Avaa päävalikko

Luettelo Tupolev Tu-134:n onnettomuuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Vietnam Airlinesin lennolla 815 ollut Tu-134B-3 syöksyi maahan Phnom Penhissä vuonna 1997.

Tupolev Tu-134 on Tupolevin vuosina 1963–1989 Neuvostoliitossa valmistama lyhyen matkan kapearunkoinen matkustajalentokone. Sitä valmistettiin kaikkiaan 854 kappaletta.

Valmistetusta 854 Tu-134:stä 75 eli noin 8,8 prosenttia oli marraskuuhun 2018 mennessä tuhoutunut onnettomuuksissa, sotatoimissa ja muissa tapahtumissa.[1] Suhteessa muihin saman aikakauden konetyyppeihin se on varsin turvallinen, ja lisäksi suuri osa sille sattuneista onnettomuuksista johtuu lentäjän virheestä.[2] Vertailun vuoksi muista vastaavan kokoisista 1960-luvun suihkukoneista Douglas DC-9-10/15:lla vastaava osuus on 17,0 prosenttia,[3] BAC 1-11:llä 12,7 prosenttia[4] ja Fokker F28:lla 18,7 prosenttia[5].

Konetyypin pahin onnettomuus tapahtui 11. elokuuta 1979 Dniprodzeržynskissä nykyisen Ukrainan alueella, kun kaksi Aeroflotin Tu-134-konetta törmäsi toisiinsa lennonjohdon virheen vuoksi. Voronežistä Kišinjoviin matkalla olleessa Tu-134A:ssa oli 94 henkilöä[6] ja Donetskista Minskiin lentäneessä Tu-134AK:ssa 84, heidän joukossaan FC Pahtakor Taškent -jalkapallojoukkue.[7] Kaikki 178 koneissa ollutta kuolivat törmäyksessä.[6][7] Se on kaikkien aikojen toiseksi tuhoisin kahden lentokoneen yhteentörmäys ilmassa.[8]

Monissa onnettomuuksissa koneessa olleiden tai kuolonuhrien määrää ei tiedetä tarkasti, tai onnettomuustiedot ovat muuten puutteelliset. Neuvostoliiton lehdistö ei uutisoinut lento-onnettomuuksista ennen 1980-luvun loppua, eikä vielä silloinkaan rahti- tai sotilaskoneiden onnettomuuksista. Tätä ennen Neuvostoliiton viranomaiset kertoivat onnettomuuksista ulkomaille vain silloin, kun uhrien joukossa oli ulkomaalaisia tai onnettomuudella oli useita silminnäkijöitä.[9]

Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki onnettomuudet ja muut tapahtumat, jotka ovat johtaneet koneen tuhoutumiseen tai hylkäämiseen.[10] Lisäksi artikkelin lopussa on listattu muita huomattavia onnettomuuksia, joissa osallisena ollut lentokone ei tuhoutunut. Listassa ovat onnettomuudet, joissa tuli kuolonuhreja, sekä kaappaukset, joissa kuoli vähintään yksi muu henkilö kuin kaappari.


LuetteloMuokkaa

Päivämäärä Paikka Lentoyhtiö Versio Rekisteri Uhrit/
Koneessa
olleet
Lyhyt kuvaus Viite
14.1.1966   Moskova Tupolev Tu-134 CCCP-45076 8/8 Syöksyi maahan ilmavoimien koelennolla, kun lentäjä käänsi peräsimen ääriasentoon täydessä vauhdissa ja menetti koneen hallinnan. [11][12]
19.11.1969   Istanbul Malév Tu-134 HA-LBA 0/? Ajautui ulos kiitotieltä laskukiidon mentyä pitkäksi. [13]
23.5.1971   Rijeka Aviogenex Tu-134A YU-AHZ 78/83 Aviogenexin lento 130 syöksyi maahan Rijekan lentoasemalla, kun sääolosuhteiden aiheuttama optinen illuusio sai miehistön laskeutumaan liian nopeasti. [14]
16.9.1971   Kiova Malév Tu-134 HA-LBD 49/49 Malévin lento 110 syöksyi maahan huonossa säässä generaattorivian ja kahden epäonnistuneen lähestymisyrityksen jälkeen. [15]
17.7.1972   Moskova GosNII GA Tu-134 CCCP-65607 0/? Teki pakkolaskun kanavaan molempien moottorien sammuttua lähestymisen aikana. Miehistö oli unohtanut kytkeä polttoaineen siirtopumput päälle. [16]
30.10.1972   Berliini Interflug Tu-134 DM-SCA 0/? Vaurioitui rajussa laskeutumisessa korjauskelvottomaksi. [17]
30.6.1973   Amman Aeroflot Tu-134A CCCP-65668 2+7/85 Aeroflotin lento 512 ajautui ulos kiitotieltä, kun lentäjä keskeytti lentoonlähdön liian myöhään. Kone törmäsi puihin ja rakennukseen, jossa kuoli seitsemän henkilöä. [18]
1.9.1975   Leipzig Interflug Tu-134 DM-SCD 27/34 Interflugin lento 1107 osui antenniin ja syöksyi maahan. Lennonjohtaja ei seurannut lentoa tarkkuustutkalähestymisen aikana ja miehistö laskeutui liian matalalle. [19]
2.1.1977    Praha ČSA Tu-134A OK-CFD 0/48 Törmäsi laskeutuessaan toiseen koneeseen ja ajautui ulos kiitotieltä. [20]
2.4.1977   Libreville Aviogenex Tu-134A-1 YU-AJS 8/8 Väsynyt lentäjä työnsi vahingossa ohjainta, jolloin kone laskeutui liian matalalle, osui puuhun ja syöksyi maahan. [21][22]
21.9.1977   Urziceni Malév Tu-134 HA-LBC 29/53 Malévin lento 203 syöksyi maahan, kun miehistö laskeutui huomaamattaan liian matalalle. [23]
22.11.1977   Berliini Interflug Tu-134A DM-SCM 0/74 Miehistö käytti autopilottia laskeutumisessa liian pitkään, ja lentäjä joutui ohjaamaan korkeusvakaajalla sitä vastaan. Kone osui suurella vajoamisnopeudella kiitotiehen, vasen siipi ja laskutelineet irtosivat ja kone liukui pitkin kiitotietä. [24][25]
16.3.1978   Gabare Balkan Bulgarian Airlines Tu-134 LZ-TUB 73/73 Kone lähti 4 900 metrin korkeudessa äkilliseen laskuun ja syöksyi maahan. [26]
22.3.1979   Liepāja Aeroflot Tu-134A CCCP-65031 4/5 Ylikuormattu kone laskeutui liian matalalle lähestyessään huonossa säässä, osui puihin ja syöksyi maahan. [27]
19.5.1979   Ufa Aeroflot Tu-134A CCCP-65839 0/89 Laskeutui jarrut lukittuina ja ajautui ulos kiitotieltä, jolloin siipi osui maahan ja syttyi tuleen. [28]
31.5.1979   Tjumen Aeroflot Tu-134A CCCP-65649 0/? Ylikuumentunut rengas puhkesi ja sytytti hydraulijärjestelmän tuleen. Kone tuhoutui tulipalossa onnistuneen pakkolaskun jälkeen. [29]
11.8.1979   Dniprodzeržynsk Aeroflot Tu-134A CCCP-65816 94/94 Törmäsi Tu-134AK-koneeseen lennonjohdon virheen vuoksi. [6]
11.8.1979   Dniprodzeržynsk Aeroflot Tu-134AK CCCP-65735 84/84 Törmäsi Tu-134A-koneeseen lennonjohdon virheen vuoksi. [7]
