Luettelo Euroopan komissioista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Euroopan komissioista. Euroopan komissio on Euroopan unionin toimielin, joka muun muassa valmistelee ja panee täytäntöön Euroopan unionin neuvoston asettamia erilaisia säädöksiä ja päätöksiä ja valvoo niiden noudattamista EU:n jäsenvaltioissa. Luettelo alkaa ensimmäisestä komissiosta eli Hallsteinin komissiosta jota johti länsisaksalainen Walter Hallstein vuosina 1958–1967 ja se loppuu nykyiseen Junckerin komissioon, jota johtaa luxemburgilainen Jean-Claude Juncker vuodesta 2014.

Luettelossa ei ole Manuel Marínin komissiota joka oli väliaikainen komissio Santerin komission jälkeen kunnes Prodin komissio nimitettiin.

Hallsteinin komissioMuokkaa

I komissioMuokkaa

Virassa 1. tammikuuta 1958 – 30. kesäkuuta 1967

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Walter Hallstein   Saksan liittotasavalta
1. varapuheenjohtaja
maatalous ja maaseudun kehittäminen
Sicco Mansholt   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat
Robert Marjolin   Ranska
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat ja palvelut
Piero Malvestiti (erosi syyskuussa 1959)   Italia
Sisämarkkinat ja palvelut Giuseppe Caron (24.11.1959 alkaen)   Italia
Ulkosuhteet Robert Lemaignen (erosi tammikuussa 1962)   Ranska
Naapuruuspolitiikka Jean Rey   Belgia
Kilpailu Hans von der Groeben   Saksan liittotasavalta
Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus Giuseppe Petrilli (erosi syyskuussa 1960)   Italia
Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus Lionello Levi Sandri (astui virkaan 2.8.1961)   Italia
Liikenne Michel Rasquin (27.4.1958†, kuoli virassa)   Luxemburg
Liikenne Lambert Schaus (astui virkaan 18.6.1958)   Luxemburg

II komissioMuokkaa

Virassa 9. tammikuuta 1962 – 30. kesäkuuta 1967

Toimialue Komissaari Kotimaa
Puheenjohtaja Walter Hallstein   Saksan liittotasavalta
1. varapuheenjohtaja, maatalous ja maaseudun kehittäminen Sicco Mansholt   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat
Robert Marjolin   Ranska
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat ja palvelut
Giuseppe Caron (erosi 15.5.1964)   Italia
Sisämarkkinat ja palvelut Guido Colonna di Paliano (30.7.1964 alkaen)   Italia
Ulkosuhteet Henri Rochereau (1.1.1962 alkaen)   Ranska
Naapuruuspolitiikka Jean Rey   Belgia
Kilpailu Hans von der Groeben   Saksan liittotasavalta
Varapuheenjohtaja
työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus
Lionello Levi Sandri (astui virkaan 30.7.1965 ja nimitetty varapuheenjohtajaksi 30.7.1964)   Italia
Liikenne Lambert Schaus   Luxemburg

Reyn komissioMuokkaa

Virassa 2. heinäkuuta 1967 – 1. heinäkuuta 1970

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Jean Rey   Belgia
Varapuheenjohtaja
maatalous ja maaseudun kehittäminen
Sicco Mansholt   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat
Verotus ja tulliliitto, tarkastustoiminta ja petostentorjunta
Lionello Levi Sandri   Italia
Varapuheenjohtaja
tutkimus, innovointi ja tiede
Fritz Hellwig   Saksan liittotasavalta
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat ja tilastotieto
Raymond Barre   Ranska
Budjetti ja rahoitussuunnittelu ja tiedottaminen Albert Coppé   Belgia
Sisämarkkinat ja aluepolitiikka Hans von der Groeben   Saksan liittotasavalta
Kilpailuasiat Maan Sassen   Alankomaat
Kansainvälinen yhteistyö, humanitaarinen apu ja kriisinhallintatoimet Henri Rochereau   Ranska
Teollisuus ja yritystoiminta Guido Colonna di Paliano (erosi 8.5.1970, virkaa ei täytetty koska komission virkakausi loppui 30.6.1970)   Italia
Kauppa
Laajentuminen ja naapuruuspolitiikka
Kansainvälinen yhteistyö, humanitaarinen apu ja kriisinhallintatoimet
Jean-François Deniau   Ranska
Liikenne Victor Bodson   Luxemburg
Varapuheenjohtaja
energia
Wilhelm Haferkamp   Saksan liittotasavalta
Ulkosuhteet ja Euroopan naapuruuspolitiikka Edoardo Martino   Italia

Malfattin komissioMuokkaa

Virassa 2. heinäkuuta 1970 – 21. maaliskuuta 1972

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Franco Maria Malfatti (erosi 2.3.1972 uudeksi komissaariksi valittiin Sicco Mansholt)   Italia
Varapuheenjohtaja
maatalous
Sicco Mansholt   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat ja energia
Wilhelm Haferkamp   Saksan liittotasavalta
Talous- ja raha-asiat Raymond Barre   Ranska
Kilpailuasiat ja aluepolitiikka Albert Borschette   Luxemburg
Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus, liikenne, budjetti ja rahoitussuunnittelu Albert Coppé   Belgia
Kauppa Ralf Dahrendorf   Saksan liittotasavalta
Ulkosuhteet ja Euroopan naapuruuspolitiikka Jean-François Deniau   Ranska
Teollisuus, yritystoiminta ja kauppa Altiero Spinelli   Italia

Mansholtin komissioMuokkaa

Virassa 22. maaliskuuta 1972 – 5. tammikuuta 1973

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Sicco Mansholt   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat & energia
Wilhelm Haferkamp   Saksan liittotasavalta
Talous- ja raha-asiat Raymond Barre   Ranska
Kilpailuasiat ja aluepolitiikka Albert Borschette   Luxemburg
Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus
liikenne
budjetti ja rahoitussuunnittelu
Albert Coppé   Belgia
Ulkosuhteet ja kauppa Ralf Dahrendorf   Saksan liittotasavalta
Ulkosuhteet ja kehitysapu Jean-François Deniau   Ranska
Maatalous Carlo Scarascia-Mugnozza   Italia
Teollisuus ja yritystoiminta
tutkimus, innovointi ja tiede
Altiero Spinelli   Italia

Ortolin komissioMuokkaa

Virassa 6. tammikuuta 1973 – 5. tammikuuta 1977

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja François-Xavier Ortoli   Ranska
Kehitysyhteistyö Jean-François Deniau (erosi 12.4.1973)   Ranska
Kehitysapu Claude Cheysson (astui virkaan 19.4.1973)   Ranska
Varapuheenjohtaja
työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus
Patrick Hillery valittiin Irlannin presidentiksi 9.11.1976, jätti tehtävät 3.12.1976. Seuraajaa ei valittu   Irlanti
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat, luotto ja sijoitukset
Wilhelm Haferkamp   Saksan liittotasavalta
Tutkimus, innovointi ja tiede, koulutus ja kulttuuri Ralf Dahrendorf   Saksan liittotasavalta
Kilpailu Albert Borschette   Luxemburg
Varapuheenjohtaja
verotus ja energia
Henri François Simonet   Belgia
Maatalous Pierre Lardinois   Alankomaat
Sisämarkkinat ja tulliliitto Finn Olav Gundelach   Tanska
Varapuheenjohtaja;
ulkosuhteet
Christopher Soames   Britannia
Aluepolitiikka George Thomson   Britannia
Teollisuustoiminta ja teknologia Altiero Spinelli erosi 13.7.1976
Cesidio Guazzaroni 13.7.1976 alkaen
  Italia
Varapuheenjohtaja
ympäristö ja liikenne
Carlo Scarascia-Mugnozza   Italia

Jenkinsin komissioMuokkaa

Virassa 6. tammikuuta 1977 – 19. tammikuuta 1981

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Roy Jenkins   Britannia
Verotus, kuluttaja-asiat, liikenne Richard Burke   Irlanti
Varapuheenjohtaja
ulkosuhteet
Wilhelm Haferkamp   Saksan liittotasavalta
Energia ja tiede ja tutkimus Guido Brunner   Saksan liittotasavalta
Kilpailu Raymond Vouel   Luxemburg
Sisämarkkinat ja teollisuustoiminta Étienne Davignon   Belgia
Varapresidentti
työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus
Henk Vredeling   Alankomaat
Varapresidentti
maatalous-ja kalastus
Finn Olav Gundelach   Tanska
Varapresidentti
talous- ja raha-asiat, luotto ja investoinnit
François-Xavier Ortoli   Ranska
Kehitysyhteistyö Claude Cheysson   Ranska
Aluepolitiikka Antonio Giolitti   Italia
Varapuheenjohtaja
laajennus, ympäristö ja ydinturvallisuus
Lorenzo Natali   Italia
Budjetti ja rahoitussuunnittelu Christopher Tugendhat   Britannia

Thornin komissioMuokkaa

Virassa 22. tammikuuta 1981 – 6. tammikuuta 1985

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja   Luxemburg Gaston Thorn
Tilintarkastus ja petostentorjunta tilastot   Irlanti Richard Burke erosi 1.4.1982
Ulkosuhteet, ydinenergia   Saksan liittotasavalta Wilhelm Haferkamp
Varapuheenjohtaja
budjetti, rahoitussuunnittelu ja verotus
  Britannia Christopher Tugendhat
Teollisuus ja energia   Belgia Étienne Davignon
Välimeren politiikka; laajentuminen   Italia Lorenzo Natali
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat
  Ranska François-Xavier Ortoli
Aluepolitiikka   Italia Antonio Giolitti
Kehitysyhteistyö   Ranska Claude Cheysson (erosi 23.4.1981)
Kehitysyhteistyö   Ranska Edgard Pisani (26.5.1981 alkaen, erosi 3.12.1984)
Maatalous ja kalastus   Tanska Finn Olav Gundelach († kuoli virassa 31.1.1981)
Maatalous ja kalastus   Tanska Poul Dalsager astui virkaan 20.1.1981
Sisämarkkinat, teollisuustoiminta, tulliliitto
ympäristö, kuluttajansuoja, ydinturvallisuus
  Saksan liittotasavalta Karl-Heinz Narjes
Kuljetus, kalastus ja turismi   Kreikka Giorgios Contogeorgis
Tilintarkastus ja petostentorjunta tilastot   Irlanti Michael O'Kennedy (erosi 3.3.1982)
Työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat   Britannia Ivor Richard
Kilpailu   Alankomaat Frans Andriessen

Delorsin komissioMuokkaa

Virkakausi 7. tammikuuta 1985 – 24. tammikuuta 1995

I komissioMuokkaa

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Jacques Delors   Ranska
Varapuheenjohtaja
maatalous ja kalastus
Frans Andriessen   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
budjetti ja rahoitussuunnittelu ja tilintarkastus ja petostentorjunta
Henning Christophersen   Tanska
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat, verotus ja tulliliitto
Arthur Cockfield   Britannia
Varapuheenjohtaja
työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat, koulutus
Manuel Marin (nimitettiin 5.1.1986 kun Espanja liittyi yhteisöön)   Espanja
Varapuheenjohtaja
teollisuus, informaatio teknologia, tiede ja tutkimus
Karl-Heinz Narjes   Saksan liittotasavalta
Varapuheenjohtaja
kehitysyhteistyö ja laajentuminen
Lorenzo Natali   Italia
Väimeren politiikka ja Pohjois-Etelä suhteet Claude Cheysson   Ranska
Ulkosuhteet ja kauppa Willy De Clercq   Belgia
Ympäristö, kuluttajansuoja, liikenne Stanley Clinton Davis   Britannia
Kalastus António Cardoso e Cunha (nimitettiin 5.1.1986 kun Portugali liittyi yhteisöön)   Portugali
Luotto, investoinnit ja finanssi ja pk-yritykset Abel Matutes   Espanja
Energia ja atomivoima Nicolas Mosar   Luxemburg
Talous ja työllisyys Alois Pfeiffer (kuoli 1.8.198?)   Saksan liittotasavalta
Tarkastustoiminta, kulttuuri ja turismi Carlo Ripa di Meana   Italia
Talous ja työllisyys Peter Schmidhuber (nimitetty 22.9.1987)   Saksan liittotasavalta
Kilpailu, sosiaali- ja tasa-arvoasiat ja koulutus Peter Sutherland   Irlanti
Aluepolitiikka ja kuluttajasuoja Grigoris Varfis   Kreikka

