Avaa päävalikko

Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Lahden julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä käsittää Lahden kaupungissa julkisilla paikoilla sijaitsevia pysyviä taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja. Luettelon teokset kuuluvat Lahden taidemuseon kokoelmiin tai ovat valtion tai yksityisessä omistuksessa. Lahteen on liitetty Nastolan kunta.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Lahden muistomerkit, -laatat ja veistoksetMuokkaa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aino[1] Fellmanin kartanon piha Kartano 60.9854°N, 25.6516°E Wikström, EmilEmil Wikström 1949 (paljastettu Helsingissä 1905)  
Avaruusseikkailu Radiomäen museoalue Keski-Lahti 60.9797°N, 25.6476°E Valtonen, OsmoOsmo Valtonen 1976
Blue Moment[2][3] Saimaankatu 64 Kiveriö 60.9913°N, 25.6642°E Ciredz, RobertoRoberto Ciredz 2017  
Eetu Salinin patsas[1] Mariankadun puisto Keski-Lahti 60.9809°N, 25.6553°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1967  
Eliel Saarinen -reliefi[4]. Lahden kaupungintalon seinässä,
pääoven vieressä
Keski-Lahti 60.9802°N, 25.6558°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1975  
Eläköön Suomi, sotiemme 1939-1945 sankarimuistomerkki[5] Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9845°N, 25.6352°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1988  
Erkki Laineen patsas[6] Isku Areenan edusta Salpausselkä 60.9821°N, 25.6397°E Kadak, BrunoBruno Kadak 2017  
Eteenpäin[7] Radiomäen museoalue Keski-Lahti 60.9793°N, 25.6491°E Taleva, AimoAimo Taleva 1974
Hakkapeliittain kotiinpaluu[1] Mariankatu 21 (v:een 1991 asti Keskussairaalan mäellä) Keski-Lahti 60.9829°N, 25.6561°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1991 (1975)  
Harmaa tammikuu[8] Lanu-puisto Kartano 60.9909°N, 25.6507°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990  
Hellä kivi[8] Lanu-puisto Kartano 60.9914°N, 25.647°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992  
Herääminen[1][8] Kirkkokadulla Lahden Virastotalon ja Fellmannian välissä (aiemmin Alatorilla) Paavola 60.9841°N, 25.6664°E Tohka, SakariSakari Tohka 1955 (valmistunut 1942)  
Hiihtäjäpatsas[1][9] Lahden stadionin edusta Salpausselkä 60.9833°N, 25.6367°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1938  
Hirvi[10][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9827°N, 25.6504°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1955  
Ilmatorjuntamuistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9696°N, 25.6277°E 1965  
Iso kivi[8] Lanu-puisto Kartano 60.9912°N, 25.6482°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991  
J. H. Erkon patsas[1][10] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9824°N, 25.6502°E Renvall, EssiEssi Renvall 1956  
J. K. Paasikiven patsas[1][10] Erkonpuisto, Paasikivenaukio Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6506°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1961  
J. K. Paasikiven rintakuva[1] Mukkulan kartanon puisto Mukkula 61.0152°N, 25.6428°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1960-luvulla  
J. R. Danielson-Kalmarin rintakuva Vapaudenkatu[1] Keski-Lahti 60.9846°N, 25.6524°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954  
J. Th. Lindroosin muistolaatta[11] Teknisen viraston talo, Vesijärvenkatu 11 Keski-Lahti 60.984°N, 25.6622°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1937  
Jari Litmasen patsas[12] Kisapuisto Kartano 60.9872°N, 25.6512°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2010  
Jouko Skinnarin muistoreliefi[13] Lahden rautatieaseman seinässä Keski-Lahti 60.977°N, 25.6573°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2018  
Kaari[8] Lanu-puisto Kartano 60.9911°N, 25.6496°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990  
Kaksi kiveä[8] Lanu-puisto Kartano 60.9909°N, 25.6491°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991  
Kalapoika[1] Lahden kaupungintalon sisäpiha Keski-Lahti 60.9803°N, 25.6551°E Hovi, MikkoMikko Hovi 1950 (patsas valmistunut noin 1920–1921)  
Kanto[8] Lanu-puisto Kartano 60.9913°N, 25.6513°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989  
Karjalaan jääneiden muistomerkki[14] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9459°N, 25.9323°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1953  
Keko[8] Lanu-puisto Kartano 60.9911°N, 25.6515°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989  
Kierteinen puu[8] Lanu-puisto Kartano 60.9912°N, 25.6477°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992  
Kivellä Lanu-puisto Kartano 60.9894°N, 25.6492°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1994  
Kivettymä[1] Lahden kaupunginteatterin edusta Paavola 60.984°N, 25.6695°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1983  
Kolme figuuria Lanu-puisto Kartano 60.9906°N, 25.646°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1994  
Kukkatervehdys[1][15] Kaupunginsairaalan pääsisäänkäynnin edusta Keski-Lahti 60.9801°N, 25.6636°E Ruusuvaara, LiisaLiisa Ruusuvaara 1973  
Kun lähdin he nukkuivat[16] Lahden matkakeskuksen alikulkutunneli Keski-Lahti 60.9771°N, 25.6593°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2017  
Kunnia – isänmaa muistomerkki Marskin aukio Keski-Lahti 60.9778°N, 25.6584°E  
Kuparikonstruktio[1][17] Salinkallion koulun sisäpiha Laune 60.9638°N, 25.6349°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1961  
Kylväjä[18] Hämeenkatu 11, rakennuksen päädyssä (reliefi) Keski-Lahti 60.9821°N, 25.6555°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki  
Kymmenen neitsyttä[19] Joutjärven kirkko, ulkoseinässä Möysä 60.9848°N, 25.7035°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1963  
Lahden 21200 naisen vetoomus sairaalan rakentamisen puolesta 26.11.1966[20] Lahden kaupunginsairaalan päätyseinä Keski-Lahti 60.9803°N, 25.6638°E Viitasalo, PirkkoPirkko Viitasalo 1980  
Lahden ilmapommitusuhrien muistomerkki[21] Mustankallion hautausmaa Paavola 60.9864°N, 25.6782°E  
Lahden talvisodan muistomerkki[5] Helkalantori, Uudenmaankadun ja Huovilankadun risteys, Kaarikadun varrella Asemantausta 60.9735°N, 25.6569°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1989  
Launeen neidot[1] Kirkkopuisto, Kirkkokadun ja Rautatienkadun risteyksen vierellä Keski-Lahti 60.9849°N, 25.6595°E Juva, KariKari Juva 1987  
Lehmus[1][22] Rautatienkatu, kävelykatuosuus Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6588°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1985  
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki I[23] Levon hautausmaa, veteraanien metsähauta-alue Järvenpää 60.9652°N, 25.7375°E  
Levon hautausmaan veteraanimuistomerkki II[23] Levon hautausmaa, veteraanien arkkuhauta-alue Järvenpää 60.9643°N, 25.7379°E  
Levon sankaripatsas[23][24] Levon hautausmaa Järvenpää 60.9647°N, 25.7376°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1985  
Lumisota[1] Koulupuisto Keski-Lahti 60.9855°N, 25.654°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1937  
Läpi harmaan kiven[8] Lanu-puisto Kartano 60.9914°N, 25.6509°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1992  
Maata puolustamaan lähteneiden muistokivi[25] Nastolan kirkkoa vastapäätä, Kukkastie Nastola 60.9481°N, 25.9295°E  
Magma[26] Radiomäen museoalue Keski-Lahti 60.979°N, 25.6477°E Siren, HannuHannu Siren 1984
Mannerheim-ristin muistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9697°N, 25.6279°E 1972  
Mannerheimin ratsastajapatsas[1] Marskin aukio Keski-Lahti 60.9778°N, 25.6578°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1959  
Mannerheimin rintakuvapatsas[27] Perinneaukio, entinen kasarmialue Hennala 60.9675°N, 25.623°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1996
Marjatta[1][28] Alatori Keski-Lahti 60.9838°N, 25.6545°E Tohka, SakariSakari Tohka 1952  
Mikael Agricolan muistomerkki[29][1] Erkonpuisto Keski-Lahti 60.9818°N, 25.6497°E Wikström, EmilEmil Wikström 1953  
Mukkulan muraali[30][31] Ritaniemenkatu 5b seinä Mukkula 61.0159°N, 25.6648°E Desk, MessyMessy Desk 2017  
Muualle haudattujen muistokivi[14] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9454°N, 25.932°E  
Mäkihyppääjä[32] Lahden stadion Salpausselkä 60.9837°N, 25.6327°E Ekholm, VesaVesa Ekholm 2017  
Nastolan vanhan kirkon muistomerkki[14] toimii Nastolan sankarihautausmaan porttina, Kellotapulintie 3 Nastola 60.9493°N, 25.9303°E Kaalamo, ElisElis Kaalamo 1930-luku
Paju[22] Kirkkokadun ja Mariankadun kulma Keski-Lahti 60.985°N, 25.6567°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991  
Paju[8] Lanu-puisto Kartano 60.9908°N, 25.6517°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1989  
Panssarintorjuntamuistomerkki Entinen kasarmialue Hennala 60.9696°N, 25.628°E 1992  
Paragrafi[1] Lahden Kansantalon edusta, Aleksanterinkatu Keski-Lahti 60.9823°N, 25.6665°E Koskela, MattiMatti Koskela 2002  
Perustuslaillisten lakimiesten kokouksen muistolaatta[33] Fellmanin kartanon seinässä Kartano 60.9856°N, 25.6512°E Renvall, EssiEssi Renvall 1952  
Punaisten muistomerkki, Hennala[34] Helsingintien ja Keijutien välinen puistoalue Hennala 60.9702°N, 25.6319°E Jokela, JoukoJouko Jokela, Ahponen, VihtoriVihtori Ahponen 1949  
Punaisten muistomerkki, Mustankallionmäki[35] Mustankallion hautausmaa Paavola 60.9856°N, 25.6801°E 1946  
Punaisten muistomerkki, Nastola[14][25] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9463°N, 25.9332°E 1948  
Punavankien muistomerkki[1][36] Fellmaninpuisto Kartano 60.9842°N, 25.6446°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1978  
Puuspiraali[1] Niemenkadun ja Ankkurikadun kiertoliittymä Kartano 60.9965°N, 25.6572°E Leplastrier, RichardRichard Leplastrier 2005  
Pällin kivi[25] Järvisentie Ruuhijärvi 61.0542°N, 26.05°E
Radanrakentajien hautausmaan muistokivi[37] Nastolantie Järvenpää 60.9716°N, 25.7143°E 1953  
Radanrakentajien muistokivi[38][14] Ylämaantie Uusikylä 60.926°N, 26.1097°E Pirhonen, RitvaRitva Pirhonen 1990  
Rankakasa[8] Lanu-puisto Kartano 60.991°N, 25.6501°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990  
Ristimäen kalmiston muistomerkki[39] Ruuhijärven nuorisoseurantalon piha, Korkeentie 792 Ruuhijärvi 61.0505°N, 26.0163°E 1961  
reliefi[40] Kansantalon lisäosan julkisivu, Saimaankatu 12 Keski-Lahti 60.9825°N, 25.667°E Tarumaa, SirkkaSirkka Tarumaa 1957  
Saksalaisten 1918 Uudenkylän taistelujen muistokivi[14][25] Uudenkyläntie 53 ja 55 välissä Uusikylä 60.9276°N, 26.0205°E 1920  
Sankarien aukion perinnepaalu[41]tarvitaan parempi lähde Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9846°N, 25.635°E Uusitalo, MaunoMauno Uusitalo 2002  
Sankarimuistomerkki[42] Nastolan sankarihautausmaa, Kellotapulintie 3 Nastola 60.9492°N, 25.9305°E Tarumaa, SirkkaSirkka Tarumaa 1949  
Siiri Rantasen patsas[1][43] Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9846°N, 25.6353°E Pelkonen, ToivoToivo Pelkonen 1998  
Sotalasten muistolaatta Lahden rautatieaseman seinässä Keski-Lahti 60.977°N, 25.6573°E 1997  
Sotavuosien naisten muistomerkki[27] Harjukadun ja Oikakadun risteys Keski-Lahti 60.9798°N, 25.6636°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1992  
Sotilaspoika-patsas[1] Harjukatu, Yrjönpuisto Keski-Lahti 60.9797°N, 25.6618°E Kortelainen, KaukoKauko Kortelainen 1997  
Sukeltaja[1] Möysän ostoskeskus Möysä 60.9784°N, 25.6842°E Mäkinen, ViljoViljo Mäkinen 1965  
Suomi 75 vuotta -juhlakivi Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9844°N, 25.6353°E 1992  
Susanna kylvyssä[1] Aleksanterinkatu 1 sisäpiha Keski-Lahti 60.9831°N, 25.6516°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1961  
Tampereen rykmentin muistomerkki[44] Sotilaskodinpuisto Hennala 60.9657°N, 25.616°E 1962  
Taistelun jälkeen eli Lahden taistelussa kaatuneiden saksalaisten muistomerkki[1] Vanha hautausmaa Keski-Lahti 60.9785°N, 25.652°E Martin, VillehardVillehard Martin ja Heinänen, UrhoUrho Heinänen 1920  
Tiedon jyvät[45][46] Harjulan Setlementin Harjula-keskus, Harjulankatu 7 Paavola 60.9788°N, 25.6792°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2001  
Timantti[47] Kujalan jätekeskus, Sapelikatu 7 Kujala 60.9511°N, 25.7719°E Suhonen, AnuAnu Suhonen 2018
Troijan hevonen[1] Satamakadun ja Vesijärvenkadun risteys Kartano 60.994°N, 25.6511°E Hartman, MaunoMauno Hartman 1999  
Tuki[8] Lanu-puisto Kartano 60.9913°N, 25.6485°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1991  
Työn patsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9799°N, 25.6595°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1946  
Valkoisten muistomerkki[14] Nastolan hautausmaa, Karhusillantie 10 Nastola 60.9468°N, 25.9305°E  
Valokaivo[48] Kauppatori Keski-Lahti 60.9836°N, 25.6574°E Kauppinen, MarjutMarjut Kauppinen ja Pasanen, ReijaReija Pasanen 2015  
Vapauden Hengetär[1] Ristinkirkon puistikko Keski-Lahti 60.9854°N, 25.6579°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1952  
Vapaudenpatsas[1] Lahden kaupungintalon puisto Keski-Lahti 60.9801°N, 25.6567°E Jansson, ViktorViktor Jansson 1921  
Vauhtia[1] Pikku-Vesijärvi Kartano 60.9886°N, 25.6455°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1962 (1954)  
Visa-kuningatar Lahden urheilukeskus Salpausselkä 60.9846°N, 25.635°E 2002  
Vuosien tuki[49] Lahden kaupunginsairaalan mäki Keski-Lahti 60.9799°N, 25.6644°E Huttu, ReijoReijo Huttu 2008  
Yhteispuu[22] Lahden yhteiskoulun piha, Kirkkokatu 2 Keski-Lahti 60.9856°N, 25.6549°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1996  
Ylös kirkkauteen[1] Fellmaninpuisto Kartano 60.9849°N, 25.6448°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1961  
Äiti maa[14][50] Neuvostoliittolaisten sotavankien hautausmaa, Kausantie Nastola 60.9439°N, 25.937°E Feodorov, VladimirVladimir Feodorov 1987

Poistetut tai siirretyt kohteetMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Läpi päivän[1] Jalkarannantien ja Lariniemenkatu kiertoliittymä (siirreltävä veistos) Kartano 60.987°N, 25.6458°E Koskela, MattiMatti Koskela 1989
Marjatta[1] ? (aik. Kansantalon edusta) Wikström, EmilEmil Wikström 1953

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Lindström, Vili: Lahti - patsaiden kaupunki (Internet Archivesta) Ess.fi. 20.4.2007. Etelä-Suomen Sanomat. Viitattu 14.6.2016.
  2. Roberto Ciredz upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  3. Blue Moment for UPEA Festival – Lathi – Finland 2017 ciredz.com. Viitattu 1.4.2019.
  4. Curriculum vitae Pentti Aulis Papinaho (WordPad) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 10.9.2017.
  5. a b Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 314. Suomen sotilas, 1998.
  6. Veirto, Tuija: Suomen ensimmäinen jääkiekkoilijan näköispatsas paljastettiin Lahdessa: "Mallia otettiin NHL:stä" Yle Uutiset. 28.11.2017. Yleisradio. Viitattu 22.6.2019.
  7. Taleva, Aimo 2011. Tampereen nykytaiteen museo, Tampereen kaupunki. Viitattu 18.7.2019.
  8. a b c d e f g h i j k l m Lanupuisto Lahden taidemuseo. Viitattu 19.6.2016.
  9. Edu.lahti.fi Kuva hiihtäjäpatsaasta
  10. a b c Erkonpuisto Lahti Matkailu-opas.com. Viitattu 13.6.2016.
  11. Kantokorpi, Otso: Julkaistua 688 & Julkista taidetta 84: Veistokselta veistokselle alastonkriitikko.blogspot.com. 5.9.2015. Viitattu 6.6.2019.
  12. Anttinen, Kari: Kisapuiston Kuningas taas kotona Etelä-Suomen Sanomat. 29.5.2012. Viitattu 22.6.2019.
  13. Larkio, Saara: Jouko Skinnarin muistoreliefi löysi kodin Lahden matkakeskukselta: "Isä olisi varmasti itsekin tyytyväinen" Etelä-Suomen Sanomat. 8.12.2018. Viitattu 22.6.2019.
  14. a b c d e f g h Nastolan hautausmaa (PDF) (s. 4, 7-8) 2014. Nastola-seura. Viitattu 9.6.2019.
  15. Liisa Ruusuvaara - Bio Kuvataiteilijamatrikkeli. Suomen Taiteilijaseura. Viitattu 22.6.2019.
  16. Krupka, Minna: Nöyrän näköistä betonia - matkakeskus sai kasvot Etelä-Suomen Sanomat. 13.4.2017. Viitattu 29.6.2019.
  17. Räsänen, Kauko Kuparikonstruktio Valtion taideteostoimikunta. Valtion taideteostoimikunta, Kansallisgalleria. Viitattu 22.6.2019.
  18. Savikurki, Viljo Martti Aikalaiskirja 1954. Viitattu 17.10.2018.
  19. CV - Pentti Papinaho (docx) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.7.2019.
  20. Forsius, Arno: Sirkka Lankinen (s. 1916) – lahtelainen korvalääkäri, kansanedustaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja saunalahti.fi. Viitattu 4.7.2018.
  21. Mustankallion hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 4.7.2018.
  22. a b c Olavi Lanun julkiset veistokset Lahden keskustassa (mobiiliopastus) Tarinasoitin.fi. Lahden kaupunginmuseo ja Pro Puu. Viitattu 19.6.2016.
  23. a b c Levon hautausmaa Lahden seurakuntayhtymä. Viitattu 16.6.2016.
  24. Heikki Varja, CV (DOCX) Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 16.6.2016.
  25. a b c d Sotiemme muistokivet nastola.fi. Viitattu 17.6.2019.
  26. Magma Hannu Sirenin viralliset verkkosivut. Viitattu 18.7.2019.
  27. a b Lahti Sotamuistomerkit Suomen sotamuistomerkit. Tammenlehvän Perinneliitto. Viitattu 1.11.2019.
  28. Alatorin toimintapuisto Lahden kaupunki. Viitattu 14.6.2016.
  29. Tuusvuori, Ossi (toim.): Mikael Agricolan juhlavuosi 2007, s. 46. Opetusministeriö, 2008. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 13.6.2016).
  30. Messy Desk upeart.com. Viitattu 10.4.2019.
  31. Larkio, Saara: Taiteilija Messy Desk näkee Lahden karkkiväreissä - urakka Mukkulassa alkoi kirjaimellisesti vastatuulessa ESS. 2.9.2017. Keskisuomalainen Oyj. Viitattu 4.7.2018.
  32. Veirto, Tuija: Mäkihyppypatsaasta on väännetty 1970-luvulta lähtien – tältä se näyttää Lahden hiihtostadionilla YLE Uutiset. 24.10.2017. Yleisradio. Viitattu 22.6.2019.
  33. Palmgren Ulla (toim.): ”Kaupungin taidehankinnat”, Lahden kulttuurilaitosten historia 2. Teatteri, orkesteri, museo ja kulttuuritoimi., s. 432. Lahden historia 4:2. Lahden kaupunki, 2006. ISBN 951-849-595-5.
  34. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 20.6.2019.
  35. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 1.11.2019.
  36. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Werstas. Viitattu 13.6.2016.
  37. Radanrakentajien haustausmaa – Lahtea tonkimassa osa 3 lahenlehti.net. 21.10.2010. Viitattu 7.6.2019.
  38. Radanrakentajien muistokivi nastola.fi. Viitattu 11.6.2019.
  39. Hirvonen, Auli: Löytöretkiä Päijät-Hämeen kyliin. Ruuhijärvi, Nastola. Kyläkävely 22.9.2012. (PDF) (Kohde 1.) maajakotitalousnaiset.fi. Viitattu 5.7.2019.
  40. Riitta Niskanen: Yhteysörakennukset, Kansantalo, s. 134 (pdf) Selvitys Lahden sodanjälkeisestä rakennusperinnöstä, Lahden historiallisen museon julkaisuja 3. 2012. Lahden historiallinen museo. Viitattu 4.7.2016.
  41. Mauno Uusitalo menehtyi liikenneonnettomuudessa ess.fi.
  42. Lahti, Nastolan sankarihautausmaa sotasampo.fi. Viitattu 9.6.2019.
  43. Uusilahti Äitee hiihtää 80-vuotiaana enemmän kuin kilpailuvuosinaan.
  44. Silvast, Maria: Hennalan varuskunta‐alueen lähiympäristöohje (PDF) (s. 15) 11.12.2015. Lahden kaupunki. Viitattu 16.6.2016.
  45. Räihä, Seppo: Harjulan kansalaisopisto päätti työvuoden näyttelyyn. Etelä-Suomen Sanomat, 28.4.2001.
  46. Reijo Huttu: CV - Reijo Huttu reijohuttu.net. Viitattu 22.6.2019.
  47. Taideteos Timantti valmistui ilahduttamaan jätekeskuksessa kävijöitä PHJ. 14.12.2018. Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy. Viitattu 29.4.2019.
  48. Lahden kauppatorin valokaivo Kaupungin sydän!. Lahen Tori. Viitattu 4.7.2016.
  49. Lahteen maan ensimmäinen patsas sotainvalidien puolisoille Ess.fi. 11.9.2013. Viitattu 14.6.2016.
  50. Hautausmaat nastola.fi. Viitattu 17.6.2019.