Avaa päävalikko

Eija Ahvo

suomalainen näyttelijä, laulaja ja ääninäyttelijä

Eija Helena Ahvo-Saartamo (s. 31. tammikuuta 1951 Kuopio)[1] on suomalainen näyttelijä ja laulaja.

Eija Ahvo
Henkilötiedot
Koko nimi Eija Helena Ahvo-Saartamo
Syntynyt 31. tammikuuta 1951 (ikä 68)
Kuopio, Suomi
Ammatti laulaja, näyttelijä
Puoliso Matti Saartamo
Lapset Joonas Saartamo
Venla Saartamo
Näyttelijä
Aktiivisena 1978–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naissivuosan Jussi
1984 Pessi ja Illusia

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Sisällysluettelo

Elämä ja uraMuokkaa

Ahvo valmistui ylioppilaaksi vuonna 1971.[2] Hän opiskeli näyttelijäntyötä Suomen teatterikoulussa vuosina 1973–1977.

Vuonna 1969 tuolloin vasta 17-vuotias Eija Ahvo voitti Juankoskella Tähtijahti-iskelmälaulukilpailun naisten sarjan.lähde? Miestenkin sarjan voitti tuleva varsin tunnettu ja suosittu laulaja, Kari Jalkanen (sittemmin taiteilijanimellä Kari Tapio). Vuodesta 1973 Ahvo on äänittänyt säännöllisesti.[3]

Vuodet 1971–1973 Ahvo toimi Kuopion yhteisteatterin tanssijana.[2] Vuosina 1977–1984 Ahvo näytteli Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän ryhtyi freelancernäyttelijäksi ja -laulajaksi vuonna 1984.[4][2] Hän oli mukana MTV:n suositussa musiikkiviihdesarjassa Soitinmenot, jota esitettiin vuosina 1985–1987.

Teatteriroolien lisäksi Ahvo on näytellyt elokuvissa, televisiosarjoissa sekä dubbaajana animaatioelokuvissa ja -sarjoissa, lukenut äänikirjoja ja puhunut mainoksissa. Vuonna 2000 hän ryhtyi myös ohjaajaksi.[3]

Musiikin parissa Ahvo on tehnyt yhteistyötä erityisesti näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston ja säveltäjä Toni Edelmannin kanssa. Helmikuussa 2005 sai ensi-iltansa Ahvon ja Edelmanin näyttämöteos Vuodet – saanko puhua rakkaudesta?, jota esitettiin ympäri Suomea.

Ahvo on toiminut myös laulun ja ilmaisutaidon opettajana Sibelius-Akatemiassa, ammattikorkeakouluissa, musiikkiopistoissa, kouluissa ja yrityksissä. Vuodesta 1986 hän on ollut UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs.[2]

Vuonna 2018 Eija Ahvo sai Pro Finlandia -mitalin[5].

YksityiselämäMuokkaa

Ahvo on naimisissa Matti Saartamon kanssa. Ahvon lapsia ovat näyttelijät Joonas Saartamo ja Venla Saartamo. Ahvo asuu Veikkolassa Kirkkonummella.[2][3]

DiskografiaMuokkaa

  • Punainen Lanka I  (Love Records, 1974)
  • Toni Edelmann – Lauluja  (Love Records, 1975)
  • Punainen Lanka II  (Love Records, 1976)
  • Näytelmämusiikkia Toni Edelmann  (Love Records, 1978)
  • Kuinka myöhään valvoo blues  (Love Kustannus, 1980)
  • Poika, joka ei halunnut kasvaa suureksi  (Finnlevy, 1985)
  • Pala, pala maailma  (Finnlevy, 1986)
  • Soi-tin-me-not  (MTV OY, 1986)

  • Kirpparilla  (Musiikki-Fazer, 1995)
  • Silta  (Syrene Music, 1995)
  • Poplaulajan sunnuntai  (Profile Records, 1997)
  • Kuut, tähdet, auringot  (Savonlinnan teatteri, 1998)
  • Lasimaalaus ja muita rakkauslauluja  (Fazer, 1998)
  • Maalaistyttö  (Johanna, 2000)
  • 20 Suosikkia – Oon elänyt tään ennenkin  (Fazer, 2001) (kokoelma)[4]
  • Vuodet  (Kiima, 2005)

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva / TV-elokuva / Lyhytelokuva Rooli
1976 Ihmissydän
1977 Kevään herääminen Wendla
1978 Nuorallatanssijan kuolema eli kuinka Pete Q sai siivet Esmeralda
Itsenäinen runo
1979 Pietarin miilu tyttö
1982 Ihmeellinen maalari
Ulvova mylläri Sanelma Käyrämö
Kolme sisarta Irina
1984 Pessi ja Illusia
1988 Joulupukki pulassa
1990 Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva Nutturapää, Katri-Eveliinan äiti
1992 Matka ajassa äiti
1994 Kallion kimallus
1994 Hype
2000 Terveisiä Pc:stä
2002 Luokkajuhla
2006 Rock’n Roll Never Dies tarjoilija
2011 Hiljaisuus äiti
2012 Kulman pojat Hannele
2013 Fatima mummi
2014 Onneli ja Anneli rouva Ruusupuu
2015 Onnelin ja Annelin talvi
2017 Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
1985–1987 Soitinmenot monia rooleja
1991 Tiina Kaisa
1993–1994 Kolmannen korvapuusti monia rooleja
1994 Kultainen salama Terhin ja Rekon äiti
1994–1995 Jäitä hattuun! monia rooleja
2000 Dirlandaa
2004 BumtsiBum! Unelma Suolle
2005 Kylmäverisesti sinun Sanni Partanen
2007 Pelkkää lihaa Marjatta Hammar
2014 Toisen kanssa Anna-täti
2015 Syke Eliaksen isoäiti
2019 Suden hetki Sirkku

ÄäninäyttelijänäMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Eija Ahvo Elonetissä
  2. a b c d e Kuka kukin on 2011, s. 36. Helsinki: Otava. ISBN 978-951-1-24712-8.
  3. a b c Eija Ahvo (arkistolinkki) Suomen näyttelijäliitto. Viitattu 22.5.2014.
  4. a b Latva, Tony & Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas, s. 19–20. WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.
  5. Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali 6.12.2018 annetut kunniamerkit. 6.12.2018. Ritarikuntien kanslia. Viitattu 6.12.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa