Luettelo devanagaria käyttävistä kielistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Devanagari on brahmi-kirjoituksesta kehittynyt abugida-tyyppinen kirjoitusjärjestelmä, jota käytetään laajassa osassa Etelä-Aasiaa, erityisesti Intiassa ja Nepalissa. Kirjaimistoa käytetään yli 120 indoarjalaisen kielen kirjoittamiseen, minkä lisäksi sillä kirjoitetaan joitakin tiibetiläis-burmalaisia, austroaasialaisia ja dravidakieliä.[1] Tämä luettelo sisältää kieliä, joiden kirjoittamiseen käytetään devanagaria joko pääasiallisena kirjaimistona tai muiden kirjoitusjärjestelmien rinnalla.

Luettelo on rajattu eläviin kieliin, joita kirjoitetaan nykyisin devanagarilla. Kuolleet kielet (esimerkiksi paali) ja sellaiset elävät kielet, joita ei enää kirjoiteta devanagarilla (esimerkiksi gudžarati), on jätetty pois luettelosta.

LuetteloMuokkaa

Kieli Kieliryhmä Puhujamäärä Huomioita
Andh[2] indoarjalainen 100 000
Angika[3] indoarjalainen 743 600
Asuri[4] austroaasialainen 7 000
Athpariya[5] tiibetiläis-burmalainen 5 530
Awadhi[6] indoarjalainen 3 032 000
Bagheli[7] indoarjalainen 2 860 000
Bahing[8] tiibetiläis-burmalainen 11 700 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Balti[9] tiibetiläis-burmalainen 290 000 Käytetään myös arabialaista kirjaimistoa.
Bantawa[10] tiibetiläis-burmalainen 166 600
Baraamu[11] tiibetiläis-burmalainen 160
Bateri[12] indoarjalainen 29 100
Belhariya[13] tiibetiläis-burmalainen 600
Bhadrawahi[14] indoarjalainen 53 000 Käytetään myös arabialaista kirjaimistoa.
Bharia[15] dravida 197 000
Bhatri[16] indoarjalainen 217 000
Bhili[17] indoarjalainen 3 310 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Bhodžpuri[18] indoarjalainen 39 716 000 Käytetään myös kaithi-kirjaimistoa.
Bhujel[19] tiibetiläis-burmalainen 21 700
Birhor[20] austroaasialainen 2 000
Bodo[21] tiibetiläis-burmalainen 1 334 380 Käytetään myös latinalaista ja bengalilaista kirjaimistoa.
Bote[22] indoarjalainen 8 770
Bradž[23] indoarjalainen 574 000
Bundeli[24] indoarjalainen 3 070 000
Byangsi[25] tiibetiläis-burmalainen 3 310
Chamling[26] tiibetiläis-burmalainen 76 800
Chambeali[27] indoarjalainen 130 000
Chantyal[28] tiibetiläis-burmalainen 4 280
Chepang[29] tiibetiläis-burmalainen 48 500
Chhattisgarhi[30] indoarjalainen 13 300 000
Chhintange[31] tiibetiläis-burmalainen 3 710
Chinali[32] indoarjalainen 750
Dandami maria[33] dravida 200 000
Darai[34] indoarjalainen 11 700
Dhanwar[35] indoarjalainen 45 800
Dhimal[36] tiibetiläis-burmalainen 19 750
Dhodia[37] indoarjalainen 169 000
Dogri[38] indoarjalainen 3 980 000
Dungra bhil[39] indoarjalainen 100 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Eteläghale[40] tiibetiläis-burmalainen 21 500
Eteläyamphu[41] tiibetiläis-burmalainen 2 500
Fidžinhindi[42] indoarjalainen 380 000 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Gaddi[43] indoarjalainen 110 000
Gamit[44] indoarjalainen 284 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Garhwali[45] indoarjalainen 2 920 000
Gondi[46] dravida 2 050 000 Käytetään myös telugulaista kirjaimistoa.
Gowli[47] indoarjalainen 35 000
Gurung[48] tiibetiläis-burmalainen 326 000 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Halbi[49] indoarjalainen 593 000
Haryanvi[50] indoarjalainen 8 000 000
Helambunšerpa[51] tiibetiläis-burmalainen 10 200
Hindi[52] indoarjalainen 260 330 620
Ho[53] austroaasialainen 1 040 000 Käytetään myös orijalaista kirjaimistoa.
Jaunsari[54] indoarjalainen 100 000
Jirel[55] tiibetiläis-burmalainen 4 830
Jumli[56] indoarjalainen 850
Kagate[57] tiibetiläis-burmalainen 100
Kanauji[58] indoarjalainen 9 500 000
Kašmiri[59] indoarjalainen 5 580 830 Käytetään myös arabialaista ja latinalaista kirjaimistoa.
Keski-nikobaari[60] austroaasialainen 10 100 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Khaling[61] tiibetiläis-burmalainen 14 500
Kham[62] tiibetiläis-burmalainen 27 100
Kharia[63] austroaasialainen 241 580 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Kinnauri[64] tiibetiläis-burmalainen 65 100
Konkani[65] indoarjalainen 6 057 440 Käytetään myös kannadalaista ja latinalaista kirjaimistoa.
Korku[66] austroaasialainen 574 000
Korlain kreoli[67] kreoli 750 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Koya[68] dravida 362 000 Käytetään myös latinalaista, orijalaista ja telugulaista kirjaimistoa.
Kudmali[69] indoarjalainen 37 000 Käytetään myös bengalilaista ja orijalaista kirjaimistoa.
Kukna[70] indoarjalainen 111 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Kullu pahari[71] indoarjalainen 109 000
Kulung[72] tiibetiläis-burmalainen 33 200
Kumaoni[73] indoarjalainen 2 360 000
Kumhali[74] indoarjalainen 12 200
Kurukh[75] dravida 1 804 200
Kutši[76] indoarjalainen 823 000
Lambadi[77] indoarjalainen 4 150 000 Käytetään myös kannadalaista ja telugulaista kirjaimistoa.
Lhomi[78] tiibetiläis-burmalainen 3 130
Limbu[79] tiibetiläis-burmalainen 381 300
Lohorung[80] tiibetiläis-burmalainen 3 720
Loke[81] tiibetiläis-burmalainen 3 030 Käytetään myös tiibetiläistä kirjaimistoa.
Kolami[82] dravida 122 000
Länsi-muria[83] dravida 400 000
Magahi[84] indoarjalainen 14 035 600
Magar[85] tiibetiläis-burmalainen 789 000 Käytetään myös akkha-kirjaimistoa.
Mahasu pahari[86] indoarjalainen 1 000 000
Maithili[87] indoarjalainen 33 890 000
Mal paharia[88] indoarjalainen 51 000
Mandeali[89] indoarjalainen 900 000
Marathi[90] indoarjalainen 71 780 660
Maria[91] dravida 165 000
Marwari[92] indoarjalainen 19 712 600 Käytetään myös arabialaista kirjaimistoa.
Mawchi[93] indoarjalainen 99 500
Meohang[94] tiibetiläis-burmalainen 4 650
Mising[95] tiibetiläis-burmalainen 551 000 Käytetään myös bengalilaista ja latinalaista kirjaimistoa.
Mundari[96] austroaasialainen 1 120 280 Käytetään myös bengalilaista, latinalaista ja orijalaista kirjaimistoa.
Na[97] tiibetiläis-burmalainen 1 500 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Nepali[98] indoarjalainen 16 148 100
Newari[99] tiibetiläis-burmalainen 861 000 Käytetään myös newarilaista kirjaimistoa.
Nimadi[100] indoarjalainen 2 150 000
Noiri[101] indoarjalainen 100 000
Panchpargania[102] indoarjalainen 194 000
Pangkhua[103] tiibetiläis-burmalainen 3 200 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Pangwali[104] indoarjalainen 17 000
Pardži[105] dravida 51 200 Käytetään myös orijalaista kirjaimistoa.
Pattani[106] tiibetiläis-burmalainen 11 000
Pauri bareli[107] indoarjalainen 638 000
Puma[108] tiibetiläis-burmalainen 6 690
Puroik[109] tiibetiläis-burmalainen 20 000 Käytetään myös bengalilaista ja latinalaista kirjaimistoa.
Radžastani[110] indoarjalainen 12 370 010 Käytetään myös arabialaista kirjaimistoa.
Rajbanshi[111] indoarjalainen 143 000
Raji[112] tiibetiläis-burmalainen 3 760
Rajput garasia[113] indoarjalainen 100 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Rathwi bareli[114] indoarjalainen 101 000
Rawat[115] tiibetiläis-burmalainen 670
Sadri[116] indoarjalainen 3 291 180 Käytetään myös bengalilaista kirjaimistoa.
Sampang[117] tiibetiläis-burmalainen 18 300
Sanskrit[118] indoarjalainen 15 770 Käytetään myös burmalaista, newarilaista, sinhalilaista ja sarada-kirjaimistoa.
Santali[119] austroaasialainen 6 228 500 Käytetään myös bengalilaista, latinalaista, orijalaista ja ol chiki -kirjaimistoa.
Sartang[120] tiibetiläis-burmalainen 1 000 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Saurashtra[121] indoarjalainen 185 000 Käytetään myös tamililaista, telugulaista ja saurashtra-kirjaimistoa.
Sauria paharia[122] dravida 61 000 Käytetään myös bengalilaista kirjaimistoa.
Šerpa[123] tiibetiläis-burmalainen 168 800 Käytetään myös tiibetiläistä kirjaimistoa.
Sindhi[124] indoarjalainen 20 270 500 Käytetään myös arabialaista kirjaimistoa ja gurmukhia.
Sirmauri[125] indoarjalainen 400 000
Stod bhoti[126] tiibetiläis-burmalainen 2 500 Käytetään myös tiibetiläistä kirjaimistoa.
Sunwar[127] tiibetiläis-burmalainen 38 200
Surjapuri[128] indoarjalainen 1 220 000
Tamang[129] tiibetiläis-burmalainen 1 350 000 Käytetään myös tiibetiläistä kirjaimistoa.
Tawang monpa[130] tiibetiläis-burmalainen 8 600
Thakali[131] tiibetiläis-burmalainen 5 240
Thangmi[132] tiibetiläis-burmalainen 24 000
Tharu[133] indoarjalainen 1 530 000
Thulung[134] tiibetiläis-burmalainen 20 700
Tinani[135] tiibetiläis-burmalainen 23 050 Käytetään myös tiibetiläistä kirjaimistoa.
Toto[136] tiibetiläis-burmalainen 1 400 Käytetään myös bengalilaista kirjaimistoa.
Varhadi-nagpuri[137] indoarjalainen 6 970 000
Varli[138] indoarjalainen 600 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Vasavi[139] indoarjalainen 1 200 000 Käytetään myös gudžaratilaista kirjaimistoa.
Wambule[140] tiibetiläis-burmalainen 13 500
Wanchonnaga[141] tiibetiläis-burmalainen 49 100 Käytetään myös latinalaista kirjaimistoa.
Wayu[142] tiibetiläis-burmalainen 1 520

