Luettelo Sumerin kuninkaista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Sisällysluettelo

Muinaisen Sumerin kuningasluettelo on hellenistisellä ajalla eläneen Berossuksen julkaisema 300-luvulla eaa. Varhaisille sumerilaisille kuninkaille annetaan mahdottoman pitkiä hallitusaikoja, ja muutenkin luettelo on epätäydellinen.

Ensimmäinen Sumerin kuningas, josta on löydetty muita todisteita, on Enmebaragesi, Kišin kuningas, joka valloitti Elamin ja jolta Dumuzid, Gilgamešin edeltäjä, kaappasi vallan.

KuningasluetteloMuokkaa

Sumerilainen kuningasluettelo, jossain määrin muokattuna ja kommentoituna. Se alkaa Sumerin varhaisdynastisen kauden kuninkaista.

Varhaisdynastinen IMuokkaa

Vedenpaisumusta edeltäneet kuninkaat hallitsivat luettelon mukaan pitkiä aikoja, sarien (60×60=3600 vuotta) ja nerien (60×10=600 vuotta) kerrannaisia.

Kun kuninkuus tuli alas taivaasta, Alulim tuli kuninkaaksi Eridussa halliten 28800 vuotta


Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Alulim 28800 v
Alalgar 36000 v
En-Men-Lu-Ana eli Kichu-An 43200 v hallitsi Bad-Tibirassa
En-Men-Ana
En-Men-Gal-Ana 28800 v hallitsi Bad-Tibirassa
Dumuzi 36000 v paimen, hallitsi Bad-Tibirassa
En-Sipad-Zid-Ana 28800 v hallitsi Laragissa
En-Men-Dur-Ana 21000 v hallitsi Zimbirissa
Ubara-Tutu 18600 v hallitsi Shuruppagissa
Zin-Suddu

Varhaisdynastinen IIMuokkaa

n. 2600- eaa. monia samanlaisia muissa lähteissä mainittuja hallitsijoita ei ole luettelossa.

"Kun tulva oli pyyhkinyt maan yli, kuninkuus laskeutui Kišiin."

Kišin ensimmäinen dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Jušur 1200 v
Kullassina-bel 960 v
Nangišlišma 670 v
En-Tarah-Ana 420 v
Babum 300 v
Puannum 840 v
Kalibum 960 v
Kalumum 840 v
Zuqaqip 900 v
Atab 600 v
Mašda 840 v
Arwium 720 v
Etana 1500 v paimen, joka nousi taivaaseen, vakautti maat
Balih 400 v
En-Me-Nuna 660 v
Melem-Kiš 900 v
Barsal-Nuna 1200 v
Zamug 140 v
Tizqar 305 v
Ilku 900 v
Iltasadum 1200 v
En-Men-Barage-Si 900 v valloitti Elamin
Aga 625 v
"Sitten Kiš kukistui ja kuninkuus siirtyi E-anaan."

Urukin ensimmäinen dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Meš-ki-ang-gašer 324 v. E-ana, Utu'n poika("Meš-ki-ang-gašer lähti merelle ja katosi.")
Enmerkar 420 v joka rakensi Unugin (Urukin)
Lugalbanda 1200 v paimen
Dumuzid 100 v. Kalastaja; Vangitsi Kišin En-Me-Barage-Sin.
Gilgameš 126 v. Jonka isä oli "aave" / Kulaban herra
Ur-Nungal 30 v
Udul-Kalama 15 v
La-Ba'šum 9 v
En-Nun-Tarah-Ana 8 v
Meš-He 36 v
Melem-Ana 6 v
Lugal-Kitun 36 v
"Sitten Unug kukistui ja kuninkuus siirtyi Urimiin."

Urin ensimmäinen dynastiaMuokkaa

n. 2500 eaa. -2400 eaa.


Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Mesh-Ane-Pada 80 v
Meš-Ki-Ang-Nanna 36 v
Elulu 25 v
Balulu 36 v
"Sitten Urim kukistui ja kuninkuus siirtyi Awaniin."

Varhaisdynastinen IIIMuokkaa

Lagašin 1.dynastiaa ei mainita tässä kuningasluettelossa, vaikka se on hyvin tunnettu temppelien perustamiskirjoituksista.

AwanMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Kolme kuningasta halliten kaikkiaan 356 v.
"Sitten Awan kukistui ja kuninkuus siirtyi Kišiin."

Kišin toinen dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Susuda 201 v
Dadasig 81 v
Mamagal 360 v venemies
Kalbum 195 v
Tuge 360 v
Men-Nuna 180 v
? 290 v
Lugalngu 360 v
"Sitten Kiš lyötiin ja kuninkuus siirtyi Hamaziin."

HamaziMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Hadaniš 360 v
Sitten Hamazi kukistui ja kuninkuus siirtyi Unugiin."

Urukin toinen dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
En-Šakanša-Ana 60 v
Lugal-Ure 120 v (tai Lugal-Kiniše-Dudu)
Argandea 7 v
"Sitten Unug kukistui ja kuninkuus siirtyi Urimiin."

Urin toinen dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Nani 120 v
Meš-Ki-Ang-Nanna 48 v
? 2 v
"Sitten Urim kukistui ja kuninkuus siirtyi Adabiin."

AdabMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Lugal-Anne-Mundu tai Adab 90 v
Sitten Adab kukistui ja kuninkuus siirtyi Mariin."

MariMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Anbu 30 v
Anba 17 v
Bazi 30 v
Zizi 20 v
Limer gudu 30 v pappi
Sharrum-Iter 9 v
"Sitten Mari lyötiin ja kuninkuus siirtyi Kišiin."

Kišin kolmas dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Kug-Baba 100 v kapakanpitäjätär, joka lujitti valtiota (Ainoa nainen kuningaslistassa)
Sitten Kiš lyötiin ja kuninkuus siirtyi Akšakiin."

AkšakMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Unzi 30 v
Undalulu 6 v
Urur 6 v
Puzur-Nirah 20 v
Išu-Il 24 v
Šu-Sin 7 v
"Sitten Akshak kukistui ja kuninkuus siirtyi Kišiin."

Kišin neljäs dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Puzur-Sin 25 v
Ur-Zababa 400 (6?) v
Zimudar 30 v
Ussi-Watar 7 v
Eštar-Muti 11 v
Išme-Šamaš 11 v
Šu-Ilišu 15 v
Nanniya 7 v. jalokiviseppä
"Sitten Kiš kukistui ja kuninkuus siirtyi Unugiin."

Urukin kolmas dynastiaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Lugal-Zage-Si tai Unug 25 v (2259 eaa. - 2235 eaa. lyhyt kronologia)

AkkadMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautuksia
Sargon 56 v (n. 2235 eaa. lyhyt kronologia)
Rimuš 9 v
Man-Ištišu 15 v
Naram-Sin 56 v Man-Ištišun poika
Šar-Kali-Šarri 25 v Naram-Sinin poika
"Sitten, kuka oli kuningas? Kuka oli kuningas?"
Irgigi, Imi, Nanum, Ilulu: 3 v neljä hallitsijaa
Dudu 21 v
Šu-Durul 15 v Dudun poika
"Agade kukistui, kuninkuus siirtyi Unugiin."

Urukin neljäs dynastiaMuokkaa

Ehkä Akkadin aikalaisia.
Nimi Hallitusaika
Ur-Ningin 7 v
Ur-Gigir 6 v
Kuda 6 v
Puzur-Ili 5 v
Ur-Utu (tai Lugal-Melem) 25 v
"Unug kukistui, kuninkuus siirtyi Gutiumiin"

GutilaisaikaMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautukset
Inkišuš 6 v
Zarlagab 6 v
Šulme (tai Yarlagaš) 6 v
Silulumeš (tai Silulu) 6 v
Inimabakeš (tai Duga) 5 v
Igešauš (tai Ilu-An) 6 v
Yarlaga 3 v
Ibate 3 v
Yarla 3 v
Kurum 1 v
Apil-Kin 3 v
La-Erabum 2 v
Irarum 2 v
Ibranum 1 v
Hablum 2 v
Puzur-Sin 7 v
Yarlaganda 7 v
tuntematon gutilaiskuningas 7 v
Tiriga 40 pv

UrukMuokkaa

Nimi Hallitusaika Huomautukset
Utu-hengal tai Unug 26 v vaihtelevia ajoituksia (427 v / 26 v / 7 v),
ajoi pois gutilaiset

Urin kolmas dynastiaMuokkaa

"Sumerin renessanssi"
Nimi Hallitusaika Huomautukset
Ur-Nammu 18 v hallitsi n. 2065 eaa.- 2047 eaa. (lyhyt kronologia).
Šulgi 46 v hallitsi n. 2047 eaa. - 1999 eaa. (lyhyt kronologia).
Amar-Sina 9 v
Šu-Sin 9 v
Ibbi-Sin 24 v
"Sitten Urim kukistui, Sumerin perusta romahti. Kuninkuus siirtyi Isiniin."

Isinin dynastiaMuokkaa

Itsenäisiä amorilaisvaltioita Ala-Mesopotamiassa,dynastia loppui 1730 eaa. lyhyen kronologian mukaan.
Nimi Hallitusaika Huomautukset
Išbi-Erra 33 v
Šu-ilišu 20 v
Iddin-Dagan 20 v
Išme-Dagan 20 v
Lipit-Eštar 11 v
Ur-Ninurta 28 v
Bur-Sin 5 v
Lipit-Enlil 5 v
Erra-Imitti: 8 v
Enlil-Bani 24 v Oli alkujaan nimitetty yhden päivän kuninkaaksi, joka oli tarkoitus uhrata uuden vuoden kunniaksi, mutta kun varsinainen kuningas Erra-Limitti kuoli kesken juhlien, Enlil-Bani jäi valtaistuimelle.
Zambiya: 3 v
Iter-Piša 4 v
Ur-Dul-Kuga 4 v
Suen-magir 11 v
Damiq-ilicu 23 v

11 kaupunkia ja 134 kuningasta, jotka hallitsivat yhdessä yli 28 876 vuotta.

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa