Marjatta Kallio

Marjatta Elina Kallio (10. helmikuuta 1924 Tampere7. heinäkuuta 2003 Espoo) oli suomalainen näyttelijä ja laulaja. Hän työskenteli Helsingin kaupunginteatterin riveissä lähes 30 vuotta. Kallio muistetaan erityisesti pirteiden naisosien tulkitsijana.[1]

Marjatta Kallio
Marjatta Kallio elokuvassa Syntipukki (1957)
Marjatta Kallio elokuvassa Syntipukki (1957)
Henkilötiedot
Koko nimi Marjatta Elina Kallio
Syntynyt 10. helmikuuta 1924
Tampere
Kuollut 7. heinäkuuta 2003 (79 vuotta)
Espoo
Ammatti näyttelijä, laulaja
Puoliso Kai Lappalainen
(vih. 1953–60)

Saulo Haarla
(vih. 1961–65)
Näyttelijä
Aktiivisena 1946–1976
Merkittävät roolit Niskavuoren Heta
Syntipukki
Yhteinen vaimomme
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Kallio oli taitava komedienne, ja hänen roolityöskentelynsä oli yhtaikaa kepeää ja keskittynyttä. Hänet muistetaan erityisesti naispääosistaan Ville Salmisen Karjala-trilogian elokuvissa Säkkijärven polkka ja Anu ja Mikko, Valentin Vaalan ohjaamassa satiirisessa komediassa Yhteinen vaimomme, Aarne Tarkaksen sotilasfarssissa Vatsa sisään, rinta ulos! ja Matti Kassilan komediassa Syntipukki. Niin ikään hän näytteli sivuroolia Kassilan elokuvassa Isän vanha ja uusi. Kallio teki viimeisen elokuvaroolinsa 1968, mutta jatkoi edelleen teatterityötään, kunnes jäi eläkkeelle terveydellisistä syistä vuonna 1976.

UraMuokkaa

Marjatta Kallio oli Tampereen Teatterin näyttelijänä vuosina 1946–1949. Helsingin kaupunginteatterin riveissä hän oli 1949–1976. Hän niitti mainetta varsinkin musikaaleissa ja komedioissa. Hän näytteli muun muassa Pirkko Raition eroajaisnäytelmässä Edvardin lapset, jossa hän oli yksi lapsista, kaksi muuta olivat Martti Katajisto ja Usko Kantola. Vakavampia rooleja hän teki Kansanteatterin näytelmissä, kuten Lorcan Bernarda Alban talo ja Eila Pennasen esikoisnäytelmässä Aurinkomatka. Niskavuoren Hetan ensi-illassa Kallio näytteli Hetan toista tytärtä Kerttu Harjulaa, kuten samannimisessä elokuvaversiossakin.[1]

Kallion elokuvaura alkoi 1951 pikkuosilla elokuvissa Vihaan sinua – rakas ja Tytön huivi. Seuraavana vuonna hän tulkitsi Hetan ujompaa tytärtä Kerttua Niskavuoren Hetassa. Elokuvassa Yhteinen vaimomme hän näyttelee yhteisvaimo Jenniä. Matti Kassilan elokuvassa Syntipukki Kallio vetää elokuvan kakkosjuonta tasokkaana myyjätär Irja Salona. Vatsa sisään, rinta ulos! -elokuvassa (1959) Marjatta Kalliolla on naispääosa pirteänä voimistelunopettajana. Hänen vastanäyttelijänään oli Helge Herala.[1]

Television puolella Kallio muistetaan 1970-luvun sarjanäytelmän Eeva nimiroolista, jossa hän esitti ”keski-ikäistä, erittäin hyvin säilynyttä Eeva Kesästä”.[1]

Marjatta Kallio esiintyi myös radiokuunnelmissa. Hänellä oli muun muassa Orava Nappisilmän rooli Yleisradion Radioteatterin kuunnelmassa Noita Nokinenä. Itse noitaa esitti Marja Korhonen. Kallion on levyttänyt kappaleet ”Blues sateessa”, ”Liisankatu”, ”Olenko minä minä?”, ”Puhallinsekstetti”, ”Ruma Elsa” ja ”Ruusukvartetti”. Laulut äänitettiin 1960, ne sävelsi Jorma Panula ja sanoittivat Saulo Haarla sekä Ensio Rislakki.

Kallion näyttelijänura päättyi hänen jäätyään sairaseläkkeelle 52-vuotiaana sydänvaivojen takia.

YksityiselämäMuokkaa

Kallion ensimmäinen aviopuoliso oli näyttelijä-lavastaja Kai Lappalainen 1953–1960 ja toinen puoliso näyttelijä Saulo Haarla 1961–1965. Molemmat liitot päättyivät eroon.[1]

Marjatta Kallio kuoli 79-vuotiaana Jorvin sairaalassa Espoossa 7. heinäkuuta 2003.

TeatteriroolejaMuokkaa

Marjatta Kallion näyttämötehtäviä ovat muun muassa[1][2]:

  • Oma koti kullan kallis (Aino Hänninen)
  • Pitkäjärveläiset (Läpikäytävän Henna)
  • Ruma Elsa (Elsa Kassel)
  • Tahdon, tahdon (Agnes)
  • Torvet ja rummut (Victoria Balance)
  • Uudenvuoden sauna (Valentina)
  • Viulunsoittaja katolla (isoäiti Tzeitel)

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1951 Vihaan sinua – rakas täysihoitolan sisäkkö
Tytön huivi pyykkiä pesevä tyttö
1952 Niskavuoren Heta Kerttu
1953 Jälkeen syntiinlankeemuksen koululainen
1954 Opri Heinäsirkka
Laivaston monnit maissa lomahotellin johtajattaren tytär (jälkiäänitysääni)
1955 Säkkijärven polkka Mirja
Sankarialokas Veera / arabialainen tanssijatar
Rakkaus kahleissa Milja
Isän vanha ja uusi Pirkko
1956 Yhteinen vaimomme Jenni Esteri Nevamaa
Anu ja Mikko Anu
1957 Vihdoinkin hääyö... Ann-Mari Järvinen
Syntipukki Irja Salo
1958 Kahden ladun poikki Leenu
1959 Vatsa sisään, rinta ulos! voimistelunopettaja Marjatta Paasi
Taas tapaamme Suomisen perheen Anita Lokka
Kovaa peliä Pohjolassa tarjoilija laivalla
Ei ruumiita makuuhuoneeseen mademoiselle Mimi
1962 Älä nuolase... Kirsti Vuorela
1968 Äl' yli päästä perhanaa televisiota katsovan perheen äiti

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f Koukkunen, Kalevi: Marjatta Kallio Elonet. 30.5.2016. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 14.3.2020.
  2. http://www.hkt.fi/esittely/hkt_arkisto2.pdf

Aiheesta muuallaMuokkaa