Luettelo Ruotsin suurimmista saarista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä artikkeli on luettelo Ruotsin suurimmista saarista maapinta-alan mukaan. Ruotsin saaria on vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 267 570 yli yhdeksän neliömetrin suuruista saarta, joiden yhteinen maapinta-ala on 12 112 neliökilometriä. Vuonna 2008 Ruotsissa oli 1 085 pysyvästi asuttua saarta ja vuonna 2013 enää 984 saarta. Vuonna 2008 oli Pysyvästi asutuista saarista 598 ilman kiinteää yhteyttä mantereelle, mutta vuonna 2013 oli näin enää 574 saarella.[1][2]

Suurimmat saaret vuoden 1960 pinta-alatietojen mukaanMuokkaa

Seuraava luettelo perustuu Ruotsin vuoden 1960 väestönlaskennan tietoihin. Luettelossa ovat mukana saaret, joiden pinta-ala on vähintään 10 neliökilometriä. Seuraavassa taulukossa ensimmäisessä sarakkeessa on saaren nimi ja sen alapuolella suluissa mahdolliset mukaan lasketut lähisaaret, toisessa sarakkeessa lääni johon saari vuonna 1960 kuului ja kolmannessa sarakkeessa saaren maapinta-ala vuoden 1960 väestönlaskennassa.[3]

Saari Vesistö Lääni Maapinta-ala
vuonna 1960 (km²)
Maapinta-ala
vuonna 2013 [4] (km²)
Adelsön Mälaren Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&026.015000026,15 &&&&&&&&&&&&&026.010000026,1
Alnön Pohjanlahti Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&064.060000064,60 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ammerön Revsundssjön Jämtlandin lääni &&&&&&&&&&&&&057.060000057,60 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Bergön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&017.068000017,68 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Blidö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&021.066000021,66 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Bolmsö Bolmen Jönköpingin lääni &&&&&&&&&&&&&041.064000041,64 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Brommö Vänern Skaraborgin lääni &&&&&&&&&&&&&013.049000013,49 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Brämön Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&010.010000010,10 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ekerön Mälaren Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&070.033000070,33 &&&&&&&&&&&&&067.065000067,65
Eknö Kalmarin lääni &&&&&&&&&&&&&010.097000010,97 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Frösön Storsjön Jämtlandin lääni &&&&&&&&&&&&&040.054000040,54 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Fårö Itämeri Gotlannin lääni &&&&&&&&&&&&0107.0320000107,32 &&&&&&&&&&&&0114.&&&&00114,0
Färingsö Mälaren Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&081.064000081,64 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Germandön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&015.067000015,67 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Gotlanti (AsundenFurillenGrötlingboholm,
InreholmenSkenholmen ja Storholm)
Itämeri Gotlannin lääni &&&&&&&&&&&02988.05300002 988,53 &&&&&&&&&&&02968.&&&&002 968
Gotska Sandön Itämeri Gotlannin lääni &&&&&&&&&&&&&036.051000036,51 &&&&&&&&&&&&&036.060000036,6
Gräsö Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&091.039000091,39 &&&&&&&&&&&&&092.090000092,9
Hammarö Vänern Värmlandin lääni &&&&&&&&&&&&&047.&&&&0047,00 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Hemsön Perämeri Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&052.015000052,15 &&&&&&&&&&&&&054.010000054,1
Hindersön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&013.040000013,40 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Hisingen Göteborgin saaristo Göteborgin ja Bohusin lääni &&&&&&&&&&&&0192.0320000192,32 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Holmön (Ängesön) Merenkurkku Västerbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&045.01000045,01 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Härnön Pohjanlahti Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&041.&&&&0041,00 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ivö Kristianstadin lääni &&&&&&&&&&&&&012.074000012,74 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Junkön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&011.082000011,82 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Jörsön Uppsalan lääni &&&&&&&&&&&&&010.042000010,42 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Kållandsö Vänern Skaraborgin lääni &&&&&&&&&&&&&052.057000052,57 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Lidingö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&030.088000030,88 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ljusterö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&060.097000060,97 &&&&&&&&&&&&&065.&&&&0065,0
Lovön Mälaren Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&023.023000023,23 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Muskö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&031.04000031,04 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Möja Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&012.084000012,84 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Mörkö (Dåderö) Tukholman saaristo Södermanlandin lääni &&&&&&&&&&&&&053.054000053,54 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Norra Ulvön Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&015.015000015,15 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Nämdö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&010.036000010,36 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ornö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&047.06000047,06 &&&&&&&&&&&&&047.050000047,5
Orust (Lavö ja Ängsholmen) Skagerrak Göteborgin ja Bohusin lääni &&&&&&&&&&&&0345.0690000345,69 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Runmarö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&014.092000014,92 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Rånön Pohjanlahti Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&023.047000023,47 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Sandön Pohjanlahti Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&025.069000025,69 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Seittenkaari Perämeri Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&020.053000020,53 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Selaön Mälaren Södermanlandin lääni &&&&&&&&&&&&&093.037000093,37 &&&&&&&&&&&&&094.072000094,72
Singö Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&025.023000025,23 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Skaftö (Ramholmen ja Ösö) Göteborgin ja Bohusin lääni &&&&&&&&&&&&&020.027000020,27 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Sollerön Siljan Kopparbergin lääni &&&&&&&&&&&&&021.047000021,47 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Stora Askö Kalmarin lääni &&&&&&&&&&&&&010.089000010,89 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Storön (ohjaussivu) Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&022.014000022,14 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Sturkö Blekingen lääni &&&&&&&&&&&&&017.032000017,32 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Södra Finnö Itä-Götanmaan lääni &&&&&&&&&&&&&010.027000010,27 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Tjörn (Mjörn) Göteborgin saaristo Göteborgin ja Bohusin lääni &&&&&&&&&&&&0146.0690000146,69 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Torpön Itä-Götanmaan lääni &&&&&&&&&&&&&021.072000021,72 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Torsö (Dillö ja Fågelö) Vänern Skaraborgin lääni &&&&&&&&&&&&&066.046000066,46 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Torö (Oxnö ja Svärdsö) Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&024.064000024,64 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Tosterön Mälaren Södermanlandin lääni &&&&&&&&&&&&&065.072000065,72 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Trundön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&015.02000015,02 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Utö Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&028.087000028,87 &&&&&&&&&&&&&028.070000028,7
Vargön Norrbottenin lääni &&&&&&&&&&&&&011.087000011,87 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Vindö (Djurö) Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&024.013000024,13 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Visingsö Vättern Jönköpingin lääni &&&&&&&&&&&&&024.097000024,97 &&&&&&&&&&&&&025.&&&&0025,0
Värmdö (Fågelbrolandet ja Ingarö) Tukholman saaristo Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&0265.0650000265,65 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Vätö Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&034.08000034,08 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Yxlan Tukholman lääni &&&&&&&&&&&&&016.093000016,93 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Yxnö (Norra Finnö) Itä-Götanmaan lääni &&&&&&&&&&&&&028.042000028,42 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Åstön Västernorrlandin lääni &&&&&&&&&&&&&011.070000011,70 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Ängsö Västmanlandin lääni &&&&&&&&&&&&&019.056000019,56 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000
Öölanti Itämeri Kalmarin lääni &&&&&&&&&&&01341.05200001 341,52 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000

LähteetMuokkaa

  1. Befolkning på öar 2000-2008 (PDF) 18.6.2009. Statistiska centralbyrån. Viitattu 26.6.2014. (ruotsiksi)
  2. Öar i Sverige 2013 (MI 50 SM 1402, PDF), SCB, 15.9.2015, viitattu 12.2.2021
  3. IV. Folkmängd inom särskilda områden, utlänningar (PDF) (Tabell 21. Öar: Folkmängd samt areal och folktäthet den 1 november 1960, s. 100−103) Folkräkningen den 1 november 1960. 1962. Tukholma: Statistiska centralbyrån. Viitattu 7.6.2014. (ruotsiksi)
  4. Källgård, Anders: Svensk ö-statistik(PDF, poimtatietoja), viitattu 12.2.2021

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Källgård, Anders ja Ahlborg, Johnny G. R.: Sveriges öar. 3. painos. Tukholma: Carlsson, 2013. ISBN 978-91-7331-573-9. (ruotsiksi)
  • Källgård, Anders: Insula