Avaa päävalikko

Luettelo huonekasveista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo huonekasveista sisältää Suomessa huonekasvina käytettäviä kasveja ja kasvisukuja.

Sisällysluettelo

KämmekätMuokkaa

Tieteellinen nimi Suomenkielinen nimi
Coelogyne cristata lumikuningatar
Cymbidium kymbidit
Dendrobium puikkokämmekät
Ludisia discolor ludisia
Miltonia miltoniat
Odontoglossum Crispum-ryhmä pantterikämmekkä
Orchidaceae kämmekät, orkideat
Paphiopedilum venuksenkengät
Phalaenopsis perhoskämmekät
Pleione tyttökämmekät
Rossioglossum grande tiikerikämmekkä

MehikasvitMuokkaa

Tieteellinen nimi Suomenkielinen nimi
Agave americana jättiagaave
Agave americana ’Marginata’ kulta-agaave
Agave filifera lanka-agaave
Aloë ferox piikkiaaloe
Aloë mitriformis kynsiaaloe
Aloë vera lääkeaaloe
Cephalocereus senilis vaarinkaktus
Ceropegia woodii herttalyhty, ”herttaköynnös”
Cereus jamacuru ’Monstrosus’ sinikalliokaktus
Cereus uruguayanus ’Monstrosus’ perunkalliokaktus
Cleistocactus hopeapylväät
Crassula muscosa liekopaunikko
Crassula ovata rahapuu
Echeveria mehiruusukkeet
Echinocactus grusonii kultasiilikaktus, ”anopinjakkara”
Echinopsis chamaecereus mätäskaktus
Echinopsis chamaecereus ’Aureus’ banaanikaktus
Epiphyllum oxypetalum tuoksulehtikaktus
Euphorbia leuconeura nukkatyräkki
Euphorbia ×lomii jättipiikkikruunu
Euphorbia lophogona särmätyräkki
Euphorbia milii piikkikruunu
Euphorbia milii var. splendens isopiikkikruunu
Euphorbia trigona pylvästyräkki
Gasteria sarviaaloet
Gymnocalycium mihanovichii mansikkapallerokaktus
Hatiora gaertneri pääsiäiskaktus
Hatiora ×graeseri kevätkaktus
Hatiora salicornioides hatiora, tulitikkukaktuslähde?
Hatiora rosea helluntaikaktus
Haworthia fasciata viirukirjotähti
Jatropha podagrica pullukka
Kalanchoë itulehdet
Kalanchoë Blossfeldiana-ryhmä tulilatva
Lithops kivikukat
Mammillaria syyläkaktukset
Opuntia microdasys jänönopuntia
Opuntia subulata pylväsopuntia
Pachypodium paksujalat
Pereskia aculeata puukaktus
Sansevieria trifasciata ’Hahnii’ anopinhammas
Sansevieria trifasciata ’Laurentii’ keltareuna-anopinkieli
Schlumbergera ×buckleyi joulukaktus
Schlumbergera truncata marraskuunkaktus
Sedum burrito aasinmaksaruoho
Sedum morganianum häntämaksaruoho
Selenicereus yökaktukset
Selenicereus grandiflorus yönkuningatar
Senecio serpens mehivillakko
Stapelia variegata täpläraatokukka
Zamioculcas zamiifolia palmuvehka, zamioculcas

