Avaa päävalikko

Luettelo Suomen rauhanturvaoperaatioista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Suomen rauhanturvaoperaatiosta sisältää kaikki YK:n, EU:n ja Naton alaiset rauhanturvaoperaatiot, joihin Suomi on osallistunut.

YK-johtoiset rauhanturvaamisoperaatiotMuokkaa

 

Aika Operaatio Alue Kuvaus Lähde
1956–1957 First United Nations Emergency Force (UNEF I)   Egypti
  Israel
YK perusti operaation lopettaakseen vihollisuudet Siinain niemimaalla. Israel oli hyökännyt Ranskan ja Ison-Britannian tuella Egyptiin estääkseen Suezin kanavan kansallistamisen. Suomalainen komppania YKSK lähti presidentti Kekkosen päätöksellä. Kaikkiaan 437 miestä palveli osastossa operaation aikana. Operaation lakkauttamisen jälkeen syttyi Kuuden päivän sota. [1]
1958 United Nations Observation Group in Lebanon (UNOGIL)   Libanon Kahdeksan suomalaista upseeria tarkkailutehtävässä kuuden kuukauden operaatiossa Libanonin ja Syyrian rajalla. [2]
1961– United Nations Military Observer Group in India and Pakistan (UNMOGIP)   Intia
  Pakistan
Suomi liittyi 1961 vuonna 1949 alkaneeseen sotilastarkkailuoperaatioon Intian ja Pakistanin rajalla. [3]
1964–2005 United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)   Kypros Kyproksen kreikkalaisten ja turkkiaisten välisten väkivaltaisuuksien estämiseen perustettu operaatio, jossa palveli suomalainen pataljoona 1964–1977. Tämän jälkeen operaatiossa toimi vain muutaman suomalaisen osasto. Kyproksenturkkilaisten kanssa käydyssä kahakassa toukokuussa 1964 surmansa saanut 22-vuotias alikersantti Juhani Matikainen oli ensimmäinen YK:n rauhanturvatehtävissä kaatunut suomalainen.[4] [5]
1967– United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) Lähi-itä Israelin ja ympäröivien arabimaiden aseleposopimuksia valvova UNTSO on toiminut vuodesta 1948. Suomi liittyi mukaan 1967. Kaikkiaan kolme suomalaista kenraalia on toiminut operaation komentajana. Yksi suomalainen sotilastarkkailija kuoli heinäkuussa 2006 Israelin pommituksessa Etelä-Libanonissa.[6] [7]
1973–1979 Second United Nations Emergency Force (UNEF II)   Egypti
  Israel
Jom Kippur -sodan jälkeinen operaatio, jonka tehtävänä on eristää sotivat osapuolet ja valvoa loitontumista ja aserajoituksia. Suomalaisia palveli vajaat 5000. [8]
1979–1993 United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) Golanin kukkulat Operaatio valvoi Israelin ja Syyrian joukkojen loitontamissopimusta ja tulitaukoa Golanin kukkuloilla vuodesta 1974 alkaen. Suomalaispataljoona siirtyi UNEF II -operaatiosta Siinailta Golanille 1979. Operaatiossa palveli yhteensä lähes 6000 suomalaista rauhanturvaajaa. [9]
1982–2001 ja 2012 United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL)   Libanon Operaation tehtävä oli valvoa Israelin joukkojen vetäytymistä Libanonista. UNIFIL alkoi 1978 ja suomalainen pataljoona liittyi operaatioon 1982. Suomalaisia rauhanturvaajia palveli lähes 20 vuoden aikana yli 11 000. 25 suomalaisen rauhanturvaajan osasto joutui Israelin tukeman Etelä-Libanonin armeijan (SLA) panttivangeiksi viikon ajaksi kesäkuussa 1985.[10] [11]
1988–1994 United Nations Good Offices Mission in Afghanistan and Pakistan (UNGOMAP)   Afganistan
  Pakistan
UNGOMAP-operaatiossa valvottiin neuvostojoukkojen sodan jälkeistä vetäytymistä Afganistanista. OSGAP perustettiin 1990 seuraamaan tilannetta vetäytymisen päätyttyä. [12]
1988–1991 United Nations Iran-Iraq Military Observer Group (UNIIMOG)   Irak
  Iran
Iranin ja Irakin 8-vuotisen sodan jälkeinen sotilastarkkailuoperaatio, joka päättyi Persianlahden sotaan. [13]
1989–1990 United Nations Transition Assistance Group (UNTAG)   Namibia UNTAG valvoi Namibian itsenäistymistä ja turvasi vaaleja. Suomesta operaatioon osallistui pataljoona ja joukko vaalitarkkailijoita. Yhteensä suomalaisia oli operaation aikana noin tuhat. [14]
1991–2003 United Nations Iraq-Kuwait Observation Mission (UNIKOM)   Irak
  Kuwait
UNIKOM valvoi tulitaukoa ja rajan määritystä Irakin ja Kuwaitin rajalla. [15]
1992–1993 United Nations Operation in Somalia I (UNOSOM I)   Somalia Operaatiossa YK lähetti Somaliaan sotilastarkkailijoita ja rauhanturvajoukkoja valvomaan sisällissodan aselepoa. [16]
1992–1993 United Nations Protection Force (UNPROFOR)   Jugoslavia Entisen Jugoslavian sisällissodan jälkeinen rauhanturvaoperaatio, jonka tehtävänä oli valvoa Jugoslavian armeijan vetäytymistä Kroatiassa. Suomesta mukana oli rakentajapataljoona ja sotilastarkkailijoita. [17]
1993–1999 United Nations Preventive Deployment Force (UNPREDEP)   Makedonia Operaation osallistui yhteispohjoismainen NORDBATT-pataljoona ennalta ehkäisevään rauhanturvatoimeen Makedoniassa. UNPREDEP erotettiin itsenäiseksi operaatioksi UNPROFOR:sta 1995. Suomalaisia osallistui operaation aikana 2300. Kolme partiolennolla ollutta suomalaista rauhanturvaajaa sai surmansa heidän helikopterinsa törmättyä korkeajännitelinjaan ja pudottua järveen helmikuun alussa 1997.[18] [19]
1996–1998 United Nations Transitional Authority in Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium (UNTAES)   Kroatia Operaatiossa Serbian vastaisella rajalla sijaitsevat Itä-Slavonia, Baranka ja Länsi-Sirmium liitettiin YK:n valvonnassa Kroatiaan serbikapinallisten vallasta. [20]
1996–2002 United Nations Mission of Observers in Prevlaka (UNMOP)   Kroatia
  Jugoslavia
Operaatio Prevlakan niemimaan demilitarisoimiseksi alkoi 1992. Suomesta osallistui 1996 alkaen yksi sotilastarkkailija. [21]
1999 United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) Kosovo YK:n Kosovossa toimiva siviilikriisinhallintaoperaatio, joka saa tukea KFOR-joukoilta. [22]
2000–2008 United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE)   Etiopia
  Eritrea
Operaation tehtävänä on valvoa Etiopian ja Eritrean raja-aluetta ja tukea miinanraivausta ja humanitääristä apua. [23]
2003–2015 United Nations Mission in Liberia (UNMIL)   Liberia Operaation tehtävänä on Liberian rauhan palauttaminen ja YK-henkilöstön suojaaminen. [24]
2005 United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS)   Sudan UNMIS-operaatio perustettiin valvomaan Sudanin ja sissijärjestö SPLM/A:n rauhansopimusta. Suomelta mukana kaksi esikuntaupseeria ja yksi Afrikan unionin AMIS II -rauhanturvaoperaatiossa. [25]
2007-2010 United Nations Mission in the Central African Republic and Chad (MINURCAT)   Tšad
  Keski-Afrikan tasavalta
Euforin Tšadin operaatio liitettiin YK:n johtamaan MINURCAT-operaatioon 2009. Sen tehtävänä on ehkäistä Darfurin konfliktin alueellisia vaikutuksia. Suomesta osallistuu noin 80 rauhanturvaajaa. [26]

