Heli Sutela

Suomalainen näyttelijä

Heli Salla Tuulia Sutela (s. 24. toukokuuta 1968, Lappeenranta) on suomalainen näyttelijä ja koomikko, joka tekee myös stand up-komediaa.

Heli Sutela
Henkilötiedot
Koko nimi Heli Salla Tuulia Sutela
Syntynyt24. toukokuuta 1968 (ikä 52)
Lappeenranta
Ammatti näyttelijä, stand-up-koomikko
Näyttelijä
Aktiivisena 1989–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Venla kunniakirja 2003
Telvis 2005

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Sutela kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1988. Samana vuonna hän aloitti opinnot Teatterikorkeakoulussa näyttelijäntyön laitoksella, josta valmistui 1992. Näyttelijäntutkinnon hän korotti teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1997.lähde?

Sutela on esiintynyt uransa aikana monissa kotimaisissa televisiosarjoissa, kuten Viemäri-TV:ssä.[1] Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi varsinaisesti vasta Kumman kaa -sarjan Anne Nyberginä. Hän myös käsikirjoitti sarjan yhdessä Minna Koskelan kanssa.[2] Hän on myös esiintynyt kotimaisissa elokuvissa, muun muassa Vares – yksityisetsivä (2004).[3]

Heli Sutela muistetaan myös Leea Klemolan ohjaaman Seksuaali-näytelmän pääroolista Aurinkoteatterista vuodelta 1998.[4][5] Hän on näytellyt monissa muissakin teattereissa, muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Lisäksi Sutela on tehnyt stand up-koomiikkaa.[6]

Keväällä 2010 alkoi Kummanki kaa ja mukana myös Vesa -lavakiertue, joka perustuu Kumman kaa -televisiosarjaan. Sutela esiintyy kiertueella yhdessä Minna Koskelan ja Ilkka Merivaaran kanssa. Sutelan ja Koskelan samasta aiheesta käsikirjoittama sarjakuva oli Sarjakuva-Finlandian ehdokkaana vuonna 2014.[7] Vuonna 2016 Sutela valitsi Sarjakuva-Finlandian voittajan.[8]

Sutela on toiminut ääninäyttelijänä muun muassa Disneyn elokuvassa Bolt.[9]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1991 Punainen huone Kukka-Maaria
1993 Viiniä, rakas äiti (meidän on vielä rokattava) Sisko
Myötä ja vasta
1995 Tunneli
1997 Omassa vuoteessa vaimo
1999 Force majeure luutnantti
2001 Isän kuva äiti
2003 Nousukausi siivooja
2004 Juoksuhaudantie rouva Mäkinen
Vares – yksityisetsivä Lissu, Eevan ystävä
2006 Kodit ja kalusteet Lea
2009 Älä ruoki lamaa
2012 Tähtitaivas talon yllä Tyyne 40-luvulla
2014 Kummeli V Helena, Sirkka
2016 Todella kiihottavaa Liisa
2017 Mäki, kelkka ja Jussi äiti

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1989 Viemäri-TV useita
1995 Lapinlahden Linnut! useita
1997 Verisiskot
1998 Ihmeidentekijät Päivikki Rummukainen
1999 Pieni pala Jumalaa
2000 Raid kampaaja Mussukka
Ratikka-Raimo Leila Korhonen
2001 Vaimonsa mies Ursula
Benner & Benner Meri
2003–2005 Kumman kaa Anne Nyberg
2006 Tikkurila-trilogia Lea
2008 Harvoin tarjolla Baiba Hurissalo
2008, 2009 Kotikatu Katja
2014 Myllyrinne Company useita
2017 Aallonmurtaja Diana
2019 Melkein totta Eeva
2019–2020 Justimus esittää: Duo Samun äiti
2020 Makkari Tuulia

Muut esiintymiset
Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Sleepy Sleepersin Viemäri-tv ilmestyi dvd:nä Turun Sanomat. 24.10.2008. Turku: TS-Yhtymä Oy. Viitattu 22.4.2020.
  2. Kytölä, Laura: Rakastetusta Kumman kaa -sarjasta tuttu Heli Sutela käsikirjoitti itselleen uuteen sarjaan hyvin tutunoloisen roolin Helsingin Sanomat. 13.4.2019. Helsinki: Sanoma Media Finland. Viitattu 23.2.2020.
  3. Heli Sutela Elonetissä. Viitattu 23.4.2020.
  4. Seksuaali Universum. Viitattu 23.4.2020.
  5. Kansallisgalleria - Teos: Seksuaali – Kiasma-teatteri 1998 Kansallisgalleria. Viitattu 23.4.2020.
  6. Näyttelijä Heli Sutela kehitti aukottoman menetelmän, jolla taltuttaa herkkuhimo – edes roskikseen laittaminen ei aiemmin riittänyt Me Naiset. 14.3.2019. Viitattu 23.4.2020.
  7. Sarjakuva-Finlandia Sarjakuvafinlandia. Viitattu 23.4.2020.
  8. Tuomari Heli Sutela haluaa voittajalta yllättävyyttä – tässä Sarjakuva-Finlandian top-10 Aamulehti. Helsinki: Sanoma Media Finland. Viitattu 23.4.2020. [vanhentunut linkki]
  9. Bolt Elonetissä. Viitattu 23.4.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.