Zendaya Coleman

yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja

Zendaya Maree Stoermer Coleman (s. 1. syyskuuta 1996 Oakland, Kalifornia), tunnetaan paremmin nimellä Zendaya, on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja.[1] Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan Disney Channelin nuortensarjoissa Shake It Up (2010–2013) ja K.C. Salainen agentti (2015–2018). Hän on esiintynyt myös muun muassa elokuvissa Frenemies, Zapped, Spider-Man: Homecoming ja Spider-Man: Far From Home.

Zendaya
Zendaya kesäkuussa 2019.
Zendaya kesäkuussa 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi Zendaya Maree Stoermer Coleman[1]
Syntynyt 1. syyskuuta 1996 (ikä 23)
Oakland, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, laulaja
Näyttelijä
Aktiivisena 2009–
Merkittävät roolit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie

Keväällä 2013 Zendaya kilpaili Dancing with the Starsin 16. tuotantokaudella ja sijoittui parinsa kanssa toiseksi laulaja Kellie Picklerin jälkeen.[2] Zendayan debyyttialbumi Zendaya julkaistiin syyskuussa 2013.[3]

Yhdysvaltalainen Time-lehti nimesi Zendayan vuonna 2015 yhdeksi vuoden vaikutusvaltaisimmista teini-ikäisistä.[4]

Zendaya San Diegon Comic-Conissa vuonna 2016.

VarhaiselämäMuokkaa

Zendaya, jonka nimi tarkoittaa ”kiittämistä” afrikkalaisella šonan kielellä, syntyi ja varttui Oaklandissa, Kaliforniassa. Hänen isänsä Kazembe Ajamu Coleman on afroamerikkalainen ja äiti Claire Marie Stoermer saksalaista ja skotlantilaista sukujuurta.[5] Zendaya kasvoi California Shakespeare Theaterin parissa, missä hänen äitinsä työskenteli näyttämömestarina.[6][7]

Zendaya toivoi pääsevänsä teatterin kautta televisioon, ja että Shake It Up antaisi hänelle mahdollisuuden musiikkiuraan.[6] Lokakuussa 2010 hän totesi Variety-lehdelle: ”Rakastan laulamista ja voisin vaikka levyttää kokonaisen albumin”.[6]

Zendaya on tanssinut lapsesta asti ja oli kolme vuotta mukana tanssiryhmässä nimeltä Future Shock Oakland, joka esitti hip hop- ja hula-tansseja.[8] Zendaya opiskeli draamaa Oakland School for the Artsissa sekä American Conservatory Theaterissa.[9] Hän on esiintynyt muun muassa Shakespeare-näytelmissä Loppiaisaatto ja Miten haluatte.[10][11]

UraMuokkaa

NäyttelijänäMuokkaa

Zendaya aloitti uransa lapsimallina Macy’sin, Mervynsin ja Old Navyn mainoksissa. Hän oli myös taustatanssijana Searsin mainoksessa. Vuonna 2010 Zendaya valittiin näyttelemään toista pääosaa Disney Channelin tilannekomediasarjaan Shake It Up yhdessä Bella Thornen kanssa. Sarjan alkuperäinen nimi oli Dance Dance Chicago, mutta se muutettiin jo ennen kuvausten aloittamista muotoon Shake It Up. Sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2010–2013. Zendaya koe-esiintyi alun perin CeCe Jonesin rooliin ja esitti koekuvauksessa kappaleen ”Leave Me Alone”.

Zendayan elokuvadebyytti oli vuonna 2012 julkaistu Disney Channelin tuottama Frenemies, jossa hän näytteli Bella Thornen ja Stefanie Scottin kanssa. Vuonna 2014 hän näytteli saman kanavan elokuvassa Zapped. Vuosina 2015–2018 hän oli pääosassa Disney Channelin nuortensarjassa K.C. Salainen agentti.

Maaliskuussa 2016 Zendaya valittiin yhtenä ensimmäisistä näyttelijöistä hänen ensimmäiseen valkokangasrooliinsa Spider-Man: Homecoming -elokuvaan, jonka ensi-ilta oli heinäkuussa 2017.[12][13]

LaulajanaMuokkaa

Zendayan ensimmäinen single oli kappale nimeltä ”Swag It Out”, joka julkaistiin iTunesissa. Virallinen musiikkivideo kappaleelle julkaistiin YouTubessa 15. joulukuuta 2011. Zendayan ja Bella Thornen ”Watch Me” -dueton musiikkivideo debytoi Disney Channelilla 17. kesäkuuta 2011. Video on kerännyt yli 114 miljoonaa näyttökertaa YouTubessa. Zendayan ja Thornen kappaleista ”Something to Dance For” ja ”TTYLXOX” julkaistiin mash-up -musiikkivideo 9. maaliskuuta 2012. Ne julkaistiin myös Shake It Up -sarjan soundtrackilla Live 2 Dance. Zendaya ja Thorne julkaisivat yhdessä myös Made in Japan -nimisen EP:n Walt Disney Recordsin kautta 21. elokuuta 2012.

Vuonna 2013 Zendaya julkaisi singlen ”Replay”, joka sijoittui Billboard Hot 100-listan sijalle 40. Hän julkaisi nimeään kantavan esikoisalbuminsa 17. syyskuuta 2013. Albumi julkaistiin Hollywood Recordsin kautta.[3][14]

MuutaMuokkaa

Zendaya toimi vierailevana tuomarina Muodin huipulle -ohjelmassa vuosina 2014 ja 2016.[15][16]

Vuonna 2013 Zendaya suunnitteli urheiluvaatemalliston Shake It Upin roolihahmonsa Rockyn tyylin inspiroimana.[17] Hän ilmoitti vuonna 2015 lanseeraavansa oman vaatemallistonsa nimeltä Daya by Zendaya.[18]

Zendaya on julkaissut kirjan Between U and Me: How to Rock Your Tween Years with Style and Confidence.[19] Hän on myös amerikkalaisen CoverGirl-kosmetiikkamerkin mainoskasvo.[20]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Rooli Huomioita
2013 Super Buddies Lollipop äänirooli
2017 Spider-Man: Homecoming Michelle ”MJ” Jones
The Greatest Showman Anne Wheeler
2018 Duck Duck Goose Chi äänirooli
Pikkujalka Meechee
2019 Spider-Man: Far From Home Michelle ”MJ” Jones
2020 Dune Chani
Televisioelokuvat
Vuosi Nimi Rooli Huom.
2011 Pixie Hollow Games Fern äänirooli
2012 Frenemies Halley Brandon Disney Channel Original Movie
2014 Zapped Zoey Stevens
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2010–13 Shake It Up Rocky Blue 75 jaksoa
2011 Onnea matkaan, Charlie! ”Charlie Shakes It Up”
2012 A.N.T. – Aikaistetut nuoret taiturit Sequoia Jones ”Creative consultANT”
2013 Dancing with the Stars kilpailija Kausi 16
2015–2018 K.C. Salainen agentti K.C. Cooper 76 jaksoa
2015 Black-ish Rasheida ”Daddy’s Day”
2019 The OA Fola kolme jaksoa
2019 Euphoria Rue Bennett 8 jaksoa

DiskografiaMuokkaa

  • Made in Japan (EP, 2012)
  • Zendaya (2013)

SingletMuokkaa

  • ”Swag It Out” (2011)
  • ”Watch Me” (Bella Thornen kanssa) (2011)
  • ”Something to Dance For” (2012)
  • ”Fashion is My Kryptonite” (Bella Thornen kanssa) (2012)
  • ”Contagious Love” (Bella Thornen kanssa) (2013)
  • ”Replay” (2013)
  • ”My Baby” (feat. Ty Dolla Sign, Bobby Brackins ja Iamsu!) (2014)
  • ”Something New” (feat. Chris Brown, 2016)
  • ”Rewrite the Stars” (Zac Efronin kanssa) (2018)

PromosingletMuokkaa

  • ”Watch Me” (Bella Thornen kanssa, 2011)
  • ”Something to Dance For” (2012)
  • ”Fashion Is My Kryptonite” (Bella Thornen kanssa, 2012)
  • ”Contagious Love” (Bella Thornen kanssa, 2013)
  • ”Too Much” (2014)
  • ”Keep It Undercover” (2015)

MusiikkivideotMuokkaa

Musiikkivideot
Vuosi Video Ohjaaja
2011 Watch Me Lipo Chang
2011 Dig Down Deeper -
2011 Swag it Out Glenn A. Foster
2012 Something to Dance For/TTYLXOX Sanaa Hamri
2012 Fashion is My Kryptonite Marc Klasfeld
2013 Contagious Love Marc Klasfeld
2013 Replay Colin Tilley
2014 My Baby Stephen Garnett
2014 My Baby (Remix) Stephen Garnett
2016 Neverland Bead Furman

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

Palkinnot ja ehdokkuudet
Vuosi Palkinto Kategoria Teos Voitto / Ehdokkuus Lähde
2011 Young Artist Award Merkittävä nuori kokoonpano tv-sarjassa
(jaettu Bella Thornen, Davis Clevelandin, Roshon Feganin, Adam Irigoyenin, Kenton Dutyn and Caroline Sunshinen kanssa)
Shake It Up Ehdokkuus [21]
2012 Paras roolisuoritus tv-sarjassa – Nuori pääosanäyttelijä Ehdokkuus [22]
Merkittävä nuori kokoonpano tv-sarjassa
(jaettu Bella Thornen, Davis Clevelandin, Roshon Feganin, Adam Irigoyenin, Kenton Dutyn and Caroline Sunshinen kanssa)
Ehdokkuus [22]
NAACP Image Awards Merkittävä roolisuoritus lasten-/nuortenohjelmassa tai spesiaalissa Ehdokkuus [23]
2013 Young Artist Award Paras roolisuoritus tv-elokuvassa, minisarjassa, spesiaalissa tai pilotissa – Nuori pääosanäyttelijä Frenemies Ehdokkuus [24]
Radio Disney Music Awards Paras musiikkivideo "Fashion Is My Kryptonite" Ehdokkuus
2014 Teen Choice Award Läpimurtoartisti itsenään Ehdokkuus [25]
Candien tyyli-ikoni Voitto [25]
Radio Disney Music Awards Paras tyyli Voitto [26]
2015 Teen Choice Award Paras komedianäyttelijätär K.C. Salainen agentti Ehdokkuus
Radio Disney Music Awards Paras tyyli itsenään Ehdokkuus [27]
2016 Paras tyyli Ehdokkuus [28]
Kids Choice Awards Favorite Female TV Star – Kids' Show K.C. Salainen agentti Voitto [29]

LähteetMuokkaa

  1. a b Keith Kreitman: 'Caroline, Or Change' an impressive work 8.4.2008. The Daily Journal. Viitattu 19.1.2016. (englanniksi)
  2. Sacks, Ethan: 'Dancing with the Stars' Season 16 finale: Kellie Pickler edges out Zendaya New York Daily News. 21.5.2013. Viitattu 2.6.2016. (englanniksi)
  3. a b Zendaya: Zendaya Releases Song Titles For Her New Album 19.8.2013. zendaya.com: Zendaya. Viitattu 23.1.2016. (englanniksi)
  4. TIME Staff: The 30 Most Influential Teens of 2015 27.9.2015. time.com: Time. Viitattu 23.1.2016. (englanniksi)
  5. Zendaya Gets to the Heart of Her Family Tree for Immigrant Heritage Month US Weekly. 9.6.2015. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
  6. a b c Justin Shady: Coleman & Thorne: Duo ‘Shake’ up Disney 22.10.2010. Variety. Viitattu 19.1.2016. (englanniksi)
  7. Angela Sasse: Rising Star: Tiny Dancer 23.10.2010. Diablo Magazine. Viitattu 19.1.2016. (englanniksi)
  8. About Zendaya virallinen sivusto. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
  9. Wimbley, Jessica: "Dancing with the Stars: Zendaya Tops Competition at age 16" San Francisco Entertainment Magazine. 31.3.2013. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  10. Cohen, Bethany: "Zendaya: A Rising Star" AXS. 13.6.2014. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  11. Sampson, Mike: "Singer Zendaya Lands Lead Role in Marvel's 'Spider-Man' Movie" Screen Crush. maaliskuu 2016. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  12. Fleming , Mike Jr: Zendaya Lands A Lead In Spider-Man Reboot At Sony And Marvel Studios Deadline. 7.3.2016. Viitattu 2.6.2016.
  13. Kroll, Justin: Zendaya Joins ‘Spider-Man’ Reboot Variety. 7.3.2016. Viitattu 2.6.2016.
  14. "Zendaya Chart History – Hot 100" Billboard. Prometheus Global Media. Viitattu 19.6.2018. (englanniksi)
  15. Kiesewetter, John: "Asha Daniels wins $5,000 on 'Under the Gunn' cincinnati.com. 14.2.2014. Cincinnati.com. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  16. Stone, Natalie: "Zendaya to guest judge on Project Runway season 15 People. 8.9.2016. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  17. "CeCe and Rocky 'Shake It Up' D-Sign Collection at Target" Disney Dreaming. Viitattu 6.8.2017. (englanniksi)
  18. Zendaya Wants Your Shoes to Feel Luxurious, Even if You Can't Afford Louboutins instyle.com. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
  19. "Zendaya Coleman's Book ’Between U And Me’ Arrives August 6, 2013 Disney Dreaming. Viitattu 9.2.2018
  20. Gaynor, Emily: "Zendaya Just Announced That She's the New Face of Covergirl" Teen Vogue. 21.1.2016. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  21. 32nd Annual Young Artist Awards Young Artist Awards.
  22. a b 33rd Annual Young Artist Awards Young Artist Awards. Arkistoitu April 4, 2012. Viitattu March 31, 2012.
  23. Zendaya At The 2012 NAACP Image Awards Zendaya.com. Viitattu March 31, 2012.
  24. 34th Annual Young Artist Awards Young Artist Awards.
  25. a b The Hollywood Reporter
  26. Hollywoodlife.com
  27. Disney.com
  28. Billboard.com
  29. Billboard.com

Aiheesta muuallaMuokkaa