Avaa päävalikko
Deloksen meriliiton verotusluetteloa vuosilta 439/8–432/1. Epigrafinen museo, Ateena.

Deloksen meriliiton verotusluettelot tai ”Ateenan verotusluettelot” (englanninkielisessä tutkimuksessa Athenian Tribute Lists) ovat antiikin aikaisia Ateenan kaupunkivaltion tuottamia piirtokirjoituksia, jotka pitävät sisällään tietoa Deloksen meriliiton jäsenistä ja näiden Ateenalle maksamista rahaveroista.[1]

Luettelot oli hakattu marmoriin, ja niitä säilytettiin ilmeisesti Ateenan Akropoliilla ja/tai Agoralla, sillä niiden osia on löydetty kummastakin paikasta. Luettelot ovat tärkein lähde liiton jäseniä koskien, ja myös merkittävä lähde polisten eli kreikkalaisten kaupunkivaltioiden tutkimuksen kannalta. Säilyneet tiedot ovat kuitenkin vaillinaisia.[1][2]

HistoriaMuokkaa

Verotusluetteloita pidettiin noin vuodesta 454/453 eaa. lähtien eli sen jälkeen, kun liiton kassa oli siirretty Ateenaan. Maksujen keräämisessä vaikuttaa olleen katko kuudentena vuonna eli 448 eaa., jolloin liiton tulevaisuus oli epävarma. Luetteloiden katkelmia tunnetaan aina vuoteen 410/409 eaa. saakka.[1][3]

Luetteloiden tunnetut katkelmat ovat pääosin Epigrafisessa museossa Ateenassa.[1] Ne on julkaistu neliosaisena laitoksena The Athenian Tribute Lists (Meritt et al. 1939–1953), vain pienin muutoksin julkaisusarjassa Inscriptiones Graecae (osa IG I3 71, 77, 100 ja 259–290) sekä uutena korjattuna laitoksena (Paarmann 2007).

LuettelotyypitMuokkaa

 
Katkelma liiton vero-osuusluettelosta vuodelta 440/439 eaa. (osa tekstiä IG I3 272).[4]
 
Katkelma liiton veromääräysluettelosta vuodelta 425/424 eaa. (osa tekstiä IG I3 71).[5] Metropolitan Museum of Art.

Luetteloita oli tai oletetaan olleen kolmea tyyppiä:[1]

Vero-osuusluettelotMuokkaa

Näihin luetteloihin kirjattiin koko maksun (foros) sijasta ”ensiuhrit” (aparkhai, yks. aparkhē) eli 1/60 koko maksusta (1 mina jokaisesta talentista). Tämä osuus annettiin eräänlaisena kunnianosoituksena tai lahjana Athene-jumalattarelle. Kirjaaminen tapahtui vuosittain pidetyn kaupunki-Dionysian yhteydessä, jolloin jäsenkaupunkien lähettiläät suorittivat veronmaksun Ateenassa. Luettelot ovat deskriptiivisiä eli ne kuvaavat, mitä kukin kaupunki oli todellisuudessa maksanut.[3][1]

Luetteloista on säilynyt lukuisia piirtokirjoituskatkelmia (IG I3 259–290), ja ne tunnetaan kolmesta tyypistä parhaiten. Alussa vuosina 454/453–439/438 eaa. luettelo hakattiin yhteen suureen marmorikiveen (lapis primus, IG I3 259–272), vuosina 439/438–432/431 eaa. toiseen kiveen (lapis secundus, IG I3 273–280) ja tämän jälkeen vuosittain omaan kiveen (IG I3 281–290).[3][1]

Englanninkielisessä tutkimuksessa näihin luetteloihin viitataan termillä tribute quota lists.[1]

VeromääräysluettelotMuokkaa

Näihin luetteloihin kirjattiin neljän vuoden välein tarkistettuna kullekin jäsenkaupungille määrätty maksuosuus (foros). Verotuksen tarkistus tapahtui aina Suuren Panathenaia-juhlan yhteydessä. Nämä luettelot ovat normatiivisia eli ne kuvaavat, mitä kaupunkien olisi tullut maksaa, eivät sitä, mitä ne todella maksoivat.[1]

Näistä luetteloista on säilynyt vain kolme piirtokirjoituskatkelmaa (IG I3 71, 77 ja 100), ja niistäkin vain vuoden 425/424 eaa. luettelon katkelma (IG I3 71) on paremmin ymmärrettävissä.[1][6]

Englanninkielisessä tutkimuksessa näihin luetteloihin viitataan termillä tribute assessment decrees.[1]

Varsinaiset verotusluettelotMuokkaa

Todellisuudessa maksetut summat kaupungeittain kirjanneiden deskriptiivisten luetteloiden oletetaan olleen olemassa, mutta niistä ei ole säilynyt katkelmia.[1]

Kaupunkien luettelointi ja ryhmittelyMuokkaa

Vuodesta 422 eaa. liiton jäsenet oli ryhmitelty luetteloissa viiteen verotusalueeseen:[3][7]

I. Traakia (Θράκιος φόρος, Thrakios foros): 62 kaupunkia Egeanmeren pohjoisrannikolla, joista eniten maksaneisiin kuuluivat Ainos, Argilos, Mende, Poteidaia, Samothrake, Sermylia, Skione, Strepsa, Thasos ja Torone.
II. Hellespontos (Ἑλλησπόντιος φόρος, Hellēspontios foros): 45 kaupunkia, joista eniten maksaneisiin kuuluivat Abydos, Byzantion, Khalkedon, Khersonesos, Kyzikos, Lampsakos, Perinthos ja Selymbria.
III. Joonia (Ἰωνικὸς φόρος, Iōnikos foros): 35 kaupunkia Egeanmeren itärannikolla Joonian ja Aioliin alueilta, mukaan lukien Kyme, Efesos, Erythrai, Miletos ja Teos.
IV. Kaaria (Καρικὸς φόρος, Karikos foros): 81 kaupunkia, mukaan lukien Kameiros, Knidos, Kos, Ialysos, Lindos, Faselis ja Telmessos. Yhdistettiin myöhemmässä vaiheessa osaksi Joonian luetteloa.
V. Saaret (Νησιωτικὸς φόρος, Nēsiōtikos foros): 29 kaupunkia, mukaan lukien Andros, Karystos, Khalkis, Eretria, Naksos ja Paros.

Muutoin luetteloissa olleita nimiä ei oltu järjestetty, joten vierekkäin esiintyvät kaupungit eivät välttämättä sijainneet toistensa lähellä. Jäsenet on yleensä luetteloitu käyttäen kaupunkien etnoyymejä (Milēsioi, ”miletoslaiset”), harvemmin toponyymejä (”Miletos”). Joskus on käytetty alueeseen perustuvia etnonyymejä (Bottiaīoi, ”bottiaialaiset”) ja joidenkin Kaarian kaupunkien kohdalla myös hallitsijan henkilönnimeä (Kāres hōn Tymnes arkhei, ”kaarialaiset, joita Tymnes hallitsee”). Maksettu summa oli ensimmäisessä luettelossa nimen jälkeen, myöhemmin aina ennen nimeä. Summat oli merkitty kreikkalaisella akrofonisella numerojärjestelmällä.[1]

LuettelotMuokkaa

Piirtokirjoituksina tunnetut sekä oletetut mutta kadonneet vero-osuus- ja veromääräysluettelot olivat:[1]

