Avaa päävalikko

Oiva Lohtander

suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja dramaturgi

Oiva Orvo Arvid Lohtander (s. 15. huhtikuuta 1942 Vilppula, Suomi) on suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja dramaturgi.

Oiva Lohtander
Henkilötiedot
Koko nimi Oiva Orvo Arvid Lohtander
Syntynyt 15. huhtikuuta 1942 (ikä 77)
Vilppula, Suomi
Ammatti dramaturgi, näyttelijä, ohjaaja
Näyttelijä
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Lohtander kävi teatterikoulun vuosina 1962–1965. Hän sai vuonna 2000 Venla-palkinnon parhaasta miespääosasta (Komisario Jansson) televisiosarjassa Raid.[1] Parhaan miessivuosa-Jussin Lohtander sai vuonna 1996 Jari Halosen ohjaamasta elokuvasta Joulubileet. Lohtander oli pitkäaikainen ja viimeinen Yleisradion televisioteatterin vakionäyttelijöistä. Hän on esiintynyt lukuisissa televisioelokuvissa ja -sarjoissa, kuunnelmissa, elokuvissa sekä eri teattereissa; 2000-luvulla näyttämöinä ovat olleet muun muassa Espoon Kaupunginteatteri sekä Tampereen Teatteri.

Sisällysluettelo

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1973 Mommilan veriteot 1917 Edvard Johansson
1974 Solveigin laulu Solveigin pomo
1978 Runoilija ja muusa kansankokoukseen osallistuja
1979 Onnellinen mies rehtori Rummukainen
1984 Angelas krig maanluovutuslautakunnan puheenjohtaja
1992 Vääpeli Körmy ja etelän hetelmät pankin ryöstäjä
1996 Joulubileet Hämäläinen
1997 Kummeli Kultakuume Karl-Heinz Rummenigge
1998 Armon aika Pictorius
1999 Häjyt Romppainen
Pikkusisar väestönsuojelumies
2000 Hurmaava joukkoitsemurha Olof Oravainen
2002 Kunniavelka Vihtori
Umur isäntämies
2003 Pahat pojat rehtori
Raid komisario Jansson
2004 Vares – yksityisetsivä Werneri Ahokas
Rakkaudesta rituaaleihin valkoisen huoneen mies
2006 Suden vuosi yliopiston rehtori
Kummelin Jackpot Gabriel "Kaapo" Angelos
2008 Kummeli Alivuokralainen Pena
Putoavia enkeleitä Djupsjöbacka
2009 Täällä Pohjantähden alla patruuna Mellola
2010 Täällä Pohjantähden alla II patruuna Mellola
2011 Roskisprinssi Pikku-Antti

Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1972 Justiina laamanni Harmelius
1975 Kuolleista herännyt Paapuri
1981 Muistoja Elmosta pappi
1983 Tribadien yö
1985 Jumala on kauneus Penjami
Kastematojen aika Jontin isä
1988 Rengasmatka
1989 Kuhmon huumaa
1992 Hamlet Polonius
1997 Siivoton juttu uutistenlukija (ääni)
1998 Poliisin poika Voitto Kiimalainen
1999 Erakkorapu työntekijä / metsästäjä
2001 Puhtaaksikirjoittaja Jean Sibelius
Valtapeliä elokuussa 1940 Walden
2002 Eteenpäin Ihanus
2003 Markiisin unet Marquis de Sade
2004 Nyrölä 3 pastori Rouhiainen / Elvis
2006 Bodomin legenda professori Steenbeck
2017 Linnan juhlat Kalevi Iivarinen

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1992 Tapulikylä Jari
1993 Tavallinen luokka Erkki Oivanen
Kaikkien valehtelijoiden äiti Jaakko Sallakuru
1995 Fallesmannin Arvo ja minä Fallesmanni
Kotikatu miesopettaja
Suloinen myrkynkeittäjä mies laivalla
1998 Lääkärit tulessa Eetu ”John” Ruhanen
1999 Muodollisesti pätevä
Hovimäki vanha rovasti
2000 Raid komisario Jansson
2001–2003 Kivi ja Kilpi Ernest Holsti
2002 Jurismia! Kent Polvikarva
2003 Kirje isältä Uolevi Ranta
2008 Röyhkeä diplomaatti Oiva Lohtander

PalkinnotMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Venla-palkinnot (paras miesnäyttelijä 2000: Oiva Lohtander, Raid/TV1) Ylen Vintti. Yleisradio Oy. Viitattu 19.1.2016.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.