Avaa päävalikko

Olli Ahvenlahti

suomalainen pianisti, säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari
Hakusana ”Puppe” ohjaa tänne. Piirroshahmosta kertoo artikkeli Puppe-koira.

Olli Antero Ahvenlahti (s. 6. elokuuta 1949 Helsinki)[1] on suomalainen pianisti, säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari. Hän toimi Yleisradion kapellimestarina 1990-luvulla.

Olli Ahvenlahti
Olli Ahvenlahti heinäkuussa 2012.
Olli Ahvenlahti heinäkuussa 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 6. elokuuta 1949 (ikä 70)
Helsinki
Ammatti pianisti, säveltäjä, sovittaja ja kapellimestari
Muusikko
Taiteilijanimi PuppeView and modify data on Wikidata
Tyylilajit jazzView and modify data on Wikidata
Soittimet pianoView and modify data on Wikidata

Ahvenlahti on soittanut urallaan lukuisien suomalaisten artistien taustalla ja ollut muun muassa UMO Jazz Orchestrassa ja Suomen jazzmusiikissa vankasti mukana 1970-luvulla. Hän on toiminut Helsingin Komediateatteri Arenan kapellimestarina. Ahvenlahti siirtyi vapaaksi taiteilijaksi kesäkuussa 2008.

Ahvenlahti toimi Yleisradion kapellimestarina Eurovision laulukilpailuissa vuosina 1990–1998.[2] Hän myös sävelsi Irina Milanin vuoden 1980 Suomen karsinnoissa esittämän kappaleen ”Päättymätön laulu”.[3] Ahvenlahden lauluja ovat tulkinneet lisäksi mm. Vesa-Matti Loiri, Arja Koriseva, Heikki Kinnunen, Fredi, Kristiina Halkola, Jukka Sipilä, Paula Koivuniemi, Kai Hyttinen, Pepe Willberg ja Johanna Iivanainen.[4]

1970-luvun puolivälissä Ahvenlahti teki kaksi soololevyä, The Poet ja Bandstand. Ensin mainitulta eritoten ”Grandma's Rocking Chair” nousi maineeseen ja päätyi muun muassa englantilaiselle acid jazz -cd-kokoelmalle. Ahvenlahti muistetaan myös Vesa-Matti Loirin esittämän Jean-Pierre Kuselan taustapianistina nimellä Puppe. Hänellä on myös pieni rooli elokuvassa Vääpeli Körmy – taisteluni.

Olli Ahvenlahden isä oli Valtionrautateiden pitkäaikainen mainospäällikkö Igor Ahvenlahti (1920–1996).[5] Ahvenlahti on ollut naimisissa näyttelijä Liisa Paatson ja uutistoimittaja Marjo Reinin kanssa (2004–2014).[6]

Suomen Jazzliitto myönsi Ahvenlahdelle vuoden 1975 Yrjö-palkinnon.[7]

SalanimetMuokkaa

  • Käpylä Keijo
  • Puppe

DiskografiaMuokkaa

  • Bandstand (1975)
  • The Poet (1976)
  • Based On a Novel (1981)
  • The Way You Walk (1986)
  • Thinking, Whistling (2017)

LähteetMuokkaa

  • Come to Finland – Julisteita & matkoja / Affischer & resor 1851–1965. Toim. Londén, Magnus & Enegren Joachim & Simons, Ant. Otava, Keuruu 2007.

ViitteetMuokkaa

  1. Rantala, Risto & Pajala, Lasse (toim.): Kuka kukin on. Henkilötietoja nykypolven suomalaisista 2005, s. 37. Helsinki: Otava, 2004. ISBN 951-1-19577-8.
  2. Olli Ahvenlahti andtheconductoris.eu. Viitattu 5.12.2016.
  3. Muistathan: Suomen karsinnat 1980 viisukuppila.fi. Viitattu 5.12.2016.
  4. Olli Ahvenlahti - Biografia - Jazz Finland jazzfinland.fi. Viitattu 18.9.2017. (englanniksi)
  5. Come to Finland 2007, s. 236.
  6. Tahvolainen, Anne: Pianisti ja Ylen uutisankkuri eroavat Iltalehti.fi. 15.4.2014. Viitattu 17.5.2015.
  7. Kotimaan toiminta: Valtakunnalliset Jazzpäivät ja Yrjö-palkinto Jazz Finland. Jazzliitto. Viitattu 30.7.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa