Jonna Järnefelt

suomalainen näyttelijä ja laulaja

Irja Johanna "Jonna" Järnefelt (s. 3. lokakuuta 1964 Espoo)[1] on suomalainen näyttelijä ja laulaja. Hän pääsi Teatterikorkeakouluun heti lukiosta vuonna 1983. Siellä hän aloitti opiskelun tanssilinjalla. Omien sanojensa mukaan ammattitanssijan ura osoittautui liian vaativaksi sekä fyysisesti että henkisesti. Hän onnistui vaihtamaan näyttelijätyönlinjalle.[2] Hän valmistui koulusta vuonna 1988, jonka jälkeen hänet kiinnitettiin Lilla Teaterniin.[3]

Jonna Järnefelt
Henkilötiedot
Koko nimi Irja Johanna Järnefelt
Syntynyt 3. lokakuuta 1964 (ikä 56)
Espoo
Ammatti laulaja, näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1988–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Teatterin lisäksi hän on näytellyt elokuvissa ja televisiosarjoissa, muun muassa Jurismia!,[4] Muodollisesti pätevä, Helppo elämä ja Kylmäverisesti sinun.[5] Hän on näytellyt monia tunnettuja suomalaisia henkilöitä, kuten Ida Aalbergiä draamadokumentissa Jos panisit hevoset hyppimään pilttuissaan,[6] Anneli Jäätteenmäkeä elokuvassa Pääministeri,[7] ja kuvitteellista Ellen Salpakaria elokuvissa Täällä Pohjantähden alla (2009) ja sen seuraavana vuonna tehdyssä toisessa osassa.[8][9] Vuonna 2012 Järnefelt näytteli liettualaista rikollista ruotsalaisessa rikoselokuvassa Johan Falk: Organisaatio Karayan.[10]

FilmografiaMuokkaa

Elokuva
Vuosi Nimi Rooli
1989 Kotia päin Ulla
1991 Kuolleita unelmia Siru
1994 Valekuvia Marie
1995 Kasvoton mies pankkivirkailija, panttivanki autossa
2000 Hylätyt talot, autiot pihat Martta Elina Heikkilä
Lomalla Jennyn äiti
2003 Pahat pojat sosiaalityöntekijä
2004 Gourmet Club rouva Lammi
Pelikaanimies talonrouva
2007 Georg Ots – rakkaani kulttuuritalon johtaja
2009 Täällä Pohjantähden alla Ellen Salpakari
2010 Täällä Pohjantähden alla II
2012 Johan Falk: Organisaatio Karayan Kaie Saar
2013 Tumman veden päällä opettaja
2015 Toiset tytöt Hanna
2017 Ikitie Ella
2018 Olavi Virta Olavi Virran äiti
Televisioelokuva
Vuosi Nimi Rooli
1992 Viisi laukausta senaatissa
1995 Astrid Astrid
2009 Pääministeri Anneli Jäätteenmäki
2011 Inget ljus i tunneln
Lyhytelokuva
1986 Muuan yö
1990 Flaggstolden Lisa
1992 Lonely Planet Sofia, opettaja
1994 Jos panisit hevoset hyppimään pilttuissaan Ida Aalberg
2008 Älä unta nää Annukka

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1993 Tuntemattomalle jumalalle Irene Brander
1994 Varokaa putoavia esineitä Hanna Hallanheimo
Småstadberättelser Katarina
1996 Maigret Anita Kari
1997 Kotikatu Leena Takala
1998 Vägsjälar
1999–2004 Muodollisesti pätevä useita
2000 Mustan kissan kuja Sari Koponen
2002 Jurismia! Kerstin von Levander
Kylmäverisesti sinun Virpi Räätäli
2003 Operaatio Stella Polaris Pia Bergman
2008 Suojelijat Hate
2009 Helppo elämä Piia Ekström
2014 Klikkaa mua Taina
Kiiltokuvia Lili Salokannel
Vettä sakeampaa Beatrice Norling
2016– Ex-onnelliset Piritta Väinölä
2017–2018 Kolmistaan Jaana
2018 Karppi Linda Hoikkala
Kummeli esittää: Kontio & Parmas Cecilia Linnanheimo
2019 Suden hetki Barbara
Nyrkki Lisa Salmén

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Kuka kukin on 2007. Helsinki: Otava, 2006. ISBN 978951206064.
  2. Kemppi, Emilia: Miten minusta tuli minä, Jonna Järnefelt Yle Elävä arkisto. 10.8.2010 (päivitetty 22.11.2011). Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 24.11.2011.
  3. Jonna Järnefelt ja Jukka Leppilampi Veikkola: Ohjelmatoimisto Manari Oy. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 4.11.2006.
  4. Juttuarkisto – Jurismia! Yle TV2 Vintti. 16.12.2009. Viitattu 27.4.2020.
  5. Ylitalo, Marko: Pelkäät alastonkuviesi leviävän nettiin, Jonna Järnefelt – Näyttelijä vastasi Nytin väitteisiin KukaNyt-haastattelussa Helsingin Sanomat. 12.9.2014. Viitattu 27.4.2020.
  6. Jos panisit hevoset hyppimään pilttuissaan Elonetissä. Viitattu 27.4.2020.
  7. Himberg, Petra: Jonna Järnefelt ja Pääministeri Yle Elävä arkisto. 19.10.2009. Viitattu 27.4.2020.
  8. Täällä Pohjantähden alla Elonetissä. Viitattu 27.4.2020.
  9. Täällä Pohjantähden alla II Elonetissä. Viitattu 27.4.2020.
  10. Kuismin, Timo & Malmi, Timo & Moilanen, Harri-Ilmari & Topelius, Taneli: Tiesitkö? Ohjaaja Sofia Coppola näytteli kaikissa Kummisetä-elokuvissa – myös poikaa! Lue kaikkien lauantain elokuvien arviot Ilta-Sanomat. 8.7.2017. Viitattu 27.4.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa