Marjatta Kallio

suomalainen näyttelijä ja laulaja

Marjatta Elina Kallio (10. helmikuuta 1924 Tampere7. heinäkuuta 2003 Espoo) oli suomalainen näyttelijä ja laulaja. Hän työskenteli Helsingin kaupunginteatterin riveissä lähes 30 vuotta. Kallio muistetaan erityisesti pirteiden nais­osien tulkitsijana.[1]

Marjatta Kallio
Marjatta Kallio elokuvassa Syntipukki (1957)
Marjatta Kallio elokuvassa Syntipukki (1957)
Henkilötiedot
Koko nimi Marjatta Elina Kallio
Syntynyt10. helmikuuta 1924
Tampere
Kuollut7. heinäkuuta 2003 (79 vuotta)
Espoo
Ammatti näyttelijä, laulaja
Puoliso Kai Lappalainen
(vih. 1953–60)

Saulo Haarla
(vih. 1961–65)
Näyttelijä
Aktiivisena 1946–1976
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kallio oli taitava komedienne, ja hänen rooli­työskentelynsä oli yhtä aikaa kepeää ja keskittynyttä. Hänet muistetaan erityisesti nais­pää­osistaan Ville Salmisen Karjala-tri­logian elo­kuvissa Säkki­järven polkka ja Anu ja Mikko, Valentin Vaalan ohjaamassa satiirisessa komediassa Yhteinen vaimomme, Aarne Tarkaksen sotilas­farssissa Vatsa sisään, rinta ulos! ja Matti Kassilan komediassa Synti­pukki. Niin ikään hän näytteli sivu­roolia Kassilan elo­kuvassa Isän vanha ja uusi. Kallio teki viimeisen elo­kuva­roolinsa 1968, mutta jatkoi edelleen teatteri­työtään, kunnes jäi eläkkeelle terveydellisistä syistä vuonna 1976.

UraMuokkaa

Marjatta Kallio oli Tampereen Teatterin näyttelijänä vuosina 1946–1949. Helsingin kaupunginteatterin riveissä hän oli 1949–1976. Hän niitti mainetta varsinkin musikaaleissa ja komedioissa. Hän näytteli muun muassa Pirkko Raition eroajais­näytelmässä Edvardin lapset, jossa hän oli yksi lapsista, kaksi muuta olivat Martti Katajisto ja Usko Kantola. Vakavampia rooleja hän teki Kansan­teatterin näytelmissä, kuten Lorcan Bernarda Alban talo ja Eila Pennasen esikois­näytelmässä Aurinko­matka. Niska­vuoren Hetan ensi-illassa Kallio näytteli Hetan toista tytärtä Kerttu Harjulaa, kuten saman­nimisessä elo­kuva­versiossakin.[1]

Kallion elo­kuva­ura alkoi 1951 pikku­osilla elo­kuvissa Vihaan sinua – rakas ja Tytön huivi. Seuraavana vuonna hän tulkitsi Hetan ujompaa tytärtä Kerttua Niskavuoren Hetassa. Elo­kuvassa Yhteinen vaimomme hän näyttelee yhteis­vaimo Jenniä. Matti Kassilan elo­kuvassa Synti­pukki Kallio vetää elo­kuvan kakkos­juonta tasokkaana myyjätär Irja Salona. Vatsa sisään, rinta ulos! -elo­kuvassa (1959) Marjatta Kalliolla on nais­pää­osa pirteänä voimistelun­opettajana. Hänen vasta­näyttelijänään oli Helge Herala.[1]

Television puolella Kallio muistetaan 1970-luvun sarja­näytelmän Eeva nimi­roolista, jossa hän esitti ”keski-ikäistä, erittäin hyvin säilynyttä Eeva Kesästä”.[1]

Marjatta Kallio esiintyi myös radio­kuunnelmissa. Hänellä oli muun muassa Orava Nappi­silmän rooli Yleisradion Radioteatterin kuunnelmassa Noita Nokinenä. Itse noitaa esitti Marja Korhonen. Kallio on levyttänyt kappaleet ”Blues sateessa”, ”Liisan­katu”, ”Olenko minä minä?”, ”Puhallin­sekstetti”, ”Ruma Elsa” ja ”Ruusu­kvartetti”, jotka hän lauloi yhdessä Lasse Huurteen kanssa. Laulut äänitettiin 1960, ne sävelsi Jorma Panula ja sanoittivat Saulo Haarla sekä Ensio Rislakki.

Kallion näyttelijän­ura päättyi hänen jäätyään sairaus­eläkkeelle 52-vuotiaana sydän­vaivojen takia.

YksityiselämäMuokkaa

Kallion ensimmäinen avio­puoliso oli näyttelijä ja lavastaja Kai Lappalainen 1953–1960 ja toinen puoliso näyttelijä Saulo Haarla 1961–1965. Molemmat liitot päättyivät eroon.[1]

Marjatta Kallio kuoli 79-vuotiaana Jorvin sairaalassa Espoossa 7. heinä­kuuta 2003.

TeatteriroolejaMuokkaa

Marjatta Kallion näyttämö­tehtäviä ovat muun muassa:[1][2]

  • Aurinko­matka (Kati)
  • Figaron häät (Suzanne)
  • Harmaa­hiuksinen tyttö (Mei Lin)
  • Irma la Douce (Irma)
  • Kuinka äkäpussi kesytetään (Katariina)
  • Loppiaisaatto (Maria)
  • Niska­vuoren Heta (Kerttu)
  • Oma koti kullan kallis (Aino Hänninen)
  • Pitkä­järveläiset (Läpi­käytävän Henna)
  • Ruma Elsa (Elsa Kassel)
  • Tahdon, tahdon (Agnes)
  • Torvet ja rummut (Victoria Balance)
  • Uuden­vuoden sauna (Valentina)
  • Viulunsoittaja katolla (iso­äiti Tzeitel)

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1951 Vihaan sinua – rakas täysi­hoitolan sisäkkö
Tytön huivi pyykkiä pesevä tyttö
1952 Niskavuoren Heta Kerttu
1953 Jälkeen syntiinlankeemuksen koululainen
1954 Opri Heinä­sirkka
Laivaston monnit maissa lomahotellin johtajattaren tytär (jälki­äänitys­ääni)
1955 Säkki­järven polkka Mirja
Sankarialokas Veera / arabialainen tanssijatar
Rakkaus kahleissa Milja
Isän vanha ja uusi Pirkko
1956 Yhteinen vaimomme Jenni Esteri Nevamaa
Anu ja Mikko Anu
1957 Vihdoinkin hääyö... Ann-Mari Järvinen
Synti­pukki Irja Salo
1958 Kahden ladun poikki Leenu
1959 Vatsa sisään, rinta ulos! voimistelun­opettaja Marjatta Paasi
Taas tapaamme Suomisen perheen Anita Lokka
Kovaa peliä Pohjolassa tarjoilija laivalla
Ei ruumiita makuuhuoneeseen mademoiselle Mimi
1962 Älä nuolase... Kirsti Vuorela
1968 Äl' yli päästä perhanaa televisiota katsovan perheen äiti

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f Koukkunen, Kalevi: Marjatta Kallio Elonetissä. Viitattu 14.3.2020.
  2. Esittely (PDF) Helsinki: Helsingin Kaupungin­teatteri. Viitattu 17.3.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa