Avaa päävalikko

Luettelo Espanjan hallitsijoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Espanjan hallitsijoista ja valtionpäämiehistä.

Sisällysluettelo

Ennen Espanjan yhdistymistäMuokkaa

Ennen Espanjan yhdistymistä Iberian niemimaalla hallitsivat seuraavat ruhtinaat:

Kuningaskunnat yhdisti Aragonian Ferdinand II:n ja Kastilian Isabella I:n avioliitto. Vaikka kuningaskunnat olivat vieläkin erilliset, niitä hallittiin yhtenä. Ferdinand valloitti myös Navarran eteläosan ja liitti sen Espanjaan. Isabellan peri heidän tyttärensä, Kastilian Johanna. Ferdinand toimi hallitsijana tämän hulluuden vuoksi. Kastilian aateliset syrjäyttivät hänet ja nostivat hallitsijaksi Johannan puolison, Filip I:n. Ferdinand jatkoi Kastilian kuninkaana Filipin kuoleman jälkeen. Johannan poika, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Kaarle V, seurasi häntä Kastilian valtaistuimella ja peri myös Aragonian valtakunnan vuonna 1516.

Espanjan kuningaskunta (1516–1873)Muokkaa

Habsburg-suku (1516–1700)Muokkaa

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
1.   Kaarle I 24. helmikuuta 150021. syyskuuta 1558 (58 vuotta) 14. maaliskuuta 1516 – 16. tammikuuta 1556 Johanna Mielipuolen poika  
2.   Filip II 21. toukokuuta 152713. syyskuuta 1598 (71 vuotta) 16. tammikuuta 1556 – 13. syyskuuta 1598 Kaarle I:n poika  
3.   Filip III 14. huhtikuuta 157831. maaliskuuta 1621 (42 vuotta) 13. syyskuuta 1598 – 31. maaliskuuta 1621 Filip II:n poika  
4.   Filip IV 8. huhtikuuta 160517. syyskuuta 1665 (60 vuotta) 31. maaliskuuta 1621 – 17. syyskuuta 1665 Filip III:n poika  
5.   Kaarle II 6. marraskuuta 16611. marraskuuta 1700 (38 vuotta) 17. syyskuuta 1665 – 1. marraskuuta 1700 Filip IV:n poika  

Bourbon-suku (1700–1808)Muokkaa

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
6.   Filip V 19. joulukuuta 16839. heinäkuuta 1746 (62 vuotta) 16. marraskuuta 1700 – 14. tammikuuta 1724
(luopui kruunusta)
Filip IV:n pojanpojanpoika  
7.   Ludvig I 25. elokuuta 1707 – 31. elokuuta 1724 (17 vuotta) 14. tammikuuta 1724 – 31. elokuuta 1724 Filip V:n poika  
8.   Filip V 19. joulukuuta 16839. heinäkuuta 1746 (62 vuotta) 31. elokuuta 1724 – 9. heinäkuuta 1746 Ludvig I:n isä  
9.   Ferdinand VI 23. syyskuuta 1713 – 10. elokuuta 1759 (45 vuotta) 9. heinäkuuta 1746 – 10. elokuuta 1759 Filip V:n poika  
10   Kaarle III 20. tammikuuta 1716 – 14. joulukuuta 1788 (72 vuotta) 10. elokuuta 1759 – 14. joulukuuta 1788 Filip V:n poika  
11.   Kaarle IV 11. marraskuuta 1748 – 20. tammikuuta 1819 (70 vuotta) 14. joulukuuta 1788 – 19. maaliskuuta 1808 Kaarle III:n poika  
12   Ferdinand VII 14. lokakuuta 1784 – 29. syyskuuta 1833 (48 vuotta) 19. maaliskuuta 1808 – 6. toukokuuta 1808 Kaarle IV:n poika  

Bonaparte-suku (1808–1813)Muokkaa

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
13.   Joseph I 7. tammikuuta 176828. heinäkuuta 1844 (76 vuotta) 6. kesäkuuta 1808 – 11. joulukuuta 1813 Napoléon Bonaparten veli  

Bourbon-suku (1813–1868)Muokkaa

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
14.   Ferdinand VII 14. lokakuuta 1784 – 29. elokuuta 1833 (48 vuotta) 11. joulukuuta 1813 – 29. syyskuuta 1833 Kaarle IV:n poika  
15.   Isabella II 10. lokakuuta 1830 – 10. huhtikuuta 1904 (73 vuotta) 29. syyskuuta 1833 – 30. syyskuuta 1868 Ferdinand VII: tytär  

Savoy-suku (1870–1873)Muokkaa

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
15. Amadeus I   30. toukokuuta 184518. tammikuuta 1890 (44 vuotta) 4. joulukuuta 187011. helmikuuta 1873 Kaarle III:n jälkeläinen tämän pojan Ferdinand I:n kautta.  

Espanjan ensimmäinen tasavalta (1873–1874)Muokkaa

Espanjan ensimmäinen tasavalta perustettiin 11. helmikuuta 1873 kuningas Amadeus I:n luovuttua Espanjan kruunusta kyllästyttyään jatkuviin sisäpoliittisiin kriiseihin, kuten poliittisen tuen puutteeseen, kapinoihin ja kolmanteen karlistisotaan. Tasavalta perustettiin tasavaltalaisten, demokraattien ja radikaalien tuella. Tasavaltalaiset jakautuivat federalisteihin ja yhtenäisvaltiota kannattaneisiin unitaareihin.


Järjestys Nimi Aloitti virassa Lopetti virassa Puolue Vaakuna
1   Estanislao Figueras 12. helmikuuta 1873 – 11. kesäkuuta 1873 liittotasavaltalainen  
2   Francisco Pi y Margall 11. kesäkuuta 1873 – 18. heinäkuuta 1873 liittotasavaltalainen  
3   Nicolás Salmerón y Alonso 18. heinäkuuta 1873 – 7. syyskuuta 1873 Maltillinen tasavaltalainen  
4   Emilio Castelar y Ripoll 7. syyskuuta 1873 – 3. tammikuuta 1874 unitaaritasavaltalainen  
5   Francisco Serrano y Domínguez
Torren herttua
3. tammikuuta 1874 – 30. joulukuuta 1874 sitoutumaton tasavaltalainen  

Espanjan kuningaskunta (1874–1931)Muokkaa

Bourbon-suku (restauraatio) (1874–1931)Muokkaa

Kaoottisen 23 kuukautta kestäneen Espanjan ensimmäisen tasavallan jälkeen toteutettiin Bourbon-suvun restauraatio, jonka myötä Alfonso XII:sta tuli Espanjan perustuslaillinen kuningas.

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
1.   Alfonso XII 28. marraskuuta 185725. marraskuuta 1885 (27 vuotta) 30. joulukuuta 187425. marraskuuta 1885 Isabella II:n poika  
2.   Alfonso XIII 17. toukokuuta 188628. helmikuuta 1941 (54 vuotta) 17. toukokuuta 188614. huhtikuuta 1931
(luopui kruunusta)
Alfonso XII:n poika  

Espanjan toisen tasavallan presidentit (1931-1939)Muokkaa

Espanjan toinen tasavalta perustettiin 14. huhtikuuta 1931 kuningas Alfonso XIII:n lähdettyä maanpakoon kenraali Miguel Primo de Riveran diktatuurin (1923–1930) päättymisestä alkaneiden vuoden kestäneiden levottomuuksien jälkeen. Espanjan sisällissota syttyi 17. heinäkuuta 1936 kernaali Francisco Francon johtamien kansallisten joukkojen noustua kapinaan vasemmistohallitusta vastaan oikeiston tukemana. Sisällissodan aikana alueella sijaitsi kaksi poliittista entiteettiä, kunnes viimeisten tasavaltalaisten antauduttua Franco antoi voitonjulistuksensa 1. huhtikuuta 1936.

Järjestys Presidentti Virka-aika Puolue Vaakuna
1   Niceto Alcalá-Zamora 11. joulukuuta 1931 – 7. huhtikuuta 1936 Konservatiivinen tasavaltalaispuolue  
2   Manuel Azaña 11. toukokuuta 1936 – 3. maaliskuuta 1939 Kansanrintama  

Espanjalainen valtio (1936–1975)Muokkaa

Kapinaan nousseet kansalliset (nacionales) perustivat hallinnoimilleen alueille ylintä valtaa käyttäneen poliittisen hallintoelimen 24. heinäkuuta 1936. Kun Afrikan joukkoja komentanut Franco saapui Espanjan mantereelle, hänestä tehtiin 29. heinäkuuta ja 1. lokakuuta 1936 valtionpäämies (Jefe del Estado) ja korkein sotilaskomentaja Generalísimo. Samalla kansallinen puolustusneuvosto lopetti toimintansa. Koska kansalliset koostuivat useista eri poliittisia tavoitteita ajaneista ryhmistä, nimitettiin poliittista entiteettiä yksinkertaisesti vain espanjalaiseksi valtioksi (Estado Español).

26. heinäkuuta 1947 säädetty peruslaki Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado palautti Espanjan kuningaskunnaksi. Valtaa ei kuitenkaan luovutettu kruununprinssi Juan de Borbónille, vaan laki määritteli, että "valtionpäämiehen asema kuuluu Espanjan ja Ristiretken caudillolle, armeijoiden generalissimolle Don Francisco Franco Bahamondelle" («La jefatura del Estado le corresponde al Caudillo de España y de la Cruzada, Generalísimo de los Ejércitos Don Francisco Franco Bahamonde»). Franco jatkoi absoluuttisen monarkin valtuuksin valtionpäämiehenä ja valtionhoitajana kuolemaansa asti.

Valtionpäämies
El Caudillo
Vallassa Puolue Tunnus
  Francisco Franco 1. lokakuuta 1936 – 20. marraskuuta 1975 Falangisti  

Espanjan kuningaskuntaMuokkaa

Bourbon-suku (restauraatio) (1975–)Muokkaa

Juan Carlos de Bórbon oli valittu Espanjan kruununperilliseksi vuonna 1969. Francon kuoltua Juan Carlos I kruunattiin kuninkaaksi. Barcelonan kreivi Juan de Borbón luopui vaateistaan Espanjan kruunuun poikansa hyväksi vuonna 1977.

Järjestys Monarkki Elinvuodet Valtakausi Titteli Kruununperimysjärjestys Vaakuna (kuninkaallinen)
18   Juan Carlos I 5. tammikuuta 1938 (ikä 81) 22. marraskuuta 1975 – 19. kesäkuuta 2014
(luopui kruunusta)
Espanjan kuningas Alfonso XIII:n pojanpoika  
19   Felipe VI 30. tammikuuta 1968 (ikä 51) 19. kesäkuuta 2014 – vallassa Espanjan kuningas Juan Carlos I:n poika