Anja Haahdenmaa

suomalainen näyttelijätär

Anja Maija Haahdenmaa (s. 28. lokakuuta 1936 Sakkola)[1] on suomalainen näyttelijä. Haahden­maa on näytellyt puhen­äytelmien lisäksi paljon musikaaleissa ja opereteissa.

Anja Haahdenmaa
Anja Haahdenmaa vuonna 1961
Anja Haahdenmaa vuonna 1961
Henkilötiedot
Koko nimi Anja Maija Haahdenmaa
Syntynyt28. lokakuuta 1936 (ikä 85)
Sakkola, Viipurin lääni
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Varhainen elämäMuokkaa

Anja Haahden­maa syntyi puuseppä Kalle Haahden­maan (s. 1895 Iisalmi[2]) ja Sylvi Elina Revon (s. 1903 Viipuri[3]) perheeseen Viipurin läänin maalais­pitäjässä. Hänen opintohistoriansa käsittää laulu­opintoja Lea Piltin, Taru Linnalan ja Lauri Leinosen johdolla.[1] Haahden­maan vanhempi sisar Anneli Haahdenmaa oli näyttämö­taiteilija.[4]

UraMuokkaa

Haahden­maa on näytellyt Helsingin Kaupunginteatterissa ja sen edeltäjässä Helsingin Kansanteatterissa vuodesta 1961. Uransa alussa hän työskenteli Lahden Kaupunginteatterissa 1955–1957 ja Hämeenlinnan kaupunginteatterissa 1957–1961. Hänen uransa alkuvuosien näyttämötaiteellisia tehtäviä olivat muun muassa Pirkko näytelmässä Anna Liisa, Denise Pikku pyhimyksessä, Katri Tukkijoella ja Bianca Othellossa.[1][5]

Helsingin Kaupungin­teatterissa Haahden­maan näyttämö­tehtäviä ovat olleet muun muassa Hodel musikaali Viulunsoittaja katolla, joka oli ohjelmistossa vuosina 1965–1972, 446 esitys­kertaa, 317 000 katsojaa, Kati operetissa Ylioppilas­prinssi, 1968), Athena musikaalissa Zorbas, 1970–1972, 140 esitys­kertaa, 113 000 katsojaa, Annan­silmä musiikki­näytelmässä Tuli­puna­kukka, 1974–1975 ja Telefuuni-Sandra näytelmässä Niskavuoren leipä, 1995).[6]

Haahden­maa on työskennellyt myös lasten­näytelmissä: vuosina 1975–1979 Kaupungin­teatterin ohjelmistoon kuuluneessa Nalle Puhissa hänellä oli Nasun rooli ja vuosina 1990–1991 esitetyssä Robin Hoodissa Marianin äidin rooli.lähde?

Teatteri­uransa ohella Haahden­maa on näytellyt useissa televisioelokuvissa ja -sarjoissa sekä parissa valko­kangas­elo­kuvassa. Vuonna 1961 hänellä oli Anjukka Reijosen rooli Valentin Vaalan väri­elo­kuvassa Nuoruus vauhdissa.[7]

YksityiselämäMuokkaa

Anja Haahden­maa avioitui insinööri Jorma Ojanteen kanssa 1956. Liitto päättyi 1981. Vuonna 1984 hän avioitui pankin­johtaja Kaj Kinnusen kanssa. Haahden­maalla on yksi poika ja kaksi tyttöä.[1]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Televisioelokuvat
  • Oidipus (1962)
  • Viktoria ja hänen husaarinsa (1963)
  • Roinilan talossa (1963)
  • Fritz ja Liisa (1965)
  • Jääkö Pekka luokalle (1978)
Televisiosarjat
  • Kaverukset (1963)
  • Teatteri­tuokio (1965)
  • Tuulen­suun tuvassa (1964–1966)
  • Tarina­talo (1967)
  • Eeva (1971)
  • Koivuharju (1976)

LähteetMuokkaa

  • Veistäjä, Verneri: Teatterin maailma 1965 : Suomen teatteri­laitos ja teatteri­väki. Helsinki: Tammi, 1965.
  • Seppälä, Riitta & Tainio, Ilona: Suomen teatterit ja teatterin­tekijät 1993. Tammi, 1993. ISBN 951-31-0236-X.

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d Seppälä & Tainio 1993, s. 138.
  2. Sakkolaan muuttaneita asukkaita ennen talvisotaa (Lähde: Hannu J Paukku (1983): Sakkolan kylät tuvasta tupaan 1939.) Aulis Tenkasen sivusto. 15.3.2003. Viitattu 1.7.2012.
  3. Sakkolaan muuttaneita asukkaita ennen talvi­sotaa 2 (Lähde: Hannu J Paukku (1983): Sakkolan kylät tuvasta tupaan 1939.) Aulis Tenkasen sivusto. 24.1.2007. Viitattu 1.7.2012.
  4. Meri, Lauri: Anneli Haahden­maa 1930–2017 (muistokirjoitus) Helsingin Sanomat. 26.2.2017. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Arkistoitu 1.3.2017. Viitattu 4.7.2021.
  5. Veistäjä 1965, s. 150.
  6. Esitys­luettelo vuodesta 1965 (PDF) Helsingin Kaupungin­teatteri. Viitattu 1.7.2012.
  7. Anja Haahdenmaa Elonetissä. Viitattu 4.7.2021.