EU-johtoiset rauhanturvaamisoperaatiotMuokkaa

 

Aika Operaatio Alue Kuvaus Lähde
2004– European Union Force Althea (EUFOR Althea)   Bosnia ja Hertsegovina EU perusti Althean korvaamaan joulukuussa 2004 päättynyttä Naton SFOR-operaatiota. [27]
2003 European Union Force Concordia (EUFOR Concordia)   Makedonia Makedonian itsenäistymisen jälkeisten levottomuuksien ehkäisy. Operaatio Althea jatkaa Bosnian ja Hertsegovinan sotilas- ja siviilikriisihallinnassa. [28]
2006 United Nations Operation in the Congo (ONUC)   Kongon demokraattinen tasavalta Euforin operaation tehtävänä oli toimia YK:n MONUC-operaation tukena Kongon demokraattisen tasavallan parlamenttivaaleissa. [29]
2008–2009 European Union Force Chad/CAR (EUFOR Tchad/RCA)   Tšad
  Keski-Afrikan tasavalta
Euforin Tšadin operaatio liitettiin YK:n johtamaan MINURCAT-operaatioon 2009. Sen tehtävänä on ehkäistä Darfurin konfliktin alueellisia vaikutuksia. Suomesta osallistuu noin 80 rauhanturvaajaa. [30]
2011 European Union Naval Force Somalia (EUNAVFOR Somalia) Afrikan sarvi EUNAVFOR Somalia on EU:n Atalanta-niminen merioperaatio Somalian rannikolla. Partio-operaatiossa pyritään estämään ja ehkäisemään alueella tapahtuvaa merirosvousta. Suomesta operaatioon osallistui miinalaiva Pohjanmaa. [31]
2014 EUFOR RCA   Keski-Afrikan tasavalta Operaation tarkoituksena on vakauttaa turvallisuustilanne ja suojella siviiliväestöä. Suomesta operaatioon osallistuu enintään 30 sotilasta kuuden kuukauden määräajaksi. [32]

Nato-johtoiset rauhanturvaamisoperaatiotMuokkaa

 

Aika Operaatio Alue Kuvaus Lähde
1996–2003 Implementation Force (IFOR)
Stabilisation Force (SFOR)
  Bosnia ja Hertsegovina Bosnian rauhanturvaoperaatio, johon osallistui suomalainen rakentajapataljoona, joka muutetaan myöhemmin jääkäripataljoonaksi. IFOR-operaatioon kuului itsepuolustusta laajemmat voimankäyttöoikeudet. Joulukuussa 1996 IFOR muuttui SFOR-operaatioksi takaamaan rauhaa ja jälleenrakennusta. [33][34]
1999– Kosovo Force (KFOR) Kosovo YK:n mandaatilla Kosovossa toimiva Naton johtama rauhanturvaoperaatio, jonka tehtävänä on muun muassa tukea väliaikaista siviilihallintoa. [35]
2003– International Security Assistance Force (ISAF)   Afganistan Nato-johtoinen operaatio, joka tukee Afganistanin väliaikaishallintoa. Suomesta mukana on reilun 100 sotilaan osasto ja sotilastarkkailija UNAMA-operaatiossa. [36]

LähteetMuokkaa

  1. Operaatiot - Siinai 1956-1957, UNEF I Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  2. Operaatiot - Libanon 1958, UNOGIL Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  3. Operaatiot - Intia/Pakistan Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  4. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1965, s. 44 ja 159. Helsinki: Otava, 1964.
  5. Operaatiot - Kypros Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  6. Suomalainen YK:n sotilastarkkailija tunnistettu. Helsingin Sanomat, 9.8.2006. Artikkelin verkkoversio Viitattu 15.10.2009.
  7. Operaatiot - Lähi-Itä Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  8. Operaatiot - Siinai 1973-1979, UNEF II Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  9. Operaatiot - Golan 1979-1993, UNDOF Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  10. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1986, s. 78–79. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-08527-1.
  11. Operaatiot - Libanon 1982-2001, UNIFIL Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  12. Operaatiot - Afganistan ja Pakistan 1988- 1994, UNGOMAP ja OSGAP Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  13. Operaatiot - Irak ja Iran 1988-1991, UNIIMOG Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  14. Operaatiot - Namibia 1989-1990, UNTAG Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  15. Operaatiot - Irak / Kuwait 1991 - 2003, UNIKOM Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  16. Operaatiot - Somalia 1992-1993, UNOSOM I Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  17. Operaatiot - Entinen Jugoslavia 1992-1993, UNPROFOR Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  18. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1998, s. 58. Helsinki: Otava, 1997. ISBN 951-1-14838-9.
  19. Operaatiot - Makedonia 1993-1999, UNPREDEP Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  20. Operaatiot - Slavonia 1996-1998, UNTAES Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  21. Operaatiot - Kroatia, UNMOP Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  22. Operaatiot - Kosovo UNMIK Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  23. Operaatiot - Etiopia ja Eritrea 2000–, UNMEE Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  24. Operaatiot - UNMIL Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  25. Operaatiot - Sudan 2005-, UNMIS Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  26. Operaatiot - Suomalainen Kriisinhallintajoukko Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  27. Operaatiot - Bosnia-Hertsegovina 2004-, Althea Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  28. Operaatiot - Makedonia, EUFOR Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  29. Operaatiot - EUFOR RD Congo Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  30. Operaatiot - Suomalainen Kriisinhallintajoukko Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  31. European Union Naval Force Somalia www.eunavfor.eu(englanniksi)
  32. Aro, Jessikka: Suomi lähettää enintään 30 sotilasta Keski-Afrikan tasavaltaan Yle Uutiset. 26.2.2014. Viitattu 18.5.2014.
  33. Operaatiot - Bosnia-Hertzegovina 1996, IFOR Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  34. Operaatiot - Bosnia-Hertzegovina, SFOR Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  35. Operaatiot - Kosovo KFOR Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.
  36. Operaatiot - Afganistan 2002–, ISAF Puolustusvoimat. Viitattu 15.10.2009.

Aiheesta muuallaMuokkaa