Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan pääministereistä. Nimitys on ollut käytössä 1700-luvun alkupuolelta, jolloin sitä ruvettiin käyttämään esimmäisenä Sir Robert Walpolesta. Hänen roolinsa oli kuitenkin primus inter pares eli toimia ensimmäisenä vertaistensa joukossa ja pyrkiä sujuvaan yhteistoimintaan. Luettelossa on mainittu monarkit, jonka alaisena pääministerit ovat toimineet.

Vuodesta 1721Muokkaa

  Whig
  Tory
Pääministeri
(Elinvuodet)
Virkakausi Puolue Monarkki
Alkoi Päättyi
  Robert Walpole
1. Oxfordin jaarli

(1676–1745)
4. huhtikuuta 1721 11. helmikuuta 1742   Whig Yrjö I
Yrjö II
  Spencer Compton
1. Wilmingtonin jaarli

(1673–1743)
16. helmikuuta 1742 2. heinäkuuta 1743 Yrjö II
  Henry Pelham
(1694–1754)
27. elokuuta 1743 7. maaliskuuta 1754
  Thomas Pelham-Holles
4. Newcastlen herttua

(1693–1768)
16. maaliskuuta 1754 16. marraskuuta 1756
  William Cavendish
4. Devonshiren herttua

(1720–1764)
16. marraskuuta 1756 25. kesäkuuta 1757
  Thomas Pelham-Holles
4. Newcastlen herttua

(1693–1768)
2. heinäkuuta 1757 26. toukokuuta 1762
  John Stuart
3. Buten jaarli

(1713–1792)
26. toukokuuta 1762 16. huhtikuuta 1763   Tory
  George Grenville
(1712–1770)
16. huhtikuuta 1763 13. heinäkuuta 1765   Whig
  Charles Watson-Wentworth
2. Rockinghamin markiisi

(1730–1782)
13. heinäkuuta 1765 30. heinäkuuta 1766
  William Pitt
1. Chathamin jaarli

(1708–1778)
30. heinäkuuta 1766 14. lokakuuta 1768
  Augustus FitzRoy
3. Graftonin herttua

(1735–1811)
14. lokakuuta 1768 28. tammikuuta 1770
  Frederick North
Lordi North

(1732–1792)
28. tammikuuta 1770 22. maaliskuuta 1782   Tory
  Charles Watson-Wentworth
2. Rockinghamin markiisi

(1730–1782)
27. maaliskuuta 1782 1. heinäkuuta 1782   Whig
  William Petty
2. Shelburnen jaarli

(1737–1805)
4. heinäkuuta 1782 2. huhtikuuta 1783
  William Cavendish-Bentinck
3. Portlandin herttua

(1738–1809)
2. huhtikuuta 1783 19. joulukuuta 1783
  William Pitt nuorempi
(1759–1806)
19. joulukuuta 1783 14. maaliskuuta 1801   Tory
  Henry Addington
(1757–1844)
17. maaliskuuta 1801 10. toukokuuta 1804
  William Pitt nuorempi
(1759–1806)
10. toukokuuta 1804 23. tammikuuta 1806
  William Wyndham Grenville
1. Grenvillen paroni

(1759–1834)
11. helmikuuta 1806 31. maaliskuuta 1807   Whig
  William Cavendish-Bentinck
3. Portlandin herttua

(1738–1809)
31. maaliskuuta 1807 4. lokakuuta 1809   Tory
  Spencer Perceval
(1762–1812)
4. lokakuuta 1809 11. toukokuuta 1812
(murhattiin)
  Robert Banks Jenkinson
2. Liverpoolin jaarli

(1770–1828)
9. kesäkuuta 1812 10. huhtikuuta 1827
  George Canning
(1770–1827)
10. huhtikuuta 1827 8. elokuuta 1827
  Frederick John Robinson
1. Varakreivi Goderich

(1782–1859)
31. elokuuta 1827 22. tammikuuta 1828
  Arthur Wellesley
1. Wellingtonin herttua

(1769–1852)
22. tammikuuta 1828 22. marraskuuta 1830
  Charles Grey
2. Greyn jaarli

(1764–1845)
22. marraskuuta 1830 16. heinäkuuta 1834   Whig Vilhelm IV
  William Lamb
2. Varakreivi Melbourne

(1779–1848)
16. heinäkuuta 1834 17. marraskuuta 1834
  Arthur Wellesley
1. Wellingtonin herttua

(1769–1852)
17. marraskuuta 1834 9. joulukuuta 1834   Tory
  Sir Robert Peel
(1788–1850)
10. joulukuuta 1834 18. huhtikuuta 1835   Konservatiivipuolue
  William Lamb
2. Varakreivi Melbourne

(1779–1848)
18. huhtikuuta 1835 30. elokuuta 1841   Whig Vilhelm IV
Viktoria
  Sir Robert Peel
(1788–1850)
30. elokuuta 1841 30. kesäkuuta 1846   Konservatiivipuolue Viktoria
  Lordi John Russell
(1792–1878)
30. kesäkuuta 1846 23. helmikuuta 1852   Whig
  Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
23. helmikuuta 1852 19. joulukuuta 1852 Konservatiivipuolue
  George Hamilton Gordon
4. Aberdeenin jaarli

(1784–1860)
19. joulukuuta 1852 6. helmikuuta 1855   peeleläinen
  Henry John Temple
3. Varakreivi Palmerston

(1784–1865)
6. helmikuuta 1855 20. helmikuuta 1858   Whig
  Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
20. helmikuuta 1858 12. kesäkuuta 1859   Konservatiivipuolue
  Henry John Temple
3. Varakreivi Palmerston

(1784–1865)
12. kesäkuuta 1859 18. lokakuuta 1865   Liberaalipuolue
  John Russell
1. Russellin jaarli

(1792–1878)
29. lokakuuta 1865 28. kesäkuuta 1866
  Edward Geoffrey Smith Stanley
14. Derbyn jaarli

(1799–1869)
28. kesäkuuta 1866 27. helmikuuta 1868   Konservatiivipuolue
  Benjamin Disraeli
(1804–1881)
27. helmikuuta 1868 3. joulukuuta 1868
  William Ewart Gladstone
(1809–1898)
3. joulukuuta 1868 20. helmikuuta 1874   Liberaalipuolue
  Benjamin Disraeli
(1804–1881)
20. helmikuuta 1874 23. huhtikuuta 1880   Konservatiivipuolue
  William Ewart Gladstone
(1809–1898)
23. huhtikuuta 1880 23. kesäkuuta 1885   Liberaalipuolue
  Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1830–1903)
23. kesäkuuta 1885 1. helmikuuta 1886   Konservatiivipuolue
  William Ewart Gladstone
(1809–1898)
1. helmikuuta 1886 25. heinäkuuta 1886   Liberaalipuolue
  Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1830–1903)
3. elokuuta 1886 15. elokuuta 1892   Konservatiivipuolue
  William Ewart Gladstone
(1809–1898)
15. elokuuta 1892 5. maaliskuuta 1894   Liberaalipuolue
  Archibald Philip Primrose
5. Roseberyn jaarli

(1847–1929)
5. maaliskuuta 1894 25. kesäkuuta 1895
  Robert Gascoyne-Cecil
3. Salisburyn markiisi

(1830–1903)
25. kesäkuuta 1895 12. heinäkuuta 1902   Konservatiivipuolue
  Arthur Balfour
(1848–1930)
12. heinäkuuta 1902 5. joulukuuta 1905 Edvard VII
  Sir Henry Campbell-Bannerman
(1836–1908)
5. joulukuuta 1905 7. huhtikuuta 1908   Liberaalipuolue
  Herbert Henry Asquith
(1852–1928)
7. huhtikuuta 1908 7. joulukuuta 1916
  David Lloyd George
(1863–1945)
7. joulukuuta 1916 23. lokakuuta 1922 Yrjö V
  Andrew Bonar Law
(1858–1923)
23. lokakuuta 1922 22. toukokuuta 1923   Konservatiivipuolue
  Stanley Baldwin
(1867–1947)
22. toukokuuta 1923 22. tammikuuta 1924
  Ramsay MacDonald
(1866–1937)
22. tammikuuta 1924 4. marraskuuta 1924   Työväenpuolue
  Stanley Baldwin
(1867–1947)
4. marraskuuta 1924 5. kesäkuuta 1929   Konservatiivipuolue
  Ramsay MacDonald
(1866–1937)
5. kesäkuuta 1929 7. kesäkuuta 1935   Työväenpuolue
  Stanley Baldwin
(1867–1947)
7. kesäkuuta 1935 28. toukokuuta 1937   Konservatiivipuolue Yrjö V
Edward VIII
Yrjö VI
Neville Chamberlain
(1869–1940)
28. toukokuuta 1937 10. toukokuuta 1940 Yrjö VI
  Winston Churchill
(1874–1965)
10. toukokuuta 1940 26. heinäkuuta 1945
  Clement Attlee
(1883–1967)
26. heinäkuuta 1945 26. lokakuuta 1951   Työväenpuolue
  Sir Winston Churchill
(1874–1965)
26. lokakuuta 1951 6. huhtikuuta 1955   Konservatiivipuolue Yrjö VI
Elisabet II
  Sir Anthony Eden
(1897–1977)
6. huhtikuuta 1955 10. tammikuuta 1957 Elisabet II
  Harold Macmillan
(1894–1986)
10. tammikuuta 1957 19. lokakuuta 1963
  Sir Alec Douglas-Home
(1903–1995)
19. lokakuuta 1963 16. lokakuuta 1964
  Harold Wilson
(1916–1995)
16. lokakuuta 1964 19. kesäkuuta 1970   Työväenpuolue
  Edward Heath
(1916–2005)
19. kesäkuuta 1970 4. maaliskuuta 1974   Konservatiivipuolue
  Harold Wilson
(1916–1995)
4. maaliskuuta 1974 5. huhtikuuta 1976   Työväenpuolue
  James Callaghan
(1912–2005)
5. huhtikuuta 1976 4. toukokuuta 1979
  Margaret Thatcher
(1925–2013)
4. toukokuuta 1979 28. marraskuuta 1990   Konservatiivipuolue
  John Major
(s. 1943)
28. marraskuuta 1990 2. toukokuuta 1997
  Tony Blair
(s. 1953)
2. toukokuuta 1997 27. kesäkuuta 2007   Työväenpuolue
  Gordon Brown
(s. 1951)
27. kesäkuuta 2007 11. toukokuuta 2010
  David Cameron
(s. 1966)
11. toukokuuta 2010 13. heinäkuuta 2016   Konservatiivipuolue
  Theresa May
(s. 1956)
13. heinäkuuta 2016 24. heinäkuuta 2019
  Boris Johnson
(s. 1964)
24. heinäkuuta 2019 Virassa

Lähde:[1]

LähteetMuokkaa

  1. Past Prime Ministers of United Kingdom Government of the United Kingdom. Viitattu 26.1.2014. (englanniksi)