Avaa päävalikko

Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Tämä artikkeli kertoo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista. Englannin, Skotlannin ja Walesin hallitsijoista on eri artikkelit.

Ison-Britannian kuningaskunnan ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoita on ollut yhteensä 12 siitä asti kun Englannin kuningaskunta ja Skotlannin kuningaskunta yhdistyivät 1. toukokuuta 1707. Englanti ja Skotlanti olivat olleet personaaliunionissa Stuart-suvun alaisuudessa 24. maaliskuuta 1603 lähtien. 1. tammikuuta 1801 Iso-Britannia yhdistyi Irlannin kuningaskunnan kanssa muodostaen Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan. Sen jälkeen kun suurin osa Irlannista jätti unionin, kuningaskunnan nimi muutettiin 12. huhtikuuta 1927 Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneeksi kuningaskunnaksi.

Stuart-suku (1707–1714)Muokkaa

Pääartikkeli: Stuart (suku)

Kuningatar Anna oli ollut Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningatar 8. maaliskuuta 1702 lähtien, ja niin hänestä tuli Ison-Britannian kuningatar Englannin ja Skotlannin yhdistyessä.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Anna
1. toukokuuta 1707

1. elokuuta 1714
    6. helmikuuta 1665
St Jamesin palatsi

Jaakko II ja VII:n ja Anne Hyden tytär
Tanskan prinssi George
St Jamesin palatsi
28. heinäkuuta 1683

17 raskautta, muttei hengissä selvinneitä lapsia
1. elokuuta 1714
Kensingtonin palatsi
ikä 49
Jaakko II ja VII:n tytär (esikoisoikeus; Bill of Rights 1689); Englannin ja Skotlannin kuningatar ennen unionia; (Unionisopimus ja Unionilaki 1707)

Hannover-suku (1714–1901)Muokkaa

Pääartikkeli: Hannover (suku)

Hannoverit nousivat valtaan vuoden 1701 vallanperimyslain nojalla, joka säädettiin Englannin parlamentissa. Laki koski myös englantilaisia siirtokuntalaisia Pohjois-Amerikassa. Hannoverien perimysoikeus vahvistettiin Skotlannin parlamentissa vuonna 1707.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Yrjö I
George Loius
1. elokuuta 1714

11. kesäkuuta 1727
    28. toukokuuta 1660
Hannover
Hannoverin vaaliruhtinas Ernst Augustin ja Hannoverin Sofian poika
Sophia Dorothea Brunswick-Lüneburg-Celle
21. marraskuuta 1682
2 lasta
11. kesäkuuta 1727
Osnabrück
ikä 67
Jaakko VI ja I:n tyttärentyttärenpoika, vallanperimyslaki 1701, Hannoverin Sofian vanhin poika
Yrjö II
George Augustus
11. kesäkuuta 1727

25. lokakuuta 1760
    30. elokuuta 1683
Hannover
Yrjö I:n ja Sophia Dorothea Brunswick-Lüneburg-Cellen poika
Caroline von Brandenburg-Ansbach
22. elokuuta 1705
8 lasta
25. lokakuuta 1760
Kensingtonin palatsi
ikä 76
Yrjö I:n poika
Yrjö III
George William Frederick
25. lokakuuta 1760

29. tammikuuta 1820
    4. kesäkuuta 1738
Norfolk House
Walesin prinssi Fredrikin ja Saksi-Gothan prinsessa Augustan poika
Charlotte von Mecklenburg-Strelitz
St Jamesin palatsi
8. syyskuuta 1761
15 lasta
29. tammikuuta 1820
Windsorin linna
ikä 81
Yrjö II:n pojanpoika
Yrjö IV
George Augustus Frederick
29. tammikuuta 1820

26. kesäkuuta 1830
(prinssihallitsija vuodesta 1811)
    12. elokuuta 1762
St Jamesin palatsi
Yrjö III:n ja Charlotte von Mecklenburg-Strelitzin poika
(1) Maria Anne Fitzherbert
Park Lane
15. syyskuuta 1785

(2) Caroline Brunswick-Wolfenbüttel
St Jamesin palatsi
8. huhtikuuta 1795
1 tytär
26. kesäkuuta 1830
Windsorin linna
ikä 67
Yrjö III:n poika
Vilhelm IV
William Henry
26. kesäkuuta 1830

20. kesäkuuta 1837
    21. elokuuta 1765
Buckinghamin palatsi

Yrjö III:n ja Charlotte von Mecklenburg-Strelitzin poika
Adelaide Saksi-Meiningen
Kewin palatsi
13. heinäkuuta 1818

2 lasta
20. kesäkuuta 1837
Windsorin linna
ikä 71
Yrjö III:n poika
Viktoria
Alexandrina Victoria
20. kesäkuuta 1837

22. tammikuuta 1901
    24. toukokuuta 1819
Kensingtonin palatsi

Edvardin, Kentin ja Strathearnin herttuan ja Prinsessa Viktoria Saksi-Coburg-Saalfeldin tytär
Albert von Sachsen-Coburg und Gotha
St Jamesin palatsi
10. helmikuuta 1840

9 lasta
22. tammikuuta 1901
Osborne House
ikä 81
Yrjö III:n pojantytär

Saksi-Coburg-Gotha-suku (1901–1917) ja Windsor-suku (1917–)Muokkaa

Pääartikkeli: Windsor (suku)

Vaikka Edvard VII oli Viktorian poika, peri hän isänsä sukunimen ja oli uuden dynastian perustaja. Windsor otettiin käyttöön vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan aikana. Saksi-Coburg-Gotha nimi vaihdettiin sodan aikaisten saksalaisvastaisten tunteiden takia.

Nimi
Valta-aika
Muotokuva Vaakuna Syntynyt
Vanhemmat
Puoliso(t)
Lapset
Kuollut Vaade
Edvard VII
Albert Edward
22. tammikuuta 1901

6. toukokuuta 1910
    9. marraskuuta 1841
Buckinghamin palatsi

Viktorian ja Prinssi Albert von Sachsen-Coburg und Gothan poika
Tanskan prinsessa Alexandra
Windsorin linna
10. maaliskuuta 1863

6 lasta
6. toukokuuta 1910
Buckinghamin palatsi
ikä 68
Viktorian poika
Yrjö V
George Frederick Ernest Albert
6. toukokuuta 1910

20. tammikuuta 1936
    3. kesäkuuta 1865
Marlborough House

Edvard VII:n ja Tanskan prinsessa Alexandran poika
Mary Teck
St Jamesin palatsi
6. heinäkuuta 1893

6 lasta
20. tammikuuta 1936
Sandringham House
ikä 70
Edvard VII:n poika
Edvard VIII
Edward Albert Christian George Andrew Patrick David
20. tammikuuta 1936

11. joulukuuta 1936
(luopui kruunusta)
    23. kesäkuuta 1894
White Lodge
Yrjö V:n ja Mary Teckin poika
Wallis Warfield Simpson
Château de Candé
3. kesäkuuta 1937
28. toukokuuta 1972
Neuilly-sur-Seine
ikä 77
Yrjö V:n poika
Yrjö VI
Albert Frederick Arthur George
11. joulukuuta 1936

6. helmikuuta 1952
    14. joulukuuta 1895
Sandringham House

Yrjö V:n ja Mary Teckin poika
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abbey
26. huhtikuuta 1923

2 lasta
6. helmikuuta 1952
Sandringham House
ikä 56
Yrjö V:n poika
Elisabet II
Elizabeth Alexandra Mary
6. helmikuuta 1952

    21. huhtikuuta 1926
Mayfair

Yrjö VI:n ja Elizabeth Bowes-Lyonin tytär
Prinssi Philip
Westminster Abbey
20. marraskuuta 1947

4 lasta
Elossa Yrjö VI:n tytär

LähteetMuokkaa