Avaa päävalikko

Liisa Christina Paatso (o.s. Huuskonen, 2. marraskuuta 1945 Helsinki23. huhtikuuta 2018[1]) oli suomalainen näyttelijä. Hän näytteli paitsi teatterissa, myös elokuvissa ja televisiosarjoissa sekä teki dubbauksia.

Paatson ura esiintyjänä alkoi tanssijana. Hän kävi tanssija ja koreografi Airi Säilän balettikoulussa lapsena ja esiintyi nuorena Punainen Mylly -revyyteatterissa Helsingissä 1960-luvulla.[2] Paatso suoritti Teatterikoulun 1964–1967, lisäksi hän opiskeli balettia. Hänellä oli kiinnitys Turun kaupunginteatteriin 1967–1973 ja Ahaa Teatteriin 1973–1974, minkä jälkeen hän ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Paatso vieraili muun muassa Teatteri Jurkassa ja Helsingin Kaupunginteatterissa.[3]

Paatso oli naimisissa näyttelijä Ilari Paatson kanssa vuosina 1965–1971. Näyttelijä Rinna Paatso on heidän tyttärensä. Myöhemmin hän oli naimisissa kapellimestari Olli Ahvenlahden kanssa. Ahvenlahden kanssa hänellä on tytär Nelli Ahvenlahti.[4]

Paatsolle myönnettiin taiteilijaeläke 2015.[5]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva / Televisioelokuva / Televisiosarja Rooli
1965 Vaaksa vaaraa
1975 Oi kallis kaupunki Raija Koivunen
1978 Rautakauppias Uuno Turhapuro – presidentin vävy Unelma
1982 Kesä kartsalla Sakun äiti
1984 Barr-niminen mies nainen lähetystössä
1988 Marjatta äiti
Annan ja Vasilin rakkaus
Nuoruuteni savotat lotta
Painajainen kauppiaan rouva
1990 Olinkin jo lähdossä
Elämän rouva, rouva Glad Maija Ketonen
Irti maasta
1994 Oho! Sano Brysseli
1994–1995 Puhtaat valkeat lakanat Mirjam Into
1995 Totta Mooses!
1998 Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies Stephanie
Torvensoittaja katolla
Sydän toivoa täynnä Sairaanhoitaja
2000 Hurmaava joukkoitsemurha Aulikki Granstedt
2005 Puhdas päämäärä rouva Saarinen
2008 Harvoin tarjolla Pirjo Ranta
2011 Tappajan näköinen mies Karpovin äiti
2012 Maailma on valmis Pirjo Ranta

DubbauksetMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  • Seppälä, Riitta; Tainio, Ilona (toim.): Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993 - Yhteisö- ja henkilöhakemisto. Helsinki: Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ry, 1993. ISBN 951-31-0236-X.
  1. Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut Iltalehti. 23.4.2018. Viitattu 23.4.2018.
  2. Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut Ilta-Sanomat. 23.4.2018. Viitattu 24.4.2018.
  3. Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993, s. 330
  4. Uuno Turhapuro -elokuvista tuttu Liisa Paatso on kuollut Stara. 24.4.2018. Viitattu 25.4.2018.
  5. Vihdoin helpotusta arkeen – Muskalle myönnettiin taiteilijaeläke 3.7.2015. MTV Oy. Viitattu 11.7.2015.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.