Kari Piironen

suomalainen laulaja

Kari Veikko Piironen (31. lokakuuta 1947 Mellilä31. maaliskuuta 2020 Jyväskylä[1]) oli suomalainen iskelmälaulaja, joka kruunattiin tangokuninkaaksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla 1988. Piironen keikkaili yli 50 vuotta, levytti 14 albumia ja lähes 200 kappaletta.[2]

Kari Piironen
Kari Piironen.JPG
Henkilötiedot
Syntynyt 31. lokakuuta 1947
Mellilä
Kuollut 31. maaliskuuta 2020 (72 vuotta)
Jyväskylä
Ammatti laulaja
Muusikko
Soittimet laulu

Piironen muutti nuorena Ruotsiin metallitöihin. Hän osallistui ensimmäisen kerran Seinäjoen Tangomarkkinoille vuonna 1987. Seuraavana vuonna hän osallistui kilpailuun toisen kerran ja voitti. Hän saattoi aloittaa täysipainoisen laulajanuran ja päätti muuttaa takaisin Suomeen.[3]

Piironen valmistui vuonna 2006 musiikkipedagogiksi. Hän toimi Lappeenrannan musiikkiopistossa laulun lehtorina. Piironen asui vuodesta 1996 Viitasaarella yhdessä vaimonsa kanssa.[4] Myös Piirosen sisko Vuokko oli iskelmälaulaja.

Piirosella todettiin vuoden 2017 alussa keuhkosyöpä ja hän joutui peruuttamaan kaikki keväälle Suomeen ja Ruotsiin suunnitellut 50-vuotisjuhlakonserttinsa.[5]

DiskografiaMuokkaa

  • Aamuinen maa (1989)
  • Kuin lintu luottaa tuuleen (1991)
  • Kuumat kirjeet (1993)
  • Oo lähelläin (1995)
  • Kuninkaan vuosikymmen (1998)
  • Parhainta aikaa (2001)
  • Yhteinen tie (2001)
  • Nyt tai ei koskaan (2004)
  • Juhlalevy: 10 uutta & 10 toivotuinta (2008)
  • Toivo Kärjen sävelin (2011)
  • Vaarallista onnea (2013)

LähteetMuokkaa

KirjallisuusMuokkaa

  • Latva, Tony – Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas: 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27817-3.

ViitteetMuokkaa

  1. Kaski, Heli: Tangokuningas Kari Piironen on kuollut Yle Uutiset. 1.4.2020. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 6.4.2020.
  2. Tangokuningas Kari Piironen täytti 70 vuotta: syöpätaistelussa ikävä takapakki Iltalehti. 1.11.2017. Viitattu 2.11.2017.
  3. Nyman, Pirjo: Tangokuningas Kari Piironen kuoli viime viikolla. Viitasaaren Seutu, 8.4.2020, s. 5.
  4. Musiikki ei elättänytkään kaikkia – missä ovat takavuosien tangokuninkaalliset? Ilta-Sanomat. 23.8.2015. Viitattu 2.11.2017.
  5. Ex-tangokuningas Kari Piirosella keuhkosyöpä – kevään keikat peruttu: "Taistellaan" Iltalehti. 17.1.2017. Viitattu 17.1.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.