Avaa päävalikko
Pekka Laiho elokuussa 2012.

Pekka Matias Laiho (s. 14. toukokuuta 1943 Helsinki)[1] on suomalainen näyttelijä. Laiho on toiminut pitkään näyttelijänä ja ohjaajana Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän jäi eläkkeelle teatterista vuonna 2008[2].

Pekka Laiho kirjoittui ylioppilaaksi vuonna 1963 Helsingin toisesta lyseosta.[3] Hänen näyttelijänuransa alkoi Ylioppilasteatterissa, jossa hän esiintyi mm. Lapualaisoopperassa. Vuosina 1965–1967 Laiho oli kiinnitettynä Mainos-Televisio Oy:n teatteriin ja 1967–1971 Tampereen teatteriin. Vuodesta 1971 aina vuonna 2008 tapahtuneeseen eläkkeelle siirtymiseensä asti Laiho kuului Helsingin kaupunginteatterin näyttelijäkuntaan.[4] Myöhemmin Laiho on esiintynyt freelancerina useissa teattereissa.

Laiho on esiintynyt elokuvien lisäksi myös paljon televisiosarjoissa ja toiminut ääninäyttelijänä useissa animaatioelokuvissa.

Laiholle myönnettiin 1983 parhaan miessivuosan Jussi-patsas elokuvasta Menestyksen maku.

Pekka Laiho on ollut neljästi naimisissa: 1963–1968 Raili Virolaisen, 1968–1982 Eeva Keinosen, 1984–2009 Krista Marttisen[5] ja vuodesta 2016 Aila Luoteen[6] kanssa. Hänellä on kuusi lasta.[7] Lapsista Miro Laiho muun muassa käsikirjoittaa, ohjaa sekä tuottaa ja Samuli Laiho toimii muusikkona ja säveltäjänä.[8] Hänen poikansa Marius Laiho on myös näyttelijä, ja on näytellyt Salatuissa elämissä. [9]

Laiho on kirjoittanut elämästään ja urastaan kirjan Poika ja kapakkasaatana (WSOY 2012).


Osittainen filmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1966 Salomo ja Ursula Eduard
1967 Lapualaismorsian Petteri
1972 The Case
1979 Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti autonkuljettaja Matti Aaltonen
1981 Pedon merkki pioneerikapteeni
1982 Jousiampuja Tare
1983 Harjunpää ja kylmä kuolema Nalle
Menestyksen maku Kake Kuittinen
1984 Aikalainen luutnantti Zverkov
Kun Hunttalan Matti Suomen osti liikemies Matti Hunttala
1986 Varjoja paratiisissa Valintatalon myymälänhoitaja
1987 Kummitäti
1988 Susikoira Roi – seikkailu saaristossa Raski
1997 The Joyboys Story Pekka Härkönen
Viola jumppamaikka
Maraton Kintas
2002 Rumble huoltoaseman myyjä
2003 Nainen kedolla
2006 Matti kaupunginjohtaja
2007 Sanaton sopimus Mian isä
2014 Aki Kaurismäki: Varjoja paratiisissa

LyhytelokuvatMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
2011 8 The Doctor

TelevisiosarjatMuokkaa

Vuosi Sarja Rooli
1965–1971 50 pientä minuuttia
1974 Merirosvoradio
1981–1982 Linnani on kotini
1991–1992 Hynttyyt yhteen Rainer
1993 Pimennys Petteri
1996 Nortia Hannu Hänninen
1997 Liljankukka Koitto
1998 Tulta päin
1999 Muodollisesti pätevä isä
Pieni pala jumalaa herra Raitola
2003 Kansankynttilät Jaakko Kaskipuro
2005 Kylmäverisesti sinun poliisiylijohtaja
2006 Uudisraivaaja Kalevi Teräsalo

DubbauksiaMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

BibliografiaMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. Kuka kukin on 2007. Otava, 2006.
  2. Niiranen, Jussi: Pekka Laiho: Asumusero Ilta-Sanomat. 2.4.2008. Viitattu 19.8.2012.
  3. Teatterikärpäsen puraisuja. Haastattelussa pekka Laiho teatterikarpanen.blogspot.fi. Viitattu 2.5.2018.
  4. Kuka kukin on, s. 477. Otava, 2011. ISBN 978-951-1-24712-8.
  5. Kuka kukin on, s. 467. Otava, 1986. ISBN 951-1-08445-3.
  6. Pekka Laiho naimisiin 25 vuotta nuoremman Ailansa kanssa www.iltalehti.fi. Viitattu 12.6.2016. fi-FI
  7. Onnellinen ukonkutjake Apu. Viitattu 30.10.2016.
  8. Samuli Laiho ei halua lokeroida itseään. Selvis, 2000, nro 1. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.8.2012.
  9. Uuden Salkkarit-tähti Mariuksen, 27, isä on tuttu suomalaisnäyttelijä: ”On isompi juttu epäonnistua faijan edessä” 19.8.2018. Iltalehti. Viitattu 25.3.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.