Avaa päävalikko

Luettelo tunnuslauseista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Valtiollisia tunnuslauseitaMuokkaa

Kaikkien maiden proletaarit (tai vaihtoehtoisesti proletariaatit), liittykää yhteen!

Karl Marxin ja Friedrich Engelsin Kommunistisen manifestin loppukehotus. Vanha työväenliikkeen järjestäytymistä ja työväenluokan kansainvälistä solidaarisuutta kuvastava iskulause, joka oli Neuvostoliiton tunnuksena.

Patria o muerte! (espanjaa, "Isänmaa tai kuolema!")

Eteläamerikkalainen vallankumouslause, Kuuban kansallinen motto

E pluribus unum ("Monesta yksi")

Yhdysvaltojen kansallinen motto, tarkoittaa osavaltioiden muodostamaa liittovaltiota.

In varietate concordia ("Moninaisuudessaan yhtenäinen")

Euroopan unionin tunnuslause, tarkoittaa sen jäsenvaltioiden moninaisuutta.

Ein Volk, ein Reich, ein Führer (saksaa, "Yksi kansa, yksi valtakunta, yksi johtaja")

Saksan kansallissosialistien tunnuslause tarkoittaen Saksan kansaa, kolmatta valtakuntaa ja Adolf Hitleriä johtajana.

Poliittisia iskulauseitaMuokkaa

El pueblo unido jamás será vencido! ("Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa!")

Latinalaisessa Amerikassa levinnyt chileläinen kansanrintaman iskulause, joka on peräisin Sergio Ortegan alun perin Quilapayún-yhtyeelle kirjoittamasta laulusta. Pinochetin vallankaappauksen jälkeen laulu tuli kuuluisaksi Inti-Illimanin levytyksenä.

Kinder, Küche, Kirche ("lapset, keittiö, kirkko")

Saksan keisarin Vilhelm II:n puolison Augusta Viktorian ilmaisu maansa naisten keskeisimmälle arvomaailmalle. Yksi varhaisimmista natsien motoista, jota Saksassa vielä joskus käytetään ivallisesti kuvaamaan naisten asemaa yhteiskunnassa.

Koti, uskonto ja isänmaa

Edellisestä lainattulähde? konservatiivisen oikeiston tunnus, jota Suomessa ovat käyttäneet Kokoomus, KD ja IKL.

Deus, Pátria e Familia ("Jumala, isänmaa ja perhe")

Portugalin Salazarin Estado Novon aikainen tunnuslause.

Tutto nello Stato, niente contro lo Stato, nulla fuori dello Stato ("Kaikki valtiossa, ei mitään valtiota vastaan, ei mitään valtion ulkopuolella")

Italian fasistien tunnuslause.

Aatelissukujen tunnuslauseitaMuokkaa

  • Noblesse oblige ("Aatelisuus velvoittaa"), suomalaisen von Alfthan-suvun tunnuslause.
  • Nec adversa, nec prospera flectent, suomalaisen Aminoff-suvun tunnuslause.
  • Labora ("Työskentele"), suomalaisen Antell-suvun tunnuslause.
  • Oma toimi Luojan apu, suomalaisen Oker-Blom-suvun tunnuslause.
  • Vapaa valpas vilpitön, suomalaisen Yrjö-Koskinen-suvun tunnuslause.

Henkilökohtaisia tunnuslauseitaMuokkaa

  • Candida pro causa ense candido ("Puhtain asein puhtaan asian puolesta"), Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin tunnuslause[1]

Uskonnollisia tunnuslauseitaMuokkaa

  • In hoc signo vinces ("Tässä merkissä olet voittava!")
Kristinuskoa tarkoittava tunnuslause, jonka Rooman keisari Konstantinus Suuri näki tiettävästi unessa ennen Mulviuksen sillan taistelua, tehden sen jälkeen kristinuskosta valtionuskonnon.

VaalilauseitaMuokkaa

EduskuntavaalilauseitaMuokkaa

Jo riittää!

Sosiaalidemokraattien vuosina 1947–1948 käyttämä vaalilause, joka oli kohdistettu SKDL:ää vastaan; lausetta jatkettiin erilaisilla luonnehdinnoilla SKDL:n hallituspolitiikasta.

Osaa ja uskaltaa

Kansanedustaja Outi Ojalan vaalilause, jonka myös Arto Lahti otti käyttöön presidentivaalissa 2006.

Nyt tarvitaan tuomari!

Entisen eduskunnan puhemiehen ja nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön vaalilause eduskuntavaaleissa 1987

Vähän kuin itseäsi äänestäisit

Keskustan iskulause eduskuntavaaleissa 2007[2]

PresidentinvaalilauseitaMuokkaa

Koko kansan presidentti!

Mauno Koivisto 1982 presidentinvaaleissa tarkoittaen sitä, että myös ei-sosialistiset äänestäjät voivat äänestää sosiaalidemokraattia presidentiksi
Tarja Halonen 2006 tarkoittaen, että myös muut voivat äänestää vasemmistolaisena pidettyä presidenttiehdokasta

Maa tarvitsee presidentin!

Matti Virkkunen 1968 tarkoittaen, ettei Urho Kekkonen ole oikea presidentti. Myöhemmin myös Raimo Ilaskivi 1994 esivaalikampanjassaan tarkoittaen, että porvarilliseen maahan pitäisi saada porvaripresidentti sosiaalidemokraatin jälkeen.

Paras mies presidentiksi!

Veikko Vennamo 1982 tarkoittaen, että koska itse ei todennäköisimmin tule valituksi presidentiksi, niin silloin paras mies presidentiksi on Mauno Koivisto
variaatio Oikea mies presidentiksi Timo Soini 2006

Työväen presidentti

Sauli Niinistön tunnuslause, jonka tarkoituksena on rohkaista myös vasemmistolaisia äänestämään Kansallisen Kokoomuksen asettamaa ehdokasta tai ehkäisemään vasemmistolaisesti ajattelevia äänestämästä oman puolueensa ehdokkaan sijaan sosiaalidemokraattista ehdokasta vuoden 2000 presidentinvaalien tapaan.

LähteetMuokkaa

  1. Jussi Kuusanmäki: Vaakuna ja tunnuslause, teoksessa Mannerheim: tuttu ja tuntematon, s. 26. Valitut palat, Helsinki 1997.
  2. http://yle.fi/uutiset/3-5759304