23.1.1980   Varsova LOT Tu-134 SP-LGB 0/? Laskukiito meni pitkäksi ja kone törmäsi maavalliin, jolloin sen oikea siipi irtosi ja se syttyi tuleen. [30]
6.1.1981   Sotši Aeroflot Tu-134A CCCP-65698 0/? Jarruihin tuli vikaa koneen laskeutuessa. Kone vaurioitui korjauskelvottomaksi. [31]
28.6.1981   Simferopol Aeroflot Tu-134A CCCP-65871 0/? Ylikuumentunut rengas puhkesi koneen laskeuduttua ja rikkoi polttoainesäiliön, jolloin kone syttyi tuleen. [32]
17.6.1982   Severomorsk Neuvostoliiton radioteollisuus­ministeriö Tu-134IK CCCP-65687 15/16 Lähestyi liian matalalla, osui radiomaston tukivaijeriin ja syöksyi maahan. [33]
14.8.1982   Suhumi Aeroflot Tu-134A CCCP-65836 0+11/82 Törmäsi lentoonlähdön aikana Let L-410 -koneeseen. L-410:ssa olleet 11 kuolivat. [34][35]
14.8.1982   Gali Aeroflot Tu-134A CCCP-65657 0/? Joutui rajuun turbulenssiin, jossa koneeseen kohdistui jopa 3 G:n voima. Kone kärsi rakenteellisia vaurioita eikä sitä enää korjattu. [36]
30.8.1983   Alma-Ata Aeroflot Tu-134A CCCP-65129 90/90 Aeroflotin lento 5463 törmäsi vuoreen miehistön aloitettua lähestymisen liian aikaisin. [37]
18.11.1983   Tbilisi Aeroflot Tu-134A CCCP-65807 8/? Yhdeksän ihmistä yritti kaapata koneen. Perämies teki koneella äkkinäisiä liikkeitä estääkseen kaappareita ampumasta. Kaapparit saatiin pidätettyä, mutta kone vaurioitui äkkiliikkeissä korjauskelvottomaksi. [38]
1984   Minsk Aeroflot Tu-134A CCCP-65095 0/0 Tuhoutui huollon aikana syttyneessä tulipalossa alkuvuonna 1984. [39]
10.1.1984   Sofia Balkan Bulgarian Airlines Tu-134A LZ-TUR 50/50 Miehistö laskeutui rankassa lumisateessa liian matalalle yrittäessään nähdä kiitotietä. Kone osui voimalinjaan ja syöksyi maahan neljän kilometrin päässä kiitotiestä. [40]
24.5.1984   Donetsk Neuvostoliiton ilmavoimat Tu-134Š-2 ”01” 4/4 Huollon yhteydessä ristiin johdotettu kallistuksenvakain aktivoitui turbulenssissa ja antoi korkeus- ja sivuvakaajalle vääriä komentoja. Kone hajosi osiin ilmassa. [41]
1.2.1985   Minsk Aeroflot Tu-134AK CCCP-65910 58/80 Aeroflotin lento 7841 syöksyi maahan pian lentoonlähdön jälkeen, kun molemmat moottorit sammuivat niihin joutuneen jään vuoksi. [42]
3.5.1985   Zolotšiv Aeroflot Tu-134A CCCP-65856 79+15/79 Aeroflotin lento 8381 törmäsi Neuvostoliiton ilmavoimien An-26-koneeseen lennonjohdon virheen vuoksi. Tu-134:ssä olleiden lisäksi 15 An-26:n kyydissä ollutta kuoli. [43]
22.6.1986   Penza Aeroflot Tu-134A CCCP-65142 1/59 Lentoonlähtö keskeytettiin moottorin värinän vuoksi. Kone ajautui ulos kiitotieltä ja rotkoon. Yksi matkustaja sai sydänkohtauksen ja kuoli. [44]
2.7.1986   Kopsa Aeroflot Tu-134AK CCCP-65120 54/94 Aeroflotin lennolla 2306 syttyi tulipalo. Miehistö päätti tehdä pakkolaskun, mutta matkustamon täyttyessä savusta kone osui lopulta puihin ja syöksyi maahan. [45]
19.10.1986   Komatipoort Mosambikin hallitus Tu-134A-3 C9-CAA 34/44 Kone joutui miehistön virheen vuoksi väärälle reitille. Miehistö laskeutui liian alas ja jätti varoitukset huomioimatta, ja kone törmäsi lopulta maahan. Mosambikin presidentti Samora Machel kuoli onnettomuudessa. [46]
20.10.1986   Kuibyšev Aeroflot Tu-134A CCCP-65766 70/92 Aeroflotin lennon 6502 kapteeni löi vetoa siitä, että osaa laskeutua sokkona. Hän arvioi vajoamisnopeuden väärin, kone osui kiitotiehen liian kovaa ja hajosi osiin. [47]
12.12.1986   Berliini Aeroflot Tu-134A CCCP-65795 72/82 Aeroflotin lento 892 lähestyi väärää kiitotietä miehistön ymmärrettyä lennonjohdon ohjeet väärin. Kun miehistö kääntyi takaisin kohti oikeaa kiitotietä, kone ajautui liukupolun alapuolelle ja osui lopulta puihin. [48]
23.7.1987   Ivanovo Aeroflot Tu-134A-3 CCCP-65874 ?/? Tuhoutui tuntemattomassa onnettomuudessa. [49]
17.2.1988   Hanoi Vietnam Airlines Tu-134A VN-A108 0/? Tuhoutui laskeutumisonnettomuudessa. [50]
27.2.1988   Surgut Aeroflot Tu-134AK CCCP-65675 20/51 Aeroflotin lento 7867 osui maahan kiitotien vieressä miehistön virheen vuoksi. [51]
9.9.1988   Bangkok Vietnam Airlines Tu-134A VN-A102 76/90 Vietnam Airlinesin lento 831 ajautui myrskyssä liian matalalle ja osui maahan. [52]
11.10.1988    Praha ČSA Tu-134A OK-AFB 0/? Vaurioitui käyttökelvottomaksi rajussa laskeutumisessa. [53]
28.7.1989   Ulan-Ude Neuvostoliiton ilmavoimat Tu-134AK CCCP-65670 0/? Osui maahan ennen kiitotien alkua ja hajosi osiin. [54]
13.1.1990   Pervouralsk Aeroflot Tu-134A CCCP-65951 27/71 Aeroflotin lennon 6246 takaruumassa syttyi tulipalo, jonka seurauksena sähköjärjestelmä, keinohorisontit, kompassit, laskusiivekkeet ja korkeusmittarit lakkasivat toimimasta. Miehistö teki pakkolaskun pellolle. [55]
12.1.1991   Ho Chi Minh City Vietnam Airlines Tu-134AK VN-A126 0/79 Vaurioitui korjauskelvottomaksi rajussa laskeutumisessa. [56]
24.1.1992   Batumi Aeroflot Tu-134A CCCP-65053 0/? Laskukiito meni pitkäksi ja koneen etulaskuteline katkesi. [57]
27.8.1992   Ivanovo Aeroflot Tu-134A CCCP-65058 84/84 Aeroflotin lento 2808 laskeutui liian matalalle lähestymisen aikana, osui puihin ja syöksyi maahan. [58]
29.8.1992   Harkova Aeroflot Tu-134A-3 CCCP-65810 ?/? Laskukiito meni pitkäksi. [59]
20.9.1993   Suhumi Orbi Georgian Airways Tu-134A 65809 0/0 Suhumin lentoasemalla ollut kone tuhoutui ohjusiskussa Abhasian sodassa. [60]
21.9.1993   Suhumi Transair Georgia Tu-134A 65893 27/27 Separatistit ampuivat koneen alas ohjuksella Abhasian sodassa. [61]
23.9.1993   Suhumi Transair Georgia Tu-134A CCCP-65001 1/30 Matkustajat olivat nousemassa koneeseen, kun siihen osui ohjus. [62]
22.2.1994   Budapest Malév Tu-134A-3 HA-LBP 0+4/0 Huollossa olleen koneen ohjaamossa syttyi tulipalo, jossa kuoli neljä huoltoteknikkoa. [63]
7.5.1994   Arkangeli Aeroflot-Nord Tu-134A-3 RA-65976 0/62 Oikeanpuoleista päälaskutelinetta ei saatu laskettua. Kone laskeutui kahdella laskutelineellä ja ajutui ulos kiitotieltä. Tarinan mukaan hydraulineste oli vähissä ja miehistö sai laskettua telinettä hieman kaatamalla koneessa olleet juomat hydraulijärjestelmään. [64]
9.9.1994   Samoiliha Gromovin instituutti Tu-134AK RA-65760 8/8 Törmäsi Tu-22M3-LL-koneeseen ilmasta ilmaan -kuvauksen aikana. [65]
18.11.1994   Budapest Malév Tu-134A-3 HA-LBK 0/? Harjoituslennolla olleen koneen etulaskutelinettä ei saatu laskettua. Miehistö sai lopulta pakotettua sen alas käyttäen koneessa ollutta kirvestä ja kone laskeutui turvallisesti, mutta se poistettiin lopulta käytöstä. [66]
11.12.1994   Groznyi Stigl Tu-134A 65896 0/0 Tuhotui Venäjän ilmaiskussa ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. [67]
11.12.1994   Groznyi Aeroflot Tu-134A-3 65858 0/0 Tuhotui Venäjän ilmaiskussa ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. [68]
11.12.1994   Groznyi Stigl Tu-134A-3 65030 0/0 Tuhotui Venäjän ilmaiskussa ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. [69]
11.12.1994   Groznyi Stigl Tu-134A-3 65014 0/0 Tuhotui Venäjän ilmaiskussa ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. [70]
11.12.1994   Groznyi Stigl Tu-134A-3 65075 0/0 Tuhotui Venäjän ilmaiskussa ensimmäisessä Tšetšenian sodassa. [71]
15.4.1995   Lima Imperial Air Tu-134A-3 OB-1553 0/73 Rengas puhkesi lentoonlähdön jälkeen. Vasenta päälaskutelinettä ei enää saatu laskettua, ja kone laskeutui kahdella laskutelineellä. [72]
24.6.1995   Lagos Harka Air Services Tu-134A RA-65617 16/80 Joutui vesiliirtoon ja suistui kiitotieltä laskeutuessaan huonossa säässä. [73]
5.12.1995   Nahitševan Azerbaijan Airlines Tu-134B-3 4K-65703 52/82 Azerbaijan Airlinesin lennon 56 vasempaan moottoriin tuli vika lentoonlähdön jälkeen. Miehistö sammutti vahingossa väärän moottorin ja joutui tekemään pakkolaskun pellolle. [74]
16.11.1996   Đà Nẵng Vietnam Airlines Tu-134B-3 VN-A114 0/? Koneen nokkalaskuteline romahti rullauksen aikana. [75]
3.9.1997   Phnom Penh Vietnam Airlines Tu-134B-3 VN-A120 65/66 Vietnam Airlinesin lennon 815 kapteeni ei noudattanut lennonjohdon käskyjä eikä perämiehen neuvoja, vaan lähestyi väärää kiitotietä. Kun lähestyminen lopulta keskeytettiin, kone osui puihin, sakkasi ja putosi riisipellolle. [76]
23.9.1999   Groznyi Vajnahavia Tu-134A RA-65626 0/0 Tuhoutui Venäjän ilmaiskussa toisessa Tšetšenian sodassa. [77]
8.1.2002   Pietari Pulkovo Aviation Enterprise Tu-134A-3 RA-65004 0/? Tuhoutui tuntemattomassa onnettomuudessa. [78]
4.3.2002   Mozdok Venäjän ilmavoimat Tu-134 ? 0/? Osui maahan ennen kiitotien alkua lähestyessään sankassa lumipyryssä. [79]
24.6.2003   Njagan Voronežavia Tu-134SH RA-65929 0/11 Huollossa tehdyn virheen vuoksi peräsin ei toiminut kunnolla. Miehistö huomasi tämän ja päätti silti jatkaa lentoonlähtöä ohjaten konetta nokkapyörällä. Nokkapyörästä puhkesi rengas, ja kone ajautui ulos kiitotieltä. [80]
24.8.2004   Butšalki Volga-Aviaexpress Tu-134A-3 RA-65080 44/44 Volga-Aviaexpressin lennolla 1303 räjähti pommi pian lentoonlähdön jälkeen. [81]
10.7.2006   Gvardeiskoje Venäjän laivasto Tu-134 ”05 red” 0/20 Moottori syttyi tuleen lentoonlähdön aikana ja kone ajautui ulos kiitotieltä. [82]
17.3.2007   Samara UTair Aviation Tu-134A-3 RA-65021 6/57 UTairin lento 471 laskeutui huonossa säässä liian kovaa, pomppasi ilmaan ja kääntyi ympäri. [83]
26.3.2009   Dolinsk Venäjän ilmavoimat Tu-134AK RA-65981 0/? Ajautui ulos kiitotieltä lentäjän päätettyä keskeyttää lentoonlähtö lumimyrskyssä. [84]
20.6.2011   Petroskoi RusAir Tu-134A-3 RA-65691 47/52 RusAirin lennon 9605 polttoaine oli loppumassa, ja miehistö yritti pakkolaskua moottoritielle. Kone osui puihin ja hajosi osiin. [85][86]
14.10.2011   Novi Urengoi Yamal Airlines Tu-134A-3 RA-65143 0/74 Yamal Airlinesin lennon 16 moottori syttyi tuleen lentoonlähdön aikana. Pakkolasku onnistui, mutta kone poistettiin käytöstä. [87]
28.12.2011   Air Kyrgyzstan Tu-134A-3 EX-020 0/88 Air Kyrgyzstanin lento 3 laskeutui liian kovaa huonossa säässä. Koneen siipi irtosi ja se kääntyi ympäri. [88]

Muita huomattavia onnettomuuksiaMuokkaa

Päivämäärä Paikka Lentoyhtiö Versio Rekisteri Uhrit/
Koneessa
olleet
Lyhyt kuvaus Viite
20.9.1986   Ufa Aeroflot Tu-134 tuntematon 4/78 Kone teki välilaskun Ufaan ja seisoi asematasolla, kun kentälle hyökkäsi kaksi ilmeisesti poliisia pakenevaa aseistettua miestä. He nousivat koneeseen ja ampuivat kaksi matkustajaa ennen kuin turvajoukot valtasivat koneen ja ampuivat asemiehet. [89]

LähteetMuokkaa

  1. Tupolev 134 Aviation Safety Network. Viitattu 17.11.2018. (englanniksi)
  2. Airliner World, huhtikuu 2017, s. 60
  3. McDonnell Douglas DC-9-10/15 Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  4. BAC One-Eleven Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  5. Fokker F-28 Fellowship Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  6. a b c Accident description CCCP-65816 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  7. a b c Accident description CCCP-65735 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  8. ASN Aviation Safety Database – Collision – Aircraft – In-flight Aviation Safety Network. Viitattu 4.6.2017. (englanniksi)
  9. York, Michael: Soviets Pull Back Curtain Hiding Aviation Disasters 12.12.1988. The Washington Post. Viitattu 3.5.2017. (englanniksi)
  10. Accident list: Tupolev 134 Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  11. Accident description CCCP-45076 Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  12. Airliner World, huhtikuu 2017, s. 55
  13. Accident description HA-LBA Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  14. Accident description YU-AHZ Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  15. Accident description HA-LBD Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  16. Accident description CCCP-65607 Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  17. Accident description DM-SCA Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  18. Accident description CCCP-65668 Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  19. Accident description DM-SCD Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  20. Accident description OK-CFD Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  21. Катастрофа Ту-134А YU-AJS Aviogenex 02.04.1977 RuWings. Viitattu 1.5.2017. (venäjäksi)
  22. Accident description YU-AJS Aviation Safety Network. Viitattu 23.4.2017. (englanniksi)
  23. Accident description HA-LBC Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  24. Accident description DM-SCM Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  25. Airliner World, huhtikuu 2017, s. 59
  26. Accident description LZ-TUB Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  27. Accident description CCCP-65031 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  28. Accident description CCCP-65839 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  29. Accident description CCCP-65649 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  30. Accident description SP-LGB Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  31. Accident description CCCP-65698 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  32. Accident description CCCP-65871 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  33. Accident description CCCP-65687 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  34. Accident description CCCP-65836 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  35. Столкновение Ту-134А и Л-410М Грузинского УГА в а/п Сухуми Airdisaster.ru. Viitattu 17.5.2017. (venäjäksi)
  36. Accident description CCCP-65657 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  37. Accident description CCCP-65129 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  38. Hijacking description CCCP-65807 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  39. Hull-loss description CCCP-65095 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  40. Accident description LZ-TUR Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  41. Accident description ”01” Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  42. Accident description CCCP-65910 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  43. Accident description CCCP-65856 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  44. Accident description CCCP-65142 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  45. Accident description CCCP-65120 Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  46. Accident description C9-CAA Aviation Safety Network. Viitattu 25.4.2017. (englanniksi)
  47. Accident description CCCP-65766 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  48. Accident description CCCP-65795 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  49. Accident description CCCP-65874 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  50. Accident description VN-A108 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  51. Accident description CCCP-65675 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  52. Accident description VN-A102 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  53. Accident description OK-AFB Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  54. Accident description CCCP-65670 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  55. Accident description CCCP-65951 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  56. Accident description VN-A126 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  57. Accident description CCCP-65053 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  58. Accident description CCCP-65058 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  59. Accident description CCCP-65810 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  60. Criminal Occurrence description 65809 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  61. Criminal Occurrence description 65893 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  62. Criminal Occurrence description CCCP-65001 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  63. Hull-loss description HA-LBP Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  64. Accident description RA-65976 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  65. Accident description RA-65760 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  66. Hull-loss description HA-LBK Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  67. Hull-loss description 65896 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  68. Hull-loss description 65858 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  69. Hull-loss description 65030 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  70. Hull-loss description 65014 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  71. Hull-loss description 65075 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  72. Accident description OB-1553 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  73. Accident description RA-65617 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  74. Accident description 4K-65703 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  75. Accident description VN-A114 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  76. Accident description VN-A120 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  77. Hull-loss description RA-65626 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  78. Accident description RA-65004 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  79. Accident description Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  80. Accident description RA-65929 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  81. Criminal Occurrence description RA-65080 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  82. Accident description ”05 red” Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  83. Accident description RA-65021 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  84. Accident description RA-65981 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  85. Airliner World, huhtikuu 2017, s. 62
  86. Accident description RA-65691 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  87. Accident description RA-65143 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  88. Accident description EX-020 Aviation Safety Network. Viitattu 26.4.2017. (englanniksi)
  89. Hijacking description Aviation Safety Network. Viitattu 11.9.2018. (englanniksi)