Pekka Laiho

suomalainen näyttelijä ja ohjaaja

Pekka Matias Laiho (14. toukokuuta 1943 Helsinki27. heinäkuuta 2023 Hyvinkää)[2][3] oli suomalainen näyttelijä ja ohjaaja.[4].

Pekka Laiho
Pekka Laiho elokuussa 2012.
Pekka Laiho elokuussa 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Pekka Matias Laiho
Syntynyt14. toukokuuta 1943
Helsinki
Kuollut27. heinäkuuta 2023 (80 vuotta)
Hyvinkää
Ammatti näyttelijä
Puoliso Aila Luode (2016–2023)
Näyttelijä
Aktiivisena 1965–2022[1]
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Jussi
1983 Menestyksen maku

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ura muokkaa

Pekka Laiho kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin toisesta lyseosta vuonna 1963.[5] Hänen näyttelijänuransa alkoi Ylioppilasteatterissa, jossa hän esiintyi muun muassa Lapualaisoopperassa. Laiho oli kiinnitettynä Mainostelevisioteatteriin vuosina 1965–1967 ja Tampereen teatteriin 1967–1971. Laiho kuului näyttelijäkuntaan ja toimien myös ohjaajana Helsingin kaupunginteatterissa vuodesta 1971 vuonna 2008 tapahtuneeseen eläkkeelle siirtymiseensä saakka.[6] Myöhemmin Laiho esiintyi freelancerinä useissa teattereissa.

Laiho esiintyi elokuvien lisäksi myös paljon televisiosarjoissa ja toimi ääninäyttelijänä useissa animaatioelokuvissa. Laiholle myönnettiin Jussi-palkinto parhaasta sivuosasta elokuvassa Menestyksen maku vuonna 1983.

Laiho kirjoitti elämästään ja urastaan kirjan Poika ja kapakkasaatana (2012).

Yksityiselämä muokkaa

Pekka Laiho oli naimisissa vuosina 1963–1968 Raili Virolaisen, vuosina 1968–1982 Eeva Keinosen, vuosina 1984–2009 Krista Marttisen[7] ja vuosina 2016–2023 Aila Luoteen[8] kanssa. Hänen kuudesta lapsestaan[9] Miro Laiho muun muassa käsikirjoittaa, ohjaa ja tuottaa; Samuli Laiho toimii muusikkona ja säveltäjänä[10] sekä Marius Laiho on myös näyttelijä mm. Salatuissa elämissä.[11]

Vuonna 2008 Laiholla todettiin krooninen lymfaattinen leukemia, ja hänellä oli myös vakava autoimmuunisairaus. Laiho kuoli heinäkuussa 2023.[1]

Osittainen filmografia muokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1966 Salomo ja Ursula Eduard
1967 Lapualaismorsian Petteri
1972 The Case
1979 Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti autonkuljettaja Matti Aaltonen
1981 Pedon merkki pioneerikapteeni
1982 Jousiampuja Tare
1983 Harjunpää ja kylmä kuolema Nalle
Menestyksen maku Kake Kuittinen
1984 Aikalainen luutnantti Zverkov
Kun Hunttalan Matti Suomen osti liikemies Matti Hunttala
1986 Varjoja paratiisissa Valintatalon myymälänhoitaja
1987 Kummitäti
1997 The Joyboys Story Pekka Härkönen
Viola jumppamaikka
Maraton Kintas
2002 Rumble huoltoaseman myyjä
2003 Nainen kedolla
2006 Matti kaupunginjohtaja
2007 Sanaton sopimus Mian isä
2014 Aki Kaurismäki: Varjoja paratiisissa

Lyhytelokuvat muokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
2011 8 The Doctor

Televisiosarjat muokkaa

Vuosi Sarja Rooli
1965–1971 50 pientä minuuttia
1974 Merirosvoradio
1988 Susikoira Roi – seikkailu saaristossa Raski
1981–1982 Linnani on kotini
1991–1992 Hynttyyt yhteen Rainer
1993 Pimennys Petteri
1996 Nortia Hannu Hänninen
1997 Liljankukka Koitto
1998 Tulta päin
1999 Muodollisesti pätevä isä
Pieni pala jumalaa herra Raitola
2003 Kansankynttilät Jaakko Kaskipuro
2005 Kylmäverisesti sinun poliisiylijohtaja
2006 Uudisraivaaja Kalevi Teräsalo

Dubbauksia muokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

Bibliografia muokkaa

Lähteet muokkaa

  1. a b Syrjänen, Salli: Pekka Laiho eli vuosikausia uuvuttavan sairauden kanssa – näin hän kertoi voinnistaan vuosien varrella Ilta-Sanomat. 27.7.2023. Viitattu 1.8.2023.
  2. Kuka kukin on 2007. Otava, 2006.
  3. Högmander, Visa: Näyttelijä Pekka Laiho on kuollut MTV Uutiset. 27.7.2023. Viitattu 27.7.2023.
  4. Niiranen, Jussi: Pekka Laiho: Asumusero Ilta-Sanomat. 2.4.2008. Arkistoitu 23.6.2008. Viitattu 19.8.2012.
  5. Haastattelussa Pekka Laiho Teatterikärpäsen puraisuja. 3.9.2013. Viitattu 2.5.2018.
  6. Kuka kukin on, s. 477. Otava, 2011. ISBN 978-951-1-24712-8.
  7. Kuka kukin on, s. 467. Otava, 1986. ISBN 951-1-08445-3.
  8. Pekka Laiho naimisiin 25 vuotta nuoremman Ailansa kanssa Iltalehti. 11.6.2016. Viitattu 12.6.2016.
  9. Talvitie, Liisa: Onnellinen ukonkutjake Apu. 30.9.2015. Viitattu 30.10.2016.
  10. Samuli Laiho ei halua lokeroida itseään. Selvis, 2000, nro 1. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.8.2012. (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Määttä, Jamsin: Uuden Salkkarit-tähti Mariuksen, 27, isä on tuttu suomalaisnäyttelijä: ”On isompi juttu epäonnistua faijan edessä” Iltalehti. 19.8.2018. Viitattu 25.3.2019.

Aiheesta muualla muokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.