Avaa päävalikko

Eero Eloranta (28. lokakuuta 1906 Helsinki1. kesäkuuta 1990 Tampere) oli suomalainen näyttelijä.[1]

Eero Eloranta
Eloranta vuoden 1935 elokuvassa Roinilan talossa.
Eloranta vuoden 1935 elokuvassa Roinilan talossa.
Henkilötiedot
Syntynyt 28. lokakuuta 1906
Helsinki
Kuollut 1. kesäkuuta 1990 (83 vuotta)
Tampere
Kansalaisuus Suomi
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
Elonet

Eloranta näytteli 1920–1930-luvuilla Jyväskylässä ja Viipurissa, Suomen Kansallisteatterissa 1927–1937 ja sen jälkeen Tampereen Teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.[2][3][4] Hän esiintyi lisäksi Pyynikin kesäteatterissa 32 kesänä.[5] Neljänkymmenen vuoden aikana hän näytteli myös 20 elokuvassa.

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli
1933 Voi meitä! Anoppi tulee Esko Andersson
Meidän poikamme merellä Avustava lääkäri
Pikku myyjätär Jaakko, kauppakoululainen
1934 Meidän poikamme ilmassa – me maassa Eino
1935 Roinilan talossa Roinilan Eero
1936 Pohjalaisia Heikki Hanka
Seikkailu jalkamatkalla ylioppilas Erkki Airio
1937 Kuriton sukupolvi Masa
1941 Opettele oikein hiihtämään(dokumentti)
1942 Uuteen elämään konttoristi Penttinen
Niin se on, poijaat! runoilija Voitto Päivänkiloa
1943 Tyttö astuu elämään Veli Arho
1956 Yhteinen vaimomme Jalmari Nevamaa
1957 Musta rakkaus Unton juopunut kaveri
1958 Sven Tuuva jääkäri Lönn
1959 Kovaa peliä Pohjolassa vieras kutsuilla
Pekka ja Pätkä mestarimaalareina putkimies
1960 Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut kihlajais- ja häävieras
1968 Täällä Pohjantähden alla Santeri, torppari
1973 Pohjantähti Santeri, torppari

LähteetMuokkaa

  1. Eero Eloranta Elonetissä
  2. Eero Eloranta, Ilona-esitystietokanta, Teatterin tiedotuskeskus, viitattu 19.12.2014.
  3. Verneri Veistäjä: Teatterin maailma 1965, Suomen teatterilaitos ja teatteriväki, s. 130. Helsinki: Tammi, 1965.
  4. Kuvakokoelmat.fi, viitattu 16.4.2013
  5. Pyynikin kesäteatteri, Tampereen historia, viitattu 16.4.2013
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.