II komissioMuokkaa

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Jacques Delors   Ranska
Varapuheenjohtaja
ulkoiset suhteet ja kauppa
Frans Andriessen   Alankomaat
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat ja teollisuus ja yritystoiminta
Martin Bangemann   Saksan liittotasavalta
Varapuheenjohtaja
kilpailu ja finanssipalvelut
Leon Brittan   Britannia
Varapuheenjohtaja
talous- ja raha-asiat ja kriisinhallintatoimet
Henning Christophersen   Tanska
Varapuheenjohtaja
kehitysyhteistyö ja kalastus
Manuel Marin   Espanja
Varapuheenjohtaja
tutkimus, innovointi, tiede, kehitus, telekommunikointi ja innovaatio
Filippo Maria Pandolfi   Italia
Energia (Euratom), pienyrittäjyys, tilintarkastus Antonio Cardoso e Cunha   Portugali
Audiovisuaalisuus, kulttuuri Jean Dondelinger   Luxemburg
Maatalous ja maaseudun kehittäminen Ray MacSharry   Irlanti
Välimeren ja Latinalaisen Amerikan politiikka Abel Matutes   Espanja
Kuljetus ja kuluttajasuoja Karel Van Miert   Belgia
Aluepolitiikka Bruce Millan   Britannia
Työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat Vasso Papandreou   Kreikka
Ympäristö ja ydinturvallisuus sekä siviiliensuojelu Carlo Ripa di Meana   Italia
Budjetti Peter Schmidhuber   Saksan liittotasavalta
Verotus ja tulliliitto Christiane Scrivener   Ranska

III komissioMuokkaa

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Jacques Delors   Ranska
Varapuheenjohtaja
sisämarkkinat, teollisuus ja yritystoiminta ja ICT
Martin Bangemann   Saksan liittotasavalta
Varapuheenjohtaja
ulkomaankauppa ja kauppapolitiikka
Leon Brittan   Britannia
Varapuheenjohtaja
talous- ja finanssipalvelut
Henning Christophersen   Tanska
Varapuheenjohtaja
kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu
Manuel Marin   Espanja
Varapuheenjohtaja
kilpailu
Karel Van Miert   Belgia
Varapuheenjohtaja
tiede, teknologia ja tutkimus ja koulutus
Antonio Ruberti   Italia
Kuljetus ja energia Marcelino Oreja astui virkaan 27.4.1994   Espanja
Ympäristö ja kalastus Ioannis Paleokrassas   Kreikka
Meri- ja kalastusasiat René Steichen   Luxemburg
Kuljetus ja liikenne Abel Matutes erosi 21.4.1994   Espanja
Tarkastustoiminta, sisämarkkinat ja yrittäjyys Raniero Vanni d'Archirafi   Italia
Tulliliitto, verotus ja kuluttajasuojelu Christiane Scrivener   Ranska
Budjetti, finanssipalvelut Peter Schmidhuber   Saksan liittotasavalta
Työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat Pádraig Flynn   Irlanti
Kulttuuri ja audiovisuaalisuus João de Deus Pinheiro   Portugali
Ulkoiset suhteet ja laajentuminen Hans van den Broek   Alankomaat
Aluepolitiikka ja koheesio Bruce Millan   Britannia

Santerin komissioMuokkaa

Virassa 25. tammikuuta 1995 – 17. syyskuuta 1999

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Jacques Santer   Luxemburg
Varapuheenjohtaja (kauppa- ja ulkosuhteet (Pohjois-Amerikka, Australasia, Itä-Aasia, OECD, WTO) Leon Brittan   Britannia
Varapuheenjohtaja
ulkosuhteet Etelä-Välimeri, Latinalainen Amerikka ja Lähi-itä
Manuel Marin   Espanja
Sisämarkkinat (palvelut), verotus ja tulliliitto Mario Monti   Italia
Maatalous ja maaseudun kehittäminen Franz Fischler   Itävalta
Kilpailu Karel Van Miert   Belgia
Talous-ja finanssipalvelut (luotto, investoinnit, tilastot, valuuttapolitiikka) Yves-Thibault de Silguy   Ranska
Työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat Pádraig Flynn   Irlanti
Kuluttajapolitikka ja kalastus Emma Bonino   Italia
Ympäristö ja ydinturvallisuus Ritt Bjerregaard   Tanska
Yritys- ja teollisuustoiminta, telekommunikaatio ja informaatioteknologia Martin Bangemann   Saksa
Kuljetus ja transeurooppalainen kuljetusverkosto Neil Kinnock   Britannia
Energia (Euratom), pienyrittäjyys ja turismi Christos Papoutsis   Kreikka
Maahanmuutto, oikeus- ja sisäasiat, finanssivalvonta ja petostentorjunta Anita Gradin   Ruotsi
Budjetti ja tarkastustoiminta Erkki Liikanen   Suomi
Aluepolitiika
(koheesiorahastot)
Monika Wulf-Mathies   Saksa
Tiede, teknologia ja tutkimus ja koulutus ja nuorisopolitiikka Édith Cresson   Ranska
Keski-ja Itä-Euroopan maiden suhteet ja ulkosuhteet Hans van den Broek   Alankomaat
Afrikan, Karibian ja Tyynenvaltameren maiden suhteet João de Deus Pinheiro   Portugali
Kulttuuri ja audiovisuaalisuus Marcelino Oreja   Espanja

Prodin komissioMuokkaa

Pääartikkeli: Prodin komissio

Virassa 17. syyskuuta 1999 – 22. tammikuuta 2000 Istui Santerin komission jäljellä olevan toimikauden loppuun ast. Uudelleen nimitetty virkakausiksi 23. tammikuuta 2000 – 31. lokakuuta 2004

Toimialue[1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Puheenjohtaja Romano Prodi   Italia
Varapuheenjohtaja
hallintouudistus
Neil Kinnock   Britannia
Varapuheenjohtaja
kuljetus ja energia
Loyola de Palacio   Espanja
Kilpailu Mario Monti   Italia
Maatalous ja kalastus Franz Fischler   Itävalta
Yritystoiminta ja tietoyhteiskunta Erkki Liikanen
erosi 11.7.2004, tilalle tuli Olli Rehn
  Suomi
Yritystoiminta ja tietoyhteiskunta Olli Rehn
12.7.2004 alkaen
  Suomi
Sisämarkkinat Frits Bolkestein   Alankomaat
Tutkimus Philippe Busquin
erosi 12.9.2004
  Belgia
Tutkimus Louis Michel
13.9.2004 alkaen)
  Belgia
Kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu Poul Nielson   Tanska
Laajentuminen Günter Verheugen   Saksa
Ulkosuhteet Chris Patten   Britannia
Kauppa Pascal Lamy   Ranska
Terveys ja kuluttajasuoja David Byrne   Irlanti
Koulutus ja kulttuuri Viviane Reding   Luxemburg
Budjetti Michaele Schreyer   Saksa
Ympäristö Margot Wallström   Ruotsi
Oikeus ja sisäasiat António Vitorino   Portugali
Työllisyys ja työllisyys Anna Diamantopoulou erosi 10.3.2004   Kreikka
Työllisyys ja työllisyys Stavros Dimas 31.10.2004 alkaen   Kreikka
Aluepolitiikka Michel Barnier erosi 1.4.2004   Ranska
Aluepolitiikka Jacques Barrot 26.42004 alkaen   Ranska
Talous- ja raha-asiat Pedro Solbes erosi 17.4.2004 asti   Espanja
Talous- ja raha-asiat Joaquín Almunia 26.4.2004 alkaen   Espanja

Uudet komissaarit Prodin komissiossa 1.5.2004 alkaenMuokkaa

Toimialue [1] Komissaari[1] Kotimaa[1]
Aluepolitiikka Péter Balázs   Unkari
Kauppa Danuta Hübner   Puola
Talous- ja raha-asiat Siim Kallas   Viro
Kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu Joe Borg   Malta
Maatalous ja kalastus Sandra Kalniete   Latvia
Koulutus ja kulttuuri Dalia Grybauskaitė   Liettua
Laajentuminen Janez Potočnik   Slovenia
Yrittäjyys ja tiedotus Ján Figeľ   Slovakia
Budjetti Markos Kyprianou   Kypros
Terveys ja kuluttajansuojelu Pavel Telička   Tšekki

Barroson komissioMuokkaa

Pääartikkeli: Barroson komissio

Virassa 22. marraskuuta 2004 – 1. marraskuuta 2014

I komissioMuokkaa

Komissaari[2] Toimialue[2] Kotimaa[2]
José Manuel Barroso Puheenjohtaja   Portugali
Margot Wallström Varapuheenjohtaja
Institutionaaliset suhteet ja viestintästrategia
  Ruotsi
Günter Verheugen Varapuheenjohtaja
Yritys- ja teollisuustoiminta
  Saksa
Franco Frattini 23.4.2008 asti Varapuheenjohtaja
Oikeuteen, vapauteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat
  Italia
Antonio Tajani 18.6.2006 alkaen Liikenne   Italia
Jacques Barrot (2008 alkaen) Varapuheenjohtaja
Oikeuteen, vapauteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat
  Ranska
Siim Kallas Varapuheenjohtaja
Hallinto, tilintarkastus ja petostentorjunta
  Viro
Joaquín Almunia Varapuheenjohtaja
Talous- ja raha-asiat
  Espanja
Charlie McCreevy Sisämarkkinat ja palvelut   Irlanti
Mariann Fischer Boel Maatalous ja maaseudun kehittäminen   Tanska
Neelie Kroes Kilpailuasiat   Alankomaat
Peter Mandelson 3.10.2008 asti Kauppapolitiikka   Britannia
Catherine Ashton Kauppapolitiikka   Britannia
Joe Borg Kalastus- ja meriasiat   Malta
Stavros Dimas Ympäristöasiat   Kreikka
Markos Kyprianou 1.1.2007 alkaen3.3.2008 asti Terveys, kuluttajansuoja   Kypros
Androulla Vassiliou3.3.2008 alkaen Terveysasiat   Kypros
Louis Michel 17.7.2009 asti Kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu   Belgia
Karel De Gucht 17.7.2009 alkaen Kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu   Belgia
Olli Rehn Laajentumisasiat   Suomi
Vladimír Špidla Työllisyys-, sosiaali- ja tasa-arvoasiat   Tšekki
László Kovács Verotus ja tulliliitto   Unkari
Dalia Grybauskaitė 1.7.2009 alkaen Rahoituksen suunnittelu ja talousarvio   Liettua
Algirdas Šemeta 1.7.2009 alkaen Rahoituksen suunnittelu ja talousarvio   Liettua
Benita Ferrero-Waldner Ulkosuhteet (1.12.2009 asti) ja Euroopan naapuruuspolitiikka+EuropeAid   Itävalta
Ján Figeľ Koulutus ja kulttuuri ja monikielisyys   Slovakia
Danuta Hübner 4.7.2009 asti Aluepolitiikka   Puola
Paweł Samecki 4.7.2009 alkaen Aluepolitiikka   Puola
Andris Piebalgs Energia   Latvia
Janez Potočnik Tiede ja tutkimus   Slovenia
Viviane Reding Tietoyhteiskunta ja viestintä   Luxemburg
Meglena Kuneva 1.1.2007 alkaen Kuluttajan suoja-asiat   Bulgaria
Leonard Orban 1.1.2007 alkaen Monikielisyys   Romania

II komissioMuokkaa

Komissaari[3] Toimialue[3] Kotimaa[3]
José Manuel Barroso Puheenjohtaja   Portugali
Catherine Ashton Varapuheenjohtaja
EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
  Britannia
Viviane Reding Varapuheenjohtaja
oikeus-, perusoikeus- ja kansalaisasiat
  Luxemburg
Joaquín Almunia Varapuheenjohtaja
Kilpailu
  Espanja
Siim Kallas Varapuheenjohtaja
Hallinto, tilintarkastus ja petostentorjunta
  Viro
Neelie Kroes Varapuheenjohtaja
digitaaliset sisällöt ja palvelut
  Alankomaat
Antonio Tajani Varapuheenjohtaja
teollisuus ja yritystoiminta
  Italia
Maroš Šefčovič Varapuheenjohtaja
institutionaaliset suhteet ja hallinto
  Slovakia
Olli Rehn erosi 1.7.2014 Talous- ja raha-asiat   Suomi
Jyrki Katainen 16.7.2014 alkaen Talous- ja raha-asiat   Suomi
Janez Potočnik Ympäristö   Slovenia
Andris Piebalgs Kehitysyhteistyö   Latvia
Michel Barnier Sisämarkkinat ja palvelut   Ranska
Androulla Vassiliou Koulutus, kulttuuri, monikielisyys ja nuorisoasiat   Kypros
Algirdas Šemeta Verotus ja tulliliitto, tarkastustoiminta ja petostentorjunta   Liettua
Karel De Gucht Kauppa   Belgia
John Dalli erosi 16.10.2012 Terveys- ja kuluttajapolitiikka   Malta
Tonio Borg Terveys   Malta
Máire Geoghegan-Quinn Tutkimus, innovointi ja tiede   Irlanti
Janusz Lewandowski Budjetti ja rahoitussuunnittelu   Puola
Maria Damanaki Meri- ja kalastusasiat   Kreikka
Kristalina Georgieva Kansainvälinen yhteistyö, humanitaarinen apu ja kriisinhallintatoimet   Bulgaria
Günther Oettinger Energia   Saksa
Johannes Hahn Aluepolitiikka   Itävalta
Connie Hedegaard Ilmastotoimet   Tanska
Štefan Füle Laajentuminen ja naapuruuspolitiikka   Tšekki
László Andor Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus   Unkari
Cecilia Malmström Sisäasiat   Ruotsi
Dacian Cioloş Maatalous ja maaseudun kehittäminen   Romania
Neven Mimica Kuluttajansuojelu   Kroatia

Junckerin komissioMuokkaa

Pääartikkeli: Junckerin komissio

Virassa 1. marraskuuta 2014 – 30. marraskuuta 2019

Komissaari[4] Vastuualue Kotimaa
Jean-Claude Juncker Puheenjohtaja   Luxemburg
Frans Timmermans Sääntelyn parantaminen, toimielinten väliset suhteet, oikeusvaltion periaatteet ja Euroopan unionin perusoikeuskirja. Ensimmäinen varapuheenjohtaja   Alankomaat
Federica Mogherini Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Varapuheenjohtaja   Italia
Kristalina Georgieva Budjetti ja henkilöstö. Varapuheenjohtaja   Bulgaria
Andrus Ansip Digitaaliset sisämarkkinat. Varapuheenjohtaja   Viro
Maroš Šefčovič Energiaunioni. Varapuheenjohtaja   Slovakia
Jyrki Katainen Työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky. Varapuheenjohtaja   Suomi
Günther Oettinger Digitaalitalous ja -yhteiskunta   Saksa
Johannes Hahn Euroopan naapuruuspolitiikka ja laajentumisneuvottelut   Itävalta
Cecilia Malmström Kauppapolitiikka   Ruotsi
Neven Mimica Kansainvälinen yhteistyö ja kehitysasiat   Kroatia
Miguel Arias Cañete Ilmastotoimet ja energia-asiat   Espanja
Karmenu Vella Ympäristö-, meri ja kalastusasiat   Malta
Vytenis Andriukaitis Terveys ja elintarviketurvallisuus   Liettua
Dimitris Avramopoulos Muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasiat   Kreikka
Marianne Thyssen Työllisyys- ja sosiaaliasiat, osaaminen ja työvoiman liikkuvuus   Belgia
Pierre Moscovici Talous- ja rahoitusasiat, verotus ja tulliasiat   Ranska
Christos Stylianides Humanitaarinen apu ja kriisinhallinta   Kypros
Phil Hogan Maatalous ja maaseudun kehittäminen   Irlanti
Jonathan Hill Rahoitusvakaus, rahoituspalvelut ja pääomamarkkinaunioni   Britannia
Violeta Bulc Liikenne   Slovenia
Elżbieta Bieńkowska Sisämarkkinat, teollisuus, yrittäjyys ja pk-yritykset   Puola
Vĕra Jourová Oikeusasiat, kuluttaja-asiat ja sukupuolten tasa-arvo   Tšekki
Tibor Navracsics Koulutus, kulttuuri, nuorisoasiat ja urheilu   Unkari
Corina Creţu Aluepolitiikka   Romania
Margrethe Vestager Kilpailu   Tanska
Carlos Moedas Tutkimus, tiede ja innovointi   Portugali

Von der Leyenin komissioMuokkaa

Virassa 1. joulukuuta 2019 alkaen.

