Stam1na

suomalainen yhtye

Stam1na [stɑminɑ] on lemiläinen, suomeksi laulava metalliyhtye, jonka musiikissa on vaikutteita sekä progressiivisesta metallista että thrash metallista, myös hieman death metallista ja punkista. Yhtye on saavuttanut julkaisuillaan Suomen albumi-, single- ja DVD-listan kärkipaikan, Emma-palkinnon ja useita kultalevyjä.

Stam1na logo.svg
Stam1na Rakuunarockissa Lappeenrannassa heinäkuussa 2013.
Stam1na Rakuunarockissa Lappeenrannassa heinäkuussa 2013.
Tiedot
Toiminnassa 1996–
Tyylilaji thrash metal
progressiivinen metalli
death metal
Kotipaikka Suomen lippu Lemi, Suomi
Laulukieli suomi, englanti
Jäsenet

Antti Hyyrynenkitara, laulu
Kai-Pekka Kangasmäkibasso, taustalaulu
Emil Lähteenmäkikoskettimet
Pekka Olkkonensoolokitara, taustalaulu
Teppo Velinrummut

Levy-yhtiö

Sakara Records, 2004–

Kotisivut

Sisällysluettelo

HistoriaaMuokkaa

Stam1na aloitti toimintansa kesällä 1996. Ensimmäiseen kokoonpanoon kuuluivat laulaja-rumpali Antti Hyyrynen, basisti Jaakko Häkli ja kitaristi Pekka Olkkonen. Pian yhtyeeseen liittyi rumpali Teppo Velin, ja Hyyrynen siirtyi toiseksi kitaristiksi.[1] Vuosien 1997 ja 2004 välillä yhtye julkaisi useita demoja, joista ensimmäiset olivat englanninkielisiä, kunnes se solmi levytyssopimuksen Mokoma-yhtyeen jäsenten perustaman Sakara Records -levy-yhtiön kanssa syksyllä 2004.

Stam1nan ensimmäinen julkaisu Sakara Recordsin suojissa oli 26. tammikuuta 2005 ilmestynyt single Kadonneet kolme sanaa. Yhtyeen esikoisalbumi Stam1na ilmestyi 2. maaliskuuta 2005 ja nousi parhaimmillaan Suomen albumilistan 13. sijalle.[2] Esikoisalbumilla bassoa soitti vielä laulaja-kitaristi Hyyrynen, ja kokoonpano täydentyi, kun albumin julkaisua seuranneilla kiertueilla sessiomuusikkona soittanut Kai-Pekka Kangasmäki kiinnitettiin yhtyeen vakituiseksi jäseneksi Rieskaa tauluun -kiertueen päätöskonsertissa Tavastialla syksyllä 2005. Finnish Metal Expo -tapahtuman yhteydessä 17. helmikuuta 2006 järjestetyssä Finnish Metal Awards -gaalassa yhtye palkittiin vuoden 2005 tulokkaana ja Hyyrynen vuoden laulajana.[3]

Stam1nan toinen albumi Uudet kymmenen käskyä ilmestyi 10. toukokuuta 2006. Albumi sijoittui ensimmäisellä listaviikollaan sijalle kolme ja pysyi listalla kaikkiaan 14 viikkoa.[4] 27. syyskuuta 2006 julkaistu single Likainen parketti toi mukanaan yhtyeen ensimmäisen listan kärkisijan.[5] Marraskuussa 2006 Stam1na teki Sakaran muiden yhtyeiden Mokoman ja Rytmihäiriön kanssa seitsemän konsertin mittaisen yhteiskiertueen, josta julkaistiin Sakara Tour 2006 -DVD toukokuussa 2007. Uudet kymmenen käskyä palkittiin vuoden 2006 metallialbumina ÄKT:n Emma-gaalassa 10. maaliskuuta 2007.[6] Samassa yhteydessä yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia tuottanut Miitri Aaltonen oli ehdolla vuoden tuottajaksi.[7]

Kesällä 2007 Stam1nan livekokoonpanoon liittyi kosketinsoittaja Emil Lähteenmäki, joka vieraili jo Uudet kymmenen käskyä -albumilla.[8] Lokakuussa 2007 Stam1na konsertoi Baltiassa ja Saksassa Apocalyptican ja Sturm und Drangin kanssa.[9] Ennen kiertuetta saksalainen ZYX Music -levy-yhtiö julkaisi yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Benelux-maissa.[10] Joulukuussa Lemin kunta myönsi yhtyeelle Lemin kello -palkinnon ”tunnustukseksi kotiseudun myönteisestä esillä pitämisestä nuorison parissa ja hyvästä menestyksestä kansallisilla ja kansainvälisillä estradeilla”.[11]

Yhtyeen kolmas albumi Raja ilmestyi 13. helmikuuta 2008 ja nousi Suomen albumilistan ensimmäiseksi.[12] Rajan edeltäjä Uudet kymmenen käskyä palkittiin kultalevyllä kesäkuussa 2008.[13] Elokuussa 2008 yhtye esiintyi Saksan suurella Wacken Open Air -metallifestivaalilla.[14] Medialouhoksen Jouni Kallion ohjaama musiikkivideo yhtyeen kappaleesta ”Lääke” palkittiin Kultapumpelilla vuoden 2008 Oulun musiikkivideofestivaaleilla.[15] Helmikuussa 2009 järjestetyssä Finnish Metal Expossa Stam1na tyhjensi Finnish Metal Awards 2008 -äänestyksen palkintopöydän, kun Raja palkittiin sekä vuoden albumina että vuoden kansitaiteesta, Stam1na vuoden yhtyeenä ja Hyyrynen vuoden laulajana.[16] Raja oli ehdolla myös vuoden 2008 Emma-palkinnon saajaksi kategoriassa vuoden metalli-/hard rock-albumi.[17]

Yhtye julkaisi 6. toukokuuta 2009 konserttitaltiointeja, musiikkivideoita ja yhtyehistoriikin sisältävän viisituntisen K13V-DVD:n.[18] 7. elokuuta 2009 Jurassic Rock -festivaalin esiintymisessään Stam1na virallisti kosketinsoittaja Lähteenmäen aseman yhtyeen vakituisena jäsenenä.[19] Yhtye aloitti vuoden 2009 lopulla neljännen albuminsa äänitykset. Levy kantaa nimeä Viimeinen Atlantis, ja se julkaistiin 10.2.2010.[20] Viimeinen Atlantis nousi Suomen virallisen albumilistan kärkeen heti ensimmäisellä myyntiviikollaan ohi samaan aikaan julkaistujen HIMin ja Ismo Alangon uusien albumien.

1. huhtikuuta 2010 yhtye ilmoitti hajonneensa. Kyse oli kuitenkin vain aprillipilasta.[21]

3.11.2010 julkaistiin Vanhaa paskaa -niminen demokokoelma.

Syksyllä 2011 yhtye aloitti äänittämään viidettä studioalbumiansa Noceboa, joka julkaistiin Suomessa 8. helmikuuta 2012 ja jonka tuottajana toimi amerikkalainen Joe Barresi.[22] Ensimmäisenä myyntipäivänään levy myi kultaa (kultalevyraja 10 000 kpl). Bieler Bros. Records julkaisi albumin Pohjois-Amerikassa 17. kesäkuuta.[23] Albumilta on julkaistu netistä ladattavina digisingleinä "Valtiaan uudet vaateet" ja "Puolikas ihminen", joista on molemmista myös musiikkivideo.

Syyskuussa 2013 yhtye ilmoitti aloittaneensa uuden studioalbumin nauhoitukset.[24] Kuudes albumi, SLK, julkaistiin 7. helmikuuta 2014.[25] Albumi julkaistiin myös Japanissa, minkä myötä Stam1na esiintyi Tokiossa Loud & Metal Attack -tapahtumassa Tokiossa[26] Saman vuoden syksyllä yhtye lähti Insomniumin lämmittelijäksi Euroopan-kiertueelle eli esiintyi Keski- ja Länsi-Euroopassa taas monen vuoden tauon jälkeen.

Kesällä 2015 Stam1na esiintyi nelipäiväiseksi muuttuneessa Provinssirockissa neljänä perättäisenä päivänä.[27] Kunakin päivänä yhtye soitti yhden albuminsa alusta loppuun. [27] Soitetut albumit olivat Stam1na, Uudet kymmenen käskyä, Viimeinen Atlantis ja SLK.[27]

Lokakuussa 2015 yhtye aloitti seitsemännen albuminsa nauhoitukset. Albumin tuotti Janne Joutsenniemi ja miksasi Jens Bogren.[28] Albumi kantaa nimeä Elokuutio ja se julkaistiin 18. maaliskuuta 2016.[29]

Lokakuussa 2015 yhtye vahvisti esiintyvänsä yhdessä Mokoman ja Diablon kanssa Sakara Tourissa huhtikuussa 2016.

TyylilajiMuokkaa

Yhtyeen tyyliä on ollut vaikea määritellä tiettyyn genreen, mutta yleensä yhtyeen musiikkia on kutsuttu progressiiviseksi thrash metalliksi. Ensimmäisen levyn aikaan jonkun verran myös Alternative metalliksi. Yhtyeen musiikissa on ollut myös vaikutteita death metallista ja SLK- albumilla jonkun verran myös black metallista.

NimiMuokkaa

Sana stamina on englantia ja tarkoittaa sisukkuutta, voimaa tai kestävyyttä. Yhtyeen nimessä olevan numeron yksi on tarkoitus yksilöidä yhtye ja erottaa nimi muista tuotemerkeistä. Aiemmin nimi on kirjoitettu myös muodoissa ”Stamina” ja ”staminA”.

JäsenetMuokkaa

SessiojäsenetMuokkaa

 
Stam1na Rakuuna Rockissa 2014. Vasemmalla kiertuebasisti Pyry Hanski.

Diablo-yhtyeestä tunnettu Heikki Malmberg tuurasi käsileikkauksesta toipunutta Teppo Veliniä rummuissa kesäkiertueella 2007.[30][31] Pyry Hanski puolestaan tuurasi pikkusormensa loukannutta Kai-Pekka Kangasmäkeä bassossa kesäkiertueella 2014. Kangasmäki esiintyi kiertueella taustalaulajan ominaisuudessa.[32]

Yhtyeen jäsenistä Kangasmäki (kiertueilla 2005) ja Emil Lähteenmäki (Uudet kymmenen käskyä- ja Raja-albumeilla sekä kiertueilla 2007–2009) toimivat sessiojäseninä ennen nimitystään varsinaisiksi jäseniksi.

Entiset jäsenetMuokkaa

Yhtyeen demoaikoina basistina toimivat vuorollaan Jaakko Häkli,[1] Paavo Alander,[33] Tero Nordlund[34] ja Jani Suomalainen.[35] Jälkimmäinen soitti vain studiossa, live-esiintymisissä basso toistettiin vuosina 2003–2004 taustanauhalta.[35]

DiskografiaMuokkaa

Pääartikkeli: Stam1nan diskografia

KiertueetMuokkaa

  • Lope julma lasetus (kevät 2005)
  • Kantturain konttorit (kesä 2005)
  • Rieskaa tauluun (syksy 2005)
  • Kunnon menoa (kevät 2006)
  • Alaha skargeli rohjustaa (kesä 2006)
  • Kynnetyt pellot (syksy 2006)
  • Sakara Tour (loppusyksy 2006)
  • Toukotyöt (kevät 2007)
  • Poika kävi kiertueella (kesä 2007)
  • Tour Persepoliisit (loppusyksy 2007)
  • Jorma tai Lasse (kevät 2008)
  • Jatkot (kevät 2008)
  • Soronoo Sober Days (kesä 2008)
  • Miuku ja Mauku pinteessä (syksy 2008)
  • Training Montage Tour (vuodenvaihde 2008–2009)
  • Kymppihän riittää (kesä 2009)
  • Hulabaloo ulapalla (kevät 2010)
  • Askel kerrallaan (kesä 2010)
  • Sakara Tour 2010 (loppusyksy 2010)
  • Ja tähän haluaisin vielä lisätä että (kevät 2011)
  • Särät kaakkoon (kesähäät) (kesä 2011)
  • Irti arjesta (kevät 2012)
  • Takki auki ilman housuja (kesä 2012)
  • Pakaroiden ja mursuviiksien molemmat posket (syksy 2012)
  • Poronkusemat (talvi 2013)
  • Kebab Danger II (kevät 2013)
  • Speedot Päähän (kesä 2013)
  • Saattoja ja hoitoja (talvi 2014)[25]
  • Rodeo Hell (kesä 2014)[36]
  • Shadows of the Dying Sun Over Europe (syksy 2014)
  • Con Amore (talvi 2015)
  • Lullu huuleen, Anneli (kesä 2015)
  • Rutiinit ruosteessa (1.-2. huhtikuuta 2016)
  • Sakara Tour 2016 (kevät 2016)
  • Cube Libre 2016 (kesä-syksy 2016)
  • 70000 Tons of Metal (3.-4. helmikuuta 2017)
  • Kanslerit (talvi-kevät 2017)

PalkinnotMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b ”Bändi läjään, treenit alkuun ja miehitys kuntoon” Stam1na. Viitattu 4.9.2007.
  2. Lista-arkisto Suomen virallinen lista. Viitattu 9.2.2012.
  3. Finnish Metal Expo 2006 Imperiumi.net. Viitattu 4.9.2007.
  4. Lista-arkisto Suomen virallinen lista. Viitattu 9.2.2012.
  5. Lista-arkisto Suomen virallinen lista. Viitattu 9.2.2012.
  6. Emma-voittajat 2006 Emma-gaala. Viitattu 9.2.2012.
  7. Emma-ehdokkaat 2006 Emma-gaala. Viitattu 4.9.2007.
  8. Kevätkiertue ohi + keikkakiipparisti Stam1na. Viitattu 9.2.2012.
  9. Stam1na ulkomaille Apocalyptican kanssa Mesta.net. Viitattu 4.9.2007.
  10. ZYX Music Viitattu 21.10.2007.
  11. Lemin kellon myöntäminen ja luovuttaminen Stam1na-yhtyeelle Lemin kunnanhallitus. Viitattu 18.3.2008.
  12. Lista-arkisto Suomen virallinen lista. Viitattu 18.3.2008.
  13. Stam1na kultalevyt IFPI. Viitattu 9.2.2012.
  14. New band confirmed – Stam1na Wacken Open Air. Viitattu 25.4.2008.
  15. Metallivideot voitokkaita Oulun Musiikkivideofestivaaleilla Oulun Musiikkivideofestivaalit. Viitattu 26.8.2008.
  16. Helsinki Metal Meeting valtasi Helsingin 15.2.2009. Finnish Metal Expo. Viitattu 9.2.2012.
  17. Vuoden metalli-/hardrock-albumi Emma-gaala. Viitattu 23.2.2009.
  18. K13V Stam1na. Viitattu 7.4.2009.
  19. Stam1na lisääntyi 7.8.2009. Stam1na. Viitattu 8.8.2009.
  20. Viimeinen Atlantis 9.12.2009. Stam1na. Viitattu 10.12.2009.
  21. Stam1na on hajonnut - varauksella Soundi.fi. Viitattu 2.4.2010
  22. Uusi albumi Nocebo julkaistaan 8.2 14.12.2011. Stam1na. Viitattu 15.12.2011.
  23. Nocebo available in the US 8.2 17.7.2011. Stam1na.
  24. Timo Isoaho: Stam1na painui studion uumeniin 16.9.2013. soundi.fi. Viitattu 3.12.2013. (suomeksi)
  25. a b c STAM1NALTA KUUDES ALBUMI HELMIKUUSSA 2.12.2013. sakararecords.com. Viitattu 3.12.2013. (suomeksi)
  26. Stam1na päättää kiertueensa... Japaniin! 20.3.2014. Viitattu 8.11.2014.
  27. a b c Stam1na tekee musiikkihistoriaa Provinssissa – "Paketti, joka ei toistu enää koskaan" Viitattu 26.6.2015.
  28. STAM1NA PAINUU STUDION UUMENIIN Stam1na -. Viitattu 13.10.2015.
  29. Uskonnottomien digitaalinen helvetti – Uusi Stam1na-levy tärähtää tantereeseen maaliskuussa Soundi -. Viitattu 16.12.2015.
  30. Peruutuksia 14.6.2007. Stam1na. Viitattu 26.6.2015.
  31. Kake 22.7.2007. Stam1na. Viitattu 26.6.2015.
  32. Suomalainen, Ninni: Treenejä nolla – Stam1nan tuore kasvo suoraan festarilavoille 1.7.2014. YleX. Viitattu 26.6.2015.
  33. Basistinvaihdos # 1 Stam1na. Viitattu 29.10.2010.
  34. Basistinvaihdos # 2 Stam1na. Viitattu 29.10.2010.
  35. a b Väkivaltakunta, Arkkitehti ja Liha avaavat ovet Stam1na. Viitattu 29.10.2010.
  36. Stam1nalta uusi musiikkivideo ja Japanista starttaavan Rodeo Hell 2014 -kesäkiertueen keikat julki 14.5.2014. Sony Music. Viitattu 23.5.2014.

Aiheesta muuallaMuokkaa