Sara Paavolainen

suomalainen näyttelijä ja poliitikko

 

Sara Paavolainen
Henkilötiedot
Koko nimi Sara Johanna Paavolainen
Syntynyt4. elokuuta 1959 (ikä 63)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Puoliso Kari Heiskanen
(vih. 1980; ero 2004)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1982–
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Sara Johanna Paavolainen[1] (s. 4. elokuuta 1959 Helsinki) on suomalainen näyttelijä.[2] Hän oli SDP:n valtuutettuna Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 2009–2017.

UraMuokkaa

NäyttelijänäMuokkaa

Paavolainen valmistui yli­oppilaaksi vuonna 1979 ja näyttelijäksi Teatteri­korkea­koulusta vuonna 1984.[1] Paavolainen työskentelee freelance-näyttelijänä ja hän on tehnyt rooleja niin teatterissa (muun muassa Ryhmäteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa), elo­kuvissa kuin televisiossakin.

Sara Paavolaisen tunnetuimpia suorituksia televisiossa ovat Rauta-aika ja Huojuva talo, joka perustuu Maria Jotunin saman­nimiseen romaanin sekä taiteilija Venny Soldan-Brofeldtin rooli sarjassa Venny.[3]

PolitiikassaMuokkaa

Vuoden 2008 kunnallis­vaaleissa SDP:tä edustanut Paavolainen valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon 1 416 äänellä.[4] Vuosina 2009–2012 hän oli sosiaalilautakunnan jäsen.[1] Paavolainen valittiin toiselle kaudelle vuoden 2012 kunnallis­vaaleissa 1 817 äänellä.[5] Hän on ollut valtuuston toinen vara­puheenjohtaja vuodesta 2013. Paavolainen on myös toimikaudella 2015–2018 Pakilan seura­kunnan seurakuntaneuvoston jäsen.[6]

Paavolainen oli ehdolla vuoden 2011 edus­kunta­vaaleissa saaden SDP:n ehdokkaana Helsingin vaali­piirissä 3 834 ääntä, mikä ei riittänyt kansan­edustajan paikkaan.[7] Hän oli ehdolla myös vuoden 2015 edus­kunta­vaaleissa saaden 1 230 ääntä.[8] Vuonna 2017 hän putosi kaupungin­valtuustosta.

YksityiselämäMuokkaa

Paavolaisen puoliso oli vuosina 1980–2004 näyttelijä Kari Heiskanen.[1] Heillä on kolme lasta. Paavolainen on toiminut kehitys­vammaisen tyttärensä omais­hoitajana.[9]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1982 Jousi­ampuja huume­nuori
1984 Viimeinen kesä tyttö lemmen­kohtauksessa
1993 Harjun­pää ja kiusan­tekijät Sinikka Poikolainen
1997 Palkka­soturi 1. rauhan­turvaaja
2003 Broidit lääkäri
2007 Miehen työ Ritva
Musta jää Lea
2008 Käsky orpo­kodin johtajatar
8 päivää ensi-iltaan Mame
2009 Levoton rauha äiti
Täällä Pohjantähden alla Anna Kivivuori
2010 Täällä Pohjantähden alla II
2010 Paha perhe Anna
2014 He ovat paenneet Raisan äiti
2017 Wendy and the Refugee Neverland Krisun äiti
Tuntematon sotilas Koskelan äiti Elina
2018 Kääntö­piste Tea
2019 Finger­pori Homeliuksen vaimo
Televisioelokuvat
1982 Rauta-aika Aino
Tasa­vallan kansan­edustaja tyttö
1997 Viisi tytärtäni Anna-Liisa
Lyhytelokuvat
1989 Kaukanen Rantama eli viisi komediaa seura­leikeistä
1990 Isän­maan kaikuja 4: Happy End vaimo
1993 Sanat ja hiljaisuus nainen
1994 Marja Tuire
1996 Daisy's Amazing Discoveries – The Movie Norma
2005 Varpuset Ella
2009 Pikku­veli äiti
2012 Toivo

Lähde: [2]

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1987 Tabu
1990 Huojuva talo Lea Markku, o.s. Horni
1995 Maigret Suomessa Elisa Porola
Onnea vai menestystä Kaisu
1997 Ota ja omista Juho-Kustin äiti
2000 Hyvät neuvot kalliit Saara
2003 Venny Venny Soldan-Brofeldt
2005 Presidentit Gerda Ryti
2007 Kaikki kunnossa terapeutti
2008 Tukka auki Gitta
2010 Vastaparit lääkäri
2012 Helsingin herra Leila
2015 Roba Seija Nieminen
2018 Konttori Annan äiti
2019 Sorjonen Kaisa Laurila
2020 Pohjolan laki Elisabeth
Rauhan­tekijä pää­ministeri Väätäinen
2021 Pahan väri Meerit Helander

Lähde: [2]

TeatteriMuokkaa

Ryhmäteatteri
Vuosi Esitys Rooli Tekijä
1984 Tähti Sumussalähde?
1994 Ilta­tähtilähde?
Karamazovin veljeksetlähde? Katerina Ivanovna Fjodor Dostojevski
1996 Ihanne­avio­mieslähde? Mrs Chiltern Oscar Wilde
2005 Tähden lento Eeva
2019 Idän pikajunan arvoitus Agatha Christie
Helsingin Kaupunginteatteri
1990 Kesäyön unelmalähde? Helena William Shakespeare
1991 Runoilijan kuolemalähde? Hildur Veijo Meri
My Fair Ladylähde? Eliza Alan Jay Lerner
1992 Roselähde? Louise
1999 Airo ja Britalähde? Brita Paavo Haavikko
2001 Kuka pelkää Virginia Woolfia?lähde? Martha Edward Albee
2003 Pariisin kukko Lucienne Vatelin Georges Feydeau
2005 Tiimi Saija Varis Pasi Lampela
2010 Viimeinen valssi Harriet Kaarin Mann­haimer
Suomen Kansallisteatteri
1992 Syöksykierre Leah
Ruotsalainen teatteri
2008 Det hjärta man har Auli Bronsky Kjell Westö
Teatteri Vantaa
2012 Gabriel, tule takaisin! Ulriika Mika Waltari
Teatteri Imatra
2013 Sormet liisterissä Louise Corley

[10]

PalkintojaMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e Kuka kukin on 2015, s. 658. Helsinki: Otava. ISBN 978-951-1-28228-0.
  2. a b c d e Sara Paavolainen Elonetissä. Viitattu 9.2.2022.
  3. Taiteilija­elämää: Sara Paavolainen Yle Elävä arkisto. 2.10.2007 (päivitetty 21.11.2011). Yleis­radio Oy. Viitattu 12.9.2017.
  4. Kunnallis­vaalit 26.10.2008: Valitut ehdokkaat Helsinki Vaalien tulos- ja tieto­palvelu. 17.11.2008 (päivitetty). Oikeus­ministeriö. Viitattu 19.9.2015.
  5. Helsingin vaali­piiri – Ehdokkaat vertaus­luku­järjestyksessä (Kunnallis­vaalit 2012) Ylen tulos­palvelu. 6.12.2012 (päivitetty). Viitattu 19.9.2015.
  6. Pakilan seura­kunta – Yhteys­tiedot Helsingin Seurakunnat. Viitattu 29.10.2016.
  7. Eduskuntavaalit 2011: Suomen Sosiali­demokraattinen Puolue – Helsingin vaali­piiri Helsingin Sanomien tulos­palvelu. Sanoma Media Finland Oy. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 19.9.2015.
  8. Helsingin vaali­piiri – ehdokkaat (Eduskuntavaalit 2015) Ylen tulospalvelu. Viitattu 19.9.2015.
  9. Hämäläinen, Tuija: Sara Paavolainen: ”Olen helpottunut selvittyäni tähän asti” Me Naiset. 12.3.2009. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 19.9.2015.
  10. Sara Paavolainen Ilona-esitys­tieto­kannassa Ilona-esitys­tieto­kanta. Teatterin tiedotus­keskus. Viitattu 9.2.2022.
  11. Huojuva talo Yle Vintti. Viitattu 19.9.2015.
  12. Palkitut Ida Aal­berg -säätiö. Viitattu 19.9.2015.

Aiheesta muuallaMuokkaa