Saga Sarkola

suomalainen näyttelijä

Saga Sarkola on suomalainen näyttelijä. Sarkola valmistui Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2019 teatteritaiteen maisteriksi.[1] Sarkolan ensimmäinen elokuvarooli oli Timo Koivusalon ohjaamassa elokuvassa Täällä Pohjantähden alla vuonna 2009, jossa hän näytteli Ani Salpakaria.[2] Suuren yleisön tietoisuuteen Sarkola nousi räppäri Cheekin tyttöystävän roolin myötä JP Siilin vuonna 2018 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Veljeni vartija.[3] Elokuvien lisäksi Sarkola on tullut tunnetuksi myös KOM-teatterin lavalla yleisömenestykseksi yltäneessä näytelmässä Veriruusut[4].

Sarkola on vanhempiensa näyttelijä ja laulaja Jonna Järnefeltin ja näyttelijä-teatterinjohtaja Asko Sarkolan vanhin yhteinen lapsi[5]. Asko Sarkolan aiemmasta avioliitosta syntyneet isosisaruspuolet, näyttelijä Sampo Sarkola sekä ohjaaja ja näytelmäkirjailija Milja Sarkola, toimivat myös teatterialalla[6]. Saga Sarkola on kertonut näyttelijäntyön olleen hänen unelma-ammattinsa lapsesta asti, vaikka vanhemmat kehottivat pohtimaan muitakin vaihtoehtoja alan epävarmuuden vuoksi.[7]

Sarkolan äidinkieli on ruotsi.[8] Äidinkielellään hän on näytellyt ruotsalaisessa tv-sarjassa Vettä sakeampaa (2014–2016, 2020)[9] sekä ääninäytellyt Pikku Myyn roolin uuden Muumilaakso-animaatiosarjan ruotsinkielisessä versiossa.[10]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat, lyhyt- ja TV-elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2009 Täällä Pohjantähden alla Ani Salpakari
2010 Harjunpää & Pahan pappi Emmi Harjunpää
2013 Playing Reality (lyhytelokuva) Girl
2014 Connection (lyhytelokuva) Woman
2015 Onnesta Jarnon 'ystävä'
2017 Saattokeikka Noora
2017 Viraali Saana
2017 Vita Fortuna (lyhytelokuva) Friend 2
2017 95 Bella
2018 Veljeni vartija Noora
2018 Olavi Virta Marjaana
2018 Veriruusut (TV-elokuva) Aino-Vihtoriina Ali-Vehma
2019 Marian paratiisi Malin
2020 Tove Studentteaternin näyttelijä
2021 Veden vartija Noria
Televisiosarjat
Vuosi Televisiosarja Rooli
2014 Tellus Noora Lokka
2014–2016 Vettä sakeampaa (kaudet 1 ja 2) Cecilia Waldemar
2019 Sorjonen Pihla Kanerva
2020 Paras vuosi ikinä Liisi
2020 Vettä sakeampaa (kausi 3) Cecilia Waldemar
Teatteri
Vuosi Näytelmä Ohjaaja Teatteri
2011 Silmistä pois Marco Bjurström Peacock-teatteri
2011 Grease Raine Heiskanen Aleksanterin teatteri
2012 Hairspray Raine Heiskanen Aleksanterin teatteri
2012 Aladdin Samuel Harjanne Aleksanterin teatteri
2012-2013 Rent Marco Bjurström Aleksanterin teatteri
2018 Veriruusut Lauri Maijala KOM-teatteri

LähteetMuokkaa

  1. Nätyn teatteritaiteen maisterit 2019 naty.uta.fi.
  2. Saga Sarkola IMDb. Viitattu 23.4.2019.
  3. Saga Sarkola: "Rooli pakotti minut miettimään, kestänkö tällaisen työn" Elle. 30.1.2018. Viitattu 23.4.2019.
  4. Teatteriarvostelu: Kom-teatterin Veriruusut saa viisi tähteä: Työläistytöt tarttuvat aseisiin ja lopulta naisten voimistuminen tuhotaan karmealla tavalla Helsingin Sanomat. 17.2.2018. Viitattu 23.4.2019.
  5. Ilta-Sanomat: Jonna Järnefeltille ja Asko Sarkolalle kolmas tytär Ilta-Sanomat. 30.9.2002. Ilta-Sanomat. Viitattu 14.10.2020.
  6. Venla Pystynen: Näyttelijä Asko Sarkola ei kadu sitä, miten poissaoleva isä oli, sillä siitä ei olisi enää mitään hyötyä Helsingin Sanomat. 1.7.2017. Viitattu 14.10.2020.
  7. Saga Sarkola: "Rooli pakotti minut miettimään, kestänkö tällaisen työn" Elle. 30.1.2018. Viitattu 23.4.2019.
  8. Itsensä voittaneet | Aikalainen aikalainen.uta.fi. Viitattu 23.4.2019.
  9. Tjockare än vatten (TV-serie). Wikipedia, 5.4.2020. Artikkelin verkkoversio. sv
  10. Visa Högmander: Muumilaaksoa tähdittävä Saga Sarkola: "Yritän imeä itseeni kaiken Pikku Myystä huokuvan voiman" mtvuutiset.fi. 25.2.2019. Viitattu 23.4.2019.

Aiheesta muualla:Muokkaa