Luettelo Ranskan presidenteistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Ranskan tasavallan presidenteistä. Luettelossa ovat mukana Ranskan toinen tasavalta 1848–1852, kolmas tasavalta 1871–1940, neljäs tasavalta 1947–1959 ja viides tasavalta vuodesta 1959 alkaen.

Ranskan presidentitMuokkaa

Ranskan toinen tasavaltaMuokkaa

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
  Louis Napoléon Bonaparte
(1808–1873)
20. joulukuuta 1848 – 2. joulukuuta 1852 bonapartisti

Ranskan kolmas tasavaltaMuokkaa

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
  Adolphe Thiers
(1797–1877)
31. elokuuta 1871 – 24. toukokuuta 1873 opportunistinen tasavaltalainen
  Patrice de Mac-Mahon
(1808–1893)
24. toukokuuta 1873 – 30. tammikuuta 1879 monarkisti
  Jules Grévy
(1807–1891)
30. tammikuuta 1879 – 2. joulukuuta 1887 opportunistinen tasavaltalainen
  Marie François Sadi Carnot
(1837–1894)
3. joulukuuta 1887 – 25. kesäkuuta 1894 opportunistinen tasavaltalainen
  Jean Casimir-Perier
(1847–1907)
27. kesäkuuta 1894 – 16. tammikuuta 1895 opportunistinen tasavaltalainen
  Félix Faure
(1841–1899)
17. tammikuuta 1895 – 16. helmikuuta 1899 opportunistinen tasavaltalainen
  Émile Loubet
(1838–1929)
18. helmikuuta 1899 – 18. helmikuuta 1906 opportunistinen tasavaltalainen
  Armand Fallières
(1841–1931)
18. helmikuuta 1906 – 18. helmikuuta 1913 opportunistinen tasavaltalainen
  Raymond Poincaré
(1860–1934)
18. helmikuuta 1913– 18. helmikuuta 1920 liberaalikonservatiivi
  Paul Deschanel
(1855–1922)
18. helmikuuta 1920 – 21. syyskuuta 1920 liberaalikonservatiivi
  Alexandre Millerand
(1859–1943)
23. syyskuuta 1920 – 11. kesäkuuta 1924 sitoutumaton
  Gaston Doumergue
(1863–1937)
13. kesäkuuta 1924 – 13. kesäkuuta 1931 radikaali
  Paul Doumer
(1857–1932)
13. kesäkuuta 1931 – 7. toukokuuta 1932
(murhattiin)
radikaali
  Albert Lebrun
(1871–1950)
10. toukokuuta 1932 – 11. heinäkuuta 1940 liberaalikonservatiivi

Vichyn Ranska (1940-1944)Muokkaa

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut) [1]
Virassa[1] Puolue[1]
  Philippe Pétain
(1856–1951)
11. heinäkuuta 1940 – 20. elokuuta 1944 sitoutumaton

Tasavallan väliaikainen hallinto (1944–1947)Muokkaa

Väliaikaishallinnon puheenjohtajat

Ranskan neljäs tasavaltaMuokkaa

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
  Vincent Auriol
(1884–1966)
16. tammikuuta 1947 – 16. tammikuuta 1954 sosialisti
  René Coty
(1882–1962)
16. tammikuuta 1954 – 8. tammikuuta 1959 keskustalainen

Ranskan viides tasavaltaMuokkaa

Presidentti
(Syntynyt–Kuollut)[1]
Virassa[1] Puolue[1]
  Charles de Gaulle
(1890–1970)
8.tammikuuta 1959 – 28. huhtikuuta 1969 UNR
  Alain Poher
(1909–1996)
28. huhtikuuta 1969 – 20. kesäkuuta 1969(virkaa tekevä) kristillisdemokraatis-keskustalainen
  Georges Pompidou
(1911–1974)
20. kesäkuuta 1969 – 2. huhtikuuta 1974 UDR (gaullisti)
  Alain Poher
(1909–1996)
2. huhtikuuta 1974 – 27. toukokuuta 1974(virkaa tekevä) kristillisdemokraatis-keskustalainen
  Valéry Giscard d'Estaing
(s.1926)
27. toukokuuta 1974 – 21. toukokuuta 1981 UNR (gaullisti)
  François Mitterrand
(1916–1996)
21. toukokuuta 1981 – 17. toukokuuta 1995 sosialisti
  Jacques Chirac
(1932–2019)
17. toukokuuta 1995 – 16. toukokuuta 2007 UMP (gaullisti)
  Nicolas Sarkozy
(s.1955)
16 . toukokuuta 2007 – 15. toukokuuta 2012 UMP (gaullisti)
  François Hollande
(s.1954)
15. toukokuuta 2012 – 14. toukokuuta 2017 Sosialistinen puolue
  Emmanuel Macron
(s.1977)
14. toukokuuta 2017 – En Marche!

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Les présidents de la République depuis 1848 (La Présidence République de France) Élysése Palas. République de France. Viitattu 24.11.2014.