Wanda Dubiel

suomalainen näyttelijätär

Wanda Agnieszka Dubiel (s. 15. marraskuuta 1974 Mikkeli)[1] on suomalainen näyttelijä. Hän valmistui Teatteri­korkea­koulusta 1998.[2]

Wanda Dubiel
Henkilötiedot
Koko nimi Wanda Agnieszka Dubiel
Syntynyt15. marraskuuta 1974 (ikä 46)
Mikkeli
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

UraMuokkaa

Dubiel oli 12 vuotta kiinnitettynä näyttelijänä Kansallis­teatterissa ennen siirtymistään freelanceriksi vuonna 2011.[2] Teatterin lisäksi hän on esiintynyt pienissä rooleissa muun muassa elo­kuvissa Paratiisin lapset (1994), Levottomat (2000), Rakkauden rasvaprosentti (2012) ja Ei kiitos (2014) sekä televisiosarjoissa Tahdon asia (2005), Isänmaan toivot (1998) ja Täysin työkykyinen (2003). Hän näytteli Nelosella maalis­kuussa 2014 alkaneessa draama­sarjassa Mustat lesket.[3]

YksityiselämäMuokkaa

Wanda Dubielin isä on puolalainen jazzmuusikko ja äiti suomalainen.[4] Dubiel on myös Puolan kansalainen. Hän on kuitenkin asunut koko ikänsä Suomessa eikä puhu puolaa.[4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1994 Paratiisin lapset tarjoilija juhlissa
2000 Levottomat Tupu, humalainen nainen baarissa
2009 Haarautuvan rakkauden talo Sanna
2011 Hella W sukulais­rouva
Pussikaljaelokuva Tuula
2012 Rakkauden rasvaprosentti Kikka
2013 Ainoat oikeat kätilö
2014 Ei kiitos Manna
2020 Syksyn jälkeen saapuu kevät Taunon vaimo
Lyhytelokuvat
1997 Skin Deep tarjoilija
2010 Kierre lääkäri
2013 Kortti­talo
2019 Shake! Kirsti

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1997 Nitrokabinetti virkailija
1998 Isänmaan toivot hoitaja
2003 Täysin työkykyinen Outi Komulainen
2005 Tahdon asia Helenan äiti
2006 Ketonen & Myllyrinne
2008 Harvoin tarjolla Mimma
2012 Maailma on valmis Janitta Vesterinen
Roba Jaana Tammi
2014–2016 Mustat lesket Johanna Koskinen
2015 Hinnalla millä hyvänsä Vanessa Laakso
2016–2017 Downshiftaajat Olivia
2017 Kimmo Annina Rausku
2018 Hyvät katsojat oma itsensä
2020 Paratiisi lääkäri Erola
Kevyttä yläpilveä Taina
Pohjolan laki käräjä­tuomari Soininen
2021 Hotel Swan Helsinki strippi­klubin johtajatar

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

TeatteriMuokkaa

Suomen Kansallisteatteri
Vuosi Esitys Rooli
1998 Niska­vuoren Heta Kustaava Niska­vuori
1999 Juudaksen suudelma Phoebe Cane
Mä nuolin hutsun dödöä nainen
Passing Places eli Ohittamisen taito Mirren
2000 Kultainen vasikka Eedit
Kasimir ja Karoliina Merkl Franzin Erna
2001 Topaze eli menestymisen taito Suzy Courtois
4.48 Psykoosi
2003 Kuningatar K Kristiina, kuningatar
Riivaajat Maria Timofejevna Lebjadkina
2004 Goldberg-muunnelmat Teresa Tormentina
Kaikkein tärkein paljas­jalka­tanssijatar
Niskavuoren nuori emäntä Loviisa Niskavuori
2005 Kuningas Lear Regan
2006 Valta Henriette
Viimeinen juna länteen Irja Salo
2007 Reviisori Anja Mansikka
Sininen lintu amanuenssi / koira / sininen lapsi /
vanhempiensa-rakastamisen-onni
2010 Kristuksen morsian Henriikka
2011 Vihan veli poliisi / reppu­selkäinen poika
Pikku­jättiläinen Kristiina Suxén

[5]

Muut teatterit
Vuosi Esitys Rooli Teatteri
2004 Muuan sulhas­mies Svea Jonsson Mikkelin teatteri
2008 Yksityisiä keskusteluja Anna Teatteri Avoimet Ovet
2009 Kaaos Sofia Hämeenlinnan kaupunginteatteri
Sini­väriset Lahja Pieni­saari eli Mörkö (Täys­puu­villa­kuosi) Q-teatteri
äiti (Mykkäset) / Fanni Luukkonen (Amatsonit)
2010 Cyrano de Bergerac Ragueneau / Abbedissa Ryhmäteatteri
2013 Hyvää yötä äiti Jessie Cates Teatteri Jurkka
2016 Meidän luokka Dora Espoon kaupunginteatteri
2018 Yksi lensi yli käenpesän Ruckley / Candy Starr / teknikko Ryhmäteatteri
2019 Puhdistus Teatteri Jurkka

LähteetMuokkaa

  1. Teatterit ja teatterintekijät 2005, s. 142. Teatterin tiedotuskeskus, 2005. ISBN 952-471-629-1.
  2. a b Massinen, Tuomas: Koiraihminen muutti pois Kalliosta Helsingin Uutiset. 12.1.2013. Etelä-Suomen Media Oy. Viitattu 30.1.2014.
  3. Mustat lesket Nelonen. Viitattu 30.1.2014.
  4. a b Kauhanen, Anna-Liina: Nainen nimeltä Wanda Ylioppilaslehti. 3.9.1999. Helsinki: Ylioppilaslehden Kustannus Oy. Viitattu 12.6.2011.
  5. Wanda Dubiel Ilona-esitystietokanta. Teatterin tiedotuskeskus. Viitattu 19.12.2014.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.