Avaa päävalikko

Vaarallista kokea on kolmiosainen suomalainen televisiosarja vuodelta 2001. Sarjan käsikirjoitti Harri Virtanen ja ohjasi Sina Kujansuu. Se perustuu runoilija Aila Meriluodon päiväkirjakokoelmaan vuosilta 1953–1975.

Vaarallista kokea
Vaarallista kokea -DVD-julkaisun kansi. Aila (Tiina Weckström) ja Mart (Jaan Rekkor).
Vaarallista kokea -DVD-julkaisun kansi. Aila (Tiina Weckström) ja Mart (Jaan Rekkor).
Tyyli draama
Kestoaika 45 minuuttia / jakso
Luoja(t) MTV 3
Pääosissa Tiina Weckström
Pekka Valkeejärvi
Alkuperämaa Suomi
Verkko MTV3
Jaksoja 3
IMDb

Vaarallista kokea kertoo Meriluodon elämästä 1950–1970-luvuilla. Hänen avioliittonsa Lauri Viidan kanssa on päättynyt ja hän on neljän lapsen yksihuoltaja. Kunkin jakson teemana on Meriluodon suhde kulloiseenkin mieheen, mutta taustalla jyllää Meriluodon ja Viidan kompleksinen rakkaussuhde. Meriluoto analysoi suhdetta toistuvasti, yrittää saada otteen Viidasta.

Sisällysluettelo

JuoniMuokkaa

Osa 1: Cege, pappiMuokkaa

Aila yrittää suhdetta kirkkoherra Cegen kanssa. Cegellä on vaimo ja lapsia. Aila muuttaa siitä huolimatta Lappiin Cegen luo. Järjestely toimii huonosti, sillä Cegen vaimo Anna asuu saman pappilan katon alla. Lauri tulee paikalle. Runoilijantyössään Ailalla on meneillään Aniaran käännös ruotsista suomeksi, ja hän tapaa runon kirjoittajan Harry Martinsonin Tukholmassa. Jakson kesto 44'34".

Lauri on valtava. Harry on mun eroottinen abstraktio. Lauri on niin kuin luonnonvoima.

– Aila analysoi miessuhteitaan psykologille, osa 1, kohta 3:00–3:30

Osa 2: Mart, psykiatriMuokkaa

Lauri haluaa Ailan pois pappilasta. Hän riehuu pappilan tiloissa - poliisi tulee ja vie hänet. Ailan suhde pappi Cegeen päättyy. Aila rakastuu psykiatri Mart Sarnetiin, joka on naimisissa Silvin kanssa, Martilla ja Silvillä on yhteisiä lapsia. Aila tapaa Martin Göteborgissa, missä he kirjautuvat hotelliin, jossa he rakastelevat. Aila matkustaa Suomeen vanhempiensa luo maaseudulle. Mart tulee perässä, perhe mukanaan. Suhde kuihtuu. Jakson kesto 43'24".

Osa 3: Asarias, yksikiveksinenMuokkaa

Ailan uusin teos saa tyrmistyneen vastaanoton: sen sisältöä pidetään liian seksuaalisena. Aila viettää aikaansa maaseudulla Asariaksen luona. Lauri on ollut jo kauan kuollut ja on vahvasti mukana Ailan elämässä. Asarias avaa Ailan "Lauri-hanat": Aila alkaa kirjoittaa teosta Lauri Viidan elämästä. Tässä vaiheessa eletään 1970-luvun puoltaväliä, Ailan lapset ovat varttuneet jo nuoriksi aikuisiksi ja avioliitosta Laurin kanssa on kulunut parisenkymmentä vuotta. Lopussa pidetään juhlat. Aila tapaa professori Jouko Paakkasen, sarja päättyy. Jakson kesto 46'48".

NäyttelijätMuokkaa

Kirjoittaminen on semmonen asia, jonka sisällä mä käytän häikäilemättömästi kaikkea hyväkseni. Kaikkea mitä elämä mun tielleni tuo.

– Aila tilittää kirjoittamisensa etiikkaa, osa 3, kohta 10:00–10:15

 Tiina Weckström  … Aila Meriluoto  
 Pekka Valkeejärvi  … Lauri Viita  
 Tom Wentzel  … Cege  
 Johanna Ringbom  … Anna  
 Jaan Rekkor  … Mart Sarnet  
 Niina Utso  … Silvi Sarnet  
 Jarmo Tulonen  … Asarias  
 Martti Wallén  … Harry Martinson  
 Maarit Peltomaa  … Muru  
 Rita Polster  … Irma  
 Aliisa Pulkkinen  … Irmeli  
 Yrjö Parjanne  … Ailan isä  
 Maija-Leena Ervasti  … Ailan äiti  
 Timo Torikka  … Väinö Linna  
 Sauli Seppälä  … Jouko Paakkanen  
 Seppo Pääkkönen  … Pekka Tarkka  
 Seela Sella  … naiskirjailija  

TuotantoMuokkaa

Vaarallista kokea -sarjan kuvasi Jarkko T. Laine, lavasti Kristine Elo ja Pirko Koski ja puvusti Seija Lappalainen. Musiikista vastasi Vesa Mäkinen.

MTV Oy on julkaissut Vaarallista kokea DVD:nä kokoelmassaan Suomiviihteen klassikot, sarja on kokoelman 16:s julkaisu. Vaarallista kokea -sarjan yhteiskesto on 135 minuuttia. Kuvasuhteena on 16:9.[1]

LähteetMuokkaa

  • Vaarallista kokea -DVD-julkaisu

ViitteetMuokkaa

  1. Vaarallista kokea -DVD-julkaisun takakansi