Avaa päävalikko

Luettelo Osmanien valtakunnan sulttaaneista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Osmanien valtakunnan sulttaanin vaakuna

Tämä on luettelo Osmanien valtakunnan sulttaaneista (turk. Osmanlı İmparatorluğu Padişahları). Luettelo alkaa Ottomaanivaltion perustajasta Osman I:stä joka perusti Ottomaanivaltion vuonna 1299 ja loppuu viimeisiin islamin kalifiin Abdul Mejid II:n.

29. lokakuuta 1923 Mustafa Kemal Atatürk lakkautti sulttaanikunnan ja julisti Turkin tasavallan perustetuksi. Osmanien kalifaatti lakkautettiin 3. maaliskuuta 1924.

LuetteloMuokkaa

Järjestys Sulttaani Valtakausi alkoi Valtakausi loppui Kuninkaallinen sintetti Perhesuhde
1 Osman I   1299 1324 Ertuğrulin poika
2 Orhan I   1324 1362   Osman I:n poika
3 Murad I   1362 15. kesäkuuta 1389   Orhanin poika
4 Bayezid I   15. kesäkuuta 1389 20. heinäkuuta 1402   Murad I:n poika
Interregnum
20. heinäkuuta 1402 – 5. heinäkuuta 1413
Hajaannuskausi, jolloin valtakunnalla ei ollut kiistatonta hallitsijaa.
5 Mehmed I   5. heinäkuuta 1413 26. toukokuuta 1421   Bayezid I:n poika
6 Murad II   25. kesäkuuta 1421 1444   Mehmed I:n poika
7 Mehmed II   1444 1446   Murad II:n poika
8 Murad II (toinen valtakausi)   1446 3. helmikuuta 1451   Mehmed I:n poika
9 Mehmed II   3. helmikuuta 1451 3. toukokuuta 1481   Murad II:n poika
10 Bayezid II   19. toukokuuta 1481 25. huhtikuuta 1512   Mehmed II:n poika
11 Selim I   25. huhtikuuta 1512 21. syyskuuta 1520   Bayezid II:n poika
12 Suleiman I Suuri   30. syyskuuta 1520 6. tai 7 . syyskuuta 1566   Selim I:n poika
13 Selim II   29. syyskuuta 1566 21. joulukuuta 1574   Suleiman I:n poika
14 Murat III   22. joulukuuta 1574 16. tammikuuta 1595   Selim II:n poika
15 Mehmed III   27. tammikuuta 1595 20. tai 21. joulukuuta 1603   Murat III:n poika
16 Ahmed I   21. joulukuuta 1603 22. marraskuuta 1617   Mehmed III:n poika
16 Mustafa I   22. marraskuuta 1617 26. helmikuuta 1618   Mehmed III:n poika
17 Osman II   26. helmikuuta 1618 19. toukokuuta 1622   Ahmed I:n poika
18 Mustafa I   20. toukokuuta 1622 10. syyskuuta 1623   Osman II:n veljenpoika
19 Murat IV   10. syyskuuta 1623 8. tai 9. helmikuuta 1640   Ahmed I:n poika
20 Ibrahim I   9. helmikuuta 1640 8. elokuuta 1648   Ahmed I:n poika
21 Mehmed IV   8. elokuuta 1648 8. marraskuuta 1687   Ibrahimin poika
22 Suleiman II   8. marraskuuta 1687 22. kesäkuuta 1691   Ibrahimin poika
23 Ahmed II   22. kesäkuuta 1691 6. helmikuuta 1695   Ibrahimin poika
24 Mustafa II   6. helmikuuta 1695 22. elokuuta 1703   Mehmed IV:n poika
25 Ahmed III   22. elokuuta 1703 1. tai 2. lokakuuta 1730   Mehmed IV:n poika
26 Mahmud I   2. lokakuuta 1730 13. joulukuuta 1754   Mustafa II:n poika
27 Osman III   13. joulukuuta 1754 29. tai 30. lokakuuta 1757   Mustafa II:n poika
28 Mustafa III   30. lokakuuta 1757 21. tammikuuta 1774   Ahmed III:n poika
29 Abd-ul-Hamid I   21. tammikuuta 1774 6. tai 7. huhtikuuta 1789   Ahmed III:n poika
30 Selim III   7. huhtikuuta 1789 29. toukokuuta 1807   Mustafa III
31 Mustafa IV   29. toukokuuta 1807 28. heinäkuuta 1808   Abd-ul-Hamid I:n poika
32 Mahmud II   28. heinäkuuta 1808 1. heinäkuuta 1839   Abd-ul-Hamid I:n poika
33 Abd-ul-Mejid   1. heinäkuuta 1839 25. kesäkuuta 1861   Mahmud II:n poika
34 Abd-ul-Aziz   25. kesäkuuta 1861 30. toukokuuta 1876   Mahmud II:n poika
35 Murat V   30. toukokuuta 1876 31. elokuuta 1876   Abd-ul-Mejidin poika
36 Abd-ul-Hamid II   31. elokuuta 1876 27. huhtikuuta 1909   Abd-ul-Mejidin poika
37 Mehmed V   27. huhtikuuta 1909 3. heinäkuuta 1918   Abd-ul-Mejidin poika
38 Mehmed VI   4. heinäkuuta 1918 1. marraskuuta 1922   Abd-ul-Mejidin poika
Tasavaltainen kalifaatti
39 (1) Abdul-ul-Mejid II   18. marraskuuta 1922 3. maaliskuuta 1924 Abd-ul-Azizin poika

[1]

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Ottoman Web Side Sultans. Osmali700. Viitattu 13.04.2013.