Jaska Mäkynen

suomalainen laulaja

Jaska Mäkynen (oik. Jaakko Kaarlo Mäkynen, s. 7. kesäkuuta 1952 Alavus) on suomalainen laulaja, joka voitti Tangokuninkuuden vuonna 1991. Tangoprinssiksi hänet valittiin vuosina 1985 ja 1987. Mäkysen tytär Hanna-Kaisa Mäkynen on harmonikansoittaja ja Kultainen Harmonikka -kilpailun voittaja vuodelta 1996.

Jaska Mäkynen

UraMuokkaa

Pienituloisen perheen poikana Mäkysen opinnot jäivät kansakoulun suorittamiseen ja sitten oli lähdettävä hankkimaan rahaa työnteosta. Hän työskenteli puunjalostustehtaassa ja levyseppähitsaajana, mutta oli kiinnostunut myös musiikista ja laulamisesta. Kuortanelaisen tanssiyhtyeen solistina Mäkynen aloitti keikkailun 21-vuotiaana.[1]

Lopulta Mäkysen oli valittava musiikin ja hitsaamisen välillä. Tangokuninkaaksi hänet valittiin 1991 nelikymppisenä lähes 20 vuoden keikkailun jälkeen. Voiton jälkeen Mäkynen lauloi 30 keikkaa kuukaudessa, mutta 1994 terveys petti ja hänen oli jätettävä esiintyminen puoleksitoista vuodeksi. Äänen lepuuttamisen jälkeen hän piti keikkailumääränsä maltillisempana, jolloin laulaminen sujui hyvin ja ura eteni tasaisesti. Mäkysen mielestä hänelle sopi parhaiten kymmenen esiintymistä kuukaudessa. Kun esiintyjän ääni on kunnossa ja mieli tyytyväinen, niin yleisöllekin tulee hyvä olo.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Mäkynen oli kihloissa laulaja Heli Pakarisen kanssa vuosina 2014–2017.[2] Aikaisemmin hän oli naimisissa Marja-Liisa-nimisen vaimonsa kanssa vuodesta 1978 alkaen.[3]

DiskografiaMuokkaa

  • Kuortanelaisia sanoituksia ja sävellyksiä 1980
  • Ensimmäiset tangokuninkaalliset 1985
  • Tangokuningas 1991
  • Tangokuningas ja kuningatar 1991
  • Rakkauden sade 1991
  • Alla etelän taivaan 1991
  • Sadun tango 1992
  • Samettisilmä 1993
  • Onnen aamu 1995
  • Minä tuun nelostietä 1996
  • Miehen mittainen tie 1996
  • Parhaat 40 2001
  • Espanjan yöt 2004
  • Pohjalainen uskontunnustus 2005

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b Mattlar, Mikko: Tangokuningas muistaa huilata. (70-vuotishaastattelu) Helsingin Sanomat, 5.6.2022, s. B 32. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.6.2022.
  2. IS: Jaska Mäkysen kihlaus ohi iltalehti.fi. Viitattu 21.5.2017.
  3. http://www.netikka.net/mediaroom/jm/historia.htm

KirjallisuuttaMuokkaa

  • Mäkynen, Jaska & Ahtiainen, Teija & Kankaanpää, Teija: Kuninkaan tie. Kurikka: Valmiixi, 2021. ISBN 978-952-5965-65-0.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.