Kukkivat huonekasvitMuokkaa

Tieteellinen nimi Suomenkielinen nimi
Abutilon ×hybridum vaahtera-aulio
Acalypha hispida isokissanhäntä
Acalypha reptans amppelikissanhäntä
Aeschynanthus speciosus isosoihtuköynnös, ”borneonkaunotar”
Amaryllis amaryllis
Anthurium andrenflamingonkukat
Aphelandra squarrosa isoleopoldinkukka
Ardisia crenata ardisia
Billbergia nutans nuokkupapinkaura
Browallia piispankukat
Brunfelsia pauciflora var. calycina tohtorinkukka
Calathea crocata tähkämaija
Calceolaria tohvelikukat
Calceolaria Herbeohybrida-ryhmä isotohvelikukat
Camellia japonica kamelia
Campanula carpatica karpaattienkello
Campanula poscharskyana tähtikello
Capsicum chilipippuri
Capsicum annuum Conoides-ryhmä koristepaprika, papruska[1]
Catharanthus roseus katara, punatalvio
×Citrofortunella microcarpa kääpiösitrus
Citrus reticulata Tangerin-ryhmä tangeriini
Clerodendrum kohtalonköynnökset
Clerodendrum ugandense sinikohtalonpensas
Clivia miniata kliivia
Cocos nucifera kookospalmu
Crocus sahramit, krookukset
Crossandra infundibuliformis taikurinkukka
Chrysanthemum krysanteemit
Cyclamen syklaamit
Cytisus ×spachianus pääsiäisvihma
Diascia dianat
Erica gracilis syyskellokanerva
Erica hiemalis talvikellokanerva
Eucharis amazonica amatsoninlilja
Eustoma grandiflorum preeriaeustoma
Exacum affine sinisilmä
Fuchsia verenpisarat
Gardenia augusta gardenia, keikarinkukka
Gerbera ×cantabrigiensis gerbera, vanh. sädelatva
Gloriosa superba keijunlilja
Guzmania timanttiananakset
Helleborus niger vaaleajouluruusu
Hibiscus rosa-sinensis kiinanruusu
Hippeastrum Hortorum-ryhmä jaloritarinkukat
Hippeastrum rutilum pikkuritarinkukka, ”maatiaisamaryllis”
Hoya bella pikkuposliinikukka
Hoya carnosa isoposliinikukka
Hyacinthus orientalis hyasintti
Hydrangea Macrophylla-ryhmä jalohortensia
Hypocyrta glabra suukkosuu
Impatiens hawkeri sateenkaaripalsamit, uudenguineanliisat
Impatiens walleriana ahkeraliisa
Ixora coccinea tähtikukka
Jasminum polyanthum kiinanjasmiini
Medinilla magnifica medinilla, korallimedinilla
Narcissus narsissit
Narcissus tazetta tasetti
Neomarica northiana apostolinmiekka
Nerium oleander oleanteri
Passiflora kärsimyskukat
Pelargonium ×domesticum jalopelargonit
Pelargonium ×fragrans tuoksupelargoni
Pelargonium ×graveolens palsamipelargoni
Pentas lanceolata viisikki
Pericallis ×hybrida sineraariat
Primula obconica huone-esikko
Primula vulgaris kääpiöesikko
Rhododendron bonsaiatsalea
Rhododendron Simsii-ryhmä ruukkuatsaleat
Rosa chinensis bengalinruusut-ryhmä
Rosa Miniatyr-ryhmä pikkuruusut
Saintpaulia Ionantha-ryhmä paavalinkukat, saintpaulia
Scadoxus multiflorus loistotupsu
Scindapsus pictus hopeaköynnös
Sinningia gloksiniat, gloxiniat, suppilokukat
Sinningia speciosa isogloksinia
Skimmia japonica skimmia
Solanum diflorum huonekoiso
Solanum pseudocapsicum ’Thurino’ pippurikoisolähde?
Stephanotis floribunda tuoksuköynnös
Strelitzia reginae kolibrikukka
Streptocarpus ×hybridus kellosoilikki
Streptocarpus polyanthus pilvisoilikki
Streptocarpus saxorum pikkusoilikki
Thunbergia alata mustasilmäsusanna
Tillandsia cyanea eliaksentillandsia

ViherkasvitMuokkaa

Tieteellinen nimi Suomenkielinen nimi
Aechmea fasciata kirjohuisku
Aeschynanthus marmoratus kirjosoihtuköynnös
Aglaonema commutatum malakanlaikkuvehka
Aglaonema nitidum kiiltolaikkuvehka
Ananas bracteatus ’Tricolor’ puna-ananas
Ananas comosus ananas
Ananas comosus ’Variegatus’ koristeananas
Adiantum raddianum viheradiantumi
Araucaria heterophylla norfolkinaraukaria, huokekuusi
Asparagus densiflorus ’Sprengeri’ hienohelma
Asparagus densiflorus häntäparsa
Asparagus falcatus köynnösparsa
Aspidistra elatior tuonenkielo, issikka, suutarinkielo
Asplenium nidus pesäraunioinen
Begonia Bowerae-ryhmä tiikeribegonia
Begonia corallina ’Luzerna’ enkelinsiipi
Begonia masoniana rautaristi
Begonia Rex-ryhmä kuningasbegoniat
Bougainvillea ihmeköynnökset
Bougainvillea ×buttiana jaloihmeköynnös
Bougainvillea galamra kaljuihmeköynnös
Bougainvillea spectabilis isoihmeköynnös
Calathea majestica viirumaija
Calathea rufibarba aaltomaija, karvamaija
Calathea zebrina seepramaija
Callisia repens liisantyyny, ”kääpiöjuoru”
Caryota eväpalmu
Caryota mitis burmaneväpalmu
Cissus antarctica etelänkissus
Cissus rhombifolia kuningaskissus
Cissus rhombifolia ’Ellen Danica’ ellinkissus
Chamaecyparis lawsoniana lawsoninsypressi, ”huonekataja”
Chamaedorea vuoripalmut
Chlorophytum rönsyliljat
Chlorophytum comosum kirjorönsylilja
Chrysalidocarpus lutescens kultapalmu
Codiaeum variegatum var. pictum ihmepensas, vanh. krotooni
Coffea arabica arabiankahvi
Cordyline fruticosa verililjapuu
Ctenanthe raitamatit
Ctenanthe oppenheimiana ’Variegata’ kirjoraitamatti
Cycas käpypalmut
Cycas revoluta japaninkäpypalmu
Cyperus sädekaislat
Cyperus involucratus isosädekaisla
Cyperus involucratus ’Nanus’ (’Grasilis’) pikkusädekaisla
Dieffenbachia kirjovehkat
Dionaea muscipula kärpäsloukku
Dischidia pectenoides pussiköynnös
Doodia media siipisanikka
Dracaena deremensis ’Compacta’ supputraakkipuu
Dracaena deremensis ’Lemon Line’ ym. lajikkeet juovatraakkipuu
Dracaena fragrans tuoksutraakkipuu
Dracaena marginata reunustraakkipuu
Drosera capensis kapinkihokki
Elettaria cardamomum kardemumma
Epipremnum pinnatum kultaköynnös
Episcia cupreata hohtokuparilehti
Episcia lilacina villakuparilehti
Episcia reptans rönsykuparilehti
Euphorbia pulcherrima joulutähti, vanh. tähtilatva
×Fatshedera lizei murattiaralia
Fatsia japonica huonearalia
Ficus fiikus
Ficus benjamina limoviikuna
Ficus binnendijkii pitkälehtiviikuna
Ficus deltoidea pilleriviikuna
Ficus elastica kumiviikuna, huonekumipuu
Ficus elastica ’Robusta’, ’Decora’, ’Sylvie’ isokumiviikuna
Ficus lyrata lyyraviikuna
Ficus microcarpa varjoviikuna
Ficus pumila kääpiököynnösviikuna, vanh. vesifiikus
Fittonia verschaffeltii ’Argyroneura’ valkopitsilehti
Fittonia verschaffeltii ’Nana’ pikkupitsilehti
Fittonia verschaffeltii ’Pearcei’ punapitsilehti
Hedera muratit
Howea kentiapalmut
Hypoestes phyllostachya pilkkulehti
Justicia brandegeana onnenkäpy
Laurus nobilis laakeripuu
Livistona sädepalmut
Maranta nukkumatit
Mimosa pudica tuntokasvi
Monstera deliciosa jättipeikonlehti
Monstera deliciosa ’Borsigiana’ pikkupeikonlehti
Muehlenbeckia complexa lankaköynnös
Murraya paniculata murraija
Musa, Ensete banaani
Musa acuminata kääpiöbanaani
Myrtus communis myrtti
Myrtus communis ’Microphylla’ morsiusmyrtti
Neoregelia carolinae kruunukoru
Nepenthes kannukasvit
Nephrolepis sulkasaniaiset
Nephrolepis exaltata kaarisulkasaniainen
Nertera granadensis korallimätäs
Nolina recurvata pullojukka
Oxalis regnellii valkokäenkaali
Oxalis tetraphylla onnenkäenkaali
Oxalis triangularis ’Mijke’ purppurakäenkaali
Pachira aquatica sutipuu
Pellaea rotundifolia nappipellea
Peperomia clusiifolia kiiltomuori
Peperomia griseoargentea teräsmuori
Peperomia obtusifolia amerikanmuori
Peperomia scandens riippamuori
Persea americana avokado
Philodendron bipinnatifidum peikonkämmen, pariliuskavehka
Philodendron erubescens purppuraköynnösvehka
Philodendron scandens herttaköynnösvehka
Philodendron scandens f. micans samettiköynnösvehka
Phoenix dactylifera taatelipalmu
Phoenix roebelenii pikkutaateli
Pilea involucrata nukkapiilea
Platycerium bifurcatum hirvensarvisaniainen
Plectranthus liisukat
Plectranthus oertendahlii kynttiläliisukka, marraskuunkynttilä
Pogonatherum paniceum kirjoheinä, ”huonebambu”
Polyscias hopea-araliat
Portulacaria afra pensasportulakka
Radermachera sinica hellepuu, ”huonesaarni”
Rhapis pensaspalmut
Rhoicissus capensis kapinkuningaskissus
Saxifraga stolonifera aaroninparta
Schefflera actinophylla jättiliuska-aralia
Schefflera arboricola siroliuska-aralia
Schefflera elegantissima isoliuska-aralia, loistoaralia
Senecio macroglossus ’Variegatus’ kirjovillakko
Soleirolia soleirolii kodinonni
Solenostemon scutellarioides isokirjopeippi, ”värinokkonen”
Spathiphyllum floribundum pikkuviirivehka
Spathiphyllum Floribundum-ryhmä ’Mauna Loa’ isoviirivehka
Syngonium auritum aasinkultakorva
Tillandsia ionantha käpytillandsia
Tillandsia usneoides naavatillandsia, "espanjansammal"
Tolmiea menziesii kehtolehti
Tradescantia cerinthoides herrasjuoru
Tradescantia pallida purppurajuoru
Tradescantia sillamontana nukkajuoru
Tradescantia spathacea taskujuoru, purppuralehti
Tradescantia zebrina kirjojuoru
Yucca elephantipes kiiltojukka, jukkapalmu
Zamia pumila samiakävykki
Zantedeschia huonevehkat, kallat
Zelkova serrata idänselkova

LähteetMuokkaa

  • Pentti Alanko, Ella Räty: Viljelykasvien nimistö – Kulturväxternas namn, Puutarhaliitto, Helsinki 2004 (7. painos), ISBN 951-8942-57-9.

ViitteetMuokkaa

  1. Ella Räty: Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja, 2012. ISBN 978–951–8942–92-7.