Verotus-
jakso
Vuosi Vero-osuusluettelo Veromääräysluettelo
Nro Piirtokirjoitus Nro Piirtokirjoitus
1. 454/453 eaa. 1 IG I3 259 A1 kadonnut
453/452 eaa. 2 IG I3 260
452/451 eaa. 3 IG I3 261
451/450 eaa. 4 IG I3 262
2. 450/449 eaa. 5 IG I3 263 A2 kadonnut
449/448 eaa. 6 ei ollut olemassa?
448/447 eaa. 7 IG I3 264
447/446 eaa. 8 IG I3 265
3. 446/445 eaa. 9 IG I3 266 A3 kadonnut
445/444 eaa. 10 IG I3 267
444/443 eaa. 11 IG I3 268
4. 443/442 eaa. 12 IG I3 269 A4 kadonnut
442/441 eaa. 13 IG I3 270
441/440 eaa. 14 IG I3 271
440/439 eaa. 15 IG I3 272
439/438 eaa. 16 IG I3 273
5. 438/437 eaa. 17 IG I3 274 A5 kadonnut
437/436 eaa. 18 IG I3 275
436/435 eaa. 19 IG I3 276
435/434 eaa. 20 IG I3 277
6. 434/433 eaa. 21 IG I3 278 A6 kadonnut
433/432 eaa. 22 IG I3 279
432/431 eaa. 23 IG I3 280
431/430 eaa. 24 ei ollut olemassa?
7. 430/429 eaa. 25 IG I3 281 A7 kadonnut
429/428 eaa. 26 IG I3 282
8. 428/427 eaa. 27 IG I3 283 A8 kadonnut
427/426 eaa. 28 IG I3 284
426/425 eaa. 29 kadonnut
9. 425/424 eaa. 30 kadonnut A9 IG I3 71
424/423 eaa. 31 kadonnut
423/422 eaa. 32 kadonnut
422/421 eaa. 33 kadonnut
10. 421/420 eaa. 34 IG I3 285 A10 IG I3 77
420/419 eaa. 35 IG I3 286
419/418 eaa. 36 ei ollut olemassa?
11. 418/417 eaa. 37 IG I3 287 A11 kadonnut
417/416 eaa. 38 IG I3 288
416/415 eaa. 39 IG I3 289
415/414 eaa. 40 IG I3 290
12. 414/413 eaa. 41 kadonnut A12 kadonnut
413/412 eaa. 42 kadonnut
412/411 eaa. 43 kadonnut
411/410 eaa. 44 kadonnut
13. 410/409 eaa. 45 kadonnut A13 IG I3 100
(luetteloinnin lopusta ei tietoa)

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n Paarmann, Bjørn: ”Geographically Grouped Ethnics in the Athenian Tribute Lists”. Teoksessa Heine Nielsen, T. (ed.): Once Again: Studies in the Ancient Greek Polis, s. 77–109. Papers from the Copenhagen Polis Centre 7. Historia Einzelschriften 180. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 2004.
  2. Sacks, David & Murray, Oswyn & Brody, Lisa R.: Encyclopedia of the Ancient Greek World, s. 105. Facts on File Library of World History. Infobase Publishing, 2014. ISBN 1438110200. Teoksen verkkoversio.
  3. a b c d McGregor, Malcolm F. & Rhodes, P. J.: tribute lists, Athenian Oxford Classical Dictionary. Viitattu 15.10.2018.
  4. IG I3 272 Searchable Greek Inscriptions. The Packard Humanities Institute. Viitattu 15.10.2018.
  5. IG I3 71 Searchable Greek Inscriptions. The Packard Humanities Institute. Viitattu 15.10.2018.
  6. Background: The Athenian Tribute Lists From Stone to Screen. Viitattu 15.10.2018.
  7. Delian League Livius.org. Viitattu 15.10.2018.

KirjallisuuttaMuokkaa

Verotusluetteloiden tekstilaitokset

  • Meritt, B. D. & Wade-Gery, H. T. & McGregor, M. F. (toim.): The Athenian Tribute Lists. Volume I. Published for the American School of Classical Studies at Athens by the Harvard University Press, 1939.
  • Meritt, B. D. & Wade-Gery, H. T. & McGregor, M. F. (toim.): The Athenian Tribute Lists. Volume II. American School of Classical Studies at Athens, 1949.
  • Meritt, B. D. & Wade-Gery, H. T. & McGregor, M. F. (toim.): The Athenian Tribute Lists. Volume III. American School of Classical Studies at Athens, 1950. Teoksen verkkoversio.
  • Meritt, B. D. & Wade-Gery, H. T. & McGregor, M. F. (toim.): The Athenian Tribute Lists. Volume IV. American School of Classical Studies at Athens, 1953.
  • Paarmann, Bjørn: Aparchai and Phoroi: A New Commented Edition of the Athenian Tribute Quota Lists and Assessment Decrees. Diss. (Väitöskirja). l'Université de Fribourg (Suisse), 2007. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Verotusluetteloiden tärkeimmät piirtokirjoituskatkelmat