Avaa päävalikko

Luettelo keskiajalla hallinneista paaveista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo keskiajalla hallinneista paaveista. Luettelo alkaa Gregorius I:stä ja päättyy suuren skisman lopettaneeseen Martinus V:een.

Kuva Paavinimi Pontifikaatti Tärkeimmät tapahtumat paavinaolon
aikana
Järjestysnumero
paavina
Antonello da Messina 010.jpg Gregorius I Suuri 590604 Kirkon uudistaminen, lähetystyö 64.
Sabinianus 604606 65.
Bonifatius III 607 Uudistuksia paavin valintaa koskien 66.
Pyhä Bonifatius IV 608615 Roomassa nälänhätä, rutto ja tulva 67.
Papa Adeodato I.jpg Pyhä Deusdedit (Adeodatus I) 615618 68.
Papa Bonifacio V.jpg Bonifatius V 619625 69.
Onorio I - mosaico Santa Agnese fuori le mura.jpg Honorius I 625638 Lähetyssaarnaajien tukeminen 70.
Severinus 640 71.
Johannes IV 640642 72.
Theodorus I 642649 73.
Pyhä Martinus I 649654 74.
PopeeugeneI.jpg Pyhä Eugenius I 654657 Kiista Bysantin ja Rooman välillä 75.
Pope Vitalian.jpg Pyhä Vitalianus 657672 Suhteiden Konstantinopoliin ylläpito 76.
Adeodatus II.jpg Adeodatus II 672676 Riita Konstantinopolin patriarkan kanssa 77.
Donus 676678 Nestoriolaisuus vahvistui 78.
Agatho.png Pyhä Agathon 678681 Konstantinopolin kolmas kirkolliskokous 79.
Pyhä Leo II 682683 Konstantinopolin kolmannen kirkolliskokousten päätösten saattaminen käytäntöön 80.
Pyhä Benedictus II 684685 Suhteet Konstantinopoliin 81.
Johannes V 685686 82.
Conon 686687 83.
Pyhä Sergius I 687701 Wessexin kuninkaan kastaminen 84.
Johannes VI 701705 85.
Byzantinischer Mosaizist um 705 002.jpg Johannes VII 705707 Suhteet langobardeihin 86.
Sisinnius 708 Piispanvihkimys Korsikalle 87.
Konstantinus 708715 88.
Pyhä Gregorius II 715731 Aloitti levottomuuksien ajan 89.
Pyhä Gregorius III 731741 Kirkolliskokouksen kutsuminen koolle 90.
Pyhä Sakarias 741752 Vaikutti Saksan ja Ranskan kuningashuoneisiin 91.
La donacion de Pipino el Breve al Papa Esteban II.jpg Stefanus II 752757 Antoi siunauksensa Pipin Pienen kuninkuudelle 92.
Pyhä Paavali I 757767 Suhteet frankkeihin, Konstantinopoliin ja langobardeihin 93.
Stefanus III 768772 94.
Charlemagne and Pope Adrian I.jpg Hadrianus I 772795 Avunpyyntö Kaarle Suurelle 95.
Leo III Mosaic.jpg Pyhä Leo III 795816 Kaarle Suuren kruunaaminen keisariksi 96.
Stefanus IV 816817 Ludvig Hurskaan kruunaus 97.
Pope Paschalis I. in apsis mosaic of Santa Prassede in Rome.gif Pyhä Paschalis I 817824 Lähetyssaarnaus Skandinaviassa 98.
Eugenius II 824827 62 piispan kokous 99.
Valentinus 827 100.
Gregorius IV 828844 101.
Sergius II 844847 Neuvotteluja frankkien kanssa 102.
Pyhä Leo IV 847855 Saraseenien Rooman piirittäminen 103.
Benedictus III 855858 Aktiivisuus maailmanpolitiikassa 104.
Pope Nicholas I.jpg Pyhä Nikolaus I (Suuri) 858867 Kiistat idän kristillisyyden kanssa, oli mukana aiheuttamassa kristikunnan jakautumista idän ja lännen kirkkoihin. 105.
Hadrianus II 867872 Konstantinopolin neljäs kirkolliskokous 106.
Johannes VIII 872882 Hallinnolisia uudistuksia 107.
Marinus I 882884 108.
Papa Adriano III.jpg Pyhä Hadrianus III 884885 109.
Stefanus V 885891 Osittainen välirikko frankkien kuninkaan kanssa 110.
Jean Paul Laurens Le Pape Formose et Etienne VII 1870.jpg Formosus 891896 Rooma miehitettiin, Formosus syöstiin vallasta ja hänen nimensä pyyhittiin yli paaviluettelosta. Lisäksi Formosuksen ruummiille pidettiin oikeudenkäynti yhdeksän kuukautta tämän kuoleman jälkeen. 111.
Bonifatius VI 896 Sekasorto Roomassa 112.
Stefanus VI 896897 Oikeudenkäynti Formosuksen ruumiille ja siitä aiheutunut raivo Formosuksen entisissä kannattajissa 113.
Romanus 897 paavinvirasta taisteli useita tahoja, Romanus syrjäytettiin 114.
Theodorus II 897 Formosuksen uudistusten palauttaminen ja ruumiin uudelleenhautaaminen 115.
Johannes IX 897900 Tuki Formosuksen kannattajia 116.
Benedictus IV 900903 Kruunasi Ludvig Sokean 117.
Leo V 903 118.
Sergius III 904911 Aloitti pornokratian 119.
Anastasius III 911913 Paavina pornokratian aikana, ehkä Sergius III:n avioton poika 120.
Lando 913914 121.
Johannes X 914928 paavina pornokratian aikana, mahdollisesti Sergius III:n rakastajattaren äidin rakastaja. 122.
Leo VI 928 123.
Stefanus VII 929931 124.
Ioannes XI.jpg Johannes XI 931936 Sergius III:n rakastajattaren poika 125.
Leone-VII.jpg Leo VII 936939 126.
Stephen VIII.png Stefanus VIII 939942 Ei ollut Kirkkovaltion todellinen hallitsija 127.
Marinus II 942946 128.
Agapetus II 946955 Yritti lopettaa pornokratian vetoamalla keisari Otto I Suureen. 129.
Otto I begegnet Papst Johannes XII.jpg Johannes XII 955963 Otto I Suuren kruunaaminen 130.
Leo VIII 963964 Osapuolena edellisen paavin ja keisarin kiistassa, toimi myös vastapaavina 131.
Benedictus V 964 132.
Johannes XIII 965972 Vähensi Bysantin vaikutusta eteläisessä Italiassa 133.
Benedictus VI 972974 134.
Benedictus VII 974983 135.
Johannes XIV 983984 136.
Johannes XV 985996 Keskustelu maallisen ja kirkollisen vallan suhteesta 137.
Otto III wird von Papst Gregor V. zum Kaiser gesalbt.jpg Gregorius V 996999 Otto III:n kruunaaminen 138.
Silvester II. and the Devil Cod. Pal. germ. 137 f216v.jpg Sylvester II 9991003 Toi arabialaista sivistystä Eurooppaan 139.
Papa Joao XVII.jpg Johannes XVII 1003 140.
Johannes XVIII 10031009 Useita sotia 141.
Sergius IV 10091012 Väitetty bulla islamin häätämiseksi Pyhältä maalta, nälänhädän lopettaminen Roomassa 142.
B Benedikt VIII.jpg Benedictus VIII 10121024 Saraseenien hyökkäykset 143.
B Johannes XIX.jpg Johannes XIX 10241032 Julistus, jossa Konstantinopolin patriarkasta tehtiin "ekumeeninen piispa". Julistus kuitenkin peruttiin. 144.
Benedictus IX 10321044 Kamppailua paavinistuimesta 145.
Silvestro3.jpg Sylvester III 1045 Kamppailua paavinistuimesta, mahdollisesti vastapaavi 146.
Benedictus IX 1045 (toisen kerran) Toisen kerran paavina 147.
B Gregor VI.jpg Gregorius VI 10451046 Osti paavinistuimen 148.
Pope clement II.jpg Klemens II 10461047 Sutrumin kirkolliskokous, jossa keskusteltiin kirkollisten virkojen kauppaamisesta. 149.
Benedictus IX 10471048 (kolmannen kerran) Paavina kolmannen kerran 150.
B Damasus II1.jpg Damasus II 10481049 151.
Pyhä Leo IX 10491054 Kristillinen kirkko hajosi ortodoksiseen ja roomalaiskatoliseen kirkkoon 152.
Victor II PG.JPG Victor II 10551057 Suhteet Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan 153.
Stefanus IX 10571058 Suunnitteli veljensä nostamista keisariksi 154.
Papa Nicolau II.jpg Nikolaus II 10581061 Liitto normannien kanssa, maallisen esivallan piispannimitysten vastustaminen 155.
Papa alessandro II.jpg Aleksanteri II 10611073 Valittiin paaviksi ilman Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hyväksyntää 156.
Pope Gregory VII.jpg Pyhä Gregorius VII 10731085 Yksi paaviuden historian mahtavimmista paaveista 157.
Victor III. - Desiderius of Montecassino.jpg Autuas Victor III 10861087 Kirkolliskokous, jossa mm. maallikoiden investituura kiellettiin ja Afrikan saraseeneja vastaan julistettiin sota. 158.
Urban ii - Roman de Godfroi de Bouillon.jpg Autuas Urbanus II 10881099 Saarnaaminen ristiretkien puolesta 159.
B Paschalis II.jpg Paschal II 10991118 Investituurariita 160.
Gelasius II 11181119 Kiista Henrik V:n kanssa 161.
Calixtus II.jpg Calixtus II 11191124 Wormsin konkordaatti 162.
Pope honorius ii.jpg Honorius II 11241130 Temppeliherrain ritarikunnan toiminnan siunaaminen 163.
