Avaa päävalikko

Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Mynämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Mynämäen kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Mynämäen kuntaan on liitetty Karjalan ja Mietoisten kunnat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Antti Lizeliuksen muistopatsas[1][2] Mynämäen keskuspuisto Mynämäki Roth, JarkkoJarkko Roth 2008
E. A. Saarimaan muistomerkki[1] Anttila, MarkoMarko Anttila
Evakkokivi[3] Mynämäen kirjaston edusta Mynämäki Työryhmä 2017
Hietamäen kappelin muistomerkki[1][4][5] Raveantie Mietoinen, Hietamäki 60.6631°N, 21.8629°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1954 Hietamaki muistomerkki.jpg
Johan Gadolinin muistokivi, "Ytterbyn kivi"[1] Mynämäen kirkon viereinen puisto Mynämäki 60.6786°N, 21.9895°E Johan Gadolin memorial stone.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Karjala Tl[1] Karjalan hautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala Tl
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mietoinen[1] Mietoisten hautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Mynämäki[1] Mynämäen kirkon hautausmaa, Kirkkotie 3 Mynämäki
Maunu II Tavastin muistomerkki[1] Mietoisten kirkko, kirkkoaidan edusta Mietoinen Varjonen, EinoEino Varjonen 1927
Metsäpirtin lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin pronssireliefi[1][3] Mynämäen kirjaston seinä, Evakkokiven vieressä Mynämäki Karimo, AarnoAarno Karimo 2017 (1936)
MynäMuraali Keskuskatu 17 Keskusta 60.6782°N, 21.9919°E Akkanen, HanneleHannele Akkanen, Haapanen, HelyHely Haapanen, Hurmerinta, PirkkoPirkko Hurmerinta 2018
Mynämäen tulipalo 1933 -muistolaatta[1]
Saarnakiven muistolaatta[1][6] Mietoinen 60.6227°N, 21.7854°E 2005
Sankarihautojen muistomerkki, Karjala Tl[1][7] Karjalan kirkko, Sankarihautausmaa, Karjalankyläntie 58 Karjala Tl 60.7855°N, 22.0751°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Karjalankylä sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mietoinen[1][8] Mietoisten kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkotie 104 Mietoinen 60.6283°N, 21.923°E Vikainen, JussiJussi Vikainen 1949 Mietoinen sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas, Mynämäki[1][9][10] Mynämäen kirkko, sankarihautausmaa, Kirkkokatu 3 Mynämäki 60.6794°N, 21.9907°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1948 Mynämäki sankarimuistomerkki.JPG
Taneli Jusleniuksen muistomerkki[1] Mietoisten hautausmaa, Mietoisten kirkon länsiseinusta Mietoinen Vikainen, JussiJussi Vikainen
Vapaussodan sankarihautojen muistomerkki, Mynämäki[11] Mynämäki Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1920
Vesipyörä[1][12] Mynämäen linja-autoaseman aukio Mynämäki Kukkola, JussiJussi Kukkola, Niko Hiltunen, Pasi Lähteinen
Veteraankivi, Karjala[1] Vehmalaisten maamiesseuran talon piha Karjala Tl, Vehmalainen
Veteraanikivi, Mietoinen[1] Mietoisten kirkon edusta Mietoinen
Veteraanikivi, Mynämäki[1] Mynämäen seurakuntakodin piha Mynämäki

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Nähtävyydet Mynämäen kunta. Viitattu 23.12.2017.
  2. Salla Hongisto: Taidegraafikko viehättyi veistoksen kallistuskulmasta ja väristä. Turun Sanomat, 14.12.2008. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.12.2017.
  3. a b Janica Vilén: Mynämäellä paljastetaan Evakkokivi 26.11. Seutusanomat Vakka. 20.11.2017. Viitattu 23.12.2017.
  4. Laura Myllymäki: Jumalanpalvelus kerran kesässä – Hietamäen kappelin monet kasvot. Vakka-Suomen Sanomat, 15.7.2010, s. 14. Artikkelin verkkoversio.
  5. Sofia Lahti: Mietoisten seurakunta – itsenäisenä vuodesta 1865, s. 99. Teoksessa: Sinikka Kauko-Vainio & Paavo Kairavuo (toim.): Mietoinen ajan aallokossa. Turku: Mietoisten kunta, 2002. ISBN 952-91-3754-0.
  6. Helteinen varaslähtö Pyhän Henrikin pyhiinvaellukseen 18.6.2005. Turun Sanomat. Viitattu 14.1.2013.
  7. Mynämäki, Karjalan kylän sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  8. Mynämäki, Mietoinen Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  9. Mynämäki, Mynämäen kirkon sankarihaudat Sotasampo. Viitattu 23.12.2017.
  10. Kormano, Riitta: Sotamuistomerkki Suomessa. Voiton ja tappion modaalista sovittelua, s. 398-399. Turun yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Taidehistoria, Juno - Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen tohtoriohjelm. ISBN 787-951-29-5897-9. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 23.12.2017).
  11. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 148. Suomen mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  12. Katariina Mäkinen-Önsoy: Mynämäessä julkistettiin Vesipyörä-teos Turun Seutusanomat. 14.6.2017. Viitattu 23.12.2017.