LähteetMuokkaa

  1. Devanagari ScriptSource. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  2. Andh Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  3. Angika Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  4. Asuri Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  5. Athpariya Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  6. Awadhi Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  7. Bagheli Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  8. Bahing Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  9. Balti Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  10. Bantawa Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  11. Baraamu Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  12. Bateri Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  13. Belhariya Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  14. Bhadrawahi Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  15. Bharia Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  16. Bhatri Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  17. Bhili Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  18. Bhojpuri Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  19. Bhujel Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  20. Birhor Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  21. Bodo Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  22. Bote Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  23. Braj Bhasha Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  24. Bundeli Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  25. Byangsi Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  26. Chamling Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  27. Chambeali Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  28. Chantyal Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  29. Chepang Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  30. Chhattisgarhi Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  31. Chhintange Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  32. Chinali Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  33. Maria, Dandami Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  34. Darai Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  35. Dhanwar Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  36. Dhimal Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  37. Dhodia Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  38. Dogri Ethnologue. Viitattu 17.7.2014. (englanniksi)
  39. Dungra Bhil Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  40. Ghale, Southern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  41. Yamphu, Southern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  42. Hindi, Fiji Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  43. Gaddi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  44. Gamit Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  45. Garhwali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  46. Gondi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  47. Gowli Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  48. Gurung, Eastern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  49. Halbi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  50. Haryanvi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  51. Helambu Sherpa Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  52. Hindi Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  53. Ho Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  54. Jaunsari Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  55. Jirel Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  56. Jumli Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  57. Kagate Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  58. Kanauji Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  59. Kashmiri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  60. Nicobarese, Central Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  61. Khalin Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  62. Kham, Gamale Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  63. Kharia Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  64. Kinnauri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  65. Konkani Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  66. Korku Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  67. Korlai Creole Portuguese Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  68. Koya Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  69. Kudmali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  70. Kukna Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  71. Pahari, Kullu Ethnologue. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
  72. Kulung Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  73. Kumaoni Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  74. Kumhali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  75. Kurux Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  76. Kachchi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  77. Lambadi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  78. Lhomi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  79. Limbu Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  80. Lohorung Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  81. Loke Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  82. Kolami, Northwestern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  83. Muria, Western Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  84. Magahi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  85. Magar, Eastern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  86. Pahari, Mahasu Ethnologue. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
  87. Maithili Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  88. Mal Paharia Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  89. Mandeali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  90. Marathi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  91. Maria Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  92. Marwari Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  93. Mawchi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  94. Mewahang, Eastern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  95. Mising Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  96. Mundari Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  97. Na Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  98. Nepali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  99. Newar Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  100. Nimadi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  101. Noiri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  102. Panchpargania Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  103. Pangkhua Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  104. Pangwali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  105. Duruwa Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  106. Pattani Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  107. Bareli, Pauri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  108. Puma Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  109. Puroik Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  110. Rajasthani Ethnologue. Viitattu 17.7.2014. (englanniksi)
  111. Rajbanshi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  112. Raji Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  113. Garasia, Rajput Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  114. Bareli, Rathwi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  115. Rawat Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  116. Sadri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  117. Sampang Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  118. Sanskrit Ethnologue. Viitattu 14.7.2014. (englanniksi)
  119. Santali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  120. Sartang Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  121. Saurashtra Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  122. Sauria Paharia Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  123. Sherpa Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  124. Sindhi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  125. Sirmauri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  126. Bhoti, Stod Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  127. Sunwar Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  128. Surjapuri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  129. Tamang, Eastern Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  130. Monpa, Tawang Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  131. Thakali Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  132. Thangmi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  133. Tharu, Chitwania Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  134. Thulung Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  135. Tinani Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  136. Toto Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  137. Varhadi-Nagpuri Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  138. Varli Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  139. Vasavi Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  140. Wambule Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  141. Naga, Wancho Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  142. Wayu Ethnologue. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)