Luettelo Mars-luotaimista

Tämä on luettelo ensisijaisesti Marsia tutkimaan lähetetyistä luotaimista. Marsia kohti alettiin jo vuonna 1960 lähettää miehittämättömiä avaruusluotaimia. Maasta Marsiin kannattaa lähettää luotaimia noin kahden vuoden välein niin sanottujen laukaisuikkunoiden kuluessa, joissa planeettojen väliset asennot ovat sopivia Marsiin kohtalaisen nopeasti ja pienin polttoainekustannuksin lentämiseksi.

Amerikkalaisen Viking-laskeutujan ottama kuva Marsin pinnalta 1970-luvun lopuilla.

Poimintoja Mars-luotaimistaMuokkaa

14. kesäkuuta 1965 amerikkalainen Mariner 4 lensi Marsin ohi paljastaen planeetan kraatterit. Lisää kuvia lähettivät 1960-luvun lopulla amerikkalaiset Mariner 6 ja 7. Amerikkalaisten menestys jatkui 1971 ensimmäisellä kiertorataluotaimella Mariner 9:llä, joka kartoitti koko planeetan pinnan. 1970-luvulla Neuvostoliiton Mars-ohjelma kärsi monia takaiskuja varsinkin laskeutumisyrityksissä. 1976 amerikkalaiset onnistuivat laskeutumaan ensimmäistä kertaa Marsiin Viking 1 ja Viking 2 -luotaimilla.

Neuvostoliiton 1988 laukaistut Phobos-luotaimet menetettiin Marsin lähellä. Myös Venäjän Mars 1996 -ohjelma meni pieleen. Japanin ensiyritys Nozomi epäonnistui myös. 1996 lähetetty Yhdysvaltain Mars Pathfinder laskeutui Marsin pinnalle, mutta Mars Polar Lander epäonnistui. Amerikkalaiset Mars-mönkijät (engl. lyhenne MER) Spirit ja Opportunity saapuivat Marsiin tammikuussa 2004 ja ovat kestäneet toiminnassa pitkästi yli odotusten. Samoihin aikoihin Esan ensimmäinen Mars-luotain Mars Express kiersi Marsia ja kuvasi muun muassa amerikkalaisten Mars-kulkijoiden laskautumispaikan. Amerikkalaisten Phoenix laukaistiin 2007 ja se laskeutui onnistuneesti 26. toukokuuta 2008.

2014 Intia onnistui Mars Orbiter Missionilla asettumaan kiertoradalle. Vuonna 2012 Marsiin laskeutunut Nasan Mars Science Laboratory avasi uuden kokoluokan Mars-kulkijoihin.

Mars-luotaimiaMuokkaa

1960–lukuMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
  Marsnik 1 (Mars 1960A) 10. lokakuuta 1960 10. lokakuuta 1960 Ohilento Laukaisuvika
  Marsnik 2 (Mars 1960B) 14. lokakuuta 1960 14. lokakuuta 1960 Ohilento Laukaisuvika
  Sputnik 22 (Mars 1962A) 24. lokakuuta 1962 24. lokakuuta 1962 Ohilento Rikkoutui pian laukaisun jälkeen.
  Mars 1 1. marraskuuta 1962 21. maaliskuuta 1963 Ohilento Lähetti joitain mittauksia, mutta yhteys katkesi matkalla Marsiin.
  Sputnik 24 (Mars 1962B) 4. marraskuuta 1962 Tammikuu 1963 Laskeutuja Jäi Maan kiertoradalle.
  Mariner 3 5. marraskuuta 1964 5. marraskuuta 1964 Ohilento Laukaisu ohjasi luotaimen väärälle radalle Aurinkoa kiertämään.
  Mariner 4 28. marraskuuta 1964 14.

heinäkuuta

1965

21. joulukuuta 1967 Ohilento Onnistui.
  Zond 2 30. marraskuuta 1964 Toukokuu 1965 Ohilento Yhteys katkesi.
  Mariner 6 25. maaliskuuta 1969 31.

heinäkuuta

1969

Elokuu

1969

Ohilento Onnistui.
  Mariner 7 27. maaliskuuta 1969 5.

elokuuta

1969

Elokuu

1969

Ohilento Onnistui.
  Mars 1969A 27. maaliskuuta 1969 27. maaliskuuta 1969 Kiertolainen Laukaisuvika
  Mars 1969B 2.

huhtikuuta 1969

2. huhtikuuta 1969 Kiertolainen Laukaisuvika

1970 - 80 –luvutMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
  Mariner 8 8. toukokuuta 1971 8. toukokuuta 1971 Kiertolainen Laukaisu epäonnistui.
  Cosmos 419 10. toukokuuta 1971 12. toukokuuta 1971 Kiertolainen Laukaisu epäonnistui.
  Mars 2 19. toukokuuta 1971 27.

marraskuuta

1971

22. elokuuta 1972 Kiertolainen Kiertolainen onnistui, laskeutuja epäonnistui.
27. marraskuuta 1971 Laskeutuja, kulkija[1] Murskaantui Marsin pintaan.
  Mars 3 28. maaliskuuta 1971 2. joulukuuta 1971 22. elokuuta 1972 Kiertolainen Kiertorataosa

onnistui, laskeutuja epäonnistui.

2. joulukuuta 1971 Laskeutuja, kulkija[1] Pehmeä laskeutuminen, lähetys lakkasi (virallinen ilmoitus).
  Mariner 9 30. maaliskuuta 1971 14.

marraskuuta

1971

Maaliskuu 1972 Kiertolainen Onnistui kartoittamaan Marsin pinnan.
  Mars 4 21. heinäkuuta 1973 Tammikuu 1974 Kiertolainen Lensi Marsin ohi jarrutuksen mentyä pieleen.
  Mars 5 25. heinäkuuta 1973 12.

helmikuuta

1974

21. helmikuuta 1974 Kiertolainen Osittainen onnistuminen: asettui kiertoradalle, lähetti tietoja, mutta sammui 9:ssä päivässä.
  Mars 6 5. elokuuta 1973 12. maaliskuuta, 1974 Laskeutuja Osittainen onnistuminen. Lähetti tietoja laskeutumisen aikana, muttei pinnalta.
  Mars 7 9. elokuuta 1973 9. maaliskuuta 1974 Laskeutuja Laskeutuja irtautui ennen aikojaan ja päätyi Aurinkoa kiertämään.
  Viking 1 20. elokuuta 1975 19.

kesäkuuta

1976

17. elokuuta 1980 Kiertolainen Onnistui.
20.

heinäkuuta

1976

13. marraskuuta 1982 Laskeutuja Onnistui. Ensimmäinen onnistunut pehmeä laskeutuminen Marsiin.
  Viking 2 9. syyskuuta 1975 7.

elokuuta

1976

25. heinäkuuta 1978 Kiertolainen Onnistui.
3.

syyskuuta

1976

11.

huhtikuuta 1980

Laskeutuja Onnistui.
  Phobos 1 7. heinäkuuta 1988 2. syyskuuta 1988 Kiertolainen Yhteys katkesi matkalla Marsiin.
Phobos-laskeutuja Ei toteutunut.
  Phobos 2 12. kesäkuuta 1988 29.

tammikuuta

1989

27. maaliskuuta 1989 Kiertolainen Osittainen onnistuminen, joitain tietoja tuli maahan. Yhteys katkesi juuri ennen laskeutujien irrotusta.
2 Phobos-laskeutujaa Eivät toteutuneet.

1990–lukuMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
  Mars Observer 25. syyskuuta 1992 21. elokuuta 1993 Kiertolainen Yhteys katkesi juuri ennen saapumista Marsiin.
  Mars Global Surveyor 7. marraskuuta 1996 12.

syyskuuta

1997

5. marraskuuta 2006 Kiertolainen Onnistui.
  Mars 96 16. marraskuuta 1996 17. marraskuuta 1996 Kiertolainen / laskeutujat Laukaisuvika, putosi maan kiertoradalta
  Mars Pathfinder 4. joulukuuta 1996 4.

heinäkuuta

1997

27. syyskuuta 1997 Laskeutuja / mönkijä Onnistui.
  Nozomi (Planet-B) 3. heinäkuuta 1998 9. joulukuuta 2003 Kiertolainen Vaikeuksia matkalla Marsiin, ei päässyt Marsin kiertoradalle.
  Mars Climate Orbiter 11. joulukuuta 1998 23. syyskuuta 1999 Kiertolainen Kova laskeutuminen, luotain murskaantui Marsin pintaan amerikkalaisten ja metristen yksiköiden sekoittuessa.
  Mars Polar Lander 3. tammikuuta 1999 3.

joulukuuta

1999

3. joulukuuta 1999 Laskeutuja Törmäsi liian suurella nopeudella ja yhteys katkesi.
  Deep Space 2 (DS2) Kovia laskeutujia

2000–lukuMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos
  2001 Mars Odyssey 7. huhtikuuta 2001 24.

lokakuuta

2001

Toimii Kiertolainen Onnistui.
  Mars Express Orbiter 2. kesäkuuta 2003 25.

joulukuuta

2003

Toimii Kiertolainen Onnistui.
  Beagle 2 25. joulukuuta 2003 Laskeutuja Laskeutuminen onnistui, mutta käyttöönotto epäonnistui.
  MER-A Spirit 10. heinäkuuta 2003 4.

tammikuuta

2004

25. toukokuuta 2011 Kulkija Onnistui.
  MER-B Opportunity 7. heinäkuuta 2003 25.

tammikuuta

2004

Yhteys katkesi 07.2018 Kulkija Onnistui. Todennäköisesti vikaantunut hiekkamyrskyssä heinäkuussa 2018.
  Mars Reconnaissance Orbiter 1. elokuuta 2005 10.

maaliskuuta

2006

Toimii Kiertolainen Onnistui.
  Phoenix 4. elokuuta 2007 25.

toukokuuta

2008

Marraskuu 2008 Laskeutuja Onnistui.

2010–lukuMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos/Kommentteja
  Phobos-Grunt 8. lokakuuta 2011 8. lokakuuta 2011 Kiertolainen, laskeutuja, paluualus Yritys tuoda näytteitä Phobosista 2014.[2][3] Ei lähtenyt Maan kiertoradalta kohti Marsia, tuhoutui ilmakehään tammikuussa 2012.
  Yinghuo-1 Kiertolainen Matkasi yhdessä Phobos-Gruntin kanssa ja tuhoutui samalla kertaa,
  MSL Curiosity

26. marraskuuta 2011

6. elokuuta 2012 Toimii Kulkija Onnistui. Voimanlähteenä RTG-generaattori, Marsin maaperän ja kaasukehän kemiallisia ja fysikaalisia analyysejä.
  Mars Orbiter Mission 5. marraskuuta 2013 24. syyskuuta 2014 Toimii Laukaisu ISROn PSLV. Kaasukehän tutkimus.[4] Kiertoradalla.
  MAVEN

18. marraskuuta 2013

22. syyskuuta 2014 Toimii Kiertolainen Kiertoradalla.
esa ja  : ExoMars 2016

14. maaliskuuta 2016

19. lokakuuta 2016 Toimii Kiertolainen Asettui onnistuneesti kiertoradalle.
Oletettavasti 19.10.2016 Laskeutuja Pääosa mittausdatasta saatiin talteen, mutta laskeutuminen oletettavasti epäonnistui loppuvaiheessa.
  InSight ja Mars Cube One 5. toukokuuta 2018 26. marraskuuta 2018 Toimii Laskeutuja Onnistui
2 ohilentoluotainta

2020–lukuMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos/Kommentteja

SuunnitteillaMuokkaa

Luotain Laukaisu Perillä Päättyi Tarkoitus Tulos/Kommentteja
ExoMars osa 2 2020 Laskeutuja
Kulkija
Mars 2020 2020 Kulkija
Red Dragon 2020
Mars Sample Return Mission Kiertolainen, laskeutuja, mönkijä, näytteen paluualus Ei suunniteltua laukaisua mutta harkinnassa.

LähteetMuokkaa