Minna Koskela

suomalainen freelancernäyttelijä

Minna Koskela (s. 3. kesäkuuta 1967 Janakkala) on suomalainen käsikirjoittaja, näyttelijä ja ohjaaja. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1992.

Minna Koskela
Henkilötiedot
Syntynyt3. kesäkuuta 1967 (ikä 53)
Janakkala
Ammatti käsikirjoittaja, näyttelijä, ohjaaja
Näyttelijä
Aktiivisena 1992–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Koskela on käsikirjoittanut televisiosarjan Kumman kaa (2003–2005), jossa esiintyi Ellu Jokisen roolissa ja elokuvassa Viikossa aikuiseksi vuonna 2015.lähde?

Minna Koskela on ollut käsikirjoittajana televisiosarjoissa Rillumarei ja reipasta menoa ja Ex-Onnelliset. Kumman kaa voitti vuonna 2004 parhaan draamasarjan Telvis-palkinnon.lähde?

Minna Koskela julkaisi ensimmäisen näytelmänsä Taloyhtiömusikaalin, joka sai ensi-iltansa Teatteri Avoimissa Ovissa vuonna 2008.lähde?

Minna Koskela on tehnyt töitä Koko-teatterissa[1], Aleksanterin teatterissa, Ryhmäteatterissa, Turun ja Helsingin kaupunginteatterissa. Hän on vieraillut Kummanki kaa ja mukana myös Vesa -näytelmässä teatterikiertueella 2009–2013. Näytelmällä oli yli 135 000 katsojaa[2]. Minna Koskela esiintyi 2019 Helsingin Kaupunginteatterissa näytelmässä Comeback ja 2019–2020 Aleksanterin Teatterin Luolanaisessa, jonka hän sovitti ja jossa esittää kaikki roolit. Hän on ollut kesäteatterissa Neonteatterissa (Helsinki), Turun kaupunginteatterissa Naantalissa, Meri-Oulussa ja Raumalla.lähde?

Hänen kirjoittamastaan ja ohjaamastaan viidestä näytelmästä Melkein kuin Emmerdalessä (2014) on käännetty englanniksi nimellä Too Deep ja vuonna 2018 se valittiin 300 hakijan joukosta Los Angelesissa pidettäville The Road -näytelmäfestivaaleille, jossa se esitettiin lukudraamana. Komedia Exän uus ja vanha (2018) on käännetty englanniksi.lähde?

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1990 Kiljusen herrasväen uudet seikkailut lennonvalvojan ääni
1992 Tuhlaajapoika Susku
1993 Viiniä, rakas äiti (meidän on vielä rokattava) tumma nainen
1999 Pikkusisar Liisa
2001 Klassikko kioskin myyjä
2003 Nousukausi Leena Kuusisto
2007 Aavan meren tällä puolen Taina
2008 8 päivää ensi-iltaan karaoke-emäntä
2010 Supermään täti
2014 Mielensäpahoittaja naapuri
2015 Viikossa aikuiseksi Mervi
2016 Luokkakokous 2 – Polttarit Speed dating -emäntä
2017 Armoton maa juoppo nainen
Televisielokuvat
1998 Saari
Poliisin poika pankkineiti
Pala valkoista marmoria Marketta
1999 Tanssi perhoseni tanssi Annikki

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1994 Milkshake Linda
1995 Kotikatu Linda
Rillumarei ja reipastamenoa monia rooleja
1996 Akkaa päälle rouva Tukia
1998–2001 Iltalypsy kulttuuritoimittaja Diana Juva
1999 Team Ahma koditon nainen (jakso 30)
1999–2003 Kaverille ei jätetä Sipe / Emma, sisäkkö
2000 Raid sairaanhoitaja Wathen
Ratikka-Raimo verovirkailija
2001 Ou nou! nainen kirjastossa
2002 Tummien vesien tulkit Riitta Virtanen
2003 Rikospoliisi Maria Kallio Marja Hirvi
2003–2005 Kumman kaa Ellu Jokinen
2004 Headhunters avioliittoneuvoja
2005 Tahdon asia nainen laivalla
2007 Taivaan tulet Leena Junni
2008 Harvoin tarjolla Oleander
Ylikävely pankkineuvoja
2016 Ex-onnelliset Viivin opettaja
2019 M/S Romantic seurueen nainen
Sunnuntailounas Stella
Joulukalenteri Rouva Manteli
2021 Kioski sokea veikkaaja

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

TeatteriMuokkaa

Käsikirjoittajana ja ohjaajanaMuokkaa

Vuosi Näytelmä Rooli Teatteri
2008–2009 Taloyhtiömusikaali Teatteri Avoimet Ovet, Kapsäkki
2014–2015 Melkein kuin Emmerdalessä Teatteri Jurkka
2016 Das Ria – Diivan kuolema Teatteri Jurkka (myös kiertue-esitys)
2018 Exän uus ja vanha Keski-Uudenmaan Teatteri
2018–2019 -II- Rauman teatteri
Rakastan sua ja Abbaa Ravintolateatteri Nyyrikki, TTT-Klubi

LähteetMuokkaa

  1. Historia: 2007 Kokoteatteri. Arkistoitu 18.7.2012. Viitattu 25.11.2011.
  2. Loponen, Teija: Stand Uppia malliin Sutela ja Salminen Koillis-Helsingin Lähitieto. 31.10.2019. Viitattu 20.9.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.