Von der Leyenin komissio
Kuva Komissaari Vastuualue[5] EU Puolue (Kans. Puolue) Jäsenvaltio
  von der Leyen, UrsulaUrsula von der Leyen Puheenjohtaja EPP
(CDU)
  Saksa
  Timmermans, FransFrans Timmermans Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (Varapuheenjohtaja) PES
(PvdA)
  Alankomaat
  Vestager, MargretheMargrethe Vestager Euroopan digitaalinen valmius (Varapuheenjohtaja) ALDE
(B)
  Tanska
  Dombrovskis, ValdisValdis Dombrovskis Ihmisten hyväksi toimiva talous (Varapuheenjohtaja) EPP
(V)
  Latvia
  Borrell, JosepJosep Borrell Vahvempi EU maailmannäyttämöllä (Korkea edustaja/Varapuheenjohtaja) PES
(PSOE)
  Espanja
  Šefčovič, MarošMaroš Šefčovič Toimielinten väliset suhteet ja tulevaisuuden ennakointi (Varapuheenjohtaja) PES
(Smer-SD)
  Slovakia
  Jourová, VěraVěra Jourová Arvot ja avoimuus (Varapuheenjohtaja) ALDE
(ANO)
  Tšekki
  Šuica, DubravkaDubravka Šuica Demokratia ja väestökehitys (Varapuheenjohtaja) EPP
(HDZ)
  Kroatia
  Schinás, MargarítisMargarítis Schinás Eurooppalaisen elämäntavan edistäminen (Varapuheenjohtaja) EPP
(ND)
  Kreikka
  Hahn, JohannesJohannes Hahn Budjetti ja hallinto EPP
(ÖVP)
  Itävalta
  Hogan, PhilPhil Hogan Kauppapolitiikka EPP
(FG)
  Irlanti
  Gabriel, MariyaMariya Gabriel Innovointi ja nuorisoasiat EPP
(GERB)
  Bulgaria
  Schmit, NicolasNicolas Schmit Työllisyys ja sosiaaliset oikeudet PES
(LSAP)
  Luxemburg
  Gentiloni, PaoloPaolo Gentiloni Talous PES
(PD)
  Italia
  Wojciechowski, JanuszJanusz Wojciechowski Maatalous ACRE
(PiS)
  Puola
  Breton, ThierryThierry Breton Sisämarkkinat Ei ole
(LREM)
  Ranska
  Ferreira, ElisaElisa Ferreira Koheesio- ja uudistusasiat PES
(PS)
  Portugali
  Kyriakídou, StéllaStélla Kyriakídou Terveys EPP
(DISY)
  Kypros
  Reynders, DidierDidier Reynders Oikeusasiat ALDE
(MR)
  Belgia
  Dalli, HelenaHelena Dalli Tasa-arvo PES
(PL)
  Malta
  Johansson, YlvaYlva Johansson Sisäasiat PES
(S)
  Ruotsi
  Lenarčič, JanezJanez Lenarčič Kriisinhallinta ALDE
(Itsenäinen)
  Slovenia
  Vălean, AdinaAdina Vălean Liikenne PES
(PSD)
  Romania
  Várhelyi, OlivérOlivér Várhelyi Naapuruusasiat ja laajentumispolitiikka EPP
(Fidesz)
  Unkari
  Urpilainen, JuttaJutta Urpilainen Kansainväliset kumppanuudet PES
(SDP)
  Suomi
  Simson, KadriKadri Simson Energia ALDE
(KESK)
  Viro
  Sinkevičius, VirginijusVirginijus Sinkevičius Ympäristö, valtameret ja kalastus Ei ole
(LVŽS)
  Liettua

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am Composition of the Commission 1958-2004 Archive of European Integration. The University of Pittsburgh i. Viitattu 26.1.2014.
  2. a b c The members of the Barroso Commission (2010–2014) (The Commissioners) European Commission. Viitattu 26.1.2014.
  3. a b c Who is who – Barroso Commission – European Commission (The Commissioners) European Commission. Viitattu 26.1.2014.
  4. Komissaarit Euroopan komissio. Viitattu 1.11.2014.
  5. Ursula von der Leyenin komission salkkujako julkistettu ec.europa.eu. 10.9.2019.