Avaa päävalikko

Luettelo Josif Stalinin mukaan nimitetyistä paikoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

KaupungitMuokkaa

Itä-EurooppaMuokkaa

  AlbaniaMuokkaa

  • Qyteti Stalin, 1950–1990 – Kuçovë

  BulgariaMuokkaa

  • Stalin, 1949–1956 – Varna

  Itä-SaksaMuokkaa

  UnkariMuokkaa

  PuolaMuokkaa

  RomaniaMuokkaa

  • Oraşul Stalin, 1950–1960 – Brașov

Entinen NeuvostoliittoMuokkaa

  ArmeniaMuokkaa

  • Imeni Stalina, – Aygevan

  AzerbaidžanMuokkaa

  GeorgiaMuokkaa

  VenäjäMuokkaa

  TadžikistanMuokkaa

  UkrainaMuokkaa

Puistot ja luonnon kohteetMuokkaa

Entinen NeuvostoliittoMuokkaa

  AzerbaidžanMuokkaa

  • Stalin raion, – Sabail raion

  VenäjäMuokkaa

  • Zavod imeni Stalina (ZIS, tehdas nimeltä Stalin) Moskova, Neuvostoliitto 1931–1959. Autojen ja kuorma-autojen tehdas (nykyinen ZIL)

  TadžikistanMuokkaa

Itä-EurooppaMuokkaa

  BulgariaMuokkaa

  • Vrah Stalin (Stalinin huippu), 1950-1962 - Musala

  TšekkiMuokkaa

  • Stalingrad – asuintalo Karviná-Nové Mesto, Karviná
  • Stalingrad – asuintalo Žďár nad Sázavou,

  TšekkoslovakiaMuokkaa

  • Stalinovy závody (Stalinin tehtaat) Záluží lähellä Mostia, 1946–1962. [1]

  RomaniaMuokkaa

  • Raionul Stalin (Stalin kaupunginosa), Bukarest
  • Regiunea Stalin (Stalinin alue), (1950–1960)
  • Poiana Stalin, Poiana Braşov (1950–1960)

  SlovakiaMuokkaa

  • Stalinov štít ( Stalinův štít tai štít J. V. Stalina) Stalinin huippu tai J. V. Stalinin huippu), 1949–1961 – Gerlachovský štít

AasiaMuokkaa

  KiinaMuokkaa

  • Stalinin puisto – puisto Harbin

Pohjois-AmerikkaMuokkaa

  KanadaMuokkaa

Kadut ja aukiotMuokkaa

Itä-EurooppaMuokkaa

  TšekkiMuokkaa

  • Stalinova ulice (Stalinin katu) – Vinohradská tř. (vuodesta 1962; entinen: Říčanská, Černokostelecká, Jungmannova (1884-1920), Fochova (1920-1940), Schwerinova (1940-1945)), Praha
  • Stalinova ulice – nykyinen Starochodovská ul., Praha
  • Stalinova ulice – nykyinen Pěkná ul. (1962–1972 Jiráskova ul.), Brno-Chrlice
  • Stalinova ulice – nykyinen Americká ul. (Stodolní, Jungmannova, Moskevská, Vítězná), Plzeň
  • Stalinova třída / třída Generalissima Stalina (Stalin Road / Generalissimus Stalin Road) – nykyinen Revoluční ul. (entinen Hauptstraße), Krnov,
  • Stalinova třída – nykyinen třída Míru, Pardubice
  • Stalinovo náměstí (Stalinin aukio) – nykyinen Palackého nám., Bruntál
  • Stalinovo náměstí – nykyinen Masarykovo nám., Ostrava
  • Stalinovo náměstí - nykyinen Mariánské nám., Uherský Brod
  • Stalinovy sady (Stalinin puisto) – nykyinen Koliště, Brno-město

  Itä-SaksaMuokkaa

  • Stalinallee (Stalinin katu) Berliinissä, Itä-Saksa, 1952–1961 – nykyinen Karl-Marx-Allee
  • Stalinstraße (Stalinin katu) – nykyinen Lübsche Straße, Wismar
  • Stalinstraße – nykyinen St.Annen-Straße, Brandenburg an der Havel
  • Stalinstraße – nykyinen Wismarsche Straße, Schwerin
  • Stalinstraße – nykyinen Gartenstraße, Bützow
  • Stalinstraße – nykyinen Am Planetarium, Jena
  • Stalinstraße – nykyinen Chemnitzer Straße, Mölkau
  • Stalinstraße – nykyinen Eisenberger Straße, Hermsdorf[2]
  • Stalinstraße – nykyinen Straße des Friedens, Wurzen
  • Stalinstraße – nykyinen Thomasstraße, Greiz
  • Stalinstraße – nykyinen Schweriner Straße, Ludwigslust
  • Stalinstraße – nykyinen Bernhardstraße, Sonneberg
  • Stalinstraße – nykyinen Fritz-Hesse-Straße, Dessau

  UnkariMuokkaa

  PuolaMuokkaa

  • Ulica Józefa Stalina (Joseph Stalinin katu) – nykyinen ulica Dworcowa, Gliwice
  • Ulica Józefa Stalina – nykyinen ulica Główna, Łódź
  • Ulica Józefa Stalina – nykyinen ulica Lwowska, Tarnów
  • Aleja Stalina (Stalinin katu) – nykyinen Aleje Ujazdowskie, Varsova
  • Ulica Marszałka Stalina (Marsalkka Stalinin katu) – nykyinen ulica Jedności Narodowej, Wrocław
  • Ulica Józefa Stalina - nykyinen ulica Lipowa, Białystok

  RomaniaMuokkaa

  • Bulevardul I.V. Stalin (J.V. Stalinin bulevardi) – nykyinen Bulevardul Aviatorilor, Bukarest
  • Piața I.V. Stalin (J.V. Stalinin aukio) – nykyinen Charles de Gaullen aukio, Bukarest
  • Parcul I.V. Stalin (J.V. Stalinin puisto) – nykyinen Herăstrău, Bukarest

  SlovakiaMuokkaa

  • Námestie J.V. Stalina / Nám. maršála J.V. Stalina / Stalinovo námestie (J.V. Stalinin aukio / Marsalkka J.V. Stalinin aukio / Stalinin aukio) – nykyinen Námestie Maratónu mieru, Košice
  • Stalinova ulica (Stalinin katu) – nykyinen Hlavná ulica, Prešov
  • Stalinovo námestie (Stalinin aukio) – nykyinen Námestie SNP, Bratislava

Entinen NeuvostoliittoMuokkaa

  Valko-VenäjäMuokkaa

  • Prospekt imeni Stalina (Проспект имени Сталина, Stalinin katu), 1952–1961 – nykyinen Prospekt Nezavisimosti (Проспект Независимости, Itsenäisyyden katu), Minsk

  ViroMuokkaa

  • Stalingradi väljak (Stalingradin aukio) – nykyinen Tornide väljak Tallinna[3]
  • Stalini tänav (Stalinin katu) – nykyinen Lossi tänav Kuressaare[3]
  • Stalini tänav – nykyinen Vestervalli tänav, Narva[3]
  • Stalini väljak (Stalinin aukio) (1940–1960) – nykyinen Viru väljak Tallinna[3]
  • Stalini väljak – nykyinen Kesklinnan puisto , Võru[3][4]

  GeorgiaMuokkaa

  • სტალინის ქუჩა, (Улица Сталина, Stalinin katu), Gori (Stalinin syntymäpaikka)
  • სტალინის ქუჩა, (Улица Сталина, Stalinin katu), Tsnori

  LatviaMuokkaa

  • Staļina iela (Stalinin katu), 1940–1941 – nykyinen Lielā iela, Jelgava[5]

  VenäjäMuokkaa

  • Ulitsa Stalina, (Улица Сталина, Stalinin katu) – entinen Ystävyydenkatu Beslan

Länsi-EurooppaMuokkaa

  ItävaltaMuokkaa

  • Stalinplatz (Stalinin aukio), 1946–1956 – Schwarzenbergplatz, Wien

  BelgiaMuokkaa

  • Avenue de Stalingrad (Stalingradin katu), Bryssel [6]

  RanskaMuokkaa

  ItaliaMuokkaa

  • Corso Stalingrado (Stalingradin tie), Cairo Montenotte
  • Via Stalin (Stalinin katu), Campobello di Licata
  • Via Stalin, Raffadali
  • Via Stalingrado (Stalingradin katu), Bologna
  • Via Stalingrado, Canosa di Puglia
  • Via Stalingrado, Cinisello Balsamo
  • Via Stalingrado, Correggio
  • Via Stalingrado, Parma
  • Via Stalingrado, Prato
  • Via Stalingrado, Reggio Emilia
  • Via Stalingrado, Rimini
  • Via Stalingrado, San Giorgio di Piano
  • Via Stalingrado, Santa Caterina Villarmosa
  • Via Stalingrado, Savona
  • Via Stalingrado, Sesto San Giovanni

  AlankomaatMuokkaa

  • Stalinlaan – nykyinen Vrijheidslaan, Amsterdam. Sen jälkeen, kun Alankomaat vapautettiin natsien miehityksestä vuonna 1945, Amsterdamin kaupunissa nimettiin kolme suurta katua toisen maailmansodan aikaisille kolmelle johtajille - Churchillille, Rooseveltille ja Stalinille - kolme kadua päättyivät Vapaudenaukiolle Kaksi ensimmäistä nimeä jäi jäljelle, mutta Stalinin nimi muutettiin "Vapaudeksi" Unkarin kansannousun jälkeen vuonna 1956.

  BritanniaMuokkaa

Pohjois-AmerikkaMuokkaa

  Trinidad ja TobagoMuokkaa

  • Stalin Street (Stalinin katu), Dow Village

AasiaMuokkaa

  KiinaMuokkaa

  • Stalinin katu Changchun, (1946—1996)
  • Stalinin aukio Dalian, (1946—1993)
  • Stalin Road, (斯大林路), Dalian

  IranMuokkaa

  Pohjois-KoreaMuokkaa

  • Ssŭttallin kŏri (쓰딸린 거리; Stalinin katu) – nykyinen Vapaudenkatu Pjongjang[10]

ViitteetMuokkaa

  1. Stručná historie, vývoj názvu podniku. Chemopetrol (tšekiksi)
  2. Chronik Hermsdorf / Thüringen 1950 bis 1954 hermsdorf-regional.de. ”21.12.1951 - Die Bahnhofstraße und die Eisenberger Straße wurden zusammengelegt und in Josef-Stalin-Straße umbenannt.” Viitattu 14 .syyskuuta 2013. (saksaksi)
  3. a b c d e EKI KNAB Institute of the Estonian Language. Viitattu 8. elokuuta 2010.
  4. Radzinsky, Edvard. Stalin. 
  5. Jelgavas ielas jelgavasbiblioteka.lv. Viitattu 26. huhtikuuta 2018.
  6. Redevelopment of the Avenue Stalingrad and the Rouppe district. City of Brussels
  7. Staline, rue d'Essomes-sur-Marne encyclopedie.picardie.fr. Viitattu 26. huhtikuuta 2018.
  8. Colchester: Stalin should stay! Gazette Standard
  9. Elliot, Jason. Mirrors of the Unseen: Journeys through Iran. Picador, 15. 
  10. Armstrong, Charles K. (2013). The North Korean Revolution, 1945–1950. Ithaca: Cornell University Press, 42. ISBN 0-8014-6879-5.