Avaa päävalikko

Alina Tomnikov

suomalaisvenäläinen näyttelijä ja ääninäyttelijä

Alina Tomnikov (s. 24. kesäkuuta 1988[1][2] Kerava[3]) on suomalais-venäläinen näyttelijä sekä ääninäyttelijä.[4] Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2013.[5]

Alina Tomnikov
Alina Tomnikov Ryhmäteatterin lavalla vuonna 2011.
Alina Tomnikov Ryhmäteatterin lavalla vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt 24. kesäkuuta 1988 (ikä 31)
Kerava, Suomi
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 2004–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie

Varhainen elämäMuokkaa

Alina Tomnikovin isä on pietarilainen Dmitrij Tomnikov. Hänen vanhempansa tutustuivat Leningradissa, jonka lääketieteellisessä instituutissa Alinan suomalainen äiti opiskeli lääkäriksi. Perhe muutti 1980-luvun lopulla Suomeen.[6]

UraMuokkaa

Tomnikovin tunnetuimpia rooleja elokuvissa ovat Anna Love Records – Anna mulle Lovee (2016), Milli Menninkäinen Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (2016) ja Rölli ja kultainen avain (2012) sekä televisiosarjoissa Anna Myllylä Downshiftaajat 2 (2017), Donna, Syke (2017), Janna Laitinen Hinnalla millä hyvänsä (2015).

Tomnikov debytoi Venäjällä[3] keväällä 2017 maan suosituimman televisiosarjan Ekaterina toisella tuotantokaudella. Hän näytteli sarjassa saksalaisen prinsessa Wilhelminan roolin. Tähän oli haettu juuri venäjää vaivatta puhuvaa näyttelijää, joka ei kuitenkaan olisi täysin venäläinen.[7]

Tomnikov puhuu suomea ja venäjää äidinkielinään, ja lisäksi hän osaa englantia, ruotsia ja saksaa sujuvasti.

Elokuvien ja televisiosarjojen lisäksi Tomnikov on näytellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Linnateatterissa, Ryhmäteatterissa sekä Keski-Uudenmaan Teatterissa.[8][9] Hän näytteli myös Putouksen yhdeksännellä tuotantokaudella.[10]

Tomnikovin innoittajina ovat olleet muun muassa muumit, Julia Roberts, George Clooney ja Milla Jovovich.[7]

YksityiselämäMuokkaa

Tomnikov on ollut kihloissa ohjaajana ja kuvaajana työskentelevän Lauri Laukkasen kanssa maaliskuusta 2018[11] ja he avioituivat 7. heinäkuuta 2019.[12]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2013 Rölli ja kultainen avain Milli Menninkäinen
2014 Mielensäpahoittaja Ljudmila
2015 TV Cops Sanna
2016 Love Records – Anna mulle Lovee Anna
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus
2017 Tuntematon Sotilas venäläinen nainen
Rendel Marla
Armomurhaaja Elisa
2018 Veljeni vartija Anna
Valmentaja
Lyhytelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2005 Suru
2006 Harve
2013 Keskusteluja Johanna
Premiere Armi
2014 Säälistäjät Angelica
2016 Halko maskeeraaja
2017 Amnesia Sonja

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
2004 Jako kahteen Tuuli
2012 Roba Minna
2014 Nymfit Milena
Ihan sama agentti
2015 Hinnalla millä hyvänsä Janna
1001 Rikua Olga
2016–2017 Downshiftaajat Anna Myllylä
2017–2019 Syke Jonna
2017 Pää edellä Emmi
Ekaterina Prinsessa Wilhelmina
2018 Putous useita
Karppi Iiris
Donna Donna
Ratamo Elena Baronova
Aikuisen naisen joulukalenteri Iines, Victoria Beckham
Ivalo Lana

ÄäninäyttelijänäMuokkaa

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

LähteetMuokkaa

  1. Määttä, Jasmin: Näyttelijä Alina Tomnikov tänään 30 vuotta! Kihlattu järjesti yllätysten täyteisen päivän – mallikuvaukset ja avoautokyyti Iltalehti. 24.6.2018. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 24.6.2018.
  2. Alina Tomnikov TeaK. Viitattu 23.12.2014.
  3. a b Heikkinen, Mikko-Pekka: Lapsena kiusattu suomenvenäläinen Alina Tomnikov nousee nyt miljoonayleisön eteen Venäjän tv:ssä (maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 7.2.2017. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 30.9.2017.
  4. Viipurin lapsuusmaisemissa 4.12.2014 (päivitetty 5.12.2014). Yleisradio Oy. Viitattu 23.12.2014.
  5. Alina Tomnikov Näyttelijäliitto. Viitattu 23.12.2014.
  6. Lukkari, Leena: Kun Alina Tomnikovia kiusattiin koulussa, isä puuttui napakasti asiaan – ”Nolotti, mutta se toimi” Kodin Kuvalehti. 7.11.2017. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 3.2.2018.
  7. a b Västilä, Tarja: Kiusatusta tuli voimanainen. Motiivi, 2019, nro 4, s. 28–31. Helsinki: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto.
  8. Uitto, Teija: Hitchcock-trilleri muuttuu Linnateatterissa komediaksi Turkulainen. 18.9.2013. Turku: Etelä-Suomen Media Oy. Viitattu 23.12.2014.
  9. Alina Tomnikov Ilona. Viitattu 23.12.2014.
  10. Putous 2018 starttaa – he ovat uudet Putous-tähdet MTV3. 7.11.2017. MTV Oy. Viitattu 22.1.2018.
  11. Vatka, Miia: Putous-tähti Alina Tomnikov kihloihin: ”Sanoin, että joo!” Iltalehti. 29.3.2019. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 31.3.2019.
  12. https://www.is.fi/viihde/art-2000006166082.html

Aiheesta muuallaMuokkaa