Luettelo kvanttisuorittimista

Tämä on luettelo kvanttitietokoneissa käytetyistä kvanttisuorittimista (QPU).

Yleiskäyttöiset QPU:tMuokkaa

Kvanttipiiriä ja kvanttiporttia käyttävät suorittimet.

Valmistaja Nimike Arkkitehtuuri Layout Suoritinkanta Fidelity Nopeus (qubits) Julkaistu
Google N/A suprajohtava N/A N/A 99.5% [1] 20 qb 2017
Google N/A suprajohtava 7×7 lattice N/A 99.7% [1] 49 qb [2] Q4 2017 (suunniteltu)
Google Bristlecone suprajohtava 6×12 lattice N/A 99% (readout)
99.9% (1 qubit)
99.4% (2 qubits)
72 qb [3][4] 2018-03-055. maaliskuuta 2018
Google Sycamore epälineaarinen suprajohtava resonaattori N/A N/A N/A 54 transmon qb
53 qb effective
2019
IBM IBM Q 5 Tenerife suprajohtava bow tie N/A 99.897% (average gate)
98.64% (readout)
5 qb 2016 [1]
IBM IBM Q 5 Yorktown suprajohtava bow tie N/A 99.545% (average gate)
94.2% (readout)
5 qb
IBM IBM Q 14 Melbourne suprajohtava N/A N/A 99.735% (average gate)
97.13% (readout)
14 qb
IBM IBM Q 16 Rüschlikon suprajohtava 2×8 lattice N/A 99.779% (average gate)
94.24% (readout)
16 qb [5] 2017-05-1717. toukokuuta 2017
(poistettu käytöstä: 26. syyskuuta 2018)[6]
IBM IBM Q 17 suprajohtava N/A N/A N/A 17 qb [5] 2017-05-1717. toukokuuta 2017
IBM IBM Q 20 Tokyo suprajohtava 5x4 lattice N/A 99.812% (average gate)
93.21% (readout)
20 qb [7] 2017-11-1010. marraskuuta 2017
IBM IBM Q 20 Austin suprajohtava 5x4 lattice N/A N/A 20 qb (poistettu käytöstä: 4. heinäkuuta 2018)[6]
IBM IBM Q 50 prototype suprajohtava N/A N/A N/A 50 qb[7]
IBM IBM Q 53 suprajohtava N/A N/A N/A 53 qb lokakuu 2019
Intel 17-Qubit Superconducting Test Chip suprajohtava N/A 40-pin cross gap N/A 17 qb [8][9] 2017-10-1010. lokakuuta 2017
Intel Tangle Lake suprajohtava N/A 108-pin cross gap N/A 49 qb [10] 2018-01-099. tammikuuta 2018
Rigetti 8Q Agave suprajohtava N/A N/A N/A 8 qb 4. kesäkuuta 2018[11]
Rigetti 16Q Aspen-1 suprajohtava N/A N/A N/A 16 qb 30. marraskuuta 2018[12]
Rigetti 19Q Acorn suprajohtava N/A N/A N/A 19 qb [13] 17. joulukuuta 2017

Annealing QPUsMuokkaa

Valmistaja Nimike Nopeus (qubitit) Julkaistu
D-Wave Ranier 128 qb 2011-05-1111. toukokuuta 2011
D-Wave D-Wave Two 512 qb 2013
D-Wave D-Wave 2X 1152 qb 2015
D-Wave D-Wave 2000Q 2048 qb 2017
D-Wave D-Wave Advantage 5000 qb 2020
Tämän tyyppiset suorittimet ovat käytössä erikoistuneissa teknisissä sovelluksissa eivätkä ole yleiskäyttöisiä.

LähteetMuokkaa

  1. a b c Lant, Karla. "Google is Closer Than Ever to a Quantum Computer Breakthrough", Futurism, 2017-06-23. Luettu 2017-10-18. 
  2. Simonite, Tom. "Google’s New Chip Is a Stepping Stone to Quantum Computing Supremacy", MIT Technology Review, 2017-04-21. Luettu 2017-10-18. 
  3. A Preview of Bristlecone, Google’s New Quantum Processor
  4. Greene, Tristan. "Google reclaims quantum computer crown with 72 qubit processor", The Next Web, 2018-03-06. Luettu 2018-06-27. 
  5. a b IBM Builds Its Most Powerful Universal Quantum Computing Processors IBM. 17.5.2017. Viitattu 18.10.2017.
  6. a b Quantum devices & simulators research.ibm.com. 5.6.2018. en-US
  7. a b "IBM Announces Advances to IBM Quantum Systems & Ecosystem", 10 November 2017. Luettu 10 November 2017. 
  8. Intel Delivers 17-Qubit Superconducting Chip with Advanced Packaging to QuTech newsroom.intel.com. 10.10.2017. Viitattu 18.10.2017.
  9. Novet, Jordan. "Intel shows off its latest chip for quantum computing as it looks past Moore's Law", CNBC, 2017-10-10. Luettu 2017-10-18. 
  10. CES 2018: Intel's 49-Qubit Chip Shoots for Quantum Supremacy spectrum.ieee.org. 9.1.2018. Viitattu 14.1.2018.
  11. Rigetti Computing rigetti.com. en
  12. Rigetti Computing rigetti.com. en
  13. Unsupervised Machine Learning on Rigetti 19Q with Forest 1.2 medium.com. 18.12.2017. Viitattu 21.3.2018.
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of quantum processors