Avaa päävalikko

Thomas ”Tom” Neuwirth (s. 6. marraskuuta 1988 Gmunden, taiteilijanimeltään Conchita Wurst) on itävaltalainen drag-artisti ja laulaja.

Thomas Neuwirth
20140321 Dancing Stars Conchita Wurst 4187.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 6. marraskuuta 1988 (ikä 30)
Gmunden
Muusikko
Taiteilijanimi Conchita Wurst
Laulukielet englanti
Tyylilajit popmusiikkiView and modify data on Wikidata
Soittimet klarinettiView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt Sony Music ja Sony Music Entertainment AustriaView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.conchitawurst.com

Itävaltaa edustanut Neuwirth voitti 10. toukokuuta 2014 Eurovision laulukilpailun kappaleellaan ”Rise Like a Phoenix”.[1]

Sisällysluettelo

MusiikkiuraMuokkaa

2006–07: Starmania & Jetzt Anders!Muokkaa

 
Tom Neuwirth vuonna 2007

Vuonna 2006 Neuwirth otti osaa itävaltalaiseen TV-sarjaan Starmania, jossa hän sijoittui toiseksi. Vuonna 2007 hän perusti Jetzt Anders!-poikabändin, joka hajosi myöhemmin samana vuonna.

2011–12: Die große Chance & Eurovision 2012Muokkaa

Vuonna 2011 Neuwirth esitti ensimmäistä kertaa Conchita Wurst-draghahmoaan ORF:n show’ssa Die große Chance. Vuonna 2012 hän sijoittui toiseksi Itävallan Eurovision laulukilpailun esikarsinnassa.[2]

2013–14: Eurovision laulukilpailu 2014Muokkaa

10. syyskuuta 2013 Itävallan yleisradioyhtiö ORF ilmoitti, että Conchita Wurst edustaisi Itävaltaa vuoden 2014 Eurovision laulukilpailussa Kööpenhaminassa, Tanskassa.[3]

Laulukilpailun toisessa semifinaalissa 8. toukokuuta Wurst valittiin jatkoon esiintymään 10. toukokuuta pidettävässä finaalissa. Hän voitti finaalin 290 pisteellään. Wurstin voitto oli Itävallan toinen. Ensimmäisen kerran Itävalta voitti vuonna 1966.

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Conchita (2015)

SingletMuokkaa

  • ”Unbreakable” (2011)
  • ”That’s What I Am” (2012)
  • Rise Like a Phoenix” (2014)
  • ”Heroes” (2014)
  • ”You Are Unstoppable” (2015)

LähteetMuokkaa

  1. Itävalta voitti euroviisut 11.5.2014. Iltalehti.fi. Viitattu 11.5.2014.
  2. Before Conchita Wurst and Eurovision, Tom Neuwirth was wowing crowds with Michael Jackson and Queen songs The Independent. 11.5.2014. Viitattu 17.5.2014. (englanniksi)
  3. Conchita Wurst beim Song Contest orf.at. 10.9.2013. ORF. Viitattu 11.4.2015. (saksaksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa