Avaa päävalikko

Zac Efron

yhdysvaltalainen näyttelijä

Zachary David Alexander ”Zac” Efron (s. 18. lokakuuta 1987 San Luis Obispo, Kalifornia)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän tuli tunnetuksi näyteltyään elokuvamusikaalitrilogiassa High School Musical (2006–2008). Samoihin aikoihin Efron näytteli musikaalielokuvassa Hairspray (2007) ja komediaelokuvassa 17 Again (2009). Sittemmin Efron on näytellyt muun muassa elokuvissa New Year’s Eve (2011), The Lucky One (2012), Naapurit (2014), Dirty Grandpa (2016) ja The Greatest Showman (2017).

Zac Efron
Zac Efron vuonna 2017.
Zac Efron vuonna 2017.
Syntymäaika 18. lokakuuta 1987 (ikä 31)
Syntymäpaikka San Luis Obispo, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 2002–
Oikea nimi Zachary David Alexander Efron
Merkittävät roolit High School Musical
Hairspray
17 Again
The Greatest Showman
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Sisällysluettelo

ElämäMuokkaa

Efron syntyi San Luis Obispossa Kaliforniassa, josta hän muutti myöhemmin Arroyo Grandeen. Hänen isänsä David työskentelee insinöörinä ja äiti Starla on sihteeri. Perheeseen kuuluu myös pikkuveli Dylan. Efronin isä kannusti häntä näyttelemään yksitoistavuotiaana, kun oli kerran kuullut poikansa laulavan ajomatkalla. High schoolin aikana Efron osallistui moniin näytelmiin ja otti laulutunteja. Hän valmistui Arroyo Grande High Schoolista vuonna 2006 ja hänet hyväksyttiin collegeen. Hän päätti kuitenkin lykätä opintojaan näyttelijänuran lähdettyä nousuun.

UraMuokkaa

Efron ja hänen äitinsä ajoivat monta kertaa viikossa Los Angelesiin koe-esiintymisiin. Lopulta hän sai pieniä rooleja muun muassa televisiosarjoista Teho-osasto ja CSI Miami. Vuonna 2003 hän näytteli autistista poikaa elokuvassa Miracle Run. Vuonna 2004 hän sai pitkäaikaisemman roolin Cameronina Summerlandissä. Efron esiintyi Hope Partlow’n kappaleen ”Sick Inside” musiikkivideolla vuonna 2005 ja näytteli myös hevosia rakastavaa poikaa elokuvassa Live Your Dream.

Vuonna 2006 Efron valittiin Troy Boltonin rooliin Disney Channelin elokuvaan High School Musical. Hän sai roolin sopivan karismaattisen äänensä ja tanssitaitonsa ansiosta, mutta lopullisessa elokuvassa hänen lauluäänensä on dubattu. Elokuva saavutti odottamattoman suuren suosion, ja elokuussa 2006 Efron voitti Teen Choice Awardseissa läpimurtotähden palkinnon.

Vuonna 2007 Efron esiintyi yhdessä Punk’d-televisiosarjan jaksossa ja High School Musical -kanssanäyttelijänsä Vanessa HudgensinSay OK” -musiikkivideolla. 20. kesäkuuta 2007 Yhdysvalloissa sai ensi-iltansa Hairspray, jossa Efron pääsi laulamaan itse. Hän vaihtoi hiustyylinsä elokuvaa varteen lyhyeen mustaan. Elokuvan kuvausten takia Efron ei päässyt High School Musicalin konserttikiertueelle. Hänen sijallaan esiintyi Drew Seeley, joka oikeastikin lauloi Efronin osuudet ensimmäisessä High School Musicalissa.

Elokuussa 2007 Disney Channelillä tuli ensi-iltaan High School Musical 2, jossa Efron jatkoi Troy Boltonin roolissa. Samana vuonna Efron pääsi poseeraamaan Rolling Stone -lehden kannessa ja juontamaan Australian Kids Choice Awards -gaalan yhdessä The Veronicas -duon kanssa.

Alkuvuodesta 2008 Efron osallistui elokuvien 17 Again, Me and Orson Welles ja High School Musical 3: Senior Year kuvauksiin. Niistä ensimmäisenä ehti ensi-iltaan High School Musical 3: Senior Year, joka julkaistiin saman vuoden lokakuussa. 17 Again -elokuvan ensi-iltapäivämäärä vaihtui useaan otteeseen, kunnes se sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 17. huhtikuuta 2009 ja saavutti suursuosion. Me and Orson Wellesin teatteriensi-ilta oli 25. marraskuuta 2009, joskin se esitettiin jo syyskuussa 2008 Toronton elokuvajuhlilla.

Efronin tähdittämää Charlie St. Cloudia kuvattiin Vancouverissa, Kanadassa elokuusta lokakuuhun vuonna 2009. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa heinäkuussa 2010.

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2003 Melinda’s World Melinda’s World Stuart Wasser
2004 Miracle Run Miracle Run Steven Morgan
2005 Live Your Dream The Derby Stallion Patrick McCardle
2006 High School Musical High School Musical Troy Bolton
2007 Hairspray Hairspray Link Larkin
High School Musical 2 High School Musical 2 Troy Bolton
2008 High School Musical 3: Senior Year High School Musical 3: Senior Year Troy Bolton
2009 17 Again 17 Again Mike O'Donnell (teini)
Me and Orson Welles Me and Orson Welles Richard Samuels
2010 Charlie St. Cloud Charlie St. Cloud Charlie St. Cloud
2011 New Year’s Eve New Year’s Eve Paul
2012 Liberal Arts Liberal Arts Nat
Lorax The Lorax Ted Wiggins
The Lucky One The Lucky One Logan Thibault
The Paperboy The Paperboy Jack Jansen
At Any Price At Any Price Dean Whipple
2013 Parkland Parkland Dr. Charles James "Jim" Carrico
2014 Sinkkuna suhteessa That Awkward Moment Jason
Naapurit Neighbors Teddy Sanders
2016 Naapurit 2 Neighbors 2: Sorority Rising Teddy Sanders
Dirty Grandpa Dirty Grandpa Jason Kelly
Mike ja Dave häädeittejä vailla Mike and Dave Need Wedding Dates Dave Stangle
2017 Baywatch Baywatch Matt Brody
The Greatest Showman The Greatest Showman Phillip Carlyle
Televisioelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2003 The Big Wide World of Carl Laemke The Big Wide World of Carl Laemke Pete Laemke
2004 Triple Play Triple Play Harry Fuller
2006 If You Lived Here, You'd be Home Now If You Lived Here, You'd be Home Now Cody
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jakson nimi
2002 Firefly Firefly nuori Simon Tam "Safe"
2003 Oikeuden puolesta The Guardian Luke Tomello "Without Consent"
Teho-osasto ER Bobby Neville "Dear Abby"
2004–2005 Summerland Summerland Cameron Bale Päärooli; 16 jaksoa
2005 C.S.I. Miami CSI: Miami Seth Dawson "Sex & Taxes"
Vaihdokit The Replacements Davey Hunkerhoff "Davey Hunkerhoff / Ratted Out"
2006 Heist Heist Pizza Delivery Guy "Pilot"
Zackin ja Codyn viiden tähden elämää The Suite Life of Zack & Cody Trevor "Odd Couples"
NCIS Rikostutkijat NCIS Danny "Deception"
2008 Robot Chicken Robot Chicken Billy Joel "Tell My Mom"
2009 Robot Chicken Robot Chicken Harry Potter "I Love Her"
Saturday Night Live Saturday Night Live Itsenään 2 jaksoa
Entourage Entourage Itsenään "Security Briefs"
2010 Robot Chicken Robot Chicken Anakin Skywalker "Robot Chicken: Star Wars Episode III"

DiskografiaMuokkaa

SoundtrackitMuokkaa

Palkinnot ja ehdokkuudetMuokkaa

PalkinnotMuokkaa

  • 2006 – Teen Choice Award: Choice Breakout Star
  • 2006 – Teen Choice Award: Choice Chemistry for High School Musical (Vanessa Hudgensin kanssa)
  • 2007 – Kids' Choice Award: Paras mieselokuvanäyttelijä
  • 2007 – Teen Choice Award: Choice Male Hottie
  • 2007 – Hollywood Film Award: Ensemble of the Year (muiden Hairsprayn näyttelijöiden kanssa)
  • 2007 – Young Hollywood Award: One to Watch in Hairspray
  • 2008 – MTV Movie Award: Breakthrough Performance for Hairspray
  • 2009 – MTV Movie Award: Best Male Performance for High School Musical 3: Senior Year
  • 2009 – Teen Choice Award: Choice Movie Actor Comedy for 17 Again
  • 2009 – Teen Choice Award: Choice Movie Actor Music/Dance for High School Musical 3: Senior Year
  • 2009 – Teen Choice Award: Choice Rockstar Moment for 17 Again
  • 2009 – Kids' Choice Award: Fave Movie Star

EhdokkuudetMuokkaa

  • 2005 – Young Artist Award: Best Performance in a TV Movie, Miniseries or Special by a Supporting Actor for Miracle Run
  • 2007 – Young Artist Award: Best Performance in a TV Movie, Miniseries or Special by a Lead Actor for High School Musical
  • 2008 – Critics Choice Award: Best Song for Hairspray (2007) Shared With: Queen Latifah, Nikki Blonsky, Elijah Kelley – "Come So Far".
  • 2009 – MTV Movie Award: Best Kiss for High School Musical 3: Senior Year (Vanessa Hudgensin kanssa)

LähteetMuokkaa

  1. Zac Efron Biography People. Time Inc. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa