Tuula Nyman

suomalainen näyttelijä

Tuula Elisabet Nyman (ent. Loiri; 16. huhtikuuta 1943 Helsinki28. syyskuuta 2014 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.[1][2]

Tuula Nyman
1970
1970
Henkilötiedot
Koko nimi Tuula Elisabet Nyman, ent. Loiri
Syntynyt16. huhtikuuta 1943
Helsinki
Kuollut28. syyskuuta 2014 (71 vuotta)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Puoliso Vesa-Matti Loiri (vih. 1967; ero 1969)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Nyman teki valta­osan urastaan radiossa, mutta myös vaihtelevasti teatterissa, televisiossa ja elo­kuvissa.lähde? Nyman sai Elo­kuva­taiteen valtion­palkinnon 2 000 markkaa vuonna 1973 elo­kuvasta Yhden miehen sota. Hänet palkittiin samasta el­okuvasta parhaan nais­pää­osan Jussi-palkinnolla vuonna 1974 ja vuonna 1977 elo­kuvasta Loma.[3]

Televisiossa Nyman näytteli Raidin (2000) apulais­poliisi­mestari Ritva Hakalaa, myös saman­nimisessä elo­kuvassa (2003).[3]

YksityiselämäMuokkaa

Hän oli naimisissa näyttelijä Vesa-Matti Loirin kanssa 1967–1969.[3]

FilmografiaMuokkaa

Elokuva
Vuosi Nimi Rooli
1965 Vaaksa vaaraa nainen yö­kerhossa
1966 Rakkaus alkaa aamuyöstä Leena, uskovainen tyttö
1968 Täällä Pohjan­tähden alla Elma Laurila
Mustaa valkoisella Marian tyttö­ystävä
1970 Akseli ja Elina Elma Laurila
1973 Pohjan­tähti
1974 Yhden miehen sota Liisa Suomies
1976 Loma toimittaja Marjukka Notkola
1978 Vartioitu kylä 1944 Ethel Paakin­aho
1979 Ihmemies baarin­pitäjä
1981 Suvi Päivin ystävätär
1986 Lumi­kuningatar noita
1988 Katsastus nakki­kioskin pitäjä
Ihmis­elon ihanuus ja kurjuus Laimi Hongisto
1990 Kiljusen herrasväen uudet seikkailut kulttuuri­ministeri
1996 Tie naisen sydämeen huolto­aseman hoitaja, Matildan äiti
1997 Siivoton juttu vanha rouva
Sairaan kaunis maailma nainen pankki­automaatilla
Kummeli Kultakuume Lyyli-täti
1998 Poliisin poika Kiimalaisen vaimo
Liian paksu perhoseksi Kaisun äiti
1999 Pikkusisar kikattava lotta
2000 Viimeiset mitalit Hetan miniä
Hurmaava joukko­itse­murha ilmoitus­konttorin virkailija
2002 Pieniä eroja Anita Sauronen
2003 Raid apulais­poliisi­mestari Hakala
2004 Vares – yksityisetsivä Eira Heino, Jarmon äiti
Populääri­musiikkia Vittula­jänkältä morsiamen äiti
2005 Kaksipäisen kotkan varjossa leipoja
2006 Bodomin legenda Karjulan vaimo
2008 Suuri performanssi Mäki­pään äiti

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1993 Viimeiset siemenperunat nainen rapussa
1994 Kiinnisidottu Venla
1998 Putki­notko emäntä­neiti
2000 Raid apulais­poliisi­mestari Hakala

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

LähteetMuokkaa

  1. Meri, Lauri: Näyttelijä rakasti radio­teatteria: Tuula Nyman 1943–2014. Helsingin Sanomat, 1.10.2014, s. B 15. Sanoma Media Finland Oy. maksullinen artikkeli Viitattu 1.10.2014.
  2. Liekki, Tiina-Rakel: Näyttelijä Tuula Nyman on kuollut Yle Uutiset. 28.9.2014. Yleis­radio Oy. Viitattu 21.1.2016.
  3. a b c Koukkunen, Kalevi: Tuula Nyman Elonetissä. 10.12.2017. Viitattu 30.9.2021.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.