Avaa päävalikko

Milla Jovovich

yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli

Milla Jovovich (oik. Milica Nataša Jovović, ukr. Ми́лица «Мі́ла» Йо́вович, Mylytsa «Mila» Jovovytš; s. 17. joulukuuta 1975 Kiova, Neuvostoliitto) on ukrainalaissyntyinen yhdysvaltalainen malli, elokuvanäyttelijä ja laulaja. Hänet tunnetaan muun muassa Alicen roolista Resident Evil -elokuvasarjassa.

Milla Jovovich
Milla Jovovich Cannesin elokuvajuhlilla 2013.
Milla Jovovich Cannesin elokuvajuhlilla 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Milica Nataša Jovović
Syntynyt 17. joulukuuta 1975 (ikä 43)
Kiova, Ukraina, Neuvostoliitto (nykyään Ukraina)
Ammatti elokuvanäyttelijä, malli, laulaja, vaatesuunnittelija
Puoliso Shawn Andrews (1992–1993)
Luc Besson (1997–1999)
Paul W. S. Anderson (2009–)
Näyttelijä
Taiteilijanimet Milla
Aktiivisena 1985–
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
Milla Jovovich Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2000.

Jovovichin äiti on venäläinen näyttelijä Galina Loginova Jovović ja isä montenegrolainen lastenlääkäri Bogić Jovović. Millan ollessa viisivuotias perhe muutti Yhdysvaltoihin Sacramentoon, Kaliforniaan. Hän aloitti mallinuransa jo 12-vuotiaana. Ehkä tunnetuimman mallisopimuksensa hän solmi L’Oréalin kanssa.

Vuonna 2005 Milla Jovovich ja näyttelijä Carmen Hawk lanseerasivat Jovovich-Hawk-vaatemalliston.

YksityiselämäMuokkaa

Jovovich meni naimisiin Shawn Andrewsin kanssa 1992 elokuvan Surutta? Sekaisin kuvausten aikana, mutta Jovovichin äiti sai mitätöityä liiton kuukautta myöhemmin, koska Milla oli vasta 16-vuotias. 14. joulukuuta 1997 hän avioitui The Fifth Element – puuttuva tekijä -elokuvan ohjaajan Luc Bessonin kanssa, mutta he erosivat vuonna 1999. Jovovich avioitui nykyisen aviomiehensä, ohjaaja-käsikirjoittaja Paul W. S. Andersonin kanssa 22. elokuuta 2009.[1] Parilla on vuosina 2007[2] ja 2015[3] syntyneet tyttäret.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1988 Kuuma suhde Two Moon Junction Samantha Delongpre
1991 Paluu siniselle laguunille Return to the Blue Lagoon Lilli Hargrave
1992 Kuffs – konnaakin kovempi Kuffs Maya Carlton
Chaplin Chaplin Mildred Harris
1993 Surutta? Sekaisin Dazed and Confused Michelle Burroughs
1997 The Fifth Element – puuttuva tekijä The Fifth Element Leeloo
1998 Rankkaa peliä He Got Game Dakota Burns
1999 Jeanne d’Arc Jeanne d’Arc Jeanne d’Arc
2000 The Claim The Claim Lucia
2001 The Million Dollar Hotel The Million Dollar Hotel Eloise
Zoolander Zoolander Katinka Ingaborgovinananananana
2002 Resident Evil Resident Evil Alice
You Stupid Man – pöhkönä pihkassa You Stupid Man Nadine
2003 Dummy Dummy Fangora ”Fanny” Gurkel
2004 Resident Evil: Apocalypse Resident Evil: Apocalypse Alice
2006 Ultraviolet Ultraviolet Violet Song Jat Shariff
.45 .45 Kate
2007 Resident Evil: Tuho Resident Evil: Extinction Alice
2009 A Perfect Getaway A Perfect Getaway Cydney Anderson
The Fourth Kind The Fourth Kind tohtori Abigail ”Abbey” Tyler
2010 Resident Evil: Afterlife Resident Evil: Afterlife Alice
Stone Stone Lucetta Creeson
Dirty Girl Dirty Girl Sue-Ann Edmondston
2011 Kolme muskettisoturia The Three Musketeers Mylady Winter
Elämäni nainen Bringing Up Bobby Olive
Faces in the Crowd Faces in the Crowd Anna Marchant
2012 Resident Evil: Retribution Resident Evil: Retribution Alice
2014 Cymbeline Cymbeline Amalia Bezhetskaya
2015 Survivor Survivor Kate Abbott
A Warrior’s Tale A Warrior’s Tale Savva (ääni engl. versiossa)
2016 Zoolander 2 Zoolander 2 Katinka
2017 Resident Evil: The Final Chapter Resident Evil: The Final Chapter Alice[4]
Televisioelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1988 Himalajan kätköissä The Night Train to Kathmandu Lily McLeod
Televisiosarjat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
1988 Paradise Paradise Katie ”Childhood’s End”
1989 Pulmuset Married... with Children Yvette ”Fair Exchange”
1990 Parker Lewis ei mene halpaan Parker Lewis Can’t Lose Robin Fecknowitz ”Pilot”
2002 Kukkulan kuningas King of the Hill Serena Shaw (äänirooli) ”Get Your Freak Off”
2018 Robot Chicken Robot Chicken Nanny McPhee, Megan Hipwell, Mintie (äänirooli) ”We Don’t See Much of That In 1940’s America”
Ääninäyttely videopeleissä
Vuosi Nimi Rooli
1998 The Fifth Element Leeloo

DiskografiaMuokkaa

  • The Divine Comedy (1994)

LähteetMuokkaa

  1. Wihlborg, Ulrica: Milla Jovovich Exchanges Vows at Sunset People. 22.8.2009. Viitattu 23.8.2009. (englanniksi)
  2. Milla Jovovich Has Baby Girl, Names Her 'Ever' Fox News. 5.11.2007. Viitattu 6.11.2007. (englanniksi)
  3. Heller, Corinne: Milla Jovovich Gives Birth to Dashiel, Her Second Daughter With Paul W.S. Anderson E! Online. 1.4.2015. Viitattu 1.5.2017. (englanniksi)
  4. Kroll, Justin: Sony Dates 16 Films Including Two More ‘Bad Boys’ Sequels, ‘Jumanji’ Remake Variety. 5.9.2015. Viitattu 23.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa