Avaa päävalikko

Luettelo kansanäänestyksistä Euroopan unionista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo kansanäänestyksistä Euroopan unionista sekä sen edeltäjä järjestöstä Euroopan yhteisöstä.

Euroopan unioni
Flag of Europe.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Euroopan unionin politiikka


Perussopimukset
Rooma · Maastricht
Amsterdam · Nizza · Lissabon
Toimielimet
Euroopan parlamentti

Puhemies Antonio Tajani
Jäsenet


Eurooppa-neuvosto

Puheenjohtaja: Donald Tusk


Neuvosto

Euroopan unionin puheenjohtajuus
Nykyinen: Suomi (loppuvuosi 2019)


Euroopan komissio

Komission puheenjohtaja
Nykyinen: Jean-Claude Juncker
Junckerin komissio (2014–2019)


Euroopan unionin tuomioistuin

Unionin tuomioistuin
Yleinen tuomioistuin


Euroopan keskuspankki

Pääjohtaja: Mario Draghi


Euroopan tilintarkastustuomioistuin
Vaalit
Viimeisimmät: vaalit 2019
Puolueet · Parlamenttiryhmät · Kansanäänestykset Euroopan unionista
Muuta
Jäsenvaltiot · EMU · Erillisvirastot · Laajentuminen
 n  k  m 

Luettelossa on kansanäänestykset niin jäsenyydestä kuin EU-sopimuksista kuten Maastrichtin sopimuksesta, Amsterdamin sopimuksesta. Lisäksi luettelossa on euroalueen jäsenyyden kansanäänestyksistä. Luettelossa on myös kansanäänestykset Euroopan talousalueen jäsenyydestä sekä Sveitsin ja Liechtensteinin kahdenkeskeisistä sopimus äänestyksistä EU:n kanssa. Jotkut Euroopan unionin valtiot eivät koskaan järjestäneet kansanäänestystä EU:n jäsenyydestä.

Sisällysluettelo

Kansanäänestykset Euroopan yhteisön ja unionin täysjäsenyyksistäMuokkaa

2016Muokkaa

  BritanniaMuokkaa

  • 23. kesäkuuta 2016

2013Muokkaa

  San MarinoMuokkaa

  • 20. lokakuuta 2013
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 6 732 50,28 %
2. Ei - jäsenyydelle 6 657 49,72 %
Lähteet [1]

2012Muokkaa

  KroatiaMuokkaa

  • 22. tammikuuta 2012
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 1 299 008 66,67 %
2. Ei - jäsenyydelle 649 490 33,33 %
Lähteet [2]

2004Muokkaa

  MaltaMuokkaa

  • 22. tammikuuta 2012
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 143 094 53,6 %
2. Ei - jäsenyydelle 123 628 46,4 %
Lähteet [3]

  SloveniaMuokkaa

  • 22. tammikuuta 2012
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 864 542 89,61 %
2. Ei - jäsenyydelle 100 229 10,39 %
Lähteet [4]

  UnkariMuokkaa

  • 12. huhtikuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 3 056 027 83,8 %
2. Ei - jäsenyydelle 592 690 16,2 %
Lähteet [5]

  LiettuaMuokkaa

  • 10–11. toukokuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 1 504 264 91,1 %
2. Ei - jäsenyydelle 147 257 8,9 %
Lähteet [6]

  SlovakiaMuokkaa

  • 16–17. toukokuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 2 012 870 93,7 %
2. Ei - jäsenyydelle 135 031 6,3 %
Lähteet [7]

  PuolaMuokkaa

  • 7.–8. kesäkuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 13 514 872 77,6 %
2. Ei - jäsenyydelle 3 935 655 22,6 %
Lähteet [8]

  TšekkiMuokkaa

  • 13–14. kesäkuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 3 446 758 77,3 %
2. Ei - jäsenyydelle 1 010 448 22,7 %
Lähteet [9]

  ViroMuokkaa

  • 14. syyskuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 369 657 66,8 %
2. Ei - jäsenyydelle 183 454 33,2 %
Lähteet [10]

  LatviaMuokkaa

  • 20. syyskuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 676 700 67,5 %
2. Ei - jäsenyydelle 325 980 32,5 %
Lähteet [11]

1994Muokkaa

  ItävaltaMuokkaa

  • 12. kesäkuuta 1994
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 3 145 981 66,6 %
2. Ei - jäsenyydelle 1 578 850 33,4 %
Lähteet [12]

  SuomiMuokkaa

  • 16. lokakuuta 1994
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 1 620 726 56,9 %
2. Ei - jäsenyydelle 1 228 261 43,1 %
Lähteet [13]
  AhvenanmaaMuokkaa
  • 20. marraskuuta 1994
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 6 456 73,64 %
2. Ei - jäsenyydelle 2 311 26,36 %
Lähteet [14]

  RuotsiMuokkaa

  • 13. marraskuuta 1994
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 2 833 721 52,74 %
2. Ei - jäsenyydelle 2 539 132 47,26 %
Lähteet [15]

  NorjaMuokkaa

  • 28. marraskuuta 1994
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei - jäsenyydelle 1 516 803 52,2 %
2. Kyllä - jäsenyydelle 1 389 997 47,8 %
Lähteet [16]

1982Muokkaa

  GrönlantiMuokkaa

  • 23. helmikuuta 1982
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 11 180 45,96 %
2. Ei - jäsenyydelle 12 615 54,04%
Lähteet [17]

1975Muokkaa

  BritanniaMuokkaa

  • 5. kesäkuuta 1975
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 17 378 581 67,23 %
2. Ei - jäsenyydelle 8 470 073 32,77 %
Lähteet [18]

1972Muokkaa

  IrlantiMuokkaa
  • 10. toukokuuta 1972
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 1 041 890 83,09 %
2. Ei - jäsenyydelle 211 891 16,91 %
Lähteet [19]

  NorjaMuokkaa

  • 25. syyskuuta 1972
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei - jäsenyydelle 1 118 281 53,5 %
2. Kyllä - jäsenyydelle 971 687 46,5 %
Lähteet [20][21]

  TanskaMuokkaa

  • 2. lokakuuta 1972
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä - jäsenyydelle 1 958 043 63,3 %
2. Ei - jäsenyydelle 1 135 755 36,7 %
Lähteet[22]

Kansanäänestys Euroopan yhteisön laajenemisestaMuokkaa

1972Muokkaa

  RanskaMuokkaa

  • 23. huhtikuuta 1972
EEC:n laajentuminen Tanskaan, Irlantiin ja Britanniaan. Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 10 847 554 68,3 %
2. Ei 5 030 934 31,7 %
Lähteet [23]

Kansanäänestykset Euroopan yhtenäisasiakirjastaMuokkaa

1987Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 26. toukokuuta 1987
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 755 423 69,92 %
2. Ei 324 977 30,08 %
Lähteet

1986Muokkaa

  TanskaMuokkaa

  • 26. helmikuuta 1986
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 629 786 56,2 %
2. Ei 1 268 483 43,8 %
Lähteet

Kansanäänestykset Maastrichtin sopimuksestaMuokkaa

Pääartikkeli: Maastrichtin sopimus

1993Muokkaa

  TanskaMuokkaa

  • 18. toukokuuta 1993
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 930 391 56,7 %
2. Ei 1 471 914 43,3 %
Lähteet [24]

1992Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 18. kesäkuuta 1992
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 001 076 69,05 %
2. Ei 448 655 30,95 %
Lähteet [25]

1992Muokkaa

  RanskaMuokkaa

  • 20. syyskuuta 1992
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 13 162 992 51,0 %
2. Ei 12 23 582 49,0 %
Lähteet [26]

  TanskaMuokkaa

  • 2. kesäkuuta 1992
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 606 442 49,3 %
2. Ei 1 653 289 50,7 %
Lähteet [27]

Kansanäänestys vakaudesta, yhteensovittamisesta ja hallinnastaMuokkaa

2012Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 31. toukokuuta 2012
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 955 091 60,37 %
2. Ei 626 907 39,63 %
Lähteet [28]

Kansanäänestykset Amsterdamin sopimuksestaMuokkaa

Pääartikkeli: Amsterdamin sopimus

1998Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 22. toukokuuta 1998
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 932 632 61,74 %
2. Ei 578 070 38,26 %
Lähteet [29]

  TanskaMuokkaa

  • 28. toukokuuta 1998
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 647 692 55,1 %
2. Ei 1 342 595 44,9 %
Lähteet [30]

Kansanäänestykset Nizzan sopimuksestaMuokkaa

Pääartikkeli: Nizzan sopimus

2002Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 19. lokakuuta 2002
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 906 317 62,89 %
2. Ei 534 887 37,11 %
Lähteet [31]

2001Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 7. kesäkuuta 2001
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei 529 478 53,87 %
2. Kyllä 453 461 46,13 %
Lähteet [32]

Kansanäänestykset euroalueen jäsenyydestäMuokkaa

2003Muokkaa

  RuotsiMuokkaa

  • 14. syyskuuta 2003
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 2 453 899 42,91 %
2. Ei 3 265 341 57,09 %
Lähteet [33]

2000Muokkaa

  TanskaMuokkaa

  • 28. syyskuuta 2000
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 620 53 46,8 %
2. Ei 1 842 814 53,2 %
Lähteet [34]

Kansanäänestykset Euroopan perustuslaistaMuokkaa

2005Muokkaa

  EspanjaMuokkaa

  • 20. heinäkuuta 2005
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 11 057 563 81,8 %
2. Ei 2 453 002 18,2 %
Lähteet [35]

  RanskaMuokkaa

  • 29. toukokuuta 2005
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Ei 15 449 508 54,67 %
2. Kyllä 12 808 270 45,33 %
Lähteet [36]

  AlankomaatMuokkaa

  • 1. kesäkuuta 2005
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 2 940 730 38,5 %
2. Ei 4 705 685 61,5 %
Lähteet [37]

  LuxemburgMuokkaa

  • 10. heinäkuuta 2005
Vaihtoehto; Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 109 494 56,52 %
2. Ei 84 221 43,48 %
Lähteet [38]

Kansanäänestykset Lissabonin sopimuksestaMuokkaa

Pääartikkeli: Lissabonin sopimus

2008Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 12. kesäkuuta 2008
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 752 451 46,60 %
2. Ei 862 415 53,40 %
Lähteet [39]

2009Muokkaa

  IrlantiMuokkaa

  • 2. lokakuuta 2009
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 214 268 67,13 %
2. Ei 594 606 32,87 %
Lähteet[40]

Kansanäänestys täysjäsenyydestä Euroopan talousalueessaMuokkaa

1995Muokkaa

  LiechtensteinMuokkaa

  • 7.-9. huhtikuuta 1995
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 6 412 55,88 %
2. Ei 5 062 44,12 %
Lähteet[41]

1992Muokkaa

  SveitsiMuokkaa

Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 762 872 49,66 %
2. Ei 1 786 708 50,34 %
Lähteet[42]

Kansanäänestys bilateraalisesta sopimuksesta Euroopan unionin kanssaMuokkaa

2000Muokkaa

  SveitsiMuokkaa

Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 497 093 67,19 %
2. Ei 730 980 32,81 %
Lähteet[43]

1992Muokkaa

  LiechtensteinMuokkaa

  • 13. joulukuuta 1992
Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 6 722 55,81 %
2. Ei 5 322 44,19 %
Lähteet[44]

Kansanäänestykset Schengenin ja Dublinin sopimuksistaMuokkaa

Pääartikkeli: Schengenin sopimus
Pääartikkeli: Dublinin sopimus

2005Muokkaa

  SveitsiMuokkaa

Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 477 260 54,63 %
2. Ei 1 227 042 45,37 %
Lähteet[45]

Kansanäänestys vapaasta liikkuvuudesta Euroopan unionin alueellaMuokkaa

2005Muokkaa

  SveitsiMuokkaa

Vaihtoehto Kannatus
Äänet Osuus
1. Kyllä 1 458 686 55,98 %
2. Ei 1 147 140 44,02 %
Lähteet[46]

LähteetMuokkaa

  1. Referendum AVVIO PROCEDURA ADESIONE ALL'UNIONE EUROPEA AVVIO PROCEDURA ADESIONE ALL'UNIONE EUROPEA. Segreteria di Stato per gli Affari Interni e Giustizia: Repubblica di San Marino. Viitattu 15.6.2014.
  2. Dataset: Croatia: Referendum on Accession to the European Union 2012 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  3. Dataset: Malta: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  4. Dataset: Slovenia: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  5. Dataset: Hungary: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  6. Dataset: Lithuania: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  7. Dataset: Slovakia: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  8. Dataset: Poland: Referendum on the Accession to the Europen Union 2003 (summary) EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  9. Dataset: Czech Republic: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  10. Dataset:Estonia: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  11. Dataset:Latvia: Referendum on the Accession to the European Union 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  12. Dataset: Austria: Referendum on the Accession to the European Union 1994 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  13. Dataset: Finland 1994: Referendum on Accession to the European Union EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  14. Åland-Inseln (Finnland), 20. November 1994 : Beitritt zur Europäischen Union Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 15.6.2014.
  15. Dataset: Sweden: Referendum on the Accession to the European Union, 1994 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  16. Dataset: Norway: Referendum on the Accession to the Europen Union 1994 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  17. Grönland, 23. Februar 1982 : VerblEi- jäsenyydelleb in der Europäischen GemEi- jäsenyydellenschaft Database and Search Engine for Direct Democracy. Viitattu 27.10.2014.
  18. 1975 referendum on EEC membership History Learning Site. Viitattu 26 November 2009.
  19. Referendum Results 1937–2011 Department of the Environment, Community and Local Government. Viitattu 12 March 2012.
  20. Folkeavstemningene om EU og EF. Fylkesvis Ssb.no. Viitattu 12.12.2010. Norwegian
  21. Statistikkbanken Statbank.ssb.no. Viitattu 12.12.2010.
  22. Danmarkshistorien: Ja til EF 1972 Ministry of Education of Denmark
  23. Décision n° 72-11 REF du 28 avril 1972 Proclamation des résultats du référendum du 23 avril 1972. Conseil Constitutionnel. Viitattu 15.6.2014.
  24. Dataset: Denmark: Referendum on the Ratification of the Maastricht Treaty, 1993 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  25. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Maastricht Treaty, 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  26. France. Maastricht Treaty Referendum 1992 Electoral Geography 2.0. Viitattu 15.6.2014.
  27. Dataset: Denmark: Referendum on the Ratification of the Maastricht Treaty, 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  28. Fiscal Stability Treaty 2012 Thirtieth Amendment of the CFiscal Treaty report Coveronstitution (Treaty on Stability, Coordination and Governance in the Economic and Monetary Union) Bill 2012 - See more at: http://www.refcom.ie/en/Past-Referendums/Fiscal-Stability-Treaty/#sthash.ga1DBofA.dpuf. The Referendum Commission. Viitattu 15.6.2014.
  29. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Amsterdam Treaty, 1998 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  30. Dataset: Denmark: Referendum on the Ratification of the Amsterdam Treaty, 1998 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  31. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Nice Treaty, 2002 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  32. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Nice Treaty, 2001 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  33. Dataset: Sweden: Referendum on the European Monetary Union (EMU), 2003 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  34. Dataset: Denmark: Referendum on the European Monetary Union (EMU), 2000 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  35. Dataset: Spain: Referendum on the Ratification of the EU Constitution, 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  36. Dataset: France: Referendum on the Ratification of the EU Constitution, 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  37. Dataset: Netherlands: Referendum on the Ratification of the EU Constitution, 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  38. Dataset: Luxembourg: Referendum on the Ratification of the EU Constitution, 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  39. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Maastricht Treaty, 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  40. Dataset: Ireland: Referendum on the Ratification of the Lisbon Treaty, 2009 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  41. Dataset: Liechtenstein: Referendum on the Agreement of European Economic Area 1995 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  42. Dataset: Switzerland: Referendum on the Agreement on the European Economic Area (EEA) 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  43. Dataset: Switzerland: Referendum on the Agreement on the European Economic Area (EEA) 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  44. Dataset: Liechtenstein: Referendum on the Agreement of European Economic Area 1992 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  45. Dataset: Switzerland: Referendum on the Schengen/Dublin Agreement 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.
  46. Dataset: Switzerland: Referendum on the Protocol of the Enlargement of the Agreement on the Free Movement of Persons 2005 EU Related Referendums. EUROPEAN ELECTION DATABASE. Viitattu 15.6.2014.