rakastui syvästi mieheen, joka valitsi kuitenkin toisen kumppanin – tuon naisen juhlissa Inka havahtui tärkeään oivallukseen (Me Naiset) Ilta-Sanomat. 29.12.2022. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 29.12.2022.

Aiheesta muualla muokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.