B Innozenz II.jpg Innocentius II 11301143 Sota vastapaavia vastaan 164.
Celestinus II 11431144 Ranskalle annetun kirkolliskirouksen poistaminen 165.
B Lucius II.jpg Lucius II 11441145 Roomasta tasavalta 166.
B Eugen III.jpg Autuas Eugenius III 11451153 Suunnitteli paavin maallisen vallan palauttamista Roomassa, mutta kuoli ennen suunnitelmiensa toteuttamista 167.
B Anastasius IV.jpg Anastasius IV 11531154 168.
Pope Hadrian IV.jpg Hadrianus IV 11541159 Väärinkäsityksestä syntynyt riita Fredrik I Barbarossan kanssa 169.
B-Alexander III1.jpg Aleksanteri III 11591181 Kolmas lateraanikonsiili 170.
Lucius III.jpg Lucius III 11811185 Kolmannen ristiretken valmistelu 171.
B Urban III.jpg Urbanus III 11851187 Riita Fredrik I Barbarossan kanssa 172.
B Gregor VIII.jpg Gregorius VIII 1187 Ehdotti kolmannen ristiretken aloittamista 173.
Klemens III 11871191 Sovinto paavin ja Rooman asukkaiden välillä 174.
Coelestin III.jpg Celestinus III 11911198 Kruunasi Henrik VI:n ja julisti tämän myöhemmin pannaan. Yritti myös erota paavinvirasta. 175.
Innozenz3.jpg Innocentius III 11981216 yksi paaviuden historian mahtavimmista paaveista, ehkä mahtavin paavi kautta aikain. 176.
Honorius3.JPG Honorius III 12161227 Viides ristiretki 177.
Berruguete ordeal.jpg Gregorius IX 12271241 Lähes sota Fredrik II:ta vastaan 178.
B Colestin IV.jpg Celestinus IV 1241 Virassa seitsemäntoista päivää 179.
Innocentius IV 12431254 Kiista Fredrik II:n ja tämän pojan kanssa 180.
B Alexander IV.jpg Aleksanteri IV 12541261 Perusti Ranskaan inkvisition, yritti yhdistää ortodoksisen ja roomalaiskatolisen kirkon 181.
Pope Urban IV.jpg Urbanus IV 12611264 Pyrkimykset paavinvallan vahvistamiseksi 182.
Papst Clemens IV.jpg Klemens IV 12651268 183.
B Gregor X.jpg Autuas Gregorius X 12711276 Erilaisten kokouksien koollekutsuminen 184.
InnocentV.jpg Autuas Innocentius V 1276 Yritys hakea yhteyttä idän kirkkojen kanssa 185.
Papa Adriano V.jpg Hadrianus V 1276 186.
B Johannes XXI.jpg Johannes XXI 12761277 187.
NicholasIII.jpg Nikolaus III 12771280 188.
B Martin IV.jpg Martinus IV 12811285 Bysantin keisarin julistaminen kirkonkiroukseen 189.
Honorius IV 12851287 Ranskaa myötäilevää politiikkaa 190.
NicholasIV.jpg Nikolaus IV 12881292 191.
Celestin 5 statue.jpg Pyhä Celestinus V 1294 Luopui vapaaehtoisesti paaviudesta 192.
Bonifatius VIII Grabstatue.JPG Bonifatius VIII 12951303 Vaati paaville rajatonta maallista ja hengellistä valtaa, ilmoitti pelastuksen edellytyksenä olevan paavin valtaan alistuminen. 193.
B Benedikt XI.jpg Autuas Benedictus XI 13031304 194.
Papst klemens v.jpg Klemens V 13051314 Paavinistuimen siirtäminen Ranskaan, Avignonin vankeuden alku. 195.
John22.jpg Johannes XXII 13161334 Sekaantui innokkaasti politiikkaan, Avignonin vankeus jatkui 196.
Benedikt XII1.png Benedictus XII 13351342 Avignonin vankeus jatkui, aloitti Palais des Papesin rakennustyöt 197.
Clemens VI.png Klemens VI 13421352 Avignonin vankeus jatkui 198.
Innozenz VI.gif Innocentius VI 13521362 Pyrki uudistamaan hallintoa, Avignonin vankeus jatkui 199.
Urban V.gif Autuas Urbanus V 13621370 Lähti Avignonista Roomaan, mutta palasi myöhemmin takaisin muutettuaan mieltään 200.
PopeGregoryXI.jpg Gregorius XI 13701378 Siirsi paavinistuimen takaisin Roomaan 201.
Urbanus VI.jpg Urbanus VI 13781389 Aloitti suuren skisman 202.
Bonifatius IX 13891404 Suuri skisma jatkui 203.
Innocent VII.jpg Innocentius VII 14041406 Suuri skisma jatkui 204.
Gregorius XII 14061415 Erosi vapaaehtoisesti paavinvirasta suuren skisman lopettamiseksi 205.
Martin V.jpg Martinus V 14171431 Lopetti valinnallaan paaviksi suuren skisman 206.