Tuula Nyman

suomalainen näyttelijä

Tuula Elisabet Nyman (ent. Loiri; 16. huhtikuuta 1943 Helsinki28. syyskuuta 2014 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.[1][2]

Tuula Nyman
1970
1970
Henkilötiedot
Koko nimi Tuula Elisabet Nyman, ent. Loiri
Syntynyt16. huhtikuuta 1943
Helsinki
Kuollut28. syyskuuta 2014 (71 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Puoliso Vesa-Matti Loiri
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Nyman teki valtaosan urastaan radiossa, mutta myös vaihtelevasti teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Hän oli 1960-luvulla jonkin aikaa naimisissa näyttelijä Vesa-Matti Loirin kanssa. Nyman sai Elokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1973. Hänet palkittiin parhaan naispääosan Jussi-palkinnolla vuonna 1974 roolista elokuvassa Yhden miehen sota ja vuonna 1977 elokuvasta Loma.

Televisiossa Nyman näytteli Raidin (2000) apulaispoliisimestari Ritva Hakalaa, myös samannimisessä elokuvassa (2003).

FilmografiaMuokkaa

Elokuva
Vuosi Nimi Rooli
1965 Vaaksa vaaraa nainen yökerhossa
1966 Rakkaus alkaa aamuyöstä Leena, uskovainen tyttö
1968 Täällä Pohjantähden alla Elma Laurila
Mustaa valkoisella Marian tyttöystävä
1970 Akseli ja Elina Elma Laurila
1973 Pohjantähti
1974 Yhden miehen sota Liisa Suomies
1976 Loma toimittaja Marjukka Notkola
1978 Vartioitu kylä 1944 Ethel Paakinaho
1979 Ihmemies baarin­pitäjä
1981 Suvi Päivin ystävätär
1986 Lumikuningatar noita
1988 Katsastus nakki­kioskin pitäjä
Ihmiselon ihanuus ja kurjuus Laimi Hongisto
1990 Kiljusen herrasväen uudet seikkailut kulttuuri­ministeri
1996 Tie naisen sydämeen huolto­aseman hoitaja, Matildan äiti
1997 Siivoton juttu vanha rouva
Sairaan kaunis maailma nainen pankki­automaatilla
Kummeli Kultakuume Lyyli-täti
1998 Poliisin poika Kiimalaisen vaimo
Liian paksu perhoseksi Kaisun äiti
1999 Pikkusisar kikattava lotta
2000 Viimeiset mitalit Hetan miniä
Hurmaava joukkoitsemurha ilmoitus­konttorin virkailija
2002 Pieniä eroja Anita Sauronen
2003 Raid apulais­poliisi­mestari Hakala
2004 Vares – yksityisetsivä Eira Heino, Jarmon äiti
Populäärimusiikkia Vittulajänkältä morsiamen äiti
2005 Kaksipäisen kotkan varjossa leipoja
2006 Bodomin legenda Karjulan vaimo
2008 Suuri performanssi Mäkipään äiti

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1993 Viimeiset siemenperunat nainen rapussa
1994 Kiinnisidottu Venla
1998 Putkinotko emäntäneiti

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

LähteetMuokkaa

  1. Meri, Lauri: Näyttelijä rakasti radioteatteria: Tuula Nyman 1943–2014. Helsingin Sanomat, 1.10.2014, s. B 15. Sanoma Media Finland Oy. maksullinen artikkeli Viitattu 1.10.2014.
  2. Liekki, Tiina-Rakel: Näyttelijä Tuula Nyman on kuollut Yle Uutiset. 28.9.2014. Yleisradio Oy. Viitattu 21.1.2016.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.