Erkki Karu

suomalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja

Erkki Karu (vuoteen 1907 Erland Fredrik Kumlander, vuosina 1907–1911 Erland Kultavaara;[1] 10. huhtikuuta 1887 Helsinki8. joulukuuta 1935 Helsinki) oli suomalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja. Karua pidetään suomalaisen elokuvan peruskiven laskijana, niin taiteellisesti kuin kaupallisestikin[2].

Erkki Karu
Erkki Karu.
Erkki Karu.
Henkilötiedot
Koko nimi Erland Fredrik Kumlander, Erland Kultavaara
Syntynyt10. huhtikuuta 1887
Helsinki
Kuollut8. joulukuuta 1935 (48 vuotta)
Helsinki
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Erkki Karu (vas.) ja Eino Kari vuonna 1927.

Valmistettuaan Tampereella vuonna 1919 Frans Ekebomin kanssa lyhyitä elokuvakomedioita Karu perusti Karl Fagerin ja Teuvo Puron kanssa Suomi-Filmin ja myöhemmin T. J. Särkän kanssa Oy Suomen Filmiteollisuuden,[3] Suomen elokuvahistorian kaksi merkittävintä tuotantoyhtiötä. Karu toimi Suomi-Filmissä pääohjaajana sekä tuottajana vuosina 1919–1933 ja Oy Suomen Filmiteollisuudessa vuosina 1933–1935. Hän teki ensimmäiset elokuvafilmatisoinnit Suomen kansallisaarteina pidetyistä teoksista Koskenlaskijan morsian ja Nummisuutarit. Trilogia Meidän poikamme (1929–1934) korostaa puolustusvoimien merkitystä Suomessa.

PerheMuokkaa

Karu oli naimisissa kiertuenäyttelijä Elli Kylmäsen kanssa. He saivat kaksi lasta, Olavin (1916–1992) ja Sinikan (1917–1994).

FilmografiaMuokkaa

Pitkät elokuvat
Vuosi Elokuva Tuotantoyhtiö Huomioitavaa
1922 Finlandia Suomi-Filmi Dokumenttielokuva
Ohjaus yhdessä Eero Leväluoman kanssa
1923 Koskenlaskijan morsian Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1923 Nummisuutarit Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1924 Myrskyluodon kalastaja Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1925 Suvinen satu Suomi-Filmi Mykkäelokuva, säilynyt osittain
1927 Muurmanin pakolaiset Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1927 Nuori luotsi Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1929 Meidän poikamme Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1931 Tukkipojan morsian Suomi-Filmi
1933 Meidän poikamme merellä Suomi-Filmi
1933 Voi meitä! Anoppi tulee Suomi-Filmi
1933 Ne 45000 Suomi-Filmi Ohjaus yhdessä Risto Orkon kanssa
1934 Meidän poikamme ilmassa – me maassa Suomen Filmiteollisuus
1935 Syntipukki Suomen Filmiteollisuus
1935 Roinilan talossa Suomen Filmiteollisuus
Lyhytelokuvat
Vuosi Elokuva Tuotantoyhtiö Huomioitavaa
1920 Ylioppilas Pöllövaaran kihlaus Suomen Biografi Mykkäelokuva
1920 Sotagulashi Kaiun häiritty kesäloma Suomen Biografi Mykkäelokuva
1921 Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa Suomi-Filmi Mykkäelokuva, tuottaja ja käsikirjoittaja
1923 Kun isällä on hammassärky Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1927 Runoilija muuttaa Suomi-Filmi Mykkäelokuva
1930 Herra Elanto Suomi-Filmi Mykkäelokuva, mainoselokuva
1933 Pesäpallo, Suomen kansallispeli Osa I Suomi-Filmi Urheiludokumentti

LähteetMuokkaa

  1. YLE.fi – Erkki Karu
  2. Römpötti, Harri: Intohimo ja mustasukkaisuus roihahtivat saarella. Helsingin Sanomat 20.8.2011, s. D 9.
  3. Facta 2001, 8. osa, palsta 18. WSOY 1981.

KirjallisuuttaMuokkaa

  • Uusitalo, Kari: Meidän poikamme. Suomalaisen elokuvan perustanlaskija Erkki Karu ja hänen aikakautensa. Suomen elokuva-arkiston julkaisusarja A 11. Helsinki: Suomen elokuva-arkisto, 1988. ISBN 951-